سندرم انتقال خون دوقلوها
سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو (TTTS) یک بیماری نادر در حاملگی های دوقلوهای همسان است. هر دوقلو یک کیسه آمنیوتیک جداگانه دارد، کیسه پر از مایع که از جنین در رحم محافظت می کند. اما، دوقلوها جفت مشترک دارند، اندامی که خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی را که جنین برای رشد و بقا به آن نیاز دارد، فراهم می کند.
در حالی که بیشتر دوقلوهای یکسان در رحم، خون و مواد مغذی جفت یکسانی را به طور مساوی تقسیم می کنند، دوقلوهایی که تحت تأثیر TTTS قرار می گیرند، چنین نیستند. در عوض، یکی از دوقلوها خون زیادی (اهداکننده) با دوقلو دیگر (گیرنده) به اشتراک می گذارد. جریان خون نامتعادل می تواند بدون درمان برای رشد هر دو دوقلو مشکلاتی ایجاد کند.
دوقلو اهداکننده:
دوقلو اهداکننده خون زیادی از جفت با دوقلو گیرنده به اشتراک می گذارد. در نتیجه، اهداکننده غذای کافی دریافت نمی کند. همچنین اهداکننده کمتر ادرار می کند. ادرار کردن کمتر باعث کوچک شدن یا حتی ناپدید شدن کیسه آمنیوتیک – که عمدتاً از ادرار است – می شود.
کوچک شدن کیسه آمنیوتیک نگران کننده است، زیرا از جنین در حال رشد در رحم محافظت می کند. همچنین، پر از مواد مغذی است که جنین برای حمایت از رشد اندامها باید مصرف کند.
دوقلو گیرنده:
دوقلو دریافت کننده خون زیادی از دوقلو اهداکننده دریافت می کند. در حالی که بدن دوقلو اهداکننده دچار سوء تغذیه است، بدن دوقلو گیرنده بیش از حد کار می کند. بدن گیرنده مجبور است خون زیادی را پردازش کند که منجر به ایجاد کیسه آمنیوتیکی می شود که بسیار بزرگتر از اهداکننده است.
بدون درمان، هر دو دوقلو در معرض خطر مشکلات قلبی عروقی و حتی مرگ هستند. سندرم انتقال خون دوقلو به نظارت دقیق و درمان از طرف پزشک برای جلوگیری از این پیامدها در صورت امکان نیاز دارد.
چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
سندرم انتقال خون از دوقلو به دوقلو در افرادی که دوقلوهای همسان باردار هستند، تاثیر می گذارد. دوقلوها جفت مشترک دارند (مونوکوریون) اما کیسه های آمنیوتیک جداگانه (دی آمنیوتیک) دارند. این وضعیت بر افرادی که دوقلوهای برادر باردار هستند تأثیر نمی گذارد.
شیوع سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو:
حدود 6 تا 15 درصد از حاملگی های دوقلوهای همسان با سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو همراه است.
علائم و علل
علت سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو چیست؟
در حاملگی های معمولی که شامل دوقلوهای همسان است، هر دو جنین به طور مساوی خون غنی از مواد مغذی و اکسیژن جفت را به اشتراک می گذارند. رگ های خونی جفت به هم متصل می شوند به طوری که هر دوقلو همان مقدار خون دریافت می کند. در نتیجه، هر دو دوقلو با سرعت کم و بیش یکسانی در کیسه های آمنیوتیک جداگانه خود رشد می کنند.
سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو زمانی رخ می دهد که رگ های خونی جفت به گونه ای به هم متصل می شوند که حتی جریان خون بین دوقلوها را ممنوع می کند. مشخص نیست چه چیزی باعث اتصال معیوب می شود. با این حال، باعث می شود که یکی از دوقلوها خون بسیار کمی دریافت کند و دیگری خون زیادی دریافت کند.
علائم سندرم انتقال خون دوقلو چیست؟
سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو علائم رایج را مانند بسیاری از بیماری ها شامل نمی شود. در عوض، بر اساس یافتههای سونوگرافی پیش از تولد، تشخیصی دریافت خواهید کرد.
عوامل خطر سندرم انتقال خون دوقلو چیست؟
بارداری دوقلو یا چند قلوهای همسان، یک زن را در معرض خطر حاملگی پیچیده با TTTS قرار می دهد. با این حال، TTTS یک وضعیت غیرمشخص است که به طور تصادفی در حاملگی های تک کوریونی رخ می دهد.
تشخیص و آزمایشات
چگونه سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو تشخیص داده می شود؟
پزشک ممکن است TTTS را در طول یک سونوگرافی معمول قبل از تولد کشف کند. در طول معاینه، پزشک ممکن است متوجه شود که یکی از دوقلوها کیسه آمنیوتیک بزرگتری نسبت به دوقلو دیگر دارد. سونوگرافی داپلر می تواند بی نظمی در جریان خون بین دوقلوها را نشان دهد و همچنین به تشخیص کمک می کند. اکوکاردیوگرافی جنین (اکوی) می تواند به پزشک اجازه دهد تا ضربان قلب هر دوقلو را بررسی کند، که به تشخیص نیز کمک می کند.
پزشک ممکن است درخواست MRI جنین کند یا با متخصص طب مادر و جنین تماس بگیرد تا به تایید تشخیص TTTS کمک کند. یک متخصص مادر و جنین میتواند آزمایشهای اضافی را برای ارزیابی جریان خون، عملکرد مثانه و مقدار مایع آمنیوتیک هر دوقلو انجام دهد.
پزشک همچنین سلامت فرد را بررسی خواهد کرد. افزایش مایع آمنیوتیک از دوقلو گیرنده می تواند باعث بزرگتر شدن رحم و کوتاه شدن دهانه رحم شود. این تغییرات می تواند منجر به زایمان زودرس شود.
مراحل TTTS چیست؟
بخشی از تشخیص شامل اهمیت بیماری است. سیستم مرحلهبندی Quintero به فرد این امکان را میدهد تعیین کند که TTTS چقدر پیشرفت کرده است تا بهترین گزینههای درمانی را پیشنهاد کند.
سیستم مرحله بندی Quintero:
مرحله 1: کیسه آمنیوتیک دوقلو اهداکننده کوچکتر از کیسه آمنیوتیک اهداکننده گیرنده است. اما به اندازه کافی بزرگ است که نشان دهد اهداکننده خون و مواد مغذی کافی دریافت می کند.
مرحله 2: کیسه آمنیوتیک دوقلو اهدا کننده در سونوگرافی قابل مشاهده نیست. فقدان کیسه آمنیوتیک به این معنی است که اهداکننده ادرار را متوقف کرده است.
مرحله 3: عدم تعادل قابل توجه در جریان خون بین دوقلوها بر عملکرد قلب یک یا هر دو دوقلو تأثیر منفی می گذارد.
مرحله4: یک یا هر دو دوقلو علائم نارسایی قلبی را نشان می دهند.
مرحله 5: یک یا هر دو دوقلو از دنیا رفته اند.
مدیریت و درمان
مدیریت سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو:
در دوران بارداری خود به سونوگرافی مکرر و اکوکاردیوگرافی جنین نیاز خواهید داشت. در سه ماهه دوم بارداری، ممکن است هر دو هفته یکبار سونوگرافی انجام دهید. این فرکانس ممکن است در طول سه ماهه سوم افزایش یابد. توصیه های پزشک را در مورد میزان تکرار سونوگرافی خود دنبال کنید.
میزان بقای سندرم انتقال خون دوقلو به دوقلو چقدر است؟
دریافت درمان مناسب در مورد پیامدهای مرتبط با TTTS تفاوت ایجاد می کند. حدود 90 درصد از دوقلوهایی که در مراحل بعدی TTTS تشخیص داده می شوند و تحت درمان قرار نمی گیرند، قبل از تولد از بین می روند. با درمان، شانس معکوس می شود. در حدود 90 درصد بارداری هایی که شامل درمان می شوند، حداقل یکی از دوقلوها زنده می ماند.
نیمی از بارداری های TTTS شامل زنده ماندن هر دو دوقلو است.
مطالب مشابه:
بارداری دوقلو
تست NST در بارداری
ویتامینهای لازم در دوران شیردهی
دیستوشی شانه چیست؟
مایع آمنیوتیک چیست؟
منابع: hopkinsmedicine, my.clevelandclinic
1 دیدگاه