ویتامین D و باروری
ویتامین D و باروری با هم ارتباط دارند، گیرنده ویتامین D یا (VDR) و آنزیم های متابولیزه کننده ویتامین D در بافت های تولید مثل مردان و زنان یافت می شوند. این ویتامین که به عنوان ویتامین آفتاب نیز شناخته می شود، در پاسخ به نور خورشید توسط بدن تولید می شود. همچنین می توان آن را از طریق غذاها و مکمل های مختلف مصرف کرد.
تحقیقات نشان دادند که سطح ویتامین D به شدت با باروری مردان و زنان و شانس باردار شدن در ارتباط است.
نکات:
- اگر غلظت سرمی ویتامین D، یا 25(OH) کمتر از 30 نانومول در لیتر باشد، افراد در معرض خطر کمبود ویتامین D در نظر گرفته می شوند.
- حدود 40 درصد از جمعیت ایالات متحده کمبود ویتامین D در نظر گرفته می شوند.
- بسیاری از مطالعات نشان دادند که سطح ویتامین D با باروری زنان و نتایج سالم بارداری مرتبط است.
- مکمل ویتامین D باعث بهبود باروری زنان و نتایج بارداری می شود.
- مطالعات نشان دادند که سطح ویتامین D با تولید و تحرک اسپرم ارتباط دارد.
ویتامین D:
ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است که می توان آن را از غذاها، مکمل ها و مواجهه در معرض نور خورشید به دست آورد.
این ویتامین اثرات بیولوژیکی مثبت زیادی بر بدن دارد، از جمله: کاهش التهاب، تحریک سیستم ایمنی، افزایش جذب مواد مغذی و با اندازهگیری ها و نتایج مثبت باروری مرتبط است.
مقدار طبیعی ویتامین D:
محققان در مورد سطح “طبیعی” یا “استاندارد” ویتامین D موافق نیستند. با این حال، آنها محدوده ای بین کمبود و کافی ویتامین D ایجاد کرده اند.
اگر غلظت سرمی 25(OH) D کمتر از 30 نانومول در لیتر باشد، افراد در معرض خطر کمبود ویتامین D در نظر گرفته می شوند. سطح 50 نانومول در لیتر یا بیشتر برای اکثر افراد کافی است. دقیق ترین روش برای اندازه گیری سطح ویتامین D، آزمایش 25 هیدروکسی ویتامین D است که بر روی نمونه خون انجام می شود.
بررسی سطوح مختلف غلظت سرمی 25 هیدروکسی ویتامین D یا 25(OH) با سلامتی که توسط مؤسسه ملی بهداشت ارائه شده است، ارتباط دارد:
در طول غربالگری اولیه باروری، سطح ویتامین D زنان معمولا بررسی می شود. به طور کلی آزمایش ویتامین D بخش اساسی آزمایش باروری زنان است.
همچنین مردان می توانند هر زمان که آزمایش خون را انجام می دهند، ویتامین D خود را بررسی کنند. آزمایش ویتامین D در طول آزمایش باروری مردانه چندان رایج نیست.
مصرف روزانه توصیه شده:
میزان مصرف روزانه توصیه شده رسمی برای ویتامین D در جنسیت، سن و وضعیت بارداری نسبتاً ثابت است.
بسیاری از پزشکان توصیه می کنند زنانی که در تلاش برای بارداری هستند و یا شیرده هستند باید مقدار بیشتری ویتامین D (بین 50 تا 100 میکروگرم در روز) مصرف کنند. این تا حد زیادی به دلیل این واقعیت است که سطوح ویتامین D به طور مثبت با بسیاری از معیارهای بارداری مرتبط است. نزدیک به 40 درصد از جمعیت دچار کمبود ویتامین D هستند.
به طور مشابه، زنانی که شیرده هستند نیز ممکن است به دنبال افزایش ویتامین D باشند، زیرا سطح ویتامین D نوزاد تازه متولد، تا حد زیادی به وضعیت ویتامین D مادرش بستگی دارد.
عوامل دیگری نیز می توانند بر میزان مصرف روزانه توصیه شده و سطح ویتامین D تأثیر بگذارند، مانند: موقعیت جغرافیایی آنها، که می تواند مواجهه در معرض نور خورشید را تعیین کند.
مشاهده میزان توصیه ای ویتامین D که توسط موسسه ملی بهداشت منتشر شد:
این مقادیر توصیه ای برای ویتامین D را می توان با مصرف برخی غذاها یا مصرف مکمل های ویتامین D به دست آورد.
چگونه ویتامین D کم بر باروری زنان تأثیر می گذارد؟
سطح ویتامین D با بسیاری از جنبه های باروری زنان و پیامدهای بارداری ارتباط مثبتی دارد. همچنین تحقیقات نشان می دهد که تا 42٪ از جمعیت ایالات متحده کمبود ویتامین D دارند. بنابراین، سطح ویتامین D اغلب در طول بررسی بارداری زنان اندازه گیری می شود.
مکمل ویتامین D یک راه موثر برای افزایش سطح ویتامین D است و از بارداری زنان، سلامت جنین و نتایج بارداری در صورت وجود کمبود ویتامین D حمایت می کند.
ویتامین D و باروری مردان:
ساده ترین راه برای اندازه گیری باروری مردان از طریق آنالیز مایع منی است. تجزیه و تحلیل مایع منی چندین پارامتر مختلف اسپرم را برای تعیین کیفیت کلی اندازه گیری می کند.
تحقیقات نشان دادند که پایین بودن ویتامین D با اختلال در اندازه گیری چندین پارامتر منی، از جمله تعداد و تحرک اسپرم مرتبط است. این ارتباط احتمالاً ناشی از تأثیر ویتامین D بر بیضه است. ویتامین D بر تولید هورمون و تولید اسپرم تأثیر می گذارد.
از طرف دیگر، مقدار بالای ویتامین D با تحرک بیشتر اسپرم مرتبط است. علاوه بر حمایت از تحرک اسپرم، ویتامین D همچنین تأثیر مثبتی بر سایر جنبه های کیفیت اسپرم دارد.
یکی از راه هایی که نشان می دهد ویتامین D از اسپرم سالم حمایت کند، کمک به تولید تستوسترون و حمایت از سطح تستوسترون سالم است. در یک مطالعه، مردان ویتامین D یا دارونما مصرف کردند. گروه دارونما هیچ تغییری در میانگین سطح تستوسترون از اندازه گیری پایه تا نتایج بعد از مصرف مکمل مشاهده نکردند. گروه مکمل ویتامین D افزایش قابل توجهی در سطح تستوسترون کل از 10.3 نانومول در لیتر به 13.4 نانومول بر متر، سطوح تستوسترون فعال زیست فعال از 5.21 نانومول در لیتر به 6.25 نانومول در لیتر و سطح تستوسترون آزاد از 0.222 نانومول بر لیتر به 0.222 نانومول در لیتر مشاهده کردند.
میانگین غلظت D یا 25(OH) در گردش نیز به میزان 53.5 نانومول در لیتر در گروه ویتامین D به طور قابل توجهی افزایش یافت. این مطالعه نشان داد که مکمل ویتامین D می تواند به افزایش سطح تستوسترون تا 25 درصد در یک سال کمک کند.
ویتامین D و بارداری:
همانطور که قبلا ذکر شد، نوزادان ویتامین D خود را در دوران بارداری و شیردهی از مادر خود دریافت می کنند. سطح ویتامین D مادر با انواع پیامدهای سلامت دوران کودکی مرتبط است. به این ترتیب، مهم است که اطمینان حاصل شود که سطح ویتامین D مادر هم در دوران بارداری و هم در دوران شیردهی کافی است.
