بدترین غذاها برای سلامت روده
باکتری ها و سایر میکروب های حاضر در روده در هضم غذا به بدن کمک می کنند. این باکتری ها همچنین می توانند نقش مهمی در کمک به مبارزه با باکتری های مضر، مخمرها و سایر میکروب ها داشته باشند.
غذاهایی که سلامت روده را تقویت می کنند، می توانند منجر به تغذیه و تامین باکتری های خوب یا افزایش آن ها در روده شوند. غذاهایی که از سلامت کمتری برخوردار هستند، می توانند باعث ایجاد مشکلات گوارشی یا آسیب به باکتری های روده شوند.
رژیم غذایی کلی و حساسیت های غذایی ازجمله عوامل متعددی هستند که تاثیر غذاهای مختلف بر روده به آن ها بستگی دارد. برای مثال، فردی که نسبت به برخی غذاها حساسیت دارد، ممکن است از مشکلات روده ناشی از آن غذا که ممکن است مناسب روده باشد، رنج ببرد.
غذاهای زیر می توانند باعث تضعیف وضعیت سلامت روده در برخی افراد شوند:
پروتئین حیوانی:
محصولات حیوانی از جمله: گوشت، لبنیات و تخم مرغ فواید زیادی برای سلامتی دارد. آنها سرشار از پروتئین و سایر مواد مغذی مانند: کولین هستند. با این حال، افرادی که رژیمهای غذایی بسیار غنی از پروتئین حیوانی مصرف می کنند ممکن است در میکروبیوم روده خود دچار تغییرات مضری گردند.
منبع معتبری از تحقیقات نشان می دهد که افرادی که مقدار زیادی پروتئین، به ویژه پروتئین حیوانی مصرف می کنند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری التهابی روده (IBD) ، یک بیماری مزمن که می تواند نشان دهنده سطح سلامت پایین روده باشد، قرار دارند.
یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که گوشت قرمز نیز ممکن است به طور ویژه ای برای فرد مضر باشد، زیرا سطح تری متیل آمین N-اکسید (TMAO) را افزایش می دهد. TMAO از محصولات جانبی باکتری های روده است. محققان سطوح بالای TMAO را با افزایش خطر حمله قلبی و سکته مرتبط می دانند.
غذاهای با FODMAP بالا:
غذاهایی با FODMAP بالا غذاهایی هستند، که برای بسیاری از افراد مناسب است، اما ممکن است باعث مشکلات گوارشی در افراد مبتلا به مشکلات روده مانند: سندرم روده تحریک پذیر (IBS) شود.
FODMAP مخفف کلمات زیر است:
- Fermentable (قابل تخمیر)
- Oligosaccharide ( الیگوساکارید)
- Disaccharides (دی ساکاریدها)
- Monosaccharides (مونوساکاریدها)
- Polyols ( پلی ال ها)
غذاهای قابل تخمیر، آنهایی که حاوی قندهای ساده هستند و آنهایی که حاوی الکل هستند قادر به تحریک معده می باشند.
برخی از غذاهای با FODMAP بالا عبارتند از:
- غذاهای فرآوری شده حاوی شربت ذرت با فروکتوز بالا، سوربیتول و سایر شیرین کنندههای مصنوعی
- آب میوه ها
- آگاو (نوعی گیاه)، عسل و بسیاری از شیرین کنندههای دیگر
- چاشنی ها مانند: مربا، مزه ها و هوموس
با این حال، بسیاری از غذاهای بسیار مغذی مانند: انجیر، زردآلو و آووکادو نیز حاویFODMAP بالا هستند.
افرادی که از رژیم غذایی کم FODMAP پیروی می کنند، ممکن است بخواهند یک رژیم غذایی حذفی را امتحان کنند. این فرآیند به معنای قطع کردن و سپس اضافه کردن آهسته آهسته ی غذاهایی با پتانسیل ایجاد مشکل برای روده است. این کار برای آگاهی از موادغذایی مشکل ساز برای روده انجام می شود.
سوال: در رژیم غذایی کم FODMAP کدام غذاها باید مصرف شوند و از کدام غذاها باید اجتناب نمود؟
غذاهای حاوی آنتی بیوتیک:
کشاورزان، اغلب حیوانات را بوسیله ی آنتی بیوتیک درمان می کنند تا خطر ابتلا به عفونت های جدی را کاهش دهند.
قرارگرفتن بیش از حد در معرض آنتی بیوتیک ها، به ویژه در فرد یا حیوانی که بیمار نیست، ممکن است باعث افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی شود. این اتفاق زمانی میافتد که باکتریهایی که مکرراً در معرض آنتیبیوتیکها قرار میگیرند، برای مقاومت در برابر داروها تکامل مییابند.
آنتی بیوتیک ها نه تنها باکتری های بد را، بلکه می توانند باکتری های مفید روده را نیز از بین ببرند. برخی از افراد هنگام استفاده از آنتی بیوتیک ها، برای کمک به جلوگیری از عوارض جانبی، به مصرف پروبیوتیک ها اقدام می کنند. بسیاری از مردم از خطرات مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها، مانند: سرماخوردگی، آگاه هستند.
غذاهای سرخ شده:
هضم غذاهای سرخ شده برای بدن سخت تر است. مردم اغلب این غذاها را در روغنهای غنی از چربیهای اشباع و ترانس میپزند که ممکن است باعث تحریک بیشتر معده اسهال، نفخ و درد معده شود. غذاهای سرخ شده همچنین ممکن است باعث رشد باکتری های مضر روده نیز شوند.
علاوه بر این، محدود کردن غذاهای سرخ شده خطر ابتلا به بیماری کبدی را کاهش می دهد. بیماری کبد می تواند باعث ایجاد طیفی از مشکلات گوارشی شود و ممکن است سلامت کلی فرد را تضعیف کند. پزشکان گاهی اوقات به افرادی که دچار مشکلات کبدی هستند اجتناب از خوردن غذاهای سرخ شده را توصیه می نمایند.
اهمیت سلامت روده:
کلونی پیچیده ای از ارگانیسم هایی که در روده زندگی می کنند می توانند تقریباً بر همه ی جوانب سلامتی تأثیر بگذارند. محققان به تازگی شروع به درک اثرات گسترده میکروبیوم روده کردهاند.
وقتی بدن دارای تعادل مناسبی از باکتری ها نباشد، ارگانیسم های خاصی می توانند رشد خارج از کنترل داشته باشند و بر عفونت های قارچی و سایر عفونت ها تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، فردی که آنتی بیوتیک مصرف می کند ممکن است تغییراتی را در باکتری های روده خود تجربه کند که آنها را در برابر عفونت های قارچی آسیب پذیرتر می سازد.
تحقیقات تاکنون نشان دادهاند که سلامت روده می تواند بر موارد زیر تاثیر داشته باشد:
- سلامت روان، از جمله: افسردگی و اضطراب
- التهاب
- سندرم روده تحریکپذیر
- چاقی، دیابت و سندرم متابولیک
- سلامت کبد
- IBD
بهترین غذاها برای سلامت روده:
غذاهای مغذی فراوانی ممکن است به سلامت روده کمک کند. گروه های غذایی که به صورت ویژه مفید هستند، شامل پری بیوتیک ها می باشند که به تغذیه باکتری های خوب کمک می کنند و پروبیوتیک ها که می توانند باعث افزایش باکتری های مفید روده شوند.
غذاهای پری بیوتیک:
پری بیوتیک ها شامل غذاها یا مواد غذایی هستند که بدن آنها را هضم نمی کند. در عوض، باکتری ها آنها را تخمیر و برای غذا استفاده می کنند.
همه پری بیوتیک ها نوعی از فیبرمی باشند، اما همه فیبرها پری بیوتیک نیستند. این موضوع به توجیه این سوال که چرا برخی از اشکال فیبر می تواند برای سلامت روده عملکرد بهتری داشته باشد، کمک می کند.
برخی از غذاهای پربیوتیک سالم عبارتند از:
- سیر
- پیاز
- گندم
- سویا
- جو دوسر
- کنگر فرنگی
- مارچوبه
- تره فرنگی
غذاهای پروبیوتیک:
پروبیوتیک ها حاوی باکتری های سالم هستند. چند نمونه از پروبیوتیک ها عبارتند از:
- ماست فرآوری شده
- پنیر کوتیج و سایر فرآورده های شیری با کشت باکتری
- غذاهای تخمیرشده، مانند: کیمچی، تمپه، میسو و کلم ترش
برخی از پریبیوتیکها و پروبیوتیکها نیز حاوی مقادیر FODMAP بالا هستند، بنابراین شاید نیاز باشد فرد هنگام تصمیمگیری برای مصرف هر ماده ی غذایی، اهداف رژیم غذایی خود را مجددا بررسی کند.
جمع بندی
هیچ غذایی به تنهایی کلید جادویی سلامت روده نیست. برخی از غذاهای تخمیرشده، که اغلب گزینه های محبوب پروبیوتیک هستند، ممکن است در واقع باعث کاهش سلامت روده در افرادی که رژیم غذایی دارای FODMAP هستند، شود.
در مورد سایر غذاها، مانند: گوشت قرمز و غذاهای سرخ شده، شاید بهتر باشد برای بهبود سلامت روده از مصرف آن ها اجتناب کنید یا مصرف آن را کاهش دهید.
افراد درجهت بهبود سلامت روده می توانند با پزشک یا متخصص تغذیه در مورد اهداف خاص خود دراین زمینه صحبت و مشورت نمایند.
مطالب مشابه:
تاثیر سیگار بر روده
ارتباط روده و مغز
سرکوب باکتری روده و IBD
آنتی بیوتیک و سرطان روده
دیسبیوز چیست؟
منبع: medicalnewstoday
1 دیدگاه