12 علائم کمبود ویتامین
12 علائمی که نشان دهنده کمبود احتمالی ویتامین های مورد نیاز بدن است:
زندگی همه افراد واقعا شلوغ بنظر می رسد. همه افراد تمام تلاش خود را می کنند که ساعات کاری خود را افزایش دهند و از تمام ساعات روزِ خود بیشترین استفاده را بکنند. به همین دلیل پختن وعده های غذایی سالم و سرشار از ویتامین کمتر مورد توجه افراد قرار می گیرد. همه افراد سعی می کنند غذاهایی مصرف کنند که کمترین زمان برای تهیه آنها لازم است، یعنی فست فود و غذاهای آماده. یکی از نتایج این سبک زندگ می تواند کمبود ویتامین باشد.
دکتر کری لام می گوید: «اگر بدن از غذاهای مغذی مناسب مورد نیازش تهی شود، می تواند به شدت بر سلامت جسمی و روانی شما تاثیر بگذارد». کمبود ویتامین یک وضعیتی است که در آن بدن از دوز بهینه مواد مغذی مورد نیازش محروم است، اما هیچ بیماری هنوز رخ نداده است. در واقع یک وضعیت خاکستری بین سلامتی و بیماری است».
چگونه می توانید متوجه شوید که دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی هستید؟
تنها راه برای دانستن واقعی این است که آزمایش خون بدهید. پزشک می تواند یک آزمایش خون برای چکاپ بدن شما تجویز کند. با تفسیر نتایج این آزمایش توسط پزشک، به راحتی می توان متوجه تغییرات بدن شد. در نهایت می توانید در صورت کمبود ویتامین اقدامات لازم را انجام دهید.
استرس چطور می تواند کمبود ویتامین را تشدید کند؟
استرس هایی که به بدن وارد می شوند می توانند کمبودهای ویتامین و مواد معدنی ضروری را تشدید کنند. بنابراین، سلامت و تندرسی روانی به اندازه سلامت فیزیکی مهم است. دکتر لام توضیح می دهد: «زمانی که بدن استرس طولانی مدت تجربه می کند و لیستی از وظایف بی پایان پیش روی شما است که همیشه نگران آن هستید، ترشح هورمون های آدرنالین و کورتیزول در جریان خون ادامه می یابد تا با استرس مبارزه کند». این می تواند منجر به اختلال در سیستم پاسخ دهی به استرس نورواندومتابولیک شود. در نتیجه می تواند بدن را به سندرم خستگی آدرنال سوق دهد. این می تواند منجر به تضعیف سیستم ایمنی، ضعف، سردرد، کاهش میل جنسی، ریزش موی غیرقابل توضیح و موارد دیگری شود».
اساسا به دلیل استرس بیش از حد، سیستم های متابولیکی، هورمونی، تولیدمثلی، گوارشی و سایر سیستم های بدن به درستی کار نمی کنند. یک رژیم غذایی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی موجود در غذاهای کامل نه تنها خلق و خوی شما را تقویت می کند، بلکه به بدن شما نشاط و استقامت لازم را می دهد تا خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش دهد.
12 علائم شایع ناشی از کمبود مواد مغذی:
-
خستگی در علائم کمبود ویتامین:
یکی از علائم رایج و اولیه هر گونه کمبود ویتامین، خستگی است. اما معمولا این علامت به عنوان نشانه ای از سبک زندگی پرمشغله نادیده گرفته می شود. خستگی همچنین اولین نشان کم آبی است. بنابراین مطمئن شوید که بدن آب کافی دریافت می کند. اگر خستگی بی وقفه است و بعد از چند شب خواب مناسب تسکین نمی یابد، این می تواند نشانه کمبود چندین ماده مغذی باشد. دکتر سوزان میتمسر می گوید: «تقریبا تمام کمبودهای مواد مغذی با خستگی مرتبط است. توجه به علائمی که از بین نمی روند اهمیت دارد».
-
مجددا خستگی:
الیزابت سامر، یکی از اساتید دانشگاه، می گوید: «آهن نقش مهمی در سلامت کلی بدن ایفا می کند، به ویژه برای زنان باردار یا در دوران قاعدگی. هیئت مشاوره پزشکی Persona Nutrition بیان می کنند: «دریافت ناکافی آهن باعث می شود عضلات، اندام ها و مغز از اکسیژن محروم شود و ممکن است منجر به کم خونی، خستگی، ضعف و تمرکز ضعیف شود». خبر خوب این است که با یک آزمایش ساده می توان میزان آهن بدن را بررسی کرد.
-
دردهای کلی:
درد عضلانی، که اغلب با پیری طبیعی یا علائم مرتبط با ورزش اشتباه گرفته می شود، نشانه کمبود ویتامین D و منیزیم است. دکتر میتمسر می گوید: «سفتی، گرفتگی عضلات اغلب با منیزیم کم همراه است، در حالی که ضعف عضلانی، درد عضلانی و درد استخوان با سطوح پایین ویتامین D مرتبط است. هم ویتامین D و هم ماده معدنی منیزیم به صورت قرص های مکمل در دسترس هستند.
-
تغییر خلق و خوی:
مطمئنا، هر کسی هر از گاهی روزهای بدی را پشت سر می گذارد، اما دریافت مقدار زیادی مواد مغذی برای سلامت مغز و روان ضروری است. هنگامی که احساس می کنید کج خلق هستید اسیدهای چرب امگا-3 رژیم غذایی خود را افزایش دهید. این اسید چرب برای عملکرد طبیعی مغز و ارتباطات سلولی حیاتی است. اسیدهای چرب امگا-3 را می توان در ماهی های چرب مانند سالمون و ساردین و همچنین جلبک های خوراکی یافت.
-
تغییر بافت مو:
تغییر در کیفیت و بافت موهای شما می تواند نشانه ای از عدم دریافت کافی اسیدفولیک، B6، B12 و یا آهن باشد. این مواد مغذی به تامین خون سالم کمک می کنند که اکسیژن را به مو و پوست سر منتقل می کند. دکتر سامر می گوید: «مصرف ناکافی این مواد می تواند منجر به کاهش یا شکننده شدن گلبول های قرمز خون شود که می تواند به مو و پوست سر آسیب برساند».
-
تغییر در بینایی:
برخی مشکلات بینایی وجود دارد که نشان می دهد رژیم غذای شما مقادیر کمی ویتامین E و C و همچنین ترکیباتی به نام لوتئین و زاگزانتین است. دکتر سامر می گوید: «عدسی هر چشم، نور فرابنفش را فیلتر می کند. نور فرابنفش منبعی قوی از ترکیبات بسیار واکنش پذیر به نام رادیکال های آزاد است». لوتئین و زاگزانتین به عنوان عینک آفتابی داخلی عمل می کنند و از لایه های عمیق تر چشم در برابر آسیب محافظت می کنند. این دو ترکیب در اسفناج یافت می شوند. پس از اسفناج غافل نشوید!
-
خونریزی لثه:
اگر از میزان غیرمعمول لثه های خونی یا التهاب لثه رنج می برید، ممکن است لازم باشد مصرف ویتامین C خود را افزایش دهید. دکتر گری کورتولا توصیه می کند:«رژیم غذایی خود را با حداقل 2000 میلی گرم در روز ویتامین C تکمیل کنید. خوردن غذاهایی مانند بروکلی، کانتالوپ (نوعی طالبی)، گل کلم، کلم پیچ، کیوی، پاپایا، توت فرنگی، مرکبات می تواند مفید باشد.
-
درد فک:
آیا با درد مفصل گیجگاهی- فکی (TMJ) آشنایی دارید؟ مفصل گیجگاهی- فکی یک لولای کشویی است که استخوان فک شما را به جمجه متصل می کند. هر گونه درد فک، قفل شدن یا مشکل در جویدن می تواند از علائم درد مفصل گیجگاهی – فکی باشد. دکتر کورتولا پیشنهاد می کند که این می تواند نشانه ای از کمبود منیزیم به همراه کلسیم باشد. او می گوید: «مکمل های حاوی مالات منیزیم بهترین مکمل ها برای این مشکل هستند. او اظهار می کند که اثرات مثبتی را با دوزهای روزانه تا 2500 میلی گرم در روز مشاهده کرده است. غذاهای غنی از منیزیم عبارتند از سبزیجات تیره و برگدار مانند اسفناج، سبزی کولارد، کلم پیچ، یا چغندر سوئیسی.
-
احساس سوزش در انگشتان دست یا پا:
اگر احساس سوزن سوزن شدن همراه با افسردگی، ضعف یا حتی خستگی دارید، این احتمال وجود دارد که دچار کمبود ویتامین B12 هستید. ویتامین B12 به ویتامین انرژی معروف است. این ماده عمدتا در گوشت، لبنیات و تخم مرغ یافت می شود. بنابراین کسانی که از رژیم های گیاهی پیروی می کنند ممکن است بیشتر در معرض خطر این نوع کمبود باشند. بریتنی میشل، یک متخصص تغذیه، می گوید: «مولتی مویتامین و یا کمپلکس B که شامل B12 نیز می باشد معمولا اولین توصیه برای اصلاح کمبود این ویتامین است. اگر مشکلات جذب مانع افزایش سطح این ویتامین در بدن شود، تزریق B12 ضروری است».
-
پوست و چشم خشک:
اگر احساس میکنید پوست و چشم های شما خشک است و قادر به تولید اشک نیستند، مراقب کمبود ویتامین A باشید. دکتر پیترسون پیر، پزشک متخصص پوست و زیبایی، می گوید:« مشکل دیدن در نور کم (شب کوری) مسئله دیگری است که ناشی از کمبود ویتامین A می باشد.» او پیشنهاد می کند که گوشت، لبنیات، تخم مرغ و همچنین غذاهای گیاهی قرمز، زرد، نارنجی و سبز به رژیم غذایی افزوده شود.
-
اسپاسم عضلانی:
اگر گرفتگی عضلات همراه با خستگی یا بی حسی و سوزن سوزن شدن در بازوها، پاها، و اطراف دهان را تجربه می کنید، ممکن است نیاز به افزایش مصرف کلسیم باشد. دکتر مایکل اسمیت، مدیر آموزش Life Extension می گوید: «کلسیم برای انقباض ماهیچه ها، عملکرد رگ های خونی، و ترشح هورمون ها، و آنزیم ها مورد نیاز است. اگر کلسیم پایینی دارید، توصیه می شود در صورتی که سن شما کمتر از 50 سال است، 1000 میلی گرم و اگر بالاتر از آن هستید، 1200 میلی گرم در روز کلسیم مصرف کنید. برای جذب بهتر و توزیع سالم کلسیم در بدن حتما مکمل ها را همراه با ویتامین D و K مصرف کنید.
-
خونریزی بیش از حد:
اگر در ادرار یا مدفوع خود خون یافتید، پریودهای شدید، خونریزی لثه، خونریزی بینی مکرر دارید، یا اگر به راحتی کبود می شوید، ممکن است شما دچار کمبود ویتامین K باشید. بهترین منابع غذایی برای بهبود سطح ویتامین K بدن سبزیجات برگ سبز، ماهی، جگر، گوشت و تخم مرغ است.
نکته آخر:
علاوه بر افزایش مصرف غذاهای سالم و کامل و مکمل رژیم غذایی، سالانه یک آزمایش خون کامل انجام دهید. این بدن شما ست و شما واقعا تنها کسی هستید که می توانید از سلامت مطلوب آن اطمینان حاصل کنید.
مطالب مشابه: