انواع سرطان در جوانان
انواعی از سرطان که در جوانان ایجاد می شوند: سرطان زمانی شروع می شود که سلول ها شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. تقریبا سلول های همه بخش های بدن می توانند به سرطان تبدیل شوند و سپس به سایر قسمت های بدن گسترش یابند.
سرطان افراد بزرگسال جوان چیست؟
هیچ تعریف دقیقی از اینکه چه چیزی «سرطان های دوران کودکی» را از سرطان در بزرگسالان جوان جدا می کند، یا اینکه دقیقا چه زمانی یک فرد دیگر، بالغ جوان نیست، وجود ندارد. اما برای اهداف آماری، سرطانی که در سنین بین 20 تا 39 سالگی شروع می شود به عنوان سرطان در بزرگسالان جوان تعریف می شود.
سرطان در بزرگسالان جوان شایع نیست، اما انواع مختلفی از سرطان در این گروه سنی ممکن است رخ دهد و درمان این سرطان ها می تواند چالش برانگیز باشد.
بیشتر سرطان ها در افراد مسن رخ می دهد. شایع ترین سرطان ها در افراد مسن عبارتند از سرطان های پوست، ریه، کولون و رکتوم، سینه (در زنان) و پروستات (در مردان). بسیاری از سرطان ها در افراد مسن با عوامل خطر مرتبط با سبک زندگی (مانند مصرف سیگار، اضافه وزن یا چاقی یا عدم فعالیت بدنی کافی) مرتبط هستند. بخش کوچکی از سرطان ها به شدت تحت تاثیر تغییرات (جهش) در ژن های افراد هستند که از والدین خود به ارث می برند.
شیوع سرطان هایی که در سنین کودکی و نوجوانی شروع می شوند بسیار کمتر از شیوع سرطان های بزرگسالان است. انواع سرطان هایی که در کودکان و نوجوانان ایجاد می شوند اغلب با انواعی که در بزرگسالان ایجاد می شود متفاوت است. سرطان های دوران کودکی اغلب نتیجه تغییرات ژنی است که در اوایل زندگی، گاهی حتی قبل از تولد اتفاق می افتد. بر خلاف بسیاری از سرطان ها در بزرگسالان، سرطان در کودکان و نوجوانان به شدت با عوامل خطرزای محیطی یا سبک زندگی مرتبط نیست.
انواع سرطان هایی که در بزرگسالان جوان رخ می دهند ترکیبی از بسیاری از انواعی هستند که می توانند در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان مسن ایجاد شوند.
انواع سرطان در جوانان:
خوب است بدانید انواع سرطان هایی که در بزرگسالان جوان (20 تا 39 سال) مشاهده می شود منحصر به این گروه سنی نیست، اما شایع ترین انواع در این محدوده سنی تا حد زیادی با سرطان های کودکان یا افراد مسن متفاوت است.
انواع سرطان در جوانان و بزرگسالان جوان عبارتند از:
- سرطان پستان
- لنفوم ها (غیرهوچکین و هوچکین)
- ملانوما
- سارکوم (سرطان های بافت همبند مانند ماهیچه ها و استخوان ها)
- سرطان های دستگاه تناسلی زنان (دهانه رحم و تخمدان)
- سرطان تیروئید
- سرطان بیضه
- سرطان روده بزرگ
- تومورهای مغز و نخاع
حتی در این گروه سنی، برخی از سرطان ها با افزایش سن افراد کم و بیش شایع می شوند. به عنوان مثال، لنفوم ها قبل از 25 سالگی شایع تر هستند، در حالی که سرطان های سینه، دهانه رحم و کولورکتال بعد از 25 سالگی شایع تر می شوند.
بسیاری از انواع سرطان های دیگر نیز می توانند در بزرگسالان جوان رخ دهند.
سرطان پستان:
سرطان سینه اغلب در زنان مسن دیده می شود. قبل از 30 سالگی نادر است، اما با افزایش سن زنان شایع تر می شود.
شایع ترین علامت سرطان سینه یک توده جدید است که اغلب سفت و بدون درد است، اگر چه برخی از سرطان ها نرم، حساس یا حتی دردناک هستند. زنان جوان اغلب توده های در سینه دارند که سرطانی نیستند. در واقع، هر چه زن جوان تر باشد، احتمال خوش خیم بودن توده سینه بیشتر است. اگر چه بیشتر توده ها سرطانی نیستند، اما همیشه این احتمال وجود دارد که یک توده سرطانی باشد، حتی در یک زن جوانتر.
سایر علائم احتمالی سرطان سینه شامل درد یا تورم سینه، ضخیم شدن پوست سینه، تغییرات در نوک پستان، یا نشت مایع (غیر از شیر) از نوک پستان است.
مهم نیست که یک زن در چه سنی باشد، توده های سینه و سایر تغییرات باید توسط پزشک بررسی شوند تا مطمئن شوند که سرطان سینه نیستند.
لنفوم ها:
لنفوم ها سرطان هایی هستند که در سلول های ایمنی خاصی به نام لنفوسیت ها شروع می شوند. این سرطان ها اغلب غدد لنفاوی یا سایر بافت های لنفاوی مانند لوزه ها یا تیموس (عضو کوچکی در جلوی قلب) را تحت تاثیر قرار می دهند. آنها همچنین می توانند بر مغز استخوان و سایر اندام ها تاثیر بگذارند.
لنفوم بسته به محل سرطان می تواند علائم مختلفی ایجاد کند. برخی از علائم شایع تر عبارتند از کاهش وزن، تب، تعریق، خستگی، توده ها (غدد لنفاوی متورم) زیر پوست در گردن، زیر بغل یا کشاله ران.
دو نوع اصلی لنفوم وجود دارد:
- لنفوم هوچکین (گاهی اوقات معروف به بیماری هوچکین است).
- لنفوم غیرهوچکین
هر دو نوع ممکن است در بزرگسالان جوان رخ دهد.
- لنفوم هوچکین بیشتر در دو گروه سنی شایع است: اوایل بزرگسالی (سنین 15 تا 40 سال، اما معمولا افراد در 20 سالگی) و اواخر بزرگسالی (پس از 55 سالگی). این نوع سرطان در همه گروه های سنی مشابه است، از جمله نوع درمان در همه گروه های سنی مشابه است.
- لنفوم غیرهوچکین (NHL): کمتر از لنفوم هوچکین در بزرگسالان جوان شایع است، اما خطر NHL با افزایش سن بیشتر می شود. انواع مختلفی از NHL وجود دارد. برخی از انواعی که بیشتر در بزرگسالان جوان مشاهده می شوند، به سرعت رشد می کنند و نیاز به درمان سریع و شدید دارند، اما همچنین پاسخ به درمان آنها بهتر از انواعی است که در بزرگسالان مسن رخ می دهند.
ملانوما:
ملانوما نوعی سرطان پوست است. احتمال بروز آن در افراد مسن بیشتر است، اما در افراد جوانتر نیز مشاهده می شود. در واقع، ملانوما یکی از شایع ترین سرطان ها در افراد کمتر از 30 سال ( به ویژه زنان جوانتر ) است. ملانوما که در خانواده ها مشاهده می شود ممکن است در سنین پایین تر رخ دهد.
مهمترین علامت هشداردهنده ملانوم، یک لکه جدید روی پوست یا تغییر رنگ، اندازه یا شکل لکه است. لکه ای که با سایر لکه ها روی پوست شما متفاوت است نیز می تواند یک عامل هشدار باشد. اگر هر یک از این علائم هشداردهنده را دارید، به پزشک مراجعه کنید.
اگر ملانوم زود تشخیص و درمان شود، اغلب شانس درمان آن بسیار خوب است. اما اگر به حال خود رها شود، می تواند به سرعت رشد کند و گسترش یابد، که می تواند درمان آن را بسیار سخت کند.
سرطان های بافت نرم و استخوانی (سارکوم)
سارکوم ها سرطانی هایی هستند که در بافت های همبند مانند ماهیچه ها، استخوان ها یا سلول های چربی شروع می شوند. 2 نوع اصلی سارکوم وجود دارد:
- سارکوم های بافت نرم (که در ماهیچه ها، چربی ها، رگ های خونی یا سایر بافت های بدن شروع می شوند)
- سارکوم های استخوانی
سارکوم می تواند در هر سنی ایجاد شود، اما برخی از انواع آن اغلب در نوجوانان مسن و بزرگسالان جوان رخ می دهد.
سارکوم های بافت نرم: این سرطان ها می توانند در هر قسمتی از بدن شروع شوند، اما اغلب در بازوها یا پاها ایجاد می شوند. رابدومیوسارکوم، سرطانی است که معمولا در سلول های ایجاد می شود که به ماهیچه های اسکلتی تبدیل می شوند. این نوع سرطان در کودکان زیر 10 سال شایع تر است. اما می تواند در نوجوانان و بزرگسالان نیز رخ دهد. شیوع بیشتر انواع دیگر سارکوم های بافت نرم با افزایش سن افراد افزایش می یابد. علائم بستگی به محل شروع سارکوم دارد و می تواند شامل توده ها (که ممکن است دردناک باشد)، تورم یا مشکلات روده باشد.
سارکوم استخوان: دو نوع سرطان استخوان، استئوسارکوم و سارکوم یوینگ، بیشتر در نوجوانان مشاهده می شوند، اما می توانند در بزرگسالان جوان نیز رخ دهند. آنها اغلب باعث درد استخوان می شوند که در شب یا با فعالیت بدتر می شود. آنها همچنین می توانند باعث تورم در ناحیه اطراف استخوان شوند.
استئوسارکوم معمولا در نزدیکی انتهای استخوان های پا یا بازو شروع می شود. شایع ترین مکان برای شروع سارکوم یوینگ، استخوان های لگن، استخوان های دیواره قفسه سینه (مانند دنده ها یا تیغه های شانه)، یا وسط استخوان های ساق پا است.
سرطان های دستگاه تناسلی زنان (دهانه رحم و تخمدان):
سرطان دهانه رحم معمولا در میانسالی رخ می دهد. اغلب این سرطان در زنان کمتر از 50 سال مشاهده می شود. به ندرت در زنان کمتر از 20 سال رخ می دهد. بیشتر سرطان های دهانه رحم را می توان در مراحل اولیه تشخیص داد، یا حتی می توان با آزمایش های غربالگری از ابتلا به آنها پیشگیری کرد. واکسن های ضد HPV، ویروسی که با اکثر سرطان های دهانه رحم مرتبط است، نیز می تواند به پیشگیری از آن کمک کند. شایع ترین علامت سرطان دهانه رحم خونریزی غیرطبیعی واژن است.
به طور کلی، سرطان تخمدان در زنان مسن تر از زنان کمتر از 40 سال شایع تر است. اما برخی از انواع کمتر شایع سرطان تخمدان، که به تومورهای سلول زایا معروف هستند، در نوجوانان و زنان جوان بیشتر از زنان مسن تر مشاهده می شوند. سرطان اولیه تخمدان معمولا علائمی ایجاد نمی کند. اما برخی از زنان ممکن است هنگام غذا خوردن به سرعت احساس سیری کنند یا ممکن است دارای نفخ غیرطبیعی، درد شکم یا علائم ادراری باشند. زنانی که هر یک از این علائم بیش از چند هفته طول بکشد باید به پزشک خود مراجعه کنند.
سرطان تیروئید:
خطر ابتلا به سرطان تیروئید با افزایش سن افراد افزایش می یابد. اما اغلب در سنین پایین تر از سایر سرطان های بزرگسال مشاهده می شود. در زنان بسیار شایع تر از مردان است.
شایع ترین علامت سرطان تیروئید وجود توده در جلوی گردن است. بیشتر توده های تیروئید سرطانی نیستند، اما مهم است که آنها را توسط پزشک بررسی کنید تا مطمئن شوید. سایر علائم سرطان تیروئید می تواند شامل درد یا تورم در گردن، مشکل در تنفس یا بلع و تغییرات صدا باشد.
شانس درمان این سرطان به ویژه در بزرگسالان جوان بسیار خوب است.
سرطان روده بزرگ:
سرطان روده بزرگ و راست روده در افراد مسن بسیار شایع تر است، اما ممکن است در سنین پایین تر نیز رخ دهد. در بزرگسالان جوان، احتمال وجود تغییرات ژنتیکی ارثی که باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شوند، بالا ست. آزمایش های غربالگری اغلب می توانند این سرطان ها را زود تشخیص دهند. اما غربالگری برای بزرگسالان جوان تر توصیه نمی شود، مگر اینکه دارای عوامل خطر قوی مانند یک بیماری ارثی باشند.
علائم سرطان روده بزرگ می تواند شامل خونریزی مقعدی، مدفوع تیره رنگ، تغییر در عادات روده، درد شکم، کاهش اشتها، و کاهش وزن باشد.
در میان بزرگسالان جوان، پیش آگهی این سرطان در افرادی که در زمان تشخیص سرطان سن بالاتری دارند، بهتر است.
تومورهای مغز و نخاع:
انواع مختلفی از تومورهای مغزی و نخاعی وجود دارد و درمان هر کدام متفاوت است. در کودکان، بیشتر تومورهای مغزی از قسمت های تحتانی مغز مانند مخچه (که حرکت را هماهنگ می کنند) یا ساقه مغز (که مغز را به نخاع متصل می کند) شروع می شود. بزرگسالان بیشتر در معرض ابتلا به تومور در قسمت های بالایی مغز هستند. در همه گروه های سنی تومورهای نخاعی کمتر از تومورهای مغزی است.
تومورهای مغزی می توانند باعث سردرد، تهوع، استفراغ، تاری دید یا دوبینی، سرگیجه، تشنج، مشکل در راه رفتن یا لمس اشیا و سایر علائم شوند.
مطالب مشابه: