لنفوم سلول B
لنفوم سلول B چیست؟
این بیماری به گروهی از سرطان ها اطلاق می شود که بر سیستم ایمنی بدن شما تاثیر می گذارد. لنفوم سلول B، هشتاد و پنج درصد از تمام لنفوم های غیرهوچکین را تشکیل می دهد که از شایع ترین سرطان ها هستند.
این بیماری اغلب بر سیستم لنفاوی شما تاثیر می گذارد. سیستم لنفاوی شبکه ای از غدد لنفاوی، عروق لنفاوی و بافت هایی است که مایع را در بدن شما حرکت می دهد. لنف، یکی از مایعاتی که سیستم لنفاوی آن را در بدن حمل می کند. لنف حاوی گلبول های سفید خون به نام لنفوسیت است. سلول های B یا لنفوسیت های B، آنتی بادی هایی می سازند که با عفونت مبارزه می کنند. به طور معمول، سلول های B سالم می میرند تا فضای بیشتری برای سلول های B ایجاد شود.
لنفوم سلول B زمانی اتفاق می افتد که سلول های B سالم به سلول های سرطانی در حال رشد سریع تبدیل می شوند که نمی میرند. سلول های سرطانی تکثیر می شوند و در نهایت سلول های سالم را تحت تاثیر قرار می دهند. سلول های سرطانی همچنین می توانند به سایر نواحی بدن از جمله مغز استخوان، طحال یا سایر اندام ها پخش شوند.
نرخ بقای این بیماری همچنان در حال بهبود است. زیرا محققان درمان های موثرتری را شناسایی می کنند. تقریبا 65 درصد از افرادی که شایع ترین نوع این بیماری را دارند پنج سال پس از تشخیص و درمان زنده هستند.
شایع ترین انواع لنفوم سلول B چیست؟
بیش از 70 نوع سلول سرطانی وجود دارد. رایج ترین آنها عبارتند از:
- لنفوم منتشر سلول B: این شایع ترین نوع بیماری است. از هر 3 مورد لنفوم یک مورد لنفوم منتشر سلول B است. معمولا در غدد لنفاوی ظاهر می شود. هر سال، تقریبا از بین هر 100000 نفر، 6 نفر مبتلا به این بیماری می شوند. بیشتر اطلاعات در مورد لنفوم غیرهوچکین از مطالبی به دست می آید که در مورد لنفوم سلول B منتشر می دانیم.
- لنفوم فولیکولار: این یک لنفوم سلول B با رشد آهسته است که ممکن است در غدد لنفاوی و یا مغز استخوان و یا سایر اندام ها ظاهر شود.
- لوسمی لنفوسیتی مزمن (CLL) یا لنفوم لنفوسیتی کوچک (SLL): این یک لنفوم سلول B با رشد آهسته است که در خون و مغز استخوان ایجاد می شود. CLL/SLL ممکن است در غدد لنفاوی و طحال ظاهر شود.
- لنفوم سلول منتل (گوشته): این لنفوم معمولا در غدد لنفاوی، مغز استخوان و طحال یافت می شود.
- لنفوم ناحیه حاشیه ای: این یک لنفوم با رشد کند است. برخی از اشکال لنفوم ناحیه حاشیه ای در معده، ریه ها، پوست، تیروئید، غدد بزاقی و بافت های اطراف چشم یافت می شود.
- لنفوم بورکیت: این یک لنفوم با رشد سریع است که معمولا در معده یافت می شود.
- لنفوم لنفوپلاستیک: این یک لنفوم نادر و با رشد آهسته است که در کبد و طحال ایجاد می شود. این لنفوم یک آنتی بادی یا ایمونوگلوبولین به نام پروتئین M تولید می کند که ممکن است علائم دیگری ایجاد کند.
چه کسانی به لنفوم سلول B مبتلا می شوند؟
افراد بین 65 تا 74 سال بیش از 25 درصد از همه موارد این بیماری را تشکیل می دهند که شایع ترین نوع لنفوم سلول B است. مردان بیشتر از زنان به این بیماری مبتلا می شوند. مردان اسپانیایی تبار بزرگترین گروه قومی / نژادی هستند که تحت تاثیر این بیماری قرار می گیرند.
علائم لنفوم سلول B چیست؟
این بیماری علائم زیادی دارد و بسیاری از علائم زیر ممکن است مربوط به شرایط دیگر باشد. علائم مرتبط با این بیماری عبارتند از:
- تب
- عرق شبانه
- کاهش وزن بدون دلیل. در طی 6 ماه بیش از 10 درصد وزن بدن کاهش یابد.
- تورم بدون درد در یک یا چند گره لنفاوی.
- خستگی مداوم.
- بی اشتهایی.
- سرفه یا درد قفسه سینه.
- دل درد.
- احساس نفخ یا پری ناشی از بزرگ شدن طحال.
- خارش پوست.
- بزرگ شدن طحال یا کبد.
- بثورات یا توده های پوستی.
علت ایجاد لنفوم سلول B چیست؟
گاهی اوقات وقایع تصادفی که بنا به دلایل خاصی نمی توان آنها را ردیابی کرد، سلول های گلبول سفید سالم در حال مبارزه با عفونت را به سلول های B سرطانی تبدیل می کنند. اما محققان ارتباط بین شرایط و یا فعالیت های زیر را کشف کرده اند:
- ویروس هایی از جمله HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی)، اپشتین بار (مونونوکلئوز) و ویروس نقص ایمنی انسانی سارکوم کاپوزی.
- سابقه خانوادگی لنفوم هوچکین.
- چاقی.
آیا قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی می تواند باعث لنفوم سلول B شود؟
برخی تحقیقات نشان می دهد افراد برای مدت طولانی در معرض علف کش های خاص مورد استفاده در کشاورزی قرار می گیرند. این افراد ممکن است در معرض افزایش خطر ابتلا به این بیماری باشند. همچنین، بعید نیست که این بیماری ناشی از مواجه کوتاه مدت با علف کش های نادر باشد.
نحوی تشخیص:
پزشک از طیف وسیعی از آزمایش ها برای تشخیص لنفوم سلول B استفاده می کنند:
- شمارش کامل خون (CBC): CBC سلول های خونی شما را اندازه گیری و شمارش می کند. پزشک از CBC برای تشخیص انواع بیماری ها استفاده می کند.
- آزمایش شیمی خون: این آزمایش تعداد برخی مواد را در خون اندازه گیری می کند.
- CT اسکن
- PET اسکن
- MRI
- پونکسیون کمری (تپ ستون فقرات): برای انجام این آزمایش، پزشک یک سوزن را در قسمت پایین کمر وارد می کند تا نمونه ای از مایع مغزی نخاعی، (مایع شفافی اطراف ستون فقرات و مغز) بردارد.
- بیوپسی مغز استخوان. برای انجام این آزمایش، پزشک یک سوزن مخصوص را از طریق پوست وارد استخوان لگن یا استخوان سینه می کند تا بتواند نمونه کوچکی از مغز استخوان بردارد.
چه درمان هایی برای لنفوم سلول B وجود دارد؟
گزینه های درمان این بیماری معمولا شامل موارد زیر است:
- شیمی درمانی: پزشک از انواع مختلفی از داروها برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند.
- پرتودرمانی: پزشک از پرتوهای پرانرژی برای کشتن سلول های سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده می کند.
- درمان هدفمند: این درمان شامل داروهایی است که تغییرات خاصی را در سلول های سرطانی هدف قرار می دهد.
- ایمونوتراپی: این درمان سرطان از سیستم ایمنی برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. در واقع به سلول های ایمنی کمک می کند تا سلول های سرطانی را از سالم تشخیص دهد و آنها را از بین ببرد.
- پیوند سلول های بنیادی: سلول های بنیادی ناسالم را با سلول های سالم جایگزین می کند.
عوارض جانبی درمان لنفوم سلول B چیست؟
هر درمان این بیماری عوارض جانبی متفاوتی دارد. مردم اغلب به هر درمان معینی واکنش متفاوتی نشان می دهند. با پزشک خود در مورد هر گزینه درمانی و عوارض جانبی احتمالی آن صحبت کنید.
چگونه می توانم خطر ابتلا به لنفوم سلول B را کاهش دهم؟
متاسفانه، هیچ استراتژی اثبات شده ای برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری وجود ندارد. با پزشک خود در مورد سابقه پزشکی خود و نگرانی هایی خود در مورد احتمال ابتلا به این بیماری صحبت کنید.
آیا لنفوم سلول B قابل درمان است؟
راه های زیادی برای درمان این بیماری وجود دارد و با یافتن درمان های موثرتر، میزان بقا همچنان رو به بهبود است.
مطالب مشابه: