کمردرد در دوران بارداری
زنان باردار ممکن است کمردردی را تجربه کنند که در ناحیه کمر و به صورت موضعی است و به باسن، ران و پاها وارد می شود و علائم سیاتیک را ایجاد میکند یا شبیه به آن است. این درد ممکن است ثابت باشد و یا با فعالیت بدتر شود. همچنین می تواند خواب را مختل کند و یا عملکرد کلی را کاهش دهد. در حالی که علائم معمولاً پس از زایمان خود به خود برطرف می شوند. اما برخی از شرایط ممکن است به عنوان اختلالات مزمن باقی بمانند. زنانی که از قبل مشکلات کمری دارند معمولا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کمردرد مرتبط با بارداری هستند.
کمردرد در دوران بارداری به خصوص در مراحل اولیه بسیار شایع است و محاسبه می شود که 50 تا 80 درصد از زنان باردار به آن مبتلا هستند و درد آن می تواند از خفیف تا درد حاد که مزمن می شود متغیر باشد. در دوران بارداری، رباط های بدن شما به طور طبیعی نرم تر می شوند و شما را برای زایمان آماده می کنند.ژ این موضوع می تواند به مفاصل کمر و لگن شما فشار وارد کند و می تواند باعث کمردرد شود.
حدود 10 درصد از مواقع درد آنقدر شدید می شود که می تواند در توانایی کار یا انجام فعالیت های عادی در دوران بارداری اختلال ایجاد کند.
مطالعات نشان میدهد که کمردرد معمولاً بین ماه های پنجم تا هفتم بارداری رخ میدهد. اگرچه در برخی موارد از هفته هشتم تا دوازدهم شروع میشود. زنانی که از قبل مشکلات کمردرد دارند بیشتر در معرض خطر کمردرد هستند و کمردرد آنها میتواند در اوایل بارداری رخ دهد.
راه های جلوگیری و کاهش کمردرد در بارداری
- هنگامی که چیزی را از روی زمین بلند می کنید یا برمی دارید زانوهای خود را خم کنید.
- از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنید.
- هنگام چرخش پاهای خود را حرکت دهید تا از چرخش ستون فقرات خود جلوگیری کنید.
- کفش های تخت بپوشید تا وزن شما به طور مساوی تقسیم شود.
- سعی کنید هنگام خرید، وزن بین 2 کیسه را متعادل کنید.
- هنگام نشستن پشت خود را صاف نگه دارید و به دنبال بالش های حمایتی بارداری باشید.
- به اندازه کافی استراحت کنید، به خصوص در اواخر بارداری
- ماساژ یا حمام آب گرم داشته باشید.
- از تشکی استفاده کنید که به درستی از شما پشتیبانی می کند.
- به یک کلاس مراقبت از گروهی یا فردی بروید.
علائم کمردرد در دوران بارداری
به طور کلی این درد در بالای کمر و در مرکز کمر قرار دارد و ممکن است همزمان با دردی باشد که به پا وارد می شود.
درد لگن خلفی (در پشت لگن) چهار برابر بیشتر از درد کمر در بارداری است. درد عمیقی است که در زیر خط کمر، در یک یا هر دو طرف یا در سراسر دنبالچه احساس می شود.
علل و عوامل خطر
علت کمردرد در بارداری چیست؟
در طول بارداری، هورمون ها بر عضلات و مفاصل زن تأثیر می گذارند. هورمون های ریلکسین و پروژسترون باعث شل شدن عضلات و شل شدن رباط ها و مفاصل به خصوص در ناحیه لگن می شوند. اضافه وزن و تغییرات بدن در بارداری همراه با شل شدن مفاصل و رباط ها می تواند باعث ناراحتی و حتی آسیب شود.
همانطور که رحم شما بزرگ می شود و سنگین تر می شود، مرکز ثقل شما تغییر می کند. این می تواند منجر به مشکلاتی در تعادل و احتمال سقوط شود. وزن کودک و ضعیف شدن ماهیچه های شکم ستون فقرات شما را به سمت جلو می کشد و به عضلات پشت فشار می آورد. بسیاری از زنان با خم شدن به عقب در وضعیت نامناسب پاسخ می دهند. این باعث افزایش فشار و درد کمر می شود.
- افزایش هورمونها: هورمون هایی که در دوران بارداری ترشح میشوند به رباط های ناحیه لگن اجازه می دهند تا نرم شوند و مفاصل شل شوند تا برای فرآیند زایمان آماده شوند. این تغییر ممکن است بر حمایتی که معمولاً پشت شما تجربه می کند تأثیر بگذارد.
- مرکز ثقل: مرکز ثقل بدن به تدریج با رشد رحم و جنین به سمت جلو حرکت می کند که باعث تغییر وضعیت بدن شما می شود.
- وزن اضافی: بارداری و جنین در حال رشد وزن اضافی ایجاد می کنند که کمر شما باید آن را تحمل کند.
- وضعیت: مثل: ایستادن بیش از حد و خم شدن می تواند باعث ایجاد یا تشدید کمردرد شود.
- استرس: به دلیل تغییراتی که در ناحیه لگن شما ایجاد می شود، ممکن است در دوره های پر استرس بارداری، کمردرد افزایش یابد.
تشخیص کمردرد در دوران بارداری
تشخیص کمردرد در دوران بارداری بر اساس بررسی تاریخچه پزشکی بیمار، معاینه فیزیکی و احتمالا MRI برای رد فتق دیسک است و اشعه ایکس یا سی تی اسکن انجام نمی شود. زیرا در این روش ها از اشعه استفاده می شود.
وقتی نشسته اید مراقب وضعیت بدن خود باشید. زیرا نشستن روی صندلی در تمام طول روز بیش از هر چیز دیگری به ستون فقرات شما فشار وارد می کند. در خانه و محل کار، مطمئن شوید که صندلی هایی که بیشتر استفاده میکنید، تکیه گاه خوبی داشته باشد. ترجیحا با یک پشتی صاف و بالشتک محکم و از یک زیرپایی برای بالا بردن پاها استفاده کنید و پاهای خود را روی هم قرار ندهید. زیرا این می تواند باعث شود که لگن شما به سمت جلو متمایل شود و عضلات تحت فشار را تشدید کند.
استراحت کنید
حداقل هر ساعت یک بار راه بروید یا بایستید و حرکات کششی انجام دهید. نشستن طولانی مدت می تواند کمر درد شما را بیشتر کند. از بلند کردن بارهای سنگین خودداری کنید. اگر لازم است، این کار را به آرامی انجام دهید.
مراقب وزن خود باشید
کفش مناسب بپوشید. مانند کفش های کاملاً صاف. کارشناسان یک پاشنه 2 اینچی را توصیه می کنند تا بدن شما را در یک راستا قرار دهد. برای برداشتن وسایل از مکان های مرتفع از یک چهارپایه ثابت استفاده کنید تا از فشار اضافی جلوگیری کنید.
به چیزهای خوب فکر کنید
ذهن آرام منجر به کمر شل تر می شود. همچنین می توانید یوگای قبل از تولد را امتحان کنید که هم ذهن و هم کمر شما را آرام می کند.
فیزیوتراپی، یوگا، ورزش (پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا) همگی برای اکثر زنان باردار بی خطر در نظر گرفته می شوند و می توانند به مدت 20 تا 45 دقیقه، سه تا پنج روز در هفته انجام شوند. زنان باردار باید مراقب ورزش در حد خفیف تا متوسط باشند. اما نه در حدی که خسته شوید.
مطالب مشابه:
درد لگن در بارداری
بارداری دوم
درد رحم در ابتدای بارداری
خونریزی در بارداری
بارداری
منابع: nhs ، webmd ، mayoclinic ،cedars-sinai ، spine-health ، hopkinsmedicine