قرص برای درمان کووید-19
Molnupiravir پیش داروی خوراکی بتا-N4-D-هیدروکسی سیتیدین (NHC) است. در واقع یک ریبونوکلئوزید که در آزمایشات in vitor و بالینی فعالیت ضدویروسی علیه SARS-CoV2 نشان داده است. جذب NHC توسط RNA پلیمراز وابسته به RNA ویروسی باعث جهش های ویروسی و موتاژنز کشنده می شود. در 23 دسامبر 2021، سازمان غذا و دارو (FDA) مجوز استفاده اضطراری برای Molnupiravir را برای درمان بزرگسالان مبتلا به کووید-19 با شرایط زیر صادر کرد:
- دارای کووید-19 خفیف تا متوسطی که 5 روز از شروع علائم آنها گذشته است.
- در معرض خطر بالای پیشرفت بیماری به سمت بیماری شدید است.
- کسانی که برای آنها درمان های ضدویروسی مناسب جایگزین در دسترس نیست.
چون molnupiravir یک عامل ضدویروسی ریبونوکلئوزیدی جهش زاست، از لحاظ تئوری این خطر وجود دارد که توسط سلول میزبان انسانی متابولیزه شود. در نتیجه در DNA میزبان ادغام می شود و باعث ایجاد جهش می گردد. این دارو در دو سنجش in vivo جهش زایی جوندگان ارزیابی شده است. یک مطالعه نتایج مبهمی داشت.
در مطالعه دیگر، هیچ شواهدی در مورد جهش زایی این دارو به دست نیامد. FDA نتیجه گیری کرد که بر اساس اطلاعات سمیت ژنتیکی موجود و دوره 5 روزه درمان، molnupiravir خطر سمیت ژنتیکی کمی دارد. علاوه بر این، در مورد اثرات بالقوه molnupiravir بر میزان جهش SARS-CoV2 نگرانی هایی وجود دارد. بنابراین FDA از تولیدکننده خواسته است که پایگاه های اطلاعات ژنومیک برای ظهور واریانت های SARS-CoV-2 تحت نظر داشته باشند.
توصیه هایی برای قرص برای درمان کووید-19:
- پنل راهنماهای درمان کووید-19 توصیه می کند که این دارو به مدت 5 روز، دو بار در روز با دوز 800 میلی گرم به صورت خوراکی مصرف کنند. که این می تواند درمانی جایگزین برای بیماران باشد که بزرگتر از 18 سال هستند و به کووید-19 خفیف تا ملایم مبتلا می باشند و در بیمارستان بستری نشدند. یا افرادی که در معرض خطر بالای پیشرفت بیماری هستند و رمدسیویر یا nirmatrelvir برای درمان در دسترس نیستند. درمان باید در اسرع وقت و ظرف 5 روز پس از شروع علائم آغاز شود.
- این پنل توصیه می کند که از این دارو برای درمان کووید-19 در بیماران باردار استفاده نکنید. مگر اینکه گزینه های دیگری وجود نداشته باشد و درمان به وضوح قابل مشاهده باشد.
- افرادی که رابطه جنسی دارند و ممکن است این رابطه منجر به لقاح شود، باید در طول و بعد از درمان با molnupiravir از روش های پیشگیری از بارداری موثر استفاده کنند.
Molnupiravir ممکن است برای بیمارانی که در بیمارستان بستری شدند و بیماری غیر از کووید دارند تجویز شود. البته به شرطی که بیماری کووید-19 آنها خفیف تا متوسط باشد و در معرض خطر بالای پیشرفت بیماری هستند.
ملاحظات بیشتر در مورد تجویز molnupiravir:
- بیماران باید دوره درمان 5 روزه این دارو را تکمیل کنند. هنوز مشخص نیست که دوره مصرف کوتاه تر اثربخشی کمتری دارد یا خیر. یا هنوز مشخص نیست که دوره مصرف کوتاه تر باعث ظهور جهش های مقاوم به molnupiravir میشود یا خیر.
- اگر بعد از شروع دوره دارو بیمار نیاز به بستری شدن در بیمارستان پیدا کند، بیمار می تواند بنا به نظر پزشک دوره درمان را تکمیل کند.
- هیج اطلاعاتی در مورد استفاده از درمان های ضدویروسی ترکیبی یا ترکیبی از عوامل ضدویروسی و آنتی بادی های منوکلونال ضد SARS-CoV-2 برای درمان بیماران غیربستری مبتلا به کووید وجود ندارد. آزمایشات بالینی بیشتری برای تعیین اینکه آیا درمان ترکیبی در درمان عفونت SARS-CoV-2 نقش دارد یا خیر، نیاز است.
- بیمارانی که به شدت دچار نقص ایمنی هستند می توانند دوره های طولانی تکثیر SARS-CoV-2 را تجربه کنند. این میتواند باعث تکامل سریع ویروس شود. نگرانی های نظری وجود دارد که استفاده از یک عامل ضدویروسی در این بیماران ممکن است ویروس های مقاوم به داروهای ضدویروسی تولید کند.
- هنوز مشخص نیست که در بیمارانی که درمان با molnupiravir را به پایان رساندند، چند وقت یکبار دوباره به بیماری مبتلا می شوند.
نکاتی برای تجویر molnupiravir برای افرادی که از لحاظ جنسی فعالند:
برای افرادی که پتانسیل باروری دارند، پزشکان باید قبل از شروع دارو وضعیت بارداری بیمار را بررسی کند. بیماران دارای پتانسیل باروری باید در طی مدت مصرف molnupiravir و تا چهار روز بعد از اتمام دوره درمان از رابطه جنسی پرهیز کنند یا از وسایل پیشگیری از بارداری استفاده کنند. در مطالعات حیوانی اثر سمیت تولید مثلی این دارو مشاهده شد. بنابراین ممکن است در طی بارداری جهش زا باشد. مجوز اضطراری FDA بیان می کند که مردان نیز باید در بازه مصرف این دارو و حداقل 3 ماه پس از مصرف آخرین دوز، از رابطه جنسی پرهیز کنند و یا از پیشگیری کننده های بارداری استفاده کنند.
نکاتی برای تجویز قرص کووید-19 برای افراد باردار:
این پنل پیشنهاد می کند که این دارو برای زنان باردار تجویز نشود. مگر اینکه هیچ گزینه جایگزین درمانی دیگری در دسترس نباشد. مجوز اضطراری FDA بیان می کند که این دارو برای استفاده بیماران باردار مناسب نیست. چون سمیت جنینی دارو در مطالعات حیوانی گزارش شدند. با این حال، هنگامی که درمان جایگزینی در دسترس نیست، برای فرد باردار مبتلا به کووید-19 که در معرض خطر پیشرفت بیماری است ممکن است molnupiravir تجویز شود. البته پزشک باید قبل از تجویز دارو با بیمار در مورد خطرات احتمالی صحبت کند.
هنوز اطلاعات کافی در مورد مصرف این دارو برای زنان شیرده در دسترس نیست. Molnupiravir ممکن است در نوزادانی که از طریق شیردهی در معرض دارو قرار بگیرند، عوارض جانبی ایجاد کند. به همین دلیل FDA بیان می کند که زنان شیرده در طی دوره مصرف این دارو و تا 4 روز پس از مصرف آخرین دوز بهتر است به نوزاد خود شیر ندهند.
نکاتی برای تجویز این دارو برای کودکان:
گروه مورد مطالعه در آزمایشات بالینی molnupiravir شامل افراد زیر 18 سال نمی شد. به همین دلیل هیچ اطلاعاتی در مورد مصرف این دارو در افراد زیر 18 سال وجود ندارد. مصرف Molnupiravir برای افراد زیر 18 سال توصیه نمی شود چون ممکن است عوارض جانبی بر روی رشد استخوان و غضروف داشته باشد.
مطالب مشابه:
واریانت های کووید ۱۹
سیستم ایمنی و واکسن های کووید-۱۹
ارتباط تیروئید با کووید۱۹
آزمایش مولکولی کووید-۱۹
تلاش دانشمند برای تولید واکسن آنفولانزا
منبع : Nature
1 دیدگاه