پیش دیابت
پیش دیابت یک هشدار برای دیابت نوع 2 است و بدان معناست که سطح قند خون شما افزایش یافته است اما به اندازه ای نیست که دیابت نوع 2 باشد و تغییراتی در سبک زندگی وجود دارد که می توانید برای مدیریت یا معکوس کردن پیش دیابت ایجاد کنید، مانند: فعالیت بدنی بیشتر و تنظیم الگوها و عادات غذایی.
بررسی اجمالی
پیش دیابت زمانی اتفاق می افتد که سطح قند خون شما بالا باشد، اما به اندازه ی کافی بالا نیست که بتوان آن را دیابت نوع 2 در نظر گرفت.
سطح قند خون سالم (گلوکز) 70 تا 99 میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) است و طبق انجمن دیابت آمریکا، برای افراد 45 ساله مبتلا به پیش دیابت، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بین 9 تا 14 درصد است و خبر خوب این است که می توان پیش دیابت را با تغییر شیوه زندگی سالم معکوس کرد.
شیوع پیشدیابت:
بسیار شایع است و محققان تخمین می زنند که 84 میلیون بزرگسال در ایالات متحده به پیش دیابت مبتلا هستند و این بیماری بیش از 1 نفر از هر 3 بزرگسال زیر 65 سال و نیمی از افراد بالای 65 سال در ایالات متحده را مبتلا می کند و بیش از 80 درصد از افراد مبتلا به این عارضه نمی دانند که به آن مبتلا هستند، زیرا اغلب علائمی ندارد.
علائم پیش دیابت:
اکثر افراد مبتلا به این بیماری هیچ علامتی ندارند و به همین دلیل مهم است که به طور منظم به پزشک خود مراجعه کنند تا بتوانند آزمایش هایی مانند: پانل متابولیک پایه برای بررسی سطح قند خون شما انجام دهند و این تنها راه برای تشخیص اینکه آیا شما پیشدیابت دارید یا خیر.
برای معدود افرادی که علائم پیش دیابت را تجربه می کنند، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- پوست تیره در زیر بغل یا پشت و کناره های گردن (آکانتوز نیگریکانس).
- اسکین تگ، منگوله پوستی یا Skin tag نوعی زائده پوستی غیرمسری و غیرسرطانی محسوب میشود.
- تغییرات چشمی که می تواند منجر به رتینوپاتی مرتبط با دیابت شود.
چه چیزی باعث پیشدیابت می شود؟
علت این بیماری با علت دیابت نوع 2 یکسان است و عمدتاً مقاومت به انسولین است و مقاومت به انسولین زمانی اتفاق میافتد که سلولهای ماهیچهها، چربی و کبد بدن شما آنطور که باید به انسولین پاسخ نمیدهد. انسولین هورمونی است که پانکراس آن را می سازد و برای زندگی و تنظیم سطح قند خون ضروری است وقتی انسولین کافی ندارید یا بدنتان به درستی به آن پاسخ نمیدهد، سطح قند خون افزایش مییابد.
عوامل متعددی می توانند در ایجاد مقاومت به انسولین نقش داشته باشند، از جمله:
- ژنتیک
- چربی اضافی بدن، به خصوص در شکم و اطراف اندام های شما (چربی احشایی).
- عدم تحرک بدنی
- مصرف مکرر غذاهای بسیار فرآوری شده، پر کربوهیدرات و چربی های اشباع شده.
- برخی داروها، مانند مصرف طولانی مدت استروئید.
- اختلالات هورمونی مانند: کم کاری تیروئید و سندرم کوشینگ.
- استرس مزمن و کمبود خواب با کیفیت.
عوامل خطر:
- سابقه خانوادگی دیابت نوع 2 (والدین یا خواهر و برادر).
- داشتن اضافه وزن یا چاقی
- فعالیت بدنی کمتر از سه بار در هفته
- سن 45 سال یا بیشتر
- سیگار کشیدن.
- آپنه انسدادی خواب.
- داشتن دیابت بارداری
- سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS).
برخی از این عوامل خطر را نمی توانید تغییر دهید، مانند: سن و سابقه خانوادگی (ژنتیک).
اما موارد دیگر را می توان تغییر ایجاد کرد، مانند: عدم تحرک بدنی و استعمال سیگارو با ایجاد تغییر در رژیم غذایی به بهبودی کمک کرد. هرچه تعداد این عوامل خطر بیشتر باشد، احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر می شود.
مهم است که با پزشک خود در مورد آزمایش های این عارضه صحبت کنید. در حالی که ممکن است از نظر ذهنی راحتتر باشد که از این موضوع اجتناب کنید، اما دانستن و اقدام برای سلامتی بلندمدت شما بسیار ارزشمند است.
عوارض احتمالی:
عارضه اصلی پیشدیابت تبدیل شدن آن به دیابت نوع 2 است و دیابت نوع 2 که تشخیص داده نشده یا مدیریت نشده، خطر ابتلا به چندین عارضه را افزایش می دهد، مانند:
- حمله قلبی و سکته مغزی.
- مشکلات چشمی (رتینوپاتی مرتبط با دیابت).
- مشکلات کلیوی (نفروپاتی مرتبط با دیابت).
- آسیب عصبی (نوروپاتی مرتبط با دیابت).
در حالی که امکان معکوس کردن این بیماری وجود دارد، معمولاً امکان معکوس کردن عوارض دیابت وجود ندارد. به همین دلیل است که پیشگیری و یا مدیریت صحیح مهم است.
تشخیص:
پزشکان برای بررسی پیشدیابت به غربالگری های معمول آزمایش خون متکی هستند و اگر فاکتورهای خطر برای پیشدیابت دارید، ممکن است پزشک شما این آزمایش ها را بیشتر توصیه کند.
آزمایش های زیر می توانند این بیماری را بررسی کنند:
- آزمایش گلوکز پلاسمای ناشتا: این آزمایش خون بدن شما را بعد از اینکه حداقل هشت ساعت قبل (در حالت ناشتا) چیزی برای خوردن یا نوشیدن به جز آب نخورده اید، آزمایش می کند. پانل های متابولیک پایه و پانل های متابولیک جامع شامل: آزمایش گلوکز هستند. پزشکان به طور معمول این آزمایش ها را درخواست می دهند تا نگاهی کلی به سلامت شما داشته باشند.
- تست A1C: این آزمایش میانگین سطح گلوکز خون شما را در دو تا سه ماه گذشته نشان می دهد.
مدیریت و درمان
چگونه می توانم پیشدیابت را معکوس کنم؟
بهترین راه برای درمان و به طور بالقوه معکوس کردن، این بیماری از طریق تغییر شیوه زندگی سالم است و مصرف منظم غذاهای مغذی و ورزش منظم می تواند به بازگرداندن قند خون به سطوح سالم و پیشگیری یا به تاخیر انداختن دیابت نوع 2 کمک کند.
حتی تغییرات کوچک می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهد، مانند:
- کاهش وزن: پزشک شما ممکن است تلاش برای کاهش وزن اضافی را برای مبارزه با مقاومت به انسولین و پیشدیابت توصیه کند. یک مطالعه نشان داد که کاهش 7 درصد وزن می تواند شروع دیابت نوع 2 را تا 58 درصد کاهش دهد.
- فعالیت منظم: انجام منظم فعالیت های بدنی به افزایش مصرف گلوکز و بهبود حساسیت عضلات به انسولین کمک می کند و یک جلسه ورزش می تواند جذب گلوکز را از خون و ماهیچه های شما حداقل تا 40 درصد افزایش دهد و به کاهش سطح قند خون کمک می کند. 30 دقیقه در روز، پنج روز در هفته، در مجموع 150 دقیقه در هفته را هدف قرار دهید. پیاده روی یا فعالیت دیگری را که دوست دارید امتحان کنید.
- تغییرات تغذیه: حذف قندهای اضافه، تعویض کربوهیدرات های ساده با کربوهیدرات های پیچیده و خوردن سبزیجات بیشتر می تواند به بازگشت قند خون به سطح سالم کمک کند و پزشک به شما کمک می کند تا دریابید که کدام رژیم غذایی طولانی مدت برای پیشدیابت برای شما بهترین است.
مطالب مشابه:
دیابت بارداری و مصرف انسولین
رتینوپاتی مرتبط با دیابت
اهمیت چکاپ در بیماران دیابتی
10 عارضه دیابت: علائم، درمان
دیابت نوع 2 در کودکان
منبع: my.clevelandclinic