تاثیرات یوگا بر مادران باردار
یوگا یک تمرین ذهن و بدن باستانی است که در هند سرچشمه گرفته است و برای انواع بیماری های ایمنی، عصبی-عضلانی، روانی و درد استفاده می شود. لغت یوگا به معنای «متحد شدن» است که امکان ادغام بدن، ذهن و روح را از طریق تکنیک های تنفس و وضعیت های فیزیکی فراهم میکند. یوگا از قرن بیستم در دوران بارداری استفاده میشود. همچنین مطالعات نشان می دهد که یوگا ممکن است در بهبود نتایج بارداری و زایمان موثر باشد. همچنین برای ایجاد تعادل بین ابعاد عاطفی، ذهنی، جسمی و معنوی در نظر گرفته شده است.
بارداری:
بارداری وضعیتی است که در آن زنان تحت تغییرات فیزیولوژیکی و استرس مشخصی قرار می گیرند و با نیازهای جسمی و روانی منحصر به فردی همراه هستند. در طول مراحل بارداری و زایمان نیاز به مدیریت حالات مختلف جسمی، عاطفی، ذهنی و درد وجود دارد. استرس در دوران بارداری می تواند ناشی از عوامل بیرونی (استرس های بیرونی) یا از درون (استرس های درونی) زنان باردار باشد. طبق مطالعات روانی اجتماعی، 6 درصد از زنان باردار استرس خفیف، 78 درصد استرس شدید و 16 درصد اصلاً استرس را تجربه نکردند. استرس بارداری به طور قابل توجهی ناشی از مشکلات اقتصادی، مشکلات خانوادگی، خشونت فیزیکی، مشکلات پزشکی، مشغله کاری و سابقه بارداری با عوارض است.
سلامت و کیفیت زندگی مادر برای نتیجه بهتر بارداری حیاتی است. در این زمان تکنیک های خود آرام بخشی، آموزش روانی و آرامش از اهمیت ویژه ای برخوردارند. چرا که استرس و اضطراب مادر در دوران بارداری ممکن است محیط داخل رحم را تحت تأثیر قرار دهد. همچنین رشد جنین را در دوره های حساس تغییر دهد. علاوه بر این ممکن است، پیامدهای منفی بالقوه برای کودکان در مراحل بعدی زندگی، مانند ایجاد اختلال بیش فعالی یا کاهش عملکرد در جنبه های اجرایی داشته باشد.
بنابراین، تنظیم استرس مادر و ارائه راهکارهای مقابله با استرس ها و تغییرات اجتناب ناپذیری که در دوران بارداری رخ میدهد، برای افزایش کیفیت زندگی و به حداکثر رساندن سلامت و رشد نوزاد مهم است.
تاثیر ورزش در دوران بارداری:
ورزش بدنی می تواند در مدیریت استرس و سایر شرایط یا علائم مرتبط با بارداری مانند ادم، فشار خون بارداری یا دیابت، بی ثباتی خلق و خو، ناراحتی اسکلتی- عضلانی، دردها و افزایش وزن مفید باشد.
شرکت در ورزش در دوران بارداری زمانی به عنوان یک رفتار پرخطر در نظر گرفته می شد. اما با انجام بررسی ها به این نتیجه رسیدند که ورزش منظم، دارای فواید زیادی برای مادر و جنین است که این فواید از خطرات آن بیشتر است. محققین حداقل 30 دقیقه ورزش را در بیشتر روزهای هفته برای پیشگیری و درمان شرایط مرتبط با کم تحرکی مانند دیابت بارداری و فشار خون بالا توصیه می کنند.
تمرین های ذهن و بدن که سلامت عمومی را پرورش می دهند، پریشانی را کاهش می دهند و خودآگاهی را افزایش می دهند. مانند تای چی یا یوگا، می تواند در جنبه های فیزیکی و روانی-عاطفی بارداری و زایمان مؤثر باشند. همچنین بر روی محور هیپوتالاموس-هیپوفیز آدرنال، که با سطوح استرس و کورتیزول مرتبط است، نقش دارد. سایر شیوه های دیگر از جمله بیوفیدبک، مدیتیشن و تصویرسازی، برای کاهش اضطراب و اقدامات غدد درون ریز مانند کورتیزول، در زنان در طول زایمان مشخص شده که تاثیرات مفیدی را دارا بودند.
یوگا در دوران بارداری
یوگای دوران بارداری برای راحتی در دوران بارداری حتی تا زمان زایمان نیز موثر است. این ورزش مهارتی برای پرورش ذهن در یک تکنیک توسعه شخصیت جامع است که شامل جسمی، روانی و معنوی می شود. همچنین باعث آرامش، تنظیم وضعیت تنفسی و مدیتیشن میشود که هر روز توسط زنان باردار انجام میگردد.
این درمان های آرام بخش برای مدیریت درد در زایمان نیز محبوب شدند. زیرا زنان به دنبال جایگزین هایی برای روش های درمانی سنتی، از جمله مسکن ها و بیهوشی ها که می توانند تهاجمی و گاهی همراه با عوارض جانبی منفی هم برای مادر و هم برای نوزاد باشند، هستند.
درد زایمان:
درد زایمان یک تجربه ذهنی و چند بعدی است که با توجه به ادراک و واکنش های فردی هر زن نسبت به اطلاعات درد در حین زایمان متفاوت است. همچنین تحت تأثیر عوامل روانی اجتماعی، شناختی و فیزیولوژیکی قرار می گیرد. به همین خاطر پیشنهاد می شود که پزشکان از یک رویکرد چند رشته ای برای مدیریت درد در زایمان استفاده کنند و هم رویکردهای دارویی و هم غیردارویی را که می توانند با ترجیحات و نیازهای فردی تطبیق دهند، ترکیب کنند.
یوگا می تواند سلامت جسمی و روانی شما (نه فقط در طول دوران بارداری) را بهبود بخشد. همچنین در کاهش علائم منفی مرتبط با بارداری و زایمان نیز موثر باشد. مطالعات نشان می دهد که یوگا باعث بهبود در سطوح استرس، کیفیت زندگی، جنبه های روابط بین فردی، عملکرد سیستم عصبی و پارامترهای زایمان مانند راحتی، درد و مدت زمان زایمان می شود. یوگا در بارداری با آرام کردن بدن و تمرکز بر تکنیک ها و ژست های ایمن به شما کمک می کند برای زایمان به خوبی آماده شوید. اگر قبل از بارداری یوگا انجام نمی دادید، بهتر است قبل از شروع کلاس های یوگا در دوران بارداری با پزشک خود صحبت کنید.
به طور کلی یوگا دارای اثرات کوتاه مدت مانند: رفع خستگی، بی خوابی، اضطراب، بی اشتهایی یا پرخوری، سردرد و کمردرد و همچنین دارای اثرات بلند مدت مانند: کاهش مقاومت در برابر بیماری های عفونی، فشار خون بالا و بیماری های قلبی می شود.
تاثیرات یوگا بر مادران باردار چیست؟
یوگای دوران بارداری نیز مانند سایر کلاس های آمادگی برای زایمان، رویکردی چند وجهی برای ورزش است که کشش، تمرکز ذهنی و تنفس متمرکز را تشویق میکند. تحقیقات نشان می دهد که یوگا دوران بارداری بی خطر است و می تواند فواید زیادی برای زنان باردار و نوزادان آنها داشته باشد.
مزایا و تاثیرات یوگا بر مادران باردار عبارتند از:
کاهش استرس و علائم افسردگی و اضطراب. با تنفس آرام و ریتمیک سیستم عصبی را فعال می کند و کورتیزول را مسدود می کند، که در مقادیر زیاد با افسردگی مرتبط است.
جریان خون را بهبود می بخشد. کشش و حرکات در یوگا به افزایش جریان خون در قلب شما کمک می کند.
بهبود جریان خون به این معنی است که خون غنی از اکسیژن بیشتری به سمت کودک شما می رود و این امر کودک شما را در مسیر رشد سالم نگه می دارد.
یوگا به شما کمک می کند تا یک سیستم پشتیبانی بسازید. به این صورت که کلاس های یوگا در دوران بارداری می تواند با برقراری ارتباط با سایر مادران باردار به زندگی اجتماعی شما کمک کند. این یک سیستم حمایتی قوی، زایمان و حالات پس از زایمان را برای شما آسان تر می کند. اضطراب در مورد روند زایمان می تواند زایمان را بدتر کند. اینکه بتوانید از طریق تجربیات خود صحبت کنید و داستان های دیگران را بشنوید می تواند آرامش بخش باشد.
یوگا می تواند خواب را بهبود بخشد.
می تواند علائم بارداری مانند حالت تهوع، کمردرد، سردرد و تنگی نفس را کاهش دهد.
قدرت، انعطاف پذیری و استقامت عضلات مورد نیاز (آمادگی جسمانی) برای زایمان را افزایش دهد.
تاثیرات یوگا بر مادران باردار در دوران سه ماهه بارداری
شروع یوگای دوران بارداری در هر سه ماهه می تواند به شما کمک کند پس از شروع زایمان بهتر آرام شوید و پر از انرژی مثبت بمانید. چرا که ثابت شده است که مدیتیشن و تمرینات تنفسی باعث کاهش درد و اضطراب در حین زایمان می شود.
به طور کلی تحرک و ورزش راه های خوبی برای حفظ سلامتی در دوران بارداری هستند. اما فشار بیش از حد به خود می تواند نتیجه معکوس داشته باشد. برخی ورزش ها و ژست ها می توانند برای شما و کودکتان خطرناک باشند.
انواع خاصی از یوگا وجود دارد که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کرد. یوگای داغ می تواند خطرناک باشد. زیرا گرمای شدید می تواند باعث نقص لوله عصبی شود. همچنین باید از پیچش و خم شدن خودداری شود. این حرکات می تواند تعادل شما را از بین ببرد و خطر زمین خوردن را افزایش دهد. حالت هایی که فشار زیادی به شکم شما وارد می کند می تواند به کودک شما نیز آسیب برساند. حتی اگر قبل از بارداری ورزش می کردید، باز هم باید قبل از شروع هر روال یوگای بارداری با پزشک خود صحبت کنید و مراقب علائمی مانند درد شدید با حرکات خاص، خونریزی واژینال یا کاهش حرکت جنین باشید. اگر با حرکت یا وضعیت بدنی خاصی احساس خوبی ندارید، به آرامی خود را به یک موقعیت راحت برگردانید.
یوگای بارداری، هاتا یوگا و یوگای ترمیمی بهترین انتخاب برای زنان باردار هستند.
مطالب مشابه:
کاهش بیماری دیابت با ورزش
کاهش سرطان متاستاتیک با ورزش
سلامت روان در بارداری
پروتزهای سینه و بارداری
عوارض جانبی قرص ضد بارداری
منابع: newsnetwork.mayoclinic ، sciencedirect ، ncbi.nlm.nih ، researchgate ، nscnursing