کلاب فوت
انبوهی از نقایص مادرزادی در کودکان وجود دارد. کلاب فوت (پاپرانتزی) یکی از این ناهنجاری هاست که از بدو تولد وجود دارد. بعد از تولد یا در رحم با استفاده از سونوگرافی قابل تشخیص است.
پاپرانتزی که (TEV)( Talipes Equinovarus) نیز نامیده میشود، یک نقص مادرزادی نادر است که پای نوزاد را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث چرخش آن به سمت داخل میشود. ممکن است یک یا هر دو پا را درگیر کند و راه رفتن عادی را برای کودکان دشوار کند. در پاپرانتزی، بافتهایی که ماهیچهها را به تاندونها (استخوان) متصل میکنند کوتاهتر از حد معمول هستند.
معمولاً در نوزادان هیچ گونه ناراحتی یا درد ایجاد نمی کند اما می تواند بر شکل و اندازه پا تأثیر بگذارد.
علائمی که نشان می دهد کودک دچار پاپرانتزی است:
چند نشانه که ممکن است پاپرانتزی در کودکان را نشان دهد عبارتند از:
پیچ خوردگی پا: اگر کودک از این عارضه رنج می برد، ممکن است پای او پیچ خورده و به سمت پایین و داخل چرخیده به نظر برسد و قوس پا افزایش یافته و پاشنه پا به سمت داخل بچرخد. ممکن است پا به حدی بچرخد که در واقع به نظر برسد که وارونه است.
عضلات ساق پا رشد نیافته: کودکان مبتلا به پای پرانتزی عضلات ساق پا توسعه نیافته دارند و از این رو، ممکن است نتوانند به صورت عمودی بایستند.
پاهای کوتاهتر: ممکن است پاها نسبت به بدن کوتاهتر باشند. اگر فقط یک پا درگیر باشد، آن پا کوتاهتر از پای دیگر خواهد بود.
آیا تمرینی برای درمان کلاب فوت در خانه وجود دارد؟
ممکن است پزشک برخی از ورزشهای آسان را که میتوان در خانه برای درمان پای پرانتزی کودک انجام داد، به والدین توصیه کند. که آنها عبارتند از:
- متاتارسوس اداکشن (کشش به سمت بیرون): برای انجام این تمرین، دست چپ خود را روی قسمت داخلی پای نوزاد قرار دهید. انگشتان دست راست خود را بین انگشتان پا قرار دهید و به آرامی قسمت جلوی پا (با انگشتان پا) را به سمت پایین و به دور از پاشنه پا بکشید. آن را به مدت 5 تا 10 ثانیه نگه دارید و آن را به حالت عادی برگردانید.
- پلانتارفلکشن مچ پا (پا پایین می رود): برای انجام این تمرین، پاشنه و مچ پای کودک را با دست چپ خود بگیرید. دست راست را بالای پا قرار دهید. به آرامی وسط پا و انگشتان پا را با استفاده از کف دست راست به پایین فشار دهید در حالی که دست چپ پاشنه را در جای خود نگه می دارد.
- دورسی فلکشن مچ پا (پا بالا می رود): برای انجام این تمرین، پاشنه کودک خود را با دست راست خود بگیرید. با استفاده از آن دست به آرامی عضلات ساق پا را به سمت پایین بکشید. دست چپ خود را در وسط پشت پای کودک قرار دهید و به آرامی به سمت پاشنه پا فشار دهید.
- کشش انگشتان پا: برای این تمرین، کودک خود را دراز بکشید و به آرامی انگشت خود را یکی یکی بکشید در حالی که مچ پا و پاشنه پا را 90 درجه نگه دارید.
- تمرینات تقویتی: برای تقویت عضلات کودک، انگشتان پا، ساق پا و پشت پای کودک را به آرامی قلقلک دهید. او با بلند کردن پای خود و کشش عضلات به آن پاسخ خواهد داد. آن را ده بار تکرار کنید.
عوامل خطر کلاب فوت:
از آنجایی که این یک نقص مادرزادی است، ژنتیک نقش مهمی در ایجاد این عارضه دارد. با این حال، کودک ممکن است به دلیل عوامل مختلف دیگری مانند:
- جنسیت: مردان بیشتر از زنان در معرض ابتلا به پاپرانتزی هستند.
- سن: زنان باردار بالای 40 سال ممکن است شانس بیشتری برای به دنیا آوردن نوزاد با پای پرانتزی داشته باشند.
- شرایط مادرزادی: ناهنجاریهای مادرزادی در اسکلت یا ستون فقرات مانند اسپینا بیفیدا نیز می تواند کودک را در معرض خطر ابتلا به این بیماری قرار دهد.
- استعمال سیگار: سیگار یا استنشاق دود در دوران بارداری می تواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به پای پرانتزی را در کودک افزایش دهد.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا فرزندان دیگرشان دچار پاپرانتزی شده باشند، نوزاد نیز مستعد ابتلا به آن است.
- کمبود مایع آمنیوتیک در دوران بارداری: مقدار بسیار کم مایعی که در رحم نوزاد را احاطه کرده است نیز ممکن است خطر ابتلا به کلاب فوت را افزایش دهد.
درمان کلاب فوت:
این درمان در هفته های اولیه پس از تولد برای بازیابی عملکرد و کاهش درد در پا انجام می شود. گزینه های درمانی موجود عبارتند از:
کشش:
برای موارد خفیف، کشش ممکن است به دستکاری و تراز کردن پاهای کودک کمک کند. تکنیک های مورد استفاده برای کشش پای کودک عبارتند از:
- روش Ponseti: در این روش، پزشک با استفاده از دستان خود پای کودک را کش میدهد تا خمیدگی پا را اصلاح کند. پس از قرار دادن پا در موقعیت، پزشک پا را با گچ میپیچد تا حالت خود را حفظ کند.
- روش فرانسوی: روش فرانسوی شامل کشیدن روزانه پای کودک توسط پزشک و استفاده از نوار چسب برای نگه داشتن آن در موقعیت است. این پزشک به استفاده از این روش برای درمان کودک شما تا شش ماهگی ادامه خواهد داد تا پای پرانتزی را اصلاح کند.
عمل جراحی:
اگر مورد شدید باشد و پای کودک از طریق کشش قابل اصلاح نباشد، ممکن است جراحی انجام شود.
این جراحی به تراز کردن قسمتهای مختلف پا مانند: استخوانها، مفاصل، ماهیچهها، تاندونها و رباطها و اصلاح موقعیت آنها کمک میکند.
عوارض پا پرانتزی:
در صورت عدم درمان، پاپرانتزی ممکن است منجر به عوارض مختلفی مانند:
آرتریت: کودک شما ممکن است به آرتریت مبتلا شود که التهاب مفاصل و عضلات است.
عزت نفس پایین: فرزند شما ممکن است به دلیل ظاهر غیرمعمول پا، اعتماد به نفس پایینی داشته باشد و تصور ضعیفی از خود داشته باشد.
حرکت: پایی که تحت تاثیر قرار میگیرد ممکن است کمی انعطافپذیر باشد.
طول ساق پا: ساق پا می تواند کمی کوتاهتر باشد. با این حال، این به طور کلی باعث مشکلات عمده در حرکت نمی شود.
اندازه ساق پا: عضلات ساق پا در سمت آسیب دیده ساق پا ممکن است همیشه در مقایسه با سمت دیگر کوچکتر باشند.
سایز کفش: پای آسیب دیده می تواند 1 تا 1/2 اندازه کفش در مقایسه با پای سالم کوچکتر باشد.
ناتوانی در راه رفتن عادی: پیچ خوردگی مچ پا ممکن است به او اجازه راه رفتن روی کف پا را ندهد. برای جبران، کودک ممکن است در برخی موارد شدید روی قسمت بیرونی پای خود، روی توپ یا حتی بالای پای خود راه برود.
مشکلات ناشی از تنظیم راه رفتن: تنظیمات راه رفتن به دلیل پای پرانتزی ممکن است از رشد طبیعی ماهیچه های ساق پا جلوگیری کند، باعث ایجاد پینه یا زخم های بزرگ در پا شود و منجر به راه رفتن غیرعادی شود.
پیشگیری از پاپرانتزی:
هیچ اقدام پیشگیرانه ای برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد زیرا این یک ناتوانی مادرزادی است. با این حال، می توانید با رعایت برخی اقدامات احتیاطی مانند:
- ترک سیگار و مصرف الکل: برای پیشگیری از بروز این عارضه در جنین توصیه می شود در دوران بارداری سیگار و الکل مصرف نشود.
- اجتناب از داروها: از مصرف داروها یا داروهایی که پزشک آن را تایید نمی کند، خودداری کنید زیرا ممکن است منجر به عوارض شود.
به طور کلی کلاب فوت یک بیماری مادرزادی نادر است و به خودی خود از بین نمی رود. درمان پزشکی مناسب برای مدیریت این وضعیت ضروری است. اگر مراقبت مناسب انجام شود، کودک به طور معمول مانند سایر کودکان راه می رود و می دود. با این حال، پاها و عضلات ساق پا از نظر اندازه کوتاهتر باقی می مانند.
در بیشتر موارد، اصلاح پای پرانتزی دائمی است و عود رخ نمی دهد. با این حال، این احتمال وجود دارد که عضلات خاصی در پا پس از درمان به تدریج عملکرد خود را از دست بدهند و باعث مشکل یا درد شوند.
زمان درمان پای پرانتزی نوزادان:
می توان درمان کودک خود را یک یا دو هفته پس از تولد او شروع کرد. از آنجایی که استخوانها و ماهیچههای کودک پس از تولد نرم میشوند، اصلاح وضعیت آنها و تراز کردن آنها با بدنش آسانتر است.
مطالب مشابه:
منبع: healthlibrary.askapollo
1 دیدگاه