کیست بارتولین
بدن ما از غدد و مجاری متعددی تشکیل شده است که مایعات را ترشح می کنند. کیست زمانی تشکیل می شود که این مجاری مسدود شده و منجر به انسداد مایع می شود. این کیست ها ممکن است از نظر شکل یا اندازه متفاوت باشند و معمولاً با درد همراه هستند. کیست بارتولین معمولاً به دلیل انسداد غدد بارتولین ایجاد می شود.
غدد بارتولین غددی هستند که در دو طرف دیواره واژن قرار دارند. غدد بارتولین به ترشح مایعات اجازه می دهد تا واژن را مرطوب نگه دارد. انسداد در مجاری این غدد منجر به ایجاد تورم یا کیست می شود.
هنگامی که کیست عفونی می شود، می تواند منجر به تشکیل آبسه بارتولین شود و به عنوان کیست واژن نیز شناخته می شود. معمولاً یک وضعیت خوش خیم (غیر سرطانی) است. یک کیست کامل ممکن است نیاز به کیسه داری یا برداشتن غدد داشته باشد.
علت کیست بارتولین:
پزشکان دلیل اصلی کیست بارتولین را انسداد غدد بارتولین می دانند. مکانیسم دقیق انسداد ناشناخته است. اما می تواند ناشی از هرگونه آسیب به غدد یا عفونت های مزمن مانند بیماری های مقاربتی و غیره باشد.
کیست های واژن ممکن است عفونی شود و آبسه ایجاد کنند. برخی از باکتریهای معمولی که مسئول تشکیل کیستهای عفونی هستند عبارتند از: اشریشیا کلی، نایسریاگونوره آ، کلامیدیا و غیره.
علائم کیست بارتولین:
علائم و نشانهها به شکل و اندازه کیستها بستگی دارد. ممکن است در ابتدا کوچک باشد و بعداً اندازه آن افزایش یابد (اندازه یک توپ گلف). در ابتدا ممکن است کمی متورم شود یا توده ای در اطراف دهانه واژن احساس شود. لمس می تواند تا حدودی حساس باشد اما معمولاً بدون درد است. کیست های بعدی ممکن است عفونی و دردناک شوند.
در معاینه معمولاً موارد زیر وجود دارد:
- توده حساس و دردناک در نزدیکی ستون های واژن
- تب شدید
- ناراحتی عمومی
- ناتوانی در نشستن
عوارض کیست بارتولین:
یکی از شایع ترین عوارض کیست بارتولین، بازگشت آن است. حتی پس از درمان کافی نیز ممکن است عود کند.
آبسه سلولهای عفونی کیست ممکن است وارد جریان خون شوند و باعث عفونتهای دور به سایر اندامها شوند که میتواند منجر به سپتی سمی یا شوک شود.
پیشگیری از کیست بارتولین:
هیچ راه قطعی برای پیشگیری از کیست بارتولین وجود ندارد. با این حال، حفظ بهداشت شخصی خوب و اقدامات جنسی ایمن با استفاده از روشهای احتیاطی کافی ممکن است احتمال عفونت را کاهش دهد.
همچنین لازم است که برای معاینات بهداشتی روتین به پزشک مراجعه کرده و درمان زودهنگام برای بیماریهای مقاربتی را شروع کرد. مصرف مایعات فراوان مانند: آب زغال اخته به سلامت دستگاه ادراری کمک می کند و از عفونتهای ادراری جلوگیری می کند.
زمان مراجعه پزشک:
اگر اندازه تورم حتی پس از 2 تا 3 روز مراقبت، مانند: اعمال فشرده سازی داغ بر روی ناحیه، حمام سیتز (حمام نشیمن) و غیره کاهش نیابد، بایستی به پزشک مراجعه شود.
اگر تب (بیش از 100 درجه فارنهایت)، ناراحتی بیش از حد و احساس درد شدید در ناحیه عفونی و اطراف آن شود، بایستی فوراً به پزشک مراجعه شود. در یک زن بالای 40 سال، این علائم مشابه می تواند نشان دهنده کارسینوم فرج، یک حالت پیش سرطانی باشد.
درمان ها شامل:
- جراحی درناژ: ممکن است فرد برای تخلیه کیستی که عفونی یا بسیار بزرگ است نیاز به جراحی داشته باشد.
