سرطان سینه و دیابت
سرطان سینه فرم شایعی از سرطان است (شایع ترین سرطان در زنان) که در بافت سینه ایجاد می شود.
ما در این مقاله در مورد ارتباط سرطان سینه با دیابت صحبت خواهیم کرد. علاوه بر این، ما به طور خلاصه فاکتورهای خطر و علائم شایع سرطان سینه را توضیح خواهیم داد. در نهایت راه های درمان این بیماری مورد بیان می شوند.
سرطان سینه چیست؟
به رشد و گسترش غیرقابل کنترل سلول های جدید سرطان میگویند. سرطان سینه سرطانی است که از بافت پستان منشا می گیرد.
بر اساس منشا، چندین نوع سرطان سینه وجود دارد. سرطانی که در داخل سینه باقی می ماند و در بافت های اطراف پخش نمی شود سرطان غیرتهاجمی پستان (کارسینوم درجا) نام دارد. سرطانی که توانایی انتشار در خارج از بافت سینه را دارند به عنوان سرطان تهاجمی پستان شناخته میشود.
شایع ترین نوع سرطان غیرتهاجمی کارسینوم مجاری درجا (DCIS) است. این نوع سرطان در مجاری شیری پستان یافت می شود.
شایع ترین شکل سرطان سینه، سرطان مجاری مهاجم است. این نوع سرطان در سلول های پوششی مجاری پستان ایجاد می شود. این نوع سرطان، حدود 80 درصد از کل موارد سرطان سینه را تشکیل می دهد.
سایر انواع کمتر شایع سرطان سینه عبارتند از:
- سرطان سینه لوبولار مهاجم: این نوع سرطان، در پوشش داخلی غدد تولید کننده شیر پستان (یعنی لوبول ها) ایجاد می شود.
- سرطان سینه التهابی: سرطانی نادر و بسیار تهاجمی است، که در آن سلول های آسیب دیده عروق لنفاوی پوست سینه را مسدود کرده و باعث تورم آن می شوند.
- بیماری پاژه پستان: یک نوع نادر سرطان است که پوست نوک پستان و معمولا دایره تیره تر پوست اطراف آن را درگیر می کند.
- سرطان سینه ثانویه یا متاستاتیک: سرطانی که معمولا از سینه به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. سلول های سرطانی معمولا از طریق جریان خون یا غدد لنفاوی از سینه به سایر اندام های بدن گسترش می یابند.
میزان شیوع سرطان سینه:
طبق اظهارات دانشگاه علوم پزشکی تهران، بر اساس آمارها سالانه بیش از 6 هزار مبتلای جدید به سرطان سینه در ایران تشخیص داده می شود. بیش از هزار نفر آنها منجر به مرگ و میر می شود و علت آن عدم دسترسی به غربالگری و تشخیص به موقع تومور است.
در برخی موارد نادر مردان نیز به انواع سرطان سینه مبتلا می شوند.
چه چیزی باعث سرطان سینه می شود؟
سینه های زنان از چربی، بافت همبند و هزاران غده کوچکِ تولیدکننده شیر (لوبول) و لوله های کوچکی (مجرا) تشکیل شده است. مجاری شیر را به نوک پستان می رسانند، تا زنان بتوانند به نوزادان خود شیر بدهند.
پزشکان علت اصلی و دقیق ایجاد سرطان سینه را نمی دانند. با این حال، عوامل دخیل در افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه شناسایی شده است.
از جمله:
- سن: با افزایش سن خطر ابتلا به این سرطان افزایش می یابد.
- فعالیت هورمونی: در برخی موارد، هورمون زنانه استروژن می تواند رشد سلول های سرطانی را تحریک کند. هر چه بدن بیشتر در معرض استروژن قرار گیرد، احتمال ابتلا به سرطان سینه بیشتر می شود.
- قاعدگی زودرس و یائسگی دیررس: باعث افزایش مدت زمان مواجهه بدن در معرض استروژن می شود.
- بچه دار نشدن
- درمان جایگزین هورمونی (HRT)
- سابقه خانوادگی سرطان سینه یا تخمدان
- تابش اشعه به قفسه سینه: به عنوان مثال سونوگرافی و CT اسکن از اشعه استفاده می کنند. بنابراین سونوگرافی و CT اسکن ناحیه قفسه سینه می تواند باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه شود.
- سابقه قبلی سرطان سینه
- توده خوش خیم پستان: برخی تغییرات خوش خیم در بافت پستان می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش دهد.
- بافت متراکم سینه: بافت متراکم و توده ای در سینه حاوی سلول های بیشتری ست. این بافت ها می توانند سرطانی شوند.
- چاقی پس از یائسگی: بدن فردی که پس از یائسگی شاخص توده بدنی بالا دارد، نسبت به افراد لاغر استروژن بیشتری تولید می کند. مرکز تحقیقات سرطان انگلستان بیان می کند که خطر ابتلا به سرطان سینه پس از یائسگی تا 30 درصد افزایش می یابد.
- مصرف زیاد الکل
- دیابت نوع 2
ارتباط بین سرطان سینه و دیابت:
تحقیقات نشان داده است که سرطان سینه در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 شایع تر است. همچنین میزان شیوع دیابت نوع 2 در میان بیماران مسن یاسئه بیشتر است. تحقیقات نشان می دهد که زنان دیابتی تا 20 درصد بیشتر از سایر زنان غیردیابتیِ مسن در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه پس از یائسگی هستند.
محققان تصور می کنند که اضافه وزن یا چاقی رابطه غیرمستقیم بین دو بیماری سرطان سینه و دیابت نوع 2 است. با این حال، آنها همچنین احتمال می دهند که دیابت نوع 2 ممکن است مستقیما بر خطر ابتلا به سرطان سینه تاثیر بگذارد.
متفورمین و خطر سرطان سینه:
متفورمین، رایج ترین داروی دیابت نوع 2 است. این داور در کاهش بروز سرطان های مختلف از جمله سرطان سینه نقش دارد.
در نوامبر 2012، محققان ایتالیایی گزارش دادند که متفورمین می تواند برای کمک به درمان یا حتی پیشگیری از پیشرفت سرطان سینه در زنان یائسه که دیابت ندارند، استفاده شود.
علائم سرطان سینه چیست؟
بارزترین علامت سرطان سینه، توده یا ناحیه ای از بافت ضخیم در هر دو پستان است.
از هر 10 توده در سینه 9 مورد سرطانی نیستند، اما برای اینکه اطمینان خاطر بهتر است است توسط پزشک معاینه شوید.
سایر علائم رایج سرطان سینه می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تغییر در اندازه یا شکل (ظاهر) یک یا هر دو سینه
- گودی روی پوست سینه ها
- درد سینه یا زیر بغل بی ارتباط با پریود شما
- بثورات در نوک پستان
- ترشح از یک یا هر دو نوک پستان – ممکن است این ترشحات شامل خون باشند
- فرو رفتگی نوک پستان یا هر تغییر دیگری در ظاهر آنها
- تورم زیر بغل
اگر هر یک از یان علائم را مشاهده کردید، در اسرع وقت برای معاینه با پزشک تماس بگیرید. در صورتی که پس از معاینه سینه پزشک تشخیص دهد که علائم شما نیاز به ارزیابی بیشتر دارد، باید برای غربالگری به کلینیک تخصصی سرطان پستان مراجعه کنید.
-
غربالگری و تشخیص سرطان سینه:
حدود یک سوم موارد سرطان پستان به دنبال غربالگری معمول سرطان پستان تشخیص داده می شود. غربالگری معمول سرطان پستان شامل ماموگرافی است. در برخی موارد، ممکن است سونوگرافی به جای ماموگرافی استفاده شود (به عنوان مثال در زنان جوان زیر 35 سال از سونوگرافی استفاده می شود).
درمان سرطان سینه:
برای درمان سرطان سینه انواع مختلفی از روش های درمانی وجود دارد. با توجه به موارد زیر، پزشک بهترین روش درمان را برای بیمار تجویز می کند:
- اندازه تومور و میزان گسترش آن (مرحله و درجه سرطان)
- سایر شرایط پزشکی و مزمن بیمار. برای مثال دیابت
- بیمار در دوران یائسگی است یا خیر
پس از در نظر گرفتن این عوامل، تیم پزشکان مناسب ترین درمان ها را برای بیمار انتخاب می کند. درمان می تواند یکی یا ترکیبی از موارد زیر باشد:
-
جراحی:
جراحی سرطان سینه شامل جراحی برای برداشن تومور (جراحی محافظت از پستان، لامپکتومی) یا جراحی برای برداشتن کل پستان (ماستکتومی) است.
-
شیمی درمانی:
از داروهای ضدسرطان برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده میشود. این روش معمولا پس از جراحی استفاده می شود. ممکن است بعد از جراحی هنوز مقدار کمی از سلول های سرطانی باقی مانده باشند. پزشک برای از بین بردن آنها از شیمی درمانی استفاده می کند.
-
رادیوتراپی:
در رادیوتراپی برای از بین بردن سلول های سرطانی از دوزهای مشخصی از اشعه استفاده می شود. این روش معمولا پس از جراحی و شیمی درمانی و به هدفِ از بین بردن سلول های سرطانیِ باقی مانده تجویز می شود.
-
هورمون درمانی:
در این روش درمانی، سطح هورمون های طبیعی استروژن یا پروژسترون را در بدن کاهش می یابد. در نتیجه اثرات این هورمون ها در بدن از بین می رود. همانطور که در بالا ذکر شد، اگر مدت زمان طولانی مقدار این هورمون ها در بدن زیاد باشد ممکن است باعث رشد سلول های سرطانی در سینه شود.
-
درمان بیولوژیکی (درمان هدفمند)
نحوی عملکرد این درمان متوقف کردن اثرات پروتئین HER2 است. در برخی موارد این پروتئین می تواند باعث تحریک رشد سلول های سرطانی در سینه شود. این نوع درمان همچنین به سیستم ایمنی در پیشگیری از رشد سلول های سرطانی کمک می کند.
هر چقدر سرطان سینه زودتر شناسایی شود و درمان زودتر شروع شود، شانس زنده ماندن و شانس بهبودی کامل بیشتر است.
آیا دیابت با درمان سرطان سینه تداخل ایجاد می کند؟
اگر دیابتی هستید، یک تیم پزشکی متشکل از متخصصان سرطان، پزشک عمومی و سایر اعضای تیم مراقبت از دیابت تشکیل می شود. این پزشکان برای انتخاب بهترین روش درمانی با یکدیگر مشورت خواهند کرد. متخصصان بر اساس وضعیت دیابت و سرطان بیمار، بهترین روش درمان را انتخاب می کنند. عوامل مختلفی می توانند در مدیریت دیابت بیما نقش داشته باشند از جمله روش ها درمانی سرطان و عوارض جانبی این درمان ها، یا سرطانِ فعال. با این حال، باید توجه داشت که دیابت کنترل نشده می تواند منجر به عوارض کوتاه مدت شود. این عوارض می توانند درمان سرطان را به تاخیر بیندازند.
مطالب مشابه: