اومیکرون کم خطرتر از دلتاست؟
این سویه بیشتر قابل انتقال است. پس چگونه می توانیم از خودمان در برابر آن محافظت کنیم؟ پیامدهای واکسن، استفاده از ماسک، رعایت بهداشت و فاصله گذاری اجتماعی چیست؟ اگر در حال حاضر به کووید-19 مبتلا شوید، احتمال اینکه سویه اومیکرون باشد، بسیار زیاد است. چون اکنون حدود 95 درصد از موارد گزارشی را تشکیل می دهد. به دلیل ده ها جهش، سویه اومیکرون از جهات بسیاری با سویه دلتا متفاوت است. این بدین معنی است که پس از دو سال کنترل در مورد نحوی مدیریت خطر ابتلا، ممکن است لازم باشد حداقل برخی از رفتارهای خود را تغییر دهید.
از جمله تفاوت های اومیکرون نسبت به نوع دلتا، این سویه قابل انتقال تر است. در فرار از آنتی بادی های موجود بهتر است. دکتر کارلوس دل ریو، استاد اپیدمیولوژیست و متخصص بیماری های عفونی دانشگاه Emory در آتلانتا، می گوید: من هرگز در زندگی ام چیزی به این عفونی ندیدم. در عین حال، اومیکرون علائم مختلفی ایجاد می کند و ظاهرا منجر به بیماری با شدت کمتر می شود. با این حال، گونه های مختلف SARS-CoV-2 شباهت های مهمی دارند. بنابراین بسیاری از توصیه های اولیه بهداشت عمومی مانند واکسن زدن، استفاده از ماسک ثابت است و باید رعایت شود.
آیا اومیکرون نسبت به نوع دلتا باعث بیماری با شدت کمتر می شود؟
شواهد متعدد از نقاط مختلف جهان نشان میدهد که نوع اومیکرون باعث شکل خفیف تر COVID-19 می شود. برای اولین بار در نوامبر 2021، ابتلا به سویه اومیکرون در افریقای جنوبی گزارش شد. یک مدیر بیمه درمانی خصوصی در اواسط دسامبر گزارش داد که احتمال بستری شدن بزرگسالان مبتلا به اومیکرون در مقایسه با بزرگسالانی که چندین ماه قبل به کووید-19 مبتلا شدند 29 درصد کمتر بود. بر اساس گزارشی که مرکز تحقیقات آژانس امنیت سلامت بریتانیا در 31 دسامبر 2021 منتشر کرد، میزان پذیرش در بیمارستان در میان افراد مبتلا به اومیکرون که به اورژانس مراجعه کردند، یک سوم میزان پذیرش سویه دلتا بود.
طبق تحقیقات اولیه محققان دانشکده پزشکی دانشگاه Case Western Reserve، از اوایل ژانویه، احتمال مراجعه بزرگسالان مبتلا به اومیکرون به اورژانس، بستری شدن در بیمارستان، یا قرار گرفتن در زیر دستگاه تنفس مصنوعی کمتر از نصف بود. مطالعه آنها، که هنوز مورد بررسی قرار نگرفته است، داده های بیش از 14000 بیمار را بررسی میکند. این مطالعه وضعیت واکسیناسیون آن بیماران و هر گونه شرایط جسمی و سلامتی قبلی افراد مد نظر قرار می دهد.
دل ریو می گوید: «تغییر در علائم نشان دهنده این روند است. در بیمارستان، بیماران کمتری با علائم شبیه ذات الریه و سیستم ایمنی بیش فعال (همانند امواج قبلی کووید-19) مشاهده می شود. در مقابل، اغلب بیماری با احتقان و خراش گلو تظاهر پیدا می کند. او می گوید: «در اومیکرون، علائم بیشتر شبیه به سرماخوردگی است».
آیا شدت بر اساس سن یا شرایط جسمی فرد متفاوت است؟
بر اساس مطالعه دانشگاه Case Western، ظاهرا اومیکرون در تمام گروه های سنی، حتی در بزرگسالان بالای 65 سال و در کودکان بسیار جوانی که می توانند واکسن بزنند، شدت کمتری نسبت به دلتا دارد. دل ریو می گوید که هنوز، مانند مسائل بهداشتی، سن همچنان یک عامل موثر است. او می گوید: «برای هر بیماری، هر چه فرد مسن تر باشد، بیماری وخیم تر خواهد بود».
افراد مبتلا به بیماری های زمینه ای یا دارای سیستم ایمنی ضعیف نیز مانند افرادی که واکسن نزده اند، آسیب پذیرتر هستند. اگر چه واکسن های فعلی در پیشگیری از علائم اومیکرون نسبت به دلتا کمتر موثر هستند. گزارشات بریتانیا نشان داد که احتمال ابتلا به اومیکرون و بستری شدن در بیمارستان در افرادی که واکسن زده اند تا 88 درصد بیشتر از افرادی است که واکسن نزده اند. بیمارستان های بریتانیا گزارش می دهند که اکثر جمعیتی که در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند را افراد غیرواکسینه تشکیل می دهند.
دروس آدهانوم گبریسوس، مدیر کل بهداشت جهانی تاکید کرد: «صرف نظر از سن یا وضعیت سلامتی، افراد مبتلا به اومیکرون حتی اگر نیازی به مراجعه به بیمارستان ندارند، می توانند احساس وحشتناکی داشته باشند. این سویه همچنان باعث بستری در بیمارستان و مرگ بسیاری از افراد می شود».
اگر شدت سویه اومیکرون از نوع دلتا کمتر است، چرا این سویه خطرناک است؟
بر اساس یک مطالعه دانمارکی، اومیکرون بین دو تا چهار برابر بیشتر از دلتا مُسری است. همچنین این سویه در فرار از آنتی بادی های ایجاد شده توسط واکسن ها بهتر است. به همین دلیل، این بیماری باعث ایجاد عفونت های جدید می شود. دل ریو می گوید افراد بیشتری بیمار می شوند. افراد بیشتری در بیمارستان ها حاضر می شوند اما احتمال بستری شدن کمتر است. اومیکرون دارای 36 جهش در پروتئین اسپایک خود است. این پروتئین بخشی ضروری برای لنگر انداختن ویروس بر روی سلول های انسانی و عفونی کردن آنهاست. مطالعات نشان میدهند که این جهش ها باعث تغییر نحوی ورود اومیکرون به سلول ها و تکثیر آن در سلول می شود.
برخلاف انواع قبلی، ظاهرا اومیکرون قادر به درگیر کردن سلول های ریه نیست. بنابراین کمتر به سلول های ریوی آسیب وارد می کند و علائم کمتری ایجاد می کند. در برخی از مطالعات، بارهای ویروسی در ریه های جوندگان مبتلا به اومیکرون کمتر است. اما سرعت تکثیر اومیکرون در دستگاه تنفسی فوقانی، که شامل بینی و سینوس ها می شود، بیش از صد برابر بیشتر از دلتا است. این تغییرات تضمین کننده بقای ویروس در آینده هستند. چون سرعت انتقال آن افزایش یافته است. هر چند که شدت بیماری کمتر است. تا زمانی که ویروس می تواند انتقال یابد برای آن اهمیتی ندارد بعد از ورود به سلول انسانی زنده بماند یا نه.
مطالب مشابه:
تاثیرات واکسن کووید-۱۹ در زنان باردار
کووید طولانی مدت
ارتباط ویروس سرماخوردگی و کووید-۱۹
مدت دوام ایمنی بدن پس از ابتلا به کووید-۱۹
آیا کودکان کمتر از بزرگسالان به کووید-۱۹ مبتلا می شوند؟
منبع: Medical news Today
عالی بود
سلام ممنونم
سلام
ایا واکسن سینوفارم به این سویه جدید جواب میده؟
سلام و عرض ادب
طبق گفته وزارت بهداشت پس از تزریق دوز بوستر تمام واکسن ها ، مقدار قابل توجهی ایمنی در برابر این سویه جدید دارند