- آنتی بیوتیک ها: اگر کیست عفونی شده باشد یا اگر آزمایش نشان دهنده یک عفونت مقاربتی باشد، ممکن است پزشک یک داروی آنتی بیوتیک تجویز کند.
- کیسه داری: اگر کیستها عود کنند یا آزاردهنده شوند، روش کیسه داری میتواند کمک کند. پزشک معالج بخیه هایی را در دو طرف یک برش زهکشی قرار می دهد تا یک دهانه کوچک دائمی در حدود 6 میلی متر (کمتر از 1/4 اینچ) ایجاد کند. پس از عمل، ممکن است یک کاتتر برای افزایش تخلیه برای چند روز و برای کمک به جلوگیری از عود قرار داده شود.
اگر چه کمتر رایج است، اما برای کیستهای پایدار که به طور موثر با روش های فوق درمان نمی شوند، پزشک معالج ممکن است روش جراحی را برای برداشتن غده بارتولین توصیه کند.
بهترین درمان های خانگی برای درمان کیست بارتولین:
چند راه برای درمان کیست بارتولین در خانه قبل از مراجعه به بیمارستان وجود دارد.
به رشد یا تغییرات غیرطبیعی که اخیراً رخ داده است توجه کنید و هرگز سعی نکنید کیستها را فشار دهید یا بیرون بیاورید زیرا ممکن است منجر به عوارض شدید شود.
-
حمام سیتز گرم:
نشستن روی وان یا حمام سیتز با آب گرم انجام شود. حمام سیتز حداقل تا 4 بار در روز به مدت حداقل 15 دقیقه به کاهش تورم، تسکین درد و کاهش احتمال گسترش عفونت کمک می کند. همچنین می توان چند قطره محلول بتادین را به آب گرم اضافه کرد که به کنترل گسترش عفونت کمک می کند.
-
مصرف مسکن های خفیف:
مصرف مسکن برای درد خفیف گاهی اوقات می تواند در مراحل اولیه بیماری مفید باشد. داروهایی مانند: ایبوپروفن، ناپروکسن، استامینوفن و غیره ممکن است تب، درد و ناراحتی را کاهش دهند. هنگامی که دمای بدن بالای 100 درجه فارنهایت است، توصیه به مصرف مایعات زیاد و قرار دادن اسفنج سرد روی پیشانی می شود.
-
قرار دادن کمپرس گرم:
می توان یک حوله برداشته و آن را در آب داغ قرار داد. اعمال فشار ملایم بر روی محل 3-4 بار در روز می تواند تورم و درد را کاهش دهد. این مراحل را برای 3-4 روز به طور منظم دنبال کنید.
مدت بهبودی کیست بارتولین چقدر طول می کشد؟
کیست بارتولین ممکن است از نظر شکل و اندازه متفاوت باشد. می توان از اندازه نخود به اندازه یک توپ گلف افزایش یابد. برخی از کیستهای بارتولین میتوانند تا یک هفته تا چند ماه ادامه داشته باشند تا زمانی که پاره و باز شوند و امکان تخلیه آبسه و سپس بهبودی مستقل را فراهم کنند. اگر پوسته عفونی شود، تورم یا توده ممکن است افزایش یابد که می تواند به شدت دردناک باشد.
آیا کیست بارتولین یک بیماری مقاربتی است؟
کیست بارتولین بیماری مقاربتی نیست، اما تشکیل کیست میتواند ناشی از برخی از این عفونتها مانند: سوزاک، کلامیدیا و غیره باشد. این عفونتها میتواند منجر به انسداد غدد و در نتیجه تشکیل آبسه بارتولین شود.
آیا می توان بدون داشتن فعالیت جنسی به کیست بارتولین مبتلا شد؟
بله، کیست بارتولین منجر به انسداد مجاری غدد بارتولین می شود و می تواند ناشی از علل مختلف دیگری مانند: عفونت، جراحات و غیره باشد.
علت انسداد مجاری ناشناخته است، فرد همچنان می تواند بدون داشتن فعالیت جنسی به کیست بارتولین مبتلا شود.
مطالب مشابه:
بیماریهای مقاربتی در سالمندان
جفت آکرتا
سندرم درد مثانه
سندرم نوزاد خاکستری
آزمایش پاپ اسمیر
منبع: healthlibrary.askapollo
1 دیدگاه