زخم اثنی عشر
زخم اثنی عشر یکی از علل شایع درد شکم است. معمولاً در اثر عفونت با یک میکروب (باکتری) به نام هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) ایجاد می شود. یک دوره 4 تا 8 هفته ای داروهای سرکوب کننده اسید باعث بهبود زخم می شود. علاوه بر این، یک دوره یک هفته ای دو آنتی بیوتیک به همراه یک داروی سرکوب کننده اسید معمولاً عفونت هلیکوباکتر پیلوری را از بین می برد.
این معمولا از بازگشت زخم جلوگیری می کند. داروهای ضد التهابی که برای درمان بیماری هایی مانند: آرتریت استفاده می شوند، گاهی اوقات باعث زخم اثنی عشر می شوند. برای فردی که دارای زخم اثنی عشر شناخته شده است، بسیار غیرعادی است که داروی ضد التهابی دریافت کند، اما اگر مطلقاً هیچ جایگزینی وجود نداشته باشد، ممکن است برای او داروهای طولانی مدت سرکوب کننده اسید تجویز شود.
این زخم در پوشش اثنی عشر ایجاد می شود. دوازدهه شما اولین قسمت روده کوچک (دئودنوم) شماست. این بخشی از سیستم گوارش است که غذا پس از خروج از معده از آن عبور می کند.
شما می توانید در معده و همچنین در اثنی عشر دچار زخم شوید. زخم معده و زخم اثنی عشر هر دو نوع، زخم معده هستند. اگر یکی از این موارد را دارید، به بیماری زخم معده مبتلا هستید. اصطلاح “زخم پپتیک” اصطلاحی است که هم زخم معده و هم زخم اثنی عشر را شامل می شود.
علت زخم اثنی عشر:
معده یک اسید قوی می سازد که به هضم غذا کمک می کند و میکروب ها را از بین می برد. سلول های معده و دوازدهه سدی از مخاط می سازند تا از خود در برابر این اسید محافظت کنند. اگر سد مخاطی آسیب دیده باشد، زخم ایجاد می شود.
علت اصلی این آسیب عفونت با باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری است. این باکتری می تواند باعث شود که پوشش اثنی عشر ملتهب شود و زخم ایجاد شود.
برخی از داروها نیز می توانند باعث زخم اثنی عشر شوند، به ویژه داروهای ضد التهابی مانند: ایبوپروفن و آسپرین. نادر است که سایر داروها یا شرایط پزشکی باعث ایجاد زخم شوند.
برخی از عوامل سبک زندگی وجود دارد که ممکن است احتمال ابتلا به زخم اثنی عشر را افزایش دهد، مانند:
- استعمال سیگار
- مصرف الکل زیاد
- تجربه استرس
با این حال، این موارد نسبت به عفونت با هلیکوباکتر پیلوری اهمیت کمتری دارند.
علائم زخم اثنی عشر:
- درد شکم
- سوء هاضمه
- احساس سیری و نفخ بعد از خوردن غذا
- حالت تهوع
- کاهش وزن
- درد معده که دائم نیست و ممکن است بیاید و برود. اغلب می توان با مصرف یک آنتی اسید آن را تسکین داد.
گاهی اوقات، زخم می تواند عوارض جدی ایجاد کند. به اورژانس مراجعه کنید اگر:
- درد شدیدی در شکم دارید که بهبود نمیابد.
- استفراغ یا مدفوع شما خونی یا سیاه به نظر می رسد.
تشخیص:
برای تشخیص پزشک با بیمار صحبت می کند و فرد را معاینه می کند. آنها احتمالاً آزمایشاتی را نیز انجام خواهند داد تا متوجه شوند که آیا هلیکوباکتر پیلوری در بدن وجود دارد یا خیر. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- یک آزمایش خون
- یک نمونه مدفوع
- تست تنفس
- پزشک ممکن است یک گاستروسکوپی نیز انجام دهد. به این عمل آندوسکوپی نیز می گویند.
یک پزشک متخصص از یک لوله نازک و انعطاف پذیر با دوربینی در انتهای آن استفاده می کند تا به داخل معده و دوازدهه نگاه کند. اگر گاستروسکوپی انجام می دهید، جراح شما ممکن است نمونه ای از بافت (بیوپسی) را برای آزمایش هلیکوباکتر پیلوری بگیرد.
درمان:
اگر زخم ناشی از هلیکوباکتر پیلوری است، درمان معمول “درمان سه گانه” است. این شامل مصرف 2 آنتی بیوتیک و یک دارو است. آنتی بیوتیک ها باکتری ها را از بین می برند، در حالی که دارو اسید ساخته شده توسط معده را کاهش می دهد.
اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری ندارید و از داروهای ضد التهابی استفاده میکردید، باید(در صورت امکان) مصرف آنها را قطع کنید. همچنین باید مصرف دارویی را برای کاهش تولید اسید در معده خود شروع کنید.
شما می توانید برخی تغییرات دیگر را برای بهبود علائم خود ایجاد کنید، مانند:
- مصرف آنتی اسیدها
- نوشیدن الکل کمتر
- کاهش وزن اگر اضافه وزن دارید.
- ترک سیگار
تسکین همچنین می تواند با کاهش مصرف موارد زیر حاصل شود:
- نوشیدنی های گرم
- غذاهای چرب
- غذاهای ادویه دار
- غذاهای اسیدی (مانند: گوجه فرنگی)
پیشگیری:
هلیکوباکتر پیلوری اغلب در دوران کودکی وجود دارد، اما بزرگسالان نیز ممکن است آلوده شوند. رعایت بهداشت خوب می تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.
عوارض:
اگر درمان نشود، زخم ممکن است بدتر شود. این می تواند عوارض دیگری ایجاد کند، مانند:
- شکستگی عروق خونی (خونریزی)
- مانع خروج غذا از معده شما شود.
- سوراخ شدن (ایجاد سوراخ) در دیواره دوازدهه.
این عوارض نیاز به درمان اورژانسی دارند و می توانند باعث درد شدید، استفراغ خونی یا مدفوع خونی شوند.
شایع ترین علت زخم بروز این عارضه چیست؟
استفاده بیش از حد از NSAID شایع ترین علت زخم اثنی عشر در جهان غرب است.
پیشرفت در شیوه های بهداشتی و تصفیه فاضلاب باعث شده است که هلیکوباکتر پیلوری بسیار کمتر شایع شود. اما آنها هنوز هم یکی از علل شایع زخم در سطح جهانی هستند.
درد این عارضه چگونه است؟
درد این زخم مانند: احساس سوزش یا گاز گرفتن در ناحیه معده بین قفسه سینه و ناف است. فرد ممکن است احساس کند که این درد هرگز از بین نمی رود و ممکن است در شب یا چند ساعت بعد از غذا احساس درد بیشتری داشته باشد.
عدم درمان منجر به:
اگر عفونت هلیکوباکتر پیلوری کاهش یابد یا مصرف NSAID کاهش یابد، زخم اثنی عشر درمان نشده ممکن است خود به خود از بین برود. اما در بسیاری از موارد، یک زخم درمان نشده میتواند در پوشش اثنی عشر از بین رفته و آن را ضعیف کند و خطر نشت مواد عفونی به شکم شما را افزایش دهد.
آیا زخم اثنی عشر تهدید کننده زندگی است؟
اگر این زخم درمان شود معمولاً تهدید کننده زندگی نیست. اما یک زخم اثنی عشر درمان نشده که در پوشش روده شما از بین می رود، می تواند باعث سوراخ شدن دوازدهه شما شود و خطر سپسیس را افزایش دهد، یک پاسخ سیستم ایمنی تهدید کننده زندگی که می تواند بر اندام های متعدد بدن شما تأثیر بگذارد.
مطالب مشابه:
سریعترین راه برای درمان زخم معده
حقایق جالب دستگاه گوارش
خون در استفراغ
خونریزی دستگاه گوارشی
روش های تشخیص اختلالات گوارشی
منابع: healthdirect, healthline, patient