آزمایش خون در دوران بارداری
آزمایش خون بخش مهمی از مراقبت در دوران بارداری است.
نتایج آزمایش خون بارداری برای تایید بارداری استفاده می شود. آزمایشهای خون نیز جدای از مراقبتهای معمول دوران بارداری است و میتوانید انتظار داشته باشید که در اولین معاینه قبل از زایمان آزمایشی انجام شود. ممکن است آزمایش خون اضافی برای نظارت بر عوارض احتمالی مانند کم خونی یا تشخیص عفونت های احتمالی مانند توکسوپلاسموز درخواست شود.
فواید انجام آزمایش خون در دوران بارداری:
انجام این آزمایشها میتواند به شما در تصمیمگیری در مورد مراقبت از کودک، قبل و بعد از تولد کمک کند.
اولین آزمایش خون قبل از تولد (اوایل بارداری):
توصیه می شود که آزمایشات اولیه بارداری را در اسرع وقت پس از اینکه متوجه شدید باردار هستید انجام دهید. دانستن اینکه آیا این شرایط را دارید یا خیر، می تواند به حفظ سلامتی شما کمک کند.
هنگامی که برای اولین بار در مورد بارداری خود به ماما یا پزشک مراجعه می کنید، این 7 آزمایش را به شما پیشنهاد می کنند.
-
شمارش کامل خون:
این آزمایش خون گلبول های قرمز را بررسی می کند. اگر این مقدار کم باشد، به آن کم خونی می گویند.
شایع ترین علت کم خونی در بارداری کمبود آهن است.
-
گروه خونی و آنتی بادی ها:
این آزمایش گروه خونی و وجود آنتی بادی ها (بخشی از سیستم ایمنی) را بررسی می کند. گروه خونی می تواند A، B، O یا AB باشد.
برخی از آنتی بادی ها می توانند برای جنین در دوران بارداری مضر باشند.
-
فاکتور رزوس:
یکی از آنتی بادی هایی که بررسی می شود فاکتور رزوس (Rh D) است.
اگر Rh منفی دارید و خون شما با خون کودکتان مخلوط می شود، می توانید آنتی بادی هایی بسازید که می تواند باعث کم خونی شدید و زردی (زردی پوست و چشم ها) در این نوزاد یا نوزاد بعدی شود.
خون شما تنها در صورتی با خون نوزاد مخلوط می شود که در طی موارد زیر خونریزی داشته باشید:
- بارداری
- یک سقط جنین
- یک سقط جنین
- در طول زایمان
-
سرخجه (سرخک آلمانی):
این آزمایش بررسی می کند که آیا شما در برابر سرخجه ایمنی دارید. اگر در بارداری به ویروس سرخجه مبتلا شوید، میتواند منجر به مشکلات شدیدی برای جنین شود، به عنوان مثال:
- ناشنوایی
- آسیب مغزی
- سقط جنین
اگر ایمنی ندارید، میتوانید واکسنی به نام MMR برای جلوگیری از مشکلات در بارداریهای آینده بزنید.
-
هپاتیت B:
هپاتیت B ویروسی است که می تواند در حین تولد به جنین منتقل شود. شما ممکن است این بیماری را داشته باشید اما ندانید زیرا اغلب علائمی وجود ندارد. هپاتیت B می تواند باعث مشکلات سلامتی قابل توجهی از جمله آسیب کبدی شود.
حدود 20 درصد از نوزادانی که در هنگام تولد در معرض هپاتیت B قرار می گیرند و درمان نمی شوند، مبتلا می شوند. بیش از 90 درصد نوزادان درمان نشده ناقل ویروس می شوند.
در صورت ابتلا به هپاتیت B در بدو تولد به شما ایمونوگلوبولین و ایمن سازی پیشنهاد می شود. این به جلوگیری از عفونی شدن جنین کمک می کند.
-
HIV:
ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) بر توانایی بدن برای مبارزه با عفونت تأثیر می گذارد. می تواند باعث ایدز شود. HIV از طریق تماس با خون یا مایعات بدن به دیگران منتقل می شود.
اگر HIV دارید، می تواند در دوران بارداری، تولد یا شیردهی به جنین منتقل شود. داروهای جدید می توانند از کودک محافظت کنند و به شما کمک کنند تا خوب بمانید.
-
سیفلیس:
سیفلیس یک عفونت نادر اما در حال افزایش است. اکثر افراد مبتلا به سیفلیس نمی دانند که به این بیماری مبتلا هستند، زیرا احساس خوبی دارند و هیچ علامتی ندارند.
سیفلیس در صورت عدم درمان می تواند مشکلات جدی برای شما و جنین متولد نشده شما ایجاد کند. این می تواند در دوران بارداری به جنین منتقل شود. آزمایش خون در اوایل بارداری و درمان در صورت نیاز می تواند به جلوگیری از این مشکلات کمک کند.
-
دیابت:
دیابت زمانی است که قند خون بیش از حد باشد. بسیاری از مردم نمی دانند که دیابت دارند و هیچ علامتی ندارند. دیابت در دوران بارداری می تواند بروز یابد و بر رشد کودک تأثیر بگذارد.
آزمایش دیابت دو بار در بارداری انجام می شود. اولین آزمایش بررسی می کند که آیا شما دیابت دارید یا مستعد ابتلا به دیابت هستید و آزمایش بعدی به شما می گوید که آیا در دوران بارداری به دیابت مبتلا شده اید یا خیر.
آزمایش خون بارداری به دنبال چه چیزی است؟
آزمایش خون برای بررسی گروه خونی (A، B، AB و O)، فاکتورRh (Rhمثبت یا منفی) ، سطح گلوکز، آهن و هموگلوبین استفاده می شود. همچنین از آزمایش خون برای بررسی مصونیت مادر نسبت به سرخجه، برای بررسی اینکه آیا به بیماری مقاربتی مبتلا است یا به عفونت توکسوپلاسموز مبتلا است، استفاده می شود. آزمایش خون نیز بخشی از تست صفحه نمایش سه گانه است.
همچنین می توان از آزمایش خون برای تشخیص برخی بیماری های ژنتیکی مانند کلسترول خونی خانوادگی، فیبروز کیستیک، کم خونی داسی شکل، تالاسمی و بیماری تای ساکس استفاده کرد.
نتایج آزمایش خون چه چیزی می تواند به من بگوید؟
گروه خونی:
آزمایش خون گروه خونی شما را تشخیص می دهد. که A، B، AB یا O خواهد بود.
فاکتور Rh:
آزمایش خون همچنین نشان می دهد که آیا Rh منفی یا Rh مثبت هستید. اگر آنتی ژن Rh را در خون خود ندارید، پس Rh منفی هستید. اگر آن را دارید، پس Rh مثبت هستید. این آزمایش مهم است زیرا اگر خون مادر فاکتور Rh نداشته باشد و خون نوزاد دارای فاکتور Rh نباشد، ممکن است مشکلاتی ایجاد شود.
سطح گلوکز:
آزمایش خون برای اندازه گیری توانایی بدن در متابولیسم قند و غربالگری دیابت بارداری استفاده می شود. اگر سطح گلوکز بین 130 تا 140 میلی گرم در دسی لیتر خون باشد، پزشک آزمایش تحمل گلوکز را تجویز می کند.
سطح آهن:
آزمایش خون مشخص می کند که آیا شما کمبود آهن در خون خود دارید یا خیر. حتی اگر خون شما آهن کمی دارد، به این معنی نیست که شما کم خون هستید، اما شما را بیشتر مستعد کم خونی می کند. اگر سطح آهن شما پایین باشد، پزشک ممکن است قرص یا تزریق آهن تجویز کند.
سطوح هموگلوبین:
آزمایش خون سطح هموگلوبین را که قدرت حمل اکسیژن گلبول های قرمز است، مشخص می کند. سطح مورد انتظار بین 12 تا 14 گرم است. اگر سطح شما به کمتر از 10 گرم برسد، درمان کم خونی تجویز می شود.
بیماری های مقاربتی:
آزمایش خون یک آزمایش تشخیصی است که برای تعیین اینکه آیا شما سیفلیس، هپاتیت B یا HIV دارید استفاده می شود.
سرخجه (سرخک آلمانی):
نتایج آزمایش خون مشخص می کند که آیا شما آنتی بادی برای سرخجه دارید و اینکه آیا شما ایمنی دارید یا خیر.
توکسوپلاسموز:
نتایج آزمایش خون مشخص می کند که آیا عفونت توکسوپلاسموز دارید یا خیر. توکسوپلاسموز برای شما بی ضرر است، اما ممکن است از جفت عبور کند و به جنین آسیب برساند.
مطالب مشابه:
خونریزی در دوران بارداری
آزمایش آمنیوسنتز در بارداری
کم خونی در بارداری
زمان مناسب انجام آزمایش قند بارداری
قندخون بارداری
منابع: americanpregnancy, nhsinform, health