محققان دریافتند که زنان باردار در مقایسه با زنان غیر باردار غلظت ویتامین D کمتری دارند. این مطالعه نشان داد که مکمل ویتامین D می تواند به حمایت از سطح سالم ویتامین D برای زنان باردار کمک کند. همچنین محققان به این نتیجه رسیدند که مصرف مکمل ویتامین D برای زنان در طول بارداری هم بی خطر و هم مؤثر است.
برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه 2000 تا 4000 واحد بین المللی ویتامین D نه تنها بی خطر است، بلکه برای زنان به ویژه زنان باردار توصیه می شود.
افزایش سطح ویتامین D:
با آفتاب گرفتن: خورشید یک نیروی انرژی بخش فوق العاده است که به دلایل زیادی عالی است. اما اصلی ترین آن این است که به بدن کمک می کند ویتامین D تولید کند. وقتی فرد در معرض نور خورشید قرار می گیرد، پوست ویتامین D را از کلسترول تولید می کند. سنتز ویتامین D زمانی اتفاق می افتد که اشعه UVB خورشید به کلسترول سلول های پوست برخورد کند. خورشید به سلول های پوست انرژی می دهد تا سنتز آن اتفاق بیفتد.
اگرچه خورشید منبع طبیعی ویتامین D است، اما اطمینان از دریافت سطح کافی ویتامین D به تنهایی از طریق مواجهه در معرض نور خورشید دشوار است. نور خورشید در طول ماه های زمستان به محل زندگی بستگی دارد و ممکن است کمیاب باشد. همچنین توجه به این نکته ضروری است که افرادی که پوست تیره تری دارند ملانین بیشتری در لایه اپیدرمی پوست خود دارند. ملانین توانایی پوست برای تولید ویتامین D از نور خورشید را کاهش می دهد و همین موضوع بیان می کند که چرا افراد با پوست تیره تر نسبت به افرادی که پوست روشن تری دارند بیشتر در معرض کمبود ویتامین D هستند.
مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین D:
تنها تعداد انگشت شماری از غذاها حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین D هستند. بیشتر غذاهایی که در نمودار زیر گنجانده شدند، ماهی هستند و جزو غذاهای رایج در رژیم های غذایی غربی نیستند.
طبق جدول بالا مشاهده می شود که، تکیه بر رژیم غذایی برای دستیابی به مقدار توصیه ای روزانه ویتامین D از رژیم غذایی بسیار دشوار است. به همین دلیل است که بسیاری از متخصصان باروری مکمل های ویتامین D را توصیه می کنند.
مصرف مکمل ویتامین D: همانطور که میدانید، مکمل ویتامین D اثرات مثبت زیادی بر باروری مردان و زنان دارد. تحقیقات دیگر نشان می دهد که مکمل ویتامین D ممکن است برای جنبه های متابولیک، غدد درون ریز و باروری به ویژه برای بیماران مبتلا به PCOS مفید باشد. مصرف مکمل ها ساده ترین و احتمالاً مؤثرترین راه برای اطمینان از دریافت کافی ویتامین D است.
ویتامین D را می توان به عنوان مکمل جداگانه یا در ترکیب با سایر ویتامین ها و مواد مغذی در مکمل باروری مصرف کرد.
به طور کلی ویتامین D یک ماده مغذی ضروری برای بسیاری از فرآیندهای بیولوژیکی بدن از جمله باروری است.
متأسفانه، اطمینان از سطح مناسب ویتامین D تنها از طریق رژیم غذایی و مواجهه در معرض نور خورشید بسیار دشوار است. زنان باردار یا شیرده ممکن است نیاز به مصرف روزانه ویتامین D بیشتری داشته باشند.
مکمل ویتامین D یک راه مطمئن و موثر برای دریافت دوز روزانه ویتامین D و حمایت از باروری مردانه و زنانه است.
مطالب مشابه: