آکنه در بزرگسالان
بزرگسالان دچار آکنه می شوند. برخی از بزرگسالان تا دهه 30، 40 و حتی 50 سالگی همچنان به آکنه مبتلا می شوند. حتی ممکن است برای اولین بار در بزرگسالی به آکنه مبتلا شوند. متخصصان پوست به این حالت “آکنه بزرگسالان” می گویند. این بیماری در بین زنانی که در دوران یائسگی قرار دارند شایعتر است.
آکنه می تواند به ویژه برای بزرگسالان خسته کننده باشد. درمانی که در طول سال های نوجوانی ما بسیار خوب عمل کرد، می تواند بی فایده باشد یا حتی آکنه را بدتر کند. اگر این اتفاق بیفتد، ممکن است تعجب کنید که آیا این لکه ها واقعاً آکنه هستند یا خیر. به هر حال، آکنه بزرگسالان که به عنوان آکنه هورمونی نیز شناخته می شود، اغلب در چانه و فک ظاهر می شود، اما تقریباً در هر نقطه از صورت می تواند رخ دهد. همچنین در سینه، شانه ها و پشت شایع است.
آکنه:
“آکنه” یک اصطلاح گسترده است که شامل جوشها، جوشهای سرسیاه، سرسفید، جوشها و آکنههای شدیدتر مانند آکنه ندولوسیستیک است.
علل آکنه در بزرگسالان:
زنان بیشتر از مردان به آکنه بزرگسالان مبتلا می شوند. اگر در بزرگسالی دچار آکنه میشوید، احتمالاً به دلیل یک یا چند مورد از دلایل زیر است.
-
نوسان سطح هورمون:
عدم تعادل می تواند منجر به جوش شود.
زنان اغلب نوسانات هورمونی را تجربه می کنند:
– در زمان دوره های قاعدگی
– در دوران بارداری (نوسانات هورمونی ناشی از بارداری می تواند منجر به تغییرات زیادی در بدن از جمله آکنه شود. ممکن است با پیشرفت بارداری شما برطرف شود یا به آکنه پس از زایمان منتقل شود.)، قبل از یائسگی و یائسگی (یائسگی باعث کاهش سطح استروژن و افزایش آندروژن می شود که تولید چربی طبیعی پوست را تحریک می کند. چربی بیشتر یعنی آکنه بیشتر.)
– پس از قطع (یا شروع) قرص های ضد بارداری
-
استرس:
محققان رابطه ای بین استرس و شعله ور شدن آکنه پیدا کرده اند. در پاسخ به استرس، بدن ما آندروژن های بیشتری (نوعی هورمون) تولید می کند. این هورمون ها غدد چربی و فولیکول های مو را در پوست تحریک می کنند که می تواند منجر به آکنه شود. این توضیح می دهد که چرا وقتی ما خود را تحت استرس دائمی می یابیم، آکنه می تواند یک مشکل مداوم باشد.
-
سابقه خانوادگی:
آیا یکی از خویشاوندان نزدیک، مانند: والدین، برادر یا خواهر، آکنه دارد؟ یافته های مطالعات تحقیقاتی نشان می دهد که برخی از افراد ممکن است استعداد ژنتیکی برای آکنه داشته باشند. افرادی که این استعداد را دارند بیشتر در معرض آکنه بزرگسالان هستند.
-
محصولات مراقبت از مو و پوست:
اگر آکنه بزرگسالان دارید، باید برچسب روی محصولات مراقبت از پوست و مراقبت از مو خود را بخوانید. مطمئن شوید که یکی از اصطلاحات زیر را در هر ظرف مشاهده می کنید:
– غیر کومدوژنیک
– غیر آکنه زا
– بدون روغن، بدون چربی
منافذ را مسدود نخواهد کرد.
شما میخواهید مطمئن شوید که مرطوبکننده، پاککننده، ضدآفتاب و سایر محصولات شما حاوی یکی از این اصطلاحات هستند. این محصولات کمترین احتمال ایجاد آکنه را دارند.
-
عوارض جانبی دارو:
آکنه یکی از عوارض جانبی برخی داروها است. اگر مشکوک هستید که دارویی باعث تحریک آکنه یا بدتر شدن آن می شود، مصرف دارو را ادامه دهید، اما با دکتری که آن را تجویز کرده صحبت کنید. بپرسید که آیا آکنه یک عارضه جانبی احتمالی است؟ اگر آکنه یک عارضه جانبی احتمالی است، بپرسید که آیا می توانید داروی دیگری مصرف کنید. اگر نمی توانید داروی دیگری مصرف کنید، ممکن است بخواهید به یک متخصص پوست مراجعه کنید تا به شما در کنترل آکنه کمک کند.
-
وضعیت پزشکی تشخیص داده نشده:
گاهی اوقات، آکنه نشانه یک بیماری زمینه ای است. هنگامی که وضعیت پزشکی تشخیص داده شد و درمان شد، آکنه اغلب از بین می رود.
-
سندرم تخمدان پلی کیستیک:
آکنه یکی از علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است، نوعی عدم تعادل هورمونی که همچنین باعث پریودهای نامنظم، رشد بیش از حد مو و افزایش وزن می شود. افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک معمولاً دارای میزان بالاتری از تستوسترون در بدن خود هستند که می تواند باعث آکنه کیستیک دردناک به خصوص در ناحیه چانه و فک شود.
درمان موثر در دسترس برای آکنه بزرگسالان:
داروها:
برخی از انواع داروها می توانند روی پوست تأثیر بگذارند.
کنار گذاشتن کنترل بارداری:
گزینههای کنترل بارداری با استروژن میتواند به سرکوب برخی آکنههای هورمونی کمک کند، بنابراین زمانی که تصمیم به توقف مصرف ضدبارداری میکنید و هورمونها دوباره عادی میشوند، تجربه آکنه غیرمعمول نیست.
درمانهای تستوسترون:
در برخی افراد، انواع مختلفی از درمانهای تستوسترون (از جمله: استروئیدهای آنابولیک) میتوانند تولید سبوم پوست را افزایش دهند، مادهای روغنی که از خشکی پوست محافظت میکند و سبوم بیش از حد میتواند باعث آکنه شود.
سایر داروها:
آکنه می تواند از عوارض جانبی انواع دیگر داروها نیز باشد، از جمله داروهای ضد تشنج که داروهای ضد تشنج هستند. کورتیکواستروئیدها که اغلب برای بیماری های روماتولوژیک تجویز می شوند و لیتیوم که ممکن است برای اختلال دوقطبی تجویز شود.
اگر هیچ چیزی آکنه شما را درمان نکرد، باید به متخصص پوست مراجعه کنید. درمان موثر در دسترس است. اغلب یک متخصص پوست از دو یا چند روش درمانی استفاده می کند. با کمک یک متخصص پوست و کمی صبر، تقریباً هر مورد آکنه قابل کنترل است.
عوامل سبک زندگی:
برخی از اقدامات روزمره که انجام می دهید نیز می تواند در اتفاقاتی که برای پوست شما می افتد نقش داشته باشد. استفاده از محصولات مو و پوست چرب می تواند فولیکول های مو را مسدود کرده و منجر به آکنه شود. رژیم غذایی سرشار از قند و لبنیات نیز می تواند در این امر موثر باشد.
چگونه می توانید رژیم غذایی خود را برای بهبود آکنه اصلاح کنید؟
از مصرف بیش از حد شکر، دسر و نوشابه خودداری کنید.
از نظر غذاهای سالم، سبزیجات برگ دار و رژیم غذایی متعادل با میوه ها و سبزیجات حاوی ویتامین C و بتاکاروتن می تواند مفید باشد زیرا این مواد مغذی اثر ضد التهابی دارند. همچنین برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف برخی از محصولات لبنی می تواند با آکنه همراه باشد.
بهترین درمان برای آکنه بزرگسالان:
گاهی اوقات، تنها چیزی که نیاز دارید یک روال مراقبت از پوست است. در مواقع دیگر، برای راهنمایی سفارشی و شاید داروهای تجویزی باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید.
چه زمانی زمان در نظر گرفتن دارو است؟
اگر آکنه شما برای بیش از چند ماه باقی بماند، اگر باعث ایجاد اسکار شده است و اگر درمانهای موضعی موثر نبوده است، ممکن است زمان آن رسیده که یک درمان سیستمیک مانند آنتیبیوتیک را به عنوان گام بعدی در نظر بگیرید.
سوالات متداول
چرا من هنوز در اواخر 20 سالگی آکنه دارم؟
آکنه بزرگسالان در اصل ناشی از همان چیزهایی است که باعث آکنه نوجوانان می شود: چربی اضافی پوست و باکتری ها. هر گونه تغییر در هورمون ها، از جمله تغییرات ناشی از بارداری و قاعدگی، می تواند باعث ایجاد چربی اضافی شود. زنان سیگاری نیز بیشتر مستعد ابتلا به آکنه هستند.
آکنه معمولا در خانواده ها ایجاد می شود، بنابراین اگر یکی از والدین آکنه بزرگسالان داشته باشد، شما در معرض خطر بیشتری هستید. افراد ممکن است تا 40 سالگی و بعد از آن به آکنه مبتلا شوند.
آیا قرص های ضد بارداری باعث آکنه می شوند یا آن را درمان می کنند؟
قرص های ضد بارداری ممکن است به برخی از زنان کمک کند تا آکنه را کنترل کنند. هورمون های موجود در قرص های ضد بارداری می توانند به مسدود کردن هورمون های آندروژن کمک کنند. آندروژن غدد چربی را در حالت بیش فعالی قرار می دهد. با این حال، برخی از قرص های ضد بارداری می توانند آکنه را بدتر کنند. بنابراین حتی اگر قرص های ضدبارداری مصرف می کنید، باز هم به یک روال مراقبت از پوست آکنه ای خوب نیاز دارید.
مطالب مشابه:
مراقبت از پوست برای آقایان
مکمل های بیوتین
عدم تعادل هورمونی
بلوغ زودرس: علت و درمان
ایزوترتینوئین (راکوتان) در بارداری
منابع: health.clevelandclinic, aad, webmd