دیستونی گردنی
دیستونی گردنی یا تورتیکولی اسپاسمودیک یک بیماری عصبی است (مغز و اعصاب را تحت تاثیر قرار می دهد) که باعث انقباضات غیرارادی عضلات در گردن می شود. که در آن عضلات گردن بهطور غیرارادی منقبض میشوند و باعث میشود که سر به یک طرف بپیچد یا بچرخد، دیستونی گردنی همچنین می تواند باعث شود که سر به طور غیرقابل کنترلی به جلو یا عقب متمایل شود. این حرکات می توانند دردناک باشند و ممکن است فرد را از انجام فعالیت های خود بازدارد. درمان می تواند به مدیریت علائم کمک کند.
تورتیکولی اسپاسمودیک یا دیستونی گردنی، نوعی دیستونی کانونی است و شرایطی است که باعث اسپاسم عضلانی در یک قسمت از بدن می شود.
دیستونی چیست؟
یک اختلال حرکتی است که باعث انقباض عضلات می شود و می تواند باعث حرکات پیچشی یا حرکات دیگری شود که به طور مکرر اتفاق می افتد و تحت کنترل فرد نیست.
هنگامی که این بیماری یک قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، دیستونی کانونی نامیده می شود و هنگامی که دو یا چند ناحیه از بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، دیستونی سگمنتال نامیده می شود و هنگامی که دیستونی تمام قسمت های بدن را درگیر می کند، به آن دیستونی عمومی می گویند. اسپاسم عضلانی می تواند از خفیف تا جدی باشد. آنها ممکن است دردناک باشند و می توانند بر توانایی فرد در انجام کارهای روزانه تأثیر بگذارند.
هیچ درمانی برای دیستونی وجود ندارد، اما داروها و درمان می توانند علائم را بهبود بخشند. گاهی اوقات از جراحی برای از کار انداختن یا تنظیم اعصاب مناطق خاصی از مغز در افراد مبتلا به دیستونی استفاده می شود.
انواع دیستونی گردنی:
دو نوع دیستونی گردنی وجود دارد و که می توان آنها را بر اساس علت تشخیص داد:
- اولیه: علت ناشناخته است.
- ثانویه: علت آن معلوم است.
شیوع دیستونی گردنی:
شایع ترین شکل دیستونی، کانونی است و حدود 60000 نفر را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم دیستونی گردنی:
دیستونی گردنی باعث حرکات غیر ارادی مانند موارد زیر می شود:
- اسپاسم: ماهیچه های شما سفت می شوند، احساس سختی می کنند و نمی توانند ماهیچه ها شل شوند. همچنین ممکن است ماهیچه های شما به طور ناگهانی منقبض شوند یا حرکتی تند انجام دهند.
- لرزش: قسمتهای خاصی از بدن، مانند: بازوها، بهطور غیرقابل کنترلی میلرزند.
این حرکات غیر ارادی می تواند بر وضعیت کل بدن یعنی حالتی که بدن خود را هنگام ایستادن یا نشستن در آن نگه می دارید تأثیر بگذارد.
تغییرات وضعیت بدن با دیستونی گردنی ممکن است، شامل موارد زیر باشد:
- چرخاندن (چرخش) سر.
- سر خود را به سمت جلو، عقب یا به پهلو کج کنید.
- گردن و سر خود را به جلو، عقب یا به پهلو خم کنید.
این حرکات می تواند باعث درد (احساس سوزش) در شانه ها و گردن شود. همچنین ممکن است سردرد را با دیستونی گردنی تجربه کنید.
علت دیستونی گردنی:
پزشکان علت دقیق همه ی موارد دیستونی گردنی را نمی دانند و تحقیقات نشان میدهد که بخشی از مغز که حرکات ماهیچهای را تنظیم میکند، آنطور که باید کار نمیکند.
دیستونی ثانویه ممکن است نتیجه موارد زیر باشد:
- عوارض مصرف داروهای روانپزشکی
- آسیب مغزی تروماتیک.
- بیماری پارکینسون
- تغییر ژنتیکی (جهش) ژن های GNAL، THAP1، CIZ1 یا ANO3.
عوامل خطرعبارتند از:
- سن: در حالی که این اختلال می تواند در هر سنی رخ دهد، اغلب بعد از 30 سالگی شروع می شود.
- جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا هستند.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده مبتلا به دیستونی گردنی یا نوع دیگری از دیستونی باشند، شما هم در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این اختلال هستید.
عوارض دیستونی گردنی:
می تواند بر روال زندگی روزانه فرد و میزان توانایی های او در انجام برخی فعالیت ها تأثیر بگذارد. درد، لرزش یا اسپاسم می تواند حرکت گردن، فک، بازوها و تنه را دشوار کند. ممکن است فرد در گفتار، بلع و هماهنگی فیزیکی مشکل داشته باشد. موارد شدید ممکن است توانایی شمارا در انجام کارهایی که قبلاً می توانستید انجام دهید، مانند: شانه کردن موهایتان یا مسواک زدن، محدود کند.
اگر دیستونی گردنی درمان نشود، ممکن است درد و دیستونی یا اسپاسم عضلانی را در سایر قسمتهای بدن خود، فراتر از گردن تجربه کنید.
تشخیص و آزمایشات:
یک پزشک پس از معاینه فیزیکی برای بررسی علائم شما، دیستونی را تشخیص می دهد. آنها همچنین از شما در مورد سابقه پزشکی و خانوادگی می پرسند تا ببینند آیا از وضعیت موجود در خانواده بیولوژیکی خود آگاه هستید یا خیر.
آزمایشات، مانند: MRI یا الکترومیوگرافی، ضروری نیست، مگر اینکه پزشک به فشردگی نخاع یا آسیب عصبی یا تحریک مشکوک باشد.
مدیریت و درمان:
برخی از افراد ممکن است متوجه شوند که علائم آنها با بستن گردنبند طبی برطرف می شود.
درمان برای هر فرد با این بیماری متفاوت است. چیزی که برای شما مفید است ممکن است برای شخص دیگری کارساز نباشد. ممکن است لازم باشد انواع مختلفی از درمان را امتحان کنید تا زمانی که یک یا چند مورد مناسب را پیدا کنید که برای شما مفید باشد.
آیا می توان از دیستونی گردنی پیشگیری کرد؟
هیچ راه شناخته شده ای برای جلوگیری از دیستونی گردنی وجود ندارد.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورتی که:
- متوجه اسپاسم یا گرفتگی عضلات در گردن خود می شوید.
- شما تشخیص دیستونی دارید و عوارض جانبی درمان یا بدتر شدن علائم را تجربه می کنید.
به طورکلی
<p><p><p><p>دیستونی گر</p>
دنی یک بیماری مادام العمر است، اما تاثیری بر امید به زندگی شما ندارد و با درمان می توانید علائم خود را مدیریت کنید تا بتوانید بدون ناراحتی به فعالیت هایی که از آن لذت می برید بازگردید.
مطالب مشابه:
اسپاسم گردن
تفاوت بیماری پارکینسون و پارکینسونیسم
سیستم عصبی سوماتیک
اسپاسم مری چیست؟
درد رباط گرد در دوران بارداری
منابع: mayoclinic, my.clevelandclinic, mayoclinic