پلاکت پایین در دوران بارداری
ترومبوسیتوپنی حاملگی یا پلاکت پایین در دوران بارداری، ممکن است خطر خونریزی پس از زایمان را در هنگام زایمان افزایش دهد. همچنین در صورت داشتن بی حسی اپیدورال یا نخاعی ممکن است خطر خونریزی در اطراف نخاع را افزایش دهد. اگر پلاکت ها فقط اندکی پایین باشند، معمولاً نگران کننده نیست.
ترومبوسیتوپنی حاملگی معمولاً خفیف است و اغلب پس از تولد خود به خود برطرف می شود.
پلاکت چیست؟
پلاکت ها سلول های بسیار کوچکی هستند که در خون یافت می شوند. نقش آنها جلوگیری از خونریزی است. اگر رگ خونی آسیب ببیند، پلاکتها چسبناک میشوند و به هم میچسبند و در ناحیه آسیبدیده یک لخته خون تشکیل میدهند. این امر از ادامه خونریزی آن جلوگیری می کند.
اگر تعداد پلاکت کم باشد، ممکن است پلاکت کافی در خون خود نداشته باشید تا خونریزی متوقف شود. اگر پلاکت بسیار پایینی دارید، حتی بدون آسیب هم ممکن است خونریزی شروع شود. تعداد کم پلاکت ها به عنوان “ترومبوسیتوپنی” نیز شناخته می شود.
پایین بودن پلاکت در بارداری به چه معناست؟
حدود 1 تا 2 نفر از هر 20 نفری که باردار هستند پلاکت پایین دارند.
بیشتر اوقات، این اتفاق مشکلی ایجاد نمی کند – اگرچه احتمال عوارض بستگی به علت و میزان پایین بودن تعداد پلاکت دارد. پزشک یا ماما ترتیبی می دهد که اگر پلاکت های شما پایین است، آزمایش خون مکرر برای نظارت بر تعداد پلاکت ها در طول بارداری انجام دهید.
علت کاهش پلاکت در بارداری چیست؟
دلایل مختلفی برای کاهش پلاکت ها وجود دارد. برخی فقط در دوران بارداری رخ می دهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است در هر زمانی رخ دهند.
ترومبوسیتوپنی بارداری:
به تعداد کم پلاکت ناشی از تغییرات طبیعی بارداری اشاره دارد. معمولاً خفیف است و پس از تولد نوزاد از بین می رود. همچنین معمولاً برای شما یا کودکتان مشکلی ایجاد نمی کند.
ترومبوسیتوپنی ایمنی (ITP):
این یک مشکل خود ایمنی است، جایی که بدن آنتی بادی هایی می سازد که پلاکت ها را از بین می برند. این عارضه ممکن است در هر زمانی اتفاق بیفتد، اما ممکن است در دوران بارداری بدتر شود. این می تواند باعث کاهش پلاکت ها شود که ممکن است شما و نوزادتان را در معرض خطر خونریزی قرار دهد.
سندرم HELLP:
این یک عارضه جدی بارداری است که در صورت ابتلا به پره اکلامپسی ممکن است ایجاد شود. همچنین می تواند باعث کاهش پلاکت ها و سایر مشکلات خونی و کبدی شود.
علل دیگر
سایر دلایل کاهش پلاکت می تواند شامل موارد زیر باشد:
ویروس ها:
- کمبود ویتامین B12 یا فولات کافی در رژیم غذایی
- برخی از داروها
- مشکلات سلامت خود ایمنی
- مشکلات کبد یا طحال
علائم پایین بودن پلاکت چیست؟
ممکن است علائمی از پایین بودن پلاکت ها نداشته باشید.
اگر علائمی دارید، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
- کبودی هایی که بدون هیچ آسیبی روی پوست شما ظاهر می شوند.
- خونریزی از بینی یا دهان
- اگر دست خود را بریدید زمان زیادی طول می کشد تا خونریزی متوقف شود.
چگونه تعداد کم پلاکت ها تشخیص داده می شود؟
تعداد کم پلاکت ها از طریق آزمایش خونی به نام شمارش کامل خون (FBC) که به عنوان معاینه کامل خون (FBE) نیز شناخته می شود، تشخیص داده می شود. پزشک یا ماما این آزمایش خون را به عنوان بخشی از آزمایشات معمول دوران بارداری در اوایل بارداری و دوباره در هفته های 26 تا 28 تجویز می شود.
اگر پلاکتهای شما پایین است، ممکن است نیاز به آزمایشهای خون بیشتری برای یافتن علت تجویز شود.
زمان مراجعه پزشک:
مهم است که در هفته 6 تا 8 بارداری به پزشک یا ماما مراجعه کنید. آنها آزمایش های مورد نیاز را تجویز می کنند، از جمله آزمایش خون، آزمایش ادرار، سونوگرافی و موارد دیگر. اگر آزمایش خون شما نشان دهد که تعداد پلاکتهای شما پایین است، به پزشک میگوید هر چند وقت یکبار باید آن را بررسی کنید – این به مرحله بارداری و میزان پایین بودن پلاکتها بستگی دارد.
خطرات پایین بودن پلاکت در دوران بارداری و زایمان چیست؟
تعداد کم پلاکت ها ممکن است خطر خونریزی پس از زایمان را در هنگام زایمان افزایش دهد. همچنین در صورت داشتن بی حسی اپیدورال یا نخاعی ممکن است خطر خونریزی در اطراف نخاع را افزایش دهد. اگر پلاکت های شما فقط اندکی پایین باشد، معمولاً نگران کننده نیست.
اگر دچار ترومبوسیتوپنی ایمنی (ITP) هستید، ممکن است کودک شما پلاکت های پایینی نیز داشته باشد. این امر خطر خونریزی کودک را افزایش می دهد، به خصوص اگر با زایمان ونتووس یا فورسپس به دنیا آمده باشد.
به یاد داشته باشید که ترومبوسیتوپنی حاملگی معمولاً برای شما یا کودکتان مشکلی ایجاد نمی کند، بنابراین اگر پزشک یا ماما به شما بگوید که شما به این بیماری مبتلا هستید، نباید نگران باشید.
کاهش تعداد پلاکت در دوران بارداری و زایمان چگونه درمان می شود؟
اگر تعداد پلاکتها فقط اندکی پایین باشد، آزمایشهای خون مکرر برای نظارت بر آن تجویز میشود، اما احتمالاً به هیچ درمانی نیاز نخواهید داشت.
همچنین اگر دچار ترومبوسیتوپنی ایمنی (ITP) یا تعداد بسیار پایین پلاکت هستید، احتمالاً به متخصص مشکلات خونی به نام هماتولوژیست ارجاع داده می شوید.
اگر تعداد پلاکت شما بسیار کم باشد، پزشک یا ماما به شما توصیه می کند که در بیمارستانی زایمان کنید که در آن بانک خون 24 ساعته در دسترس است. این به این دلیل است که اگر هنگام زایمان خون زیادی از دست بدهید، ممکن است نیاز به تزریق خون داشته باشید. آنها همچنین با شما درمورد اینکه آیا بی حسی اپیدورال یک گزینه بی خطر برای تسکین درد شما است، صحبت خواهند کرد.
همچنین ممکن است به شما درمانی برای افزایش تعداد پلاکت قبل از زایمان پیشنهاد شود.
چندین روش درمانی برای افزایش تعداد پلاکت وجود دارد، از جمله:
- داروی استروئیدی
- ایمونوگلوبولین داخل وریدی (همچنین به عنوان IVIG شناخته می شود) – این دوز آنتی بادی است که در رگ شما تزریق می شود.
- یک انتقال پلاکت
اگر تعداد پلاکت شما بسیار کم است، ممکن است به شما توصیه شود که زایمان خود را القا کنید.
آیا می توان از کاهش پلاکت جلوگیری کرد؟
به طور کلی، هیچ مدرکی مبنی بر اینکه بتوانید از کاهش پلاکت ها جلوگیری کنید وجود ندارد.
اگر چه کارهایی وجود دارد که می توانید برای حمایت از سلامت خود در دوران بارداری انجام دهید مانند:
- مصرف ویتامین B12 و فولات (ویتامین B9) در رژیم غذایی
- اجتناب از داروهایی که می توانند بر پلاکت شما تأثیر بگذارند.
- اجتناب از رفتارهایی که خطر قرار گرفتن در معرض هپاتیت C یا HIV را به همراه دارد.
آیا پلاکت پایین بعد از تولد نوزادم بهتر می شود؟
بستگی به این دارد که چه چیزی باعث کاهش پلاکت شما شده است. به عنوان مثال، اگر ترومبوسیتوپنی حاملگی دارید، پلاکت های شما باید پس از تولد نوزاد به حالت عادی بازگردد. با این حال، اگر ترومبوسیتوپنی ایمنی (ITP) دارید، ممکن است پلاکتها پایین بماند و نیاز به پیگیری بیشتر با یک تیم پزشکی متخصص داشته باشید.
پزشک یا مامای شما توصیه می کند که چند ماه پس از تولد نوزاد، آزمایش خون دیگری انجام دهید تا بررسی شود که آیا پلاکت های شما بهبود یافته است یا خیر. آنها همچنین بر اساس این نتایج آزمایش خون در مورد اینکه آیا به مراقبت های پزشکی بیشتری نیاز دارید یا خیر، توصیه می کنند.
مطالب مشابه:
ترومبوسیتوپنی در بارداری
انتقال خون در دوران بارداری
اختلال ارثی لخته شدن خون
کم خونی فانکونی (FA)
فیبرینوژن بالا
منبع: pregnancybirthbaby