میگرن و بارداری
سردرد در زنان اغلب می تواند با تغییر هورمون ها در دوران بارداری ایجاد شود. مادران باردار ممکن است افزایش یا کاهش تعداد سردرد را تجربه کنند. سردردهای غیر قابل توضیح و مکرر در اواخر بارداری می تواند نشانه یک بیماری جدی تر به نام پره اکلامسی باشد، بنابراین در صورت وجود این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
علل سردرد در دوران بارداری:
بسیاری از زنان در دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه اول و سه ماهه سوم دوران بارداری، سردرد را تجربه می کنند. اگر باردار هستید ممکن است در حدود هفته 9 بارداری متوجه افزایش تعداد سردردهای خود شوید. علاوه بر تغییرات هورمونی، سردرد در مراحل اولیه بارداری می تواند ناشی از افزایش حجم خونی باشد که بدن شما تولید می کند.
سایر دلایل سردرد در دوران بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- نخوابیدن کافی
- ترک کافئین (به عنوان مثال در قهوه، چای یا نوشیدنی های کولا)
- قند خون پایین
- کم آبی بدن
- احساس استرس
- پوسچر نامناسب، به ویژه هنگامی که کودک بزرگتر می شود.
- داشتن افسردگی یا اضطراب
میگرن:
میگرن نوع خاصی از سردرد است که بیشتر در یک طرف سر رخ می دهد. سردردهای میگرنی می تواند متوسط تا بسیار دردناک باشد. افرادی که میگرن را تجربه می کنند همچنین ممکن است احساس بیماری یا استفراغ داشته باشند و به نور یا صدا حساس باشند.
میگرن ممکن است در چند ماه اول بارداری بدتر شود، اما برای بسیاری از زنان در مراحل بعدی بارداری که سطح هورمون استروژن تثبیت می شود، ممکن است این سردردهای میگرنی بهبود یابند. سایر زنان ممکن است در دوران بارداری هیچ تغییری یا کاهشی در تعداد سردردهای میگرنی نداشته باشند. برخی از زنان ممکن است در طول بارداری های مختلف الگوهای متفاوتی از دردهای میگرنی را تجربه کنند.
درمان:
استفاده از داروهای میگرن برای زنان باردار مبتلا به میگرن توصیه نمی شود. برای سایر سردردها نیز توصیه می شود که سعی کنید سردرد خود را بدون دارو درمان کنید.
برای درمان می توانید موارد زیر را امتحان کنید:
- خواب یا استراحت و آرامش بیشتر
- کلاس های یوگا بارداری یا ورزش های دیگر
- خوردن وعده های غذایی منظم و متعادل
- در صورتی که سردرد شما سینوسی است، یک پارچه گرم را بر روی چشم و ناحیه بینی قرار دهید
- در صورتی که سردرد شما تنشی است، یک کیسه آب سرد در پشت گردن خود قرار دهید، یا دوش آب گرم بگیرید و از یک کیسه آب گرم در پشت سر خود استفاده کنید.
- ماساژ گردن و شانه ها
زنان بارداری که میگرن را تجربه می کنند باید از چیزهایی که ممکن است باعث میگرن آنها شود اجتناب کنند. این ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شکلات
- ماست
- بادام زمینی
- نان
- خامه ترش
- گوشت های کنسرو شده
- پنیر کهنه
- مونوسدیم گلوتامات (MSG)
- ترک کردن کافئین
- نور زیاد و یا سوسوزن
- بوهای قوی
- صداهای بلند
- صفحه نمایش کامپیوتر یا تلویزیون
- محرک های احساسی مانند استرس یا مشاجره
در صورتی که برای سردرد یا میگرن خود دارو مصرف می کنید، باید با پزشک، یا مامای خود در این مورد مشورت کنید. پاراستامول، با یا بدون کدئین، عموما برای زنان باردار بی خطر در نظر گرفته می شود. اما باید از مصرف سایر داروهای ضد درد مانند آسپرین یا ایبوپروفن خودداری شود.
جدیدترین تحقیقات در زمینه میگرن و بارداری:
بر اساس یک مطالعه جدید که در مجله امریکایی زنان و زایمان منتشر شده است، سابقه سر دردهای میگرنی می تواند زنان را مستعد ابتلا به عوارض بارداری مانند مشکلات فشار خون یا زایمان زودرس کند.
دکتر ناتالی بلو، مدیر تحقیقات فشار خون بالا در موسسه قلب اسمیت در Cedars-Sinai در لس آنجلس، می گوید: اکنون می دانیم که میگرن ممکن است یک عامل خطر ناشناخته برای پیامدهای نامطلوب بارداری باشد.
دلیل این ارتباط ها همچنان نامشخص است، اما محققین گمان می کنند که ممکن است به مسیرهای التهاب، اختلال عملکرد عروق خونی یا افزایش خطر لخته های خون مرتبط باشد.
برای انجام این مطالعه، محققان از اطلاعات یک پایگاه داده موسسه ملی سلامت ایالات متحده استفاده کردند. آنها نزدیک به 10000 داوطلب را در طی دوران بارداری، درد زایمان و هنگام زایمان تحت نظر قرار دادند. عوارض و پیامدهای که در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند شامل فشار خون بارداری (فشار خون بالا)، پره اکلامسی یا اکلامسی، زایمان زودرس، تولد نوزاد کوچک و یا مرده زایی بودند.
پره اکلامسی یک بیماری فشار خون بالا ست که در دوران بارداری یا بلافاصله پس از زایمان ایجاد می شود. فشار خون بالای حاملگی زمانی است که فشار خون یک زن به تازگی و در دوران بارداری افزایش یافته است. پره اکلامسی و فشار خون بالای دوران بارداری دو مورد از شایع ترین اختلالات مربوط به فشار خون در دوران بارداری هستند. هر دو می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی، نارسایی قلبی و سکته مغزی را در زنان افزایش دهند.
در این مطالعه زنان هر گونه سابقه شخصی سردردهای میگرنی از جمله سردردهای قبل از بارداری و سردردهای سه ماهه اول دوران بارداری را گزارش کردند.
محققین ویژگی های هر دو گروه شرکت کنندگان (افرادی که سابقه میگرن را گزارش کرده اند و افرادی که سابقه میگرن نداشتند) را مقایسه کردند. این ویژگی ها شامل مشکلات سلامتی مانند چاقی، سیگار کشیدن، فشار خون بالای مزمن، بیماری کلیه مزمن، دیابت قبل از بارداری و اختلالات خودایمنی بود.
در اولین معاینه 19% از 9450 شرکت کننده گزارش کردند که مبتلا به بیماری میگرن هستند. محققین احتمال می دادند که درصد گزارش ابتلا به اختلالات خودایمنی، بیماری مزمن کلیه و سابقه مصرف سیگار در میان این زنان بیشتر از سایرین باشد.
محققین دریافتند که شرکت کنندگان در مطالعه که سابقه میگرن را گزارش کرده بودند، شانس بیشتری برای ابتلا به اختلالات فشار خون بالا در دوران بارداری و همچنین زایمان زودرس داشتند.
با بررسی بیشتر، این تیم دریافتند که شرکت کنندگانی که اخیرا از داروهای میگرن استفاده کرده بودند بیشتر تحت تاثیر عوارض بارداری قرار گرفتند.
مطالب مشابه: