ادرار دردناک
ادرار دردناک یا دیسوری، درد یا ناراحتی در هنگام ادرار کردن است، می تواند مانند: خارش یا سوزش باشد. همچنین می تواند مانند یک درد تیز و کوبنده به مثانه باشد. سوزش ادرار به این معنی نیست که چند بار مراجعه می کنید (تکرر ادرار)، اگرچه تکرر ادرار اغلب همراه با سوزش ادرار اتفاق می افتد. سوزش ادرار یک تشخیص نیست. این نشانه یا علامت یک مشکل اساسی سلامتی است.
چه کسانی به دیسوری (ادرار دردناک) مبتلا می شوند؟
مردان و زنان در هر سنی ممکن است ادرار دردناک را تجربه کنند. در زنان شایع تر است. عفونت های دستگاه ادراری (UTIs) معمولاً با سوزش ادرار همراه است. UTI در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.
سایر افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیسوری هستند، عبارتند از:
- زنان حامله.
- مردان و زنان مبتلا به دیابت.
- مردان و زنان مبتلا به هر نوع بیماری مثانه.
علل شایع:
علل زیادی برای سوزش ادرار وجود دارد و هر کدام روش خاص خود را برای تشخیص و درمان دارند.
به طور معمول، سوزش ادرار ناشی از تحریک مجرای ادرار، گذرگاهی است که از مثانه به خارج از بدن منتهی می شود، هم در مردان و هم در زنان.
در زنان، انواع خاصی از ترشحات واژن نیز می تواند باعث تحریک در دهانه خارجی مجرای ادرار شود.
هم برای مردان و هم برای زنان، سوزش ادرار می تواند ناشی از عفونت های مقاربتی زیر باشد:
- سوزاک
- کلامیدیا
- تریکومونیازیس
- هرپس سیمپلکس نوع 2
اگرچه سوزش ادرار با همه بیماریهای مقاربتی مرتبط نیست، اما اگر علائمی را تجربه میکنید یا فکر میکنید ممکن است در معرض آن قرار گرفتهاید، عاقلانه است که چندین بیماری مقاربتی را آزمایش کنید.
برای زنان، سایر علل شایع ادرار دردناک شامل موارد زیر است:
- عفونت دستگاه ادراری (UTI)
- اورتریت شیمیایی
- عفونت قارچی
- واژینوز باکتریایی (نوعی عفونت واژن)
- واژینیت آتروفیک یا آتروفی واژن
- سیستیت بینابینی
- انسداد مجاری ادراری (مانند: سنگ کلیه، تومور یا بافت اسکار)
در مردان، سایر علل شایع ادرار دردناک عبارتند از:
- عفونت های دستگاه ادراری
- اورتریت شیمیایی
- عفونت قارچی
- انسداد مجاری ادراری (مانند: بزرگ شدن پروستات، سنگ کلیه، تومور یا بافت اسکار)
- پروستاتیت (التهاب پروستات)
- اپیدیدیمیت (التهاب مجاری اپیدیدیم)
علائم سوزش ادرار (ادرار دردناک) چیست؟
علائم ادرار دردناک می تواند بین مردان و زنان متفاوت باشد، اما هر دو جنس معمولاً آن را به عنوان سوزش یا خارش توصیف می کنند. سوزش شایع ترین علائم گزارش شده است.
درد می تواند در شروع ادرار یا بعد از ادرار ایجاد شود، درد در شروع ادرار اغلب نشانه عفونت دستگاه ادراری است. درد بعد از دفع ادرار می تواند نشانه ای از مشکل در مثانه یا پروستات باشد. در مردان، درد قبل و بعد از ادرار نیز می تواند در آلت تناسلی باقی بماند.
علائم در زنان می تواند داخلی یا خارجی باشد. درد خارج از ناحیه واژن ممکن است ناشی از التهاب یا تحریک این پوست حساس باشد. درد داخلی می تواند نشانه عفونت دستگاه ادراری باشد.
شرایط بهداشتی مرتبط:
برخی از شرایط سلامتی نیز ممکن است با دیسوری مرتبط باشند. هنگامی که سیستم ایمنی ضعیف می شود، مانند: دیابت، بارداری، بیماری خودایمنی، اچ آی وی یا سرطان، ممکن است فرد بیشتر مستعد ابتلا به برخی علل درد ادرار مانند عفونت های دستگاه ادراری و عفونت های قارچی باشد. همچنین ممکن است در برابر ابتلا به یک بیماری مقاربتی آسیب پذیرتر باشد.
علل دیگر سوزش ادرار، مانند اورتریت آتروفیک و بزرگی پروستات، ممکن است به تغییرات هورمونی و افزایش سن مرتبط باشد.
تشخیص ادرار دردناک:
اگر هنگام ادرار کردن احساس درد یا سوزش کردید به پزشک مراجعه کنید. سوزش ادرار می تواند نشانه ای از وضعیت پزشکی باشد که ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. برای تشخیص درد، ابتدا پزشک سابقه پزشکی کامل شما را بررسی می کند، از جمله سؤالاتی در مورد شرایط پزشکی فعلی و گذشته شما، مانند دیابت شیرین یا اختلالات نقص ایمنی می پرسد. او همچنین ممکن است در مورد سابقه جنسی شما بپرسد تا مشخص کند آیا STI می تواند علت درد باشد یا خیر. آزمایشهایی برای غربالگری عفونتهای مقاربتی نیز ممکن است مورد نیاز باشد، بهویژه اگر مردان از آلت تناسلی خود ترشح داشته باشند یا زنان از واژن خود ترشح داشته باشند. اگر زنی در سنین باروری هستید، ممکن است آزمایش بارداری انجام شود.
به دنبال مراقبت های پزشکی:
پس از بررسی دقیق سابقه سلامت شخصی و عوامل خطر، مهم است که برای بررسی بیشتر به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. بسیاری از علل سوزش ادرار نیاز به نوعی بررسی فیزیکی دارند، به ویژه با معاینه ادراری تناسلی یا لگنی.
به طور معمول، پزشک از بیمار نمونه ادرار می گیرد تا از نظر دیسوری بررسی شود. همچنین ممکن است سواب واژینال یا دهانه رحم (برای زنان)، سواب دهانه آلت تناسلی (در مردان) یا آزمایش خون را آزمایش کنند.
درمان دیسوری (ادرار دردناک) :
درمان دیسوری بستگی به علت درد/ احساس سوزش دارد. اولین قدم در درمان تعیین علت است که آیا ادرار دردناک ناشی از عفونت، التهاب، عوامل غذایی یا مشکلی در مثانه یا پروستات است.
عفونت های دستگاه ادراری بیشتر با آنتی بیوتیک ها درمان می شوند. التهاب ناشی از تحریک پوست معمولاً با اجتناب از عامل تحریک کننده درمان می شود. دیسوری ناشی از یک بیماری زمینه ای مثانه یا پروستات با درمان بیماری زمینه ای درمان می شود.
چندین مرحله وجود دارد که می توانید برای کاهش ناراحتی ادرار دردناک انجام دهید، از جمله نوشیدن آب بیشتر یا مصرف داروهای بدون نسخه برای درمان ادرار دردناک می تواند موثر باشد. سایر درمان ها نیاز به داروهای تجویزی دارند.
اگر به طور مکرر عفونت ادراری دارید، پزشک می تواند به شما در یافتن علت کمک کند.
پیشگیری از ادرار دردناک:
تغییراتی وجود دارد که می توان در سبک زندگی خود ایجاد کرد تا به کاهش علائم کمک شود.
- از مواد شوینده لباس های معطر و لوازم بهداشتی دوری کنید تا خطر تحریک کاهش یابد.
- در طول فعالیت جنسی از کاندوم استفاده کنید.
- رژیم غذایی خود را برای حذف غذاها و نوشیدنی هایی که می توانند مثانه را تحریک کنند (مانند غذاهای بسیار اسیدی، کافئین و الکل) اصلاح کنید.
- به خوبی هیدراته بمانید.
مطالب مشابه:
سندرم درد مثانه
عفونت دهانه رحم (Cervicitis)
سوزش ادرار در آقایان
عفونت دستگاه ادراری (UTI)
تفاوت عفونت ادراری و بیماری مقاربتی
منابع: my.clevelandclinic, healthline, medicalnewstoday