ویتامین D و زوال عقل
مصرف ویتامین D و احتمال پیشگیری از زوال عقل (Dementia)
زوال عقل یک بیماری خاص نیست بلکه یک اصطلاح کلی برای اختلال در توانایی به یادآوردن (حافظه)، فکر کردن یا تصمیماتی که در تمام فعالیت های هر روز فرد دخالت دارد می باشد. با اینکه غالبا سالمندان را تحت تاثیر قرار می دهد، اما بخشی از فرآیند طبیعی پیری نیست. بسیاری از افراد مسن تمامی عمر خود را بدون ابتلا به dementia سپری می کنند. روند پیری طبیعی می تواند شامل: ضعیف شدن عضلات و استخوان ها، سفت شدن شریان ها و عروق و برخی تغییرات حافظه که مربوط به سن است، باشد. این مشکل ممکن است از طریق رفتارهایی مثل: اشتباه قراردادن گاه به گاه سوییچ ماشین، تقلا برای پیدا کردن یک کلمه و بعدا به یاد آوردن آن، از یاد بردن نام یکی از آشنایان و فراموش کردن اتفاقات روزمره اخیر مشاهده شود.
نشانه ها و علائم زوال عقل چیست؟
افرادی که به زوال عقل مبتلا هستند مشکلاتی در حافظه، توجه، ارتباط برقرار کردن، استدلال و قضاوت و حل مسائل و همچنین ادراک بصری فرد (فراتر از تغییرات بینایی که به دلیل افزایش سن هستند) دارند.
چه مواردی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش می دهند؟
- سن
- سابقه خانوادگی
- نژاد و قومیت
- کاهش سلامت قلب
- آسیب تروماتیک مغز
راه تشخیص dementia چیست؟
- معاینه بالینی
- آزمایشات خون
- تصویربرداری از مغز مثل CT و یا MRI
پیش بینی می شود که تا سال 2060 نزدیک به 14 میلیون فرد 65 سال به بالا، به dementia مبتلا باشند. بیماری آلزایمر رایج ترین نوع dementia است.
ارتباط زوال عقل و مصرق ویتامین D
مطالعه ای در مقیاسی بزرگ، توسط محققان در کشور کانادا و انگلستان انجام گرفت. آنها از احتمال کمک مکمل های ویتامین D در دفع زوال عقل خبر می دهند. محققان موفق به کشف ارتباط میان مصرف مکمل ویتامین D و زوال عقل در بیش از 12388 شرکت کننده با میانگین سن 71 سال در مرکز ملی هماهنگی آلزایمر ایالات متحده شدند. آنها در ابتدای مطالعه به زوال عقل مبتلا نبودند.
تیم تحقیقاتی در این مقاله، به این موضوع پی بردند که ویتامین D با زندگی بدون زوال عقل بیشتر در ارتباط است. البته در افرادی که مکمل مصرف کردند زوال عقل به میزان 40 درصد کمتر شناسایی شد.
37 درصد شرکت کنندگان (4637 نفر) ویتامین D مصرف نمودند. در کل این افراد، 2696 شرکت کننده در طول 10 سال تدریجا به زوال عقل دچار شدند. از میان آنان 2017 فرد (75درصد) قبل از تشخیص زوال عقل، هیچگونه مصرف ویتامین D نداشتند. 679 نفر (25درصد) در معرض حالت اولیه این بیماری بودند.
نظریه دانشمندان در مورد ویتامین D و زوال عقل
پروفسور زهی نور اسماعیل که این مطالعه به رهبری ایشان انجام شد گفتند: ما از اثرات ویتامین D در مغز که می تواند در کاهش زوال عقل دخیل باشد باخبریم. اما با این حال تاکنون نتایج تحقیقات مغایرت داشته است.
اطلاعات ما شامل بینش های مهم و کلیدی در رابطه با افرادی می باشد که می توانند به شکل ویژه برای مصرف مکمل های این ویتامین هدف قرار گیرند. به طور کلی، شواهدی به دست آمد که گویای احتمال مفید بودن مصرف این ویتامین قبل از شروع زوال به شکل ویژه است.
مصرف این مکمل در تمام گروه های حاضر در مطالعه موثر واقع شد. این تیم به بیشتر بودن قابل توجه تاثیرات در زنان در مقایسه با مردان پی برده است. به همین شکل، این اثرات در افراد با وضع شناختی طبیعی در مقایسه با افرادی که علائم اختلال شناختی خفیف- تغییرات شناختی که با خطر بالاتر زوال عقل مرتبط است، در آن ها گزارش شد، بیشتر بوده است.
ارتباط ژنتیکی
این تاثیرات، در افرادی که حامل ژن APOEe4 نبودند به شکل قابل توجهی بیشتر بود. ناقلین این ژن در مقایسه با غیرناقلین در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستند. بررسی های محققان حاکی از این دارد که افراد حامل این ژن، دارای جذب بهتری برای این ویتامین از روده خود نمی باشند. این موضوع ممکن است باعث کاهش اثر این مکمل گردد. با این حال هیچ نمونه خونی برای آزمودن این فرضیه جمع آوری نشده است.
ویتامین D در پاکسازی آمیلوئید مغز نقش دارد که تجمع آن یکی از نشانه های بیماری آلزایمر می باشد. همچنین مطالعات، نشانگر احتمال اثر محافظتی ویتامین D از مغز در برابر پروتئین تاو که در ایجاد آلزایمر نقش دارد، بودند.
دکتر بایرون کریس، از نویسندگان این مقاله، اشاره می کند: پیشگیری از زوال عقل فرد و حتی تاخیر در شروع آن با توجه به افزایش تعداد افراد مبتلا بسیار مهم است.
ارتباط ویتامین D با این پژوهش گویای این است که مصرف مکمل های آن ممکن است برای پیشگیری و یا به تاخیر انداختن این بیماری مفید باشد. اما برای تایید این موضوع به انجام آزمایشات بالینی نیاز است.
مطالب مشابه: