واکسن کرونا و باروری
چگونه کووید-19 و واکسن آن می تواند بر باروری تاثیر بگذارد؟
اگر شما امیدوارید که باردار شوید، ممکن است شایعاتی شنیده باشید که دریافت واکسن کووید-19 می تواند باعث ناباروری شود. اما هیچ شواهد علمی معتبری نشان نمی دهد که واکسن کووید-19 تاثیر منفی بر باروری دارد.
دکتر Oluwatosin Goje که یک متخصص بیماری های عفونی باروری و زایمان است، تایید می کند که واکسیناسیون علیه کووید-19 باروری زنان را کاهش نمی دهد. با این حال، چیزی که می تواند بر باروری شما تاثیر بگذارد، ابتلا به کووید-19 است نه واکسن.
دکتر Goje در مورد اینکه منشا این شایعات از کجاست، علم واقعا در مورد آن چه می گوید و ابتلا به کووید-19 چه تاثیری بر باروری توضیحاتی می دهد که در زیر می خوانیم.
این شایعه از کجا آمده است؟
در دسامبر 2020، یک دانشمند آلمانی با یک کارمند سابق فایزر برای به اشتراک گذاشتن فرضیه ای در مورد واکسن کووید-19 و ناباروری همکاری کرد. این مورد در میان افراد شکاک واکسن بسیار مورد توجه قرار گرفت و همچنان ادامه دارد. هر چند این ارتباط توسط محققان رد شد.
این شایعه مبتنی بر این فرض است که واکسن می تواند باعث شود که بدن به سینسیتین-1 حمله کند. سینسیتین-1 پروتئینی در جفت است که قطعه کوچکی از کد ژنتیکی آن با اسپایک پروتئین کروناویروس مشترک است.
هر چند که ثابت شد این اطلاعات غلط است، اما این شایعه همچنان وجود دارد. چون اشتراک گذاری این شایعه در اینترنت ادامه دارد.
چرا شایعه ناباروری توسط واکسن کرونا نمی تواند درست باشد؟
دکتر Goje می گوید: «بیشتر داده هایی که به دست می آیند با اطلاعات اولیه مبنی بر اینکه واکسن ها بر باروری تاثیر نمی گذارند، موافق هستند». وی برخی از واقعیت های علمی که این افسانه را رد می کنند با مردم عادی به اشتراک می گذارد. و در مورد ایمنی واکسن کرونا برای افرادی که باردار هستند یا می خواهند باردار شوند توضیح می دهد.
-
اولین حقیقت این است که واکسن کووید-19 بر بارداری اثر ندارد:
مطالعه ای در ژانویه 2022 در مجله امریکایی اپیدمیولوژی منتشر شد. این مطالعه 2000 زوج را مورد بررسی قرار دادند. این زوج ها در تلاش بودند که بدون درمان باروری، باردار شوند. نتایج این تحقیق هیچ تفاوتی در احتمال بارداری بین زوج های واکسینه و غیرواکسینه نشان نداد.
دکتر Goje می گوید، محققان هیچ ارتباطی بین واکسن کووید-19 و نرخ باروری پایین پیدا نکردند.
-
واکسن COVID-19 بر جفت تاثیر نمی گذارد:
جنین نمی تواند بدون جفت زنده بماند. دکتر Goje توضیح می دهد که اگر واکسن واقعا به جفت حمله می کرد، شاهد افزایش سقط جنین در بین افراد واکسینه خواهیم بود، که اینطور نیست. هیچ افزایش سقط جنینی در بین این افراد گزارش نشده است.
وی تاکید می کند که باید این فکر که واکسن به جفت حمله می کند را نادیده بگیریم. زیرا در بین زنان واکسینه هیچ افزایش سقط جنینی وجود ندارد».
-
واکسن کووید-19 روی اسپرم تاثیر نمی گذارد:
محققان هیچ مدرکی دال بر تاثیر منفی واکسن بر روی اسپرم نیافتند. دکتر Goje می افزاید: «دو مطالعه در زوج هایی که تحت درمان باروری بودند، هیچ تفاوت قابل توجهی در حجم مایع منی، غلظت یا تحرک اسپرم قبل و بعد از واکسیناسیون نشان ندادند».
چگونه ابتلا به کووید-19 می تواند بر باروری شما تاثیر بگذارد؟
دریافت واکسن کووید-19 بر باروری شما تاثیر ندارد. اما ابتلا به ویروس می تواند تاثیر بگذارد. دکتر Goje برخی از موارد علمی که بیانگر تاثیر کووید-19 بر افراد باردار را توضیح می دهد.
-
کووید-19 می تواند بر بارداری اثر بگذارد:
به نظر می رسد که واکسن بر روی جفت تاثیر منفی ندارد بلکه این ویروس است که اثری منفی بر جفت دارد. این واکسن برای افراد باردار بی خطر است، در حالی که مطالعات نشان می دهند که موارد زیر در بین افراد باردار مبتلا به کووید-19 بیشتر است:
- زایمان زودرس
- وزن کم هنگام تولد
- مرده زایی
دکتر Goje می گوید: این نشان می دهد که ارتباط ویروس با جفت برای افراد حامله ای که به کرونا مبتلا می شوند نگران کننده است. نه برای افراد بارداری که واکسن می زنند.
-
کووید-19 می تواند باعث مشکلات باروری مردان شود:
یک مطالعه در ژانویه 2022 نشان داد که در زوج هایی که برای بارداری تلاش می کنند، در سه ماه اول پس از ابتلای مرد به کووید-19، میزان حاملگی تا 18 درصد کاهش یافت.
دکتر Goje می گوید که پزشکان هنوز مطمئن نیستند که چرا این اتفاق می افتد. اما محققان به مطالعه در مورد تاثیر کووید-19 بر بدن ادامه می دهند. اما تاکنون مطالعاتی که چند احتمال را بررسی می کنند، منتشر شده اند:
- اثرات تب: دکتر Goje می گوید: «وقتی افراد دچار عفونت می شوند (چه عفونت کووید-19 باشد یا هر عفونت ویروسی دیگری) تب می تواند بر تشکیل اسپرم تاثیر بگذارد.
- تغییرات هورمونی: سطوح خاصی از هورمون برای تولید اسپرم مورد نیاز است. اما اختلال در هیپوتالاموس، غده هیپوفیز و غدد جنسی می تواند این سطوح را تغییر دهد.
- مشکلات بیضه: دکتر Goje می گوید یکی از فرضیه ها این است که ویروس می تواند وارد بیضه ها شود. این می تواند باعث اختلال موقتی در عملکرد بیضه ها شود.
- مسائل التهابی: عفونت ها می توانند منجر به ایجاد «آبشار التهابی» شوند. آبشار التهابی یک پاسخ بدنی شدید برای مبارزه با بیماری های شدید است. دکتر Goje می گوید: محققان فکر می کنند که آبشار التهابی می تواند باعث فروپاشی یا تغییر تولید اسپرم شود.
به نظر می رسد که در عرض چند ماه پس از ابتلا به کووید-19، باروری مردان به حالت عادی باز می گردد. اما اگر در تلاش برای باردار شدن هستید، مهم است که بدانید که عفونت شریک زندگی شما چگونه می تواند به طور موقت بر توانایی شما برای باردار شدن تاثیر بگذارد.
کووید-19 می تواند باعث مشکلات تیروئیدی شود:
در حال حاضر، ما می دانیم که کووید-19 میتواند باعث ایجاد نگرانی های سلامتی مختلفی شود. مطالعات نشان می دهد که یکی از این نگرانی ها تیروئیدیت حاد است. یعنی التهاب غده تیروئید که می تواند زمانی اتفاق بیفتد که بدن شما در حال مبارزه با ویروس است. این منجر به تولید بیش از حد یا کم هورمون تیروئید می شود. که به نوبه خود می تواند بر توانایی شما برای بارداری تاثیر بگذارد.
دکتر Goje توضیح می دهد: «اختلالات تیروئید بر چرخه های قاعدگی و باروری تاثیر می گذارد. بنابراین ممکن است اختلال در تنظیم تیروئید به دلیل کووید-19 به طور غیرمستقیم بر باروری تاثیر بگذارد».
نتیجه گیری:
چه بخواهید باردار شوید و چه تنها سعی می کنید که سالم بمانید، علم تاکید می کند که واکسیناسیون علیه کووید-19 بهترین راه برای دفع شدیدترین تاثیرات ویروس است. اگر می خواهید باردار شوید، می توانید با اطمینان خاطر واکسن بزنید. بدانید که این یکی از بهترین راه ها برای محافظت از سلامتی و باروری شماست.
مطالب مشابه: