مقابله با التهاب های مضر
التهاب، جزئی از سیستم دفاعی بدن است و نقش کلیدی در فرآیند بهبود فرد بر عهده دارد. وقتی بدن، حضور یک عامل مخل را تشخیص می دهد، پاسخ بیولوژیکی در جهت حذف آن آزاد می شود. این عامل مختل کننده می تواند خارجی، مانند عوامل محرک و التهاب، و یا پاتوژن باشد. پاتوژن ها شامل باکتری ها، ویروس ها و سایر ارگانیسم های مسبب عفونت هستند.
گاهی اوقات، بدن به اشتباه سلول یا بافت خودی را به عنوان عامل مضر شناسایی میکند و احتمال دارد که منجر به بیماری های خود ایمنی مثل دیابت نوع1 شود.
کارشناسان معتقدند که التهاب در ایجاد طیف گسترده ای از بیماری های مزمن مانند: سندرم متابولیک که شامل دیابت نوع 2 نیز می شود، بیماری قلبی و چاقی دخیل است. غالبا در بدن افراد مبتلا به این بیماری ها مقدار نشانگر های التهابی بالاتری وجود دارد.
انواع التهابات مضر
التهاب حاد: پاسخی به آسیب ناگهانی بدن مثل بریدن انگشت دست است. در این شرایط، بدن سلول های التهابی را فرا می خواند تا فرآیند بهبود را آغاز کنند.
التهاب مزمن: بدن به ارسال این سلول ها ادامه می دهد. حتی اگر عامل خطر بیرونی وجود نداشته باشد. برای مثال، در بیماری آرتریت روماتوئید سلول های التهابی به بافت های مفصلی حمله می کند و منجر به التهاب می شود و قطع و دوباره آغاز میشود. حتی می تواند موجب آسیب شدید به مفاصل و درد و بدشکلی آن شود.
علائم التهاب حاد
- درد یا حساسیت
- تورم
- قرمز شدن پوست در محل جراحت
- گرم شدن ناحیه
- دشواری در برخی فعالیت ها مثل حرکت مفصل، تنفس، احساس بویایی
علائم التهاب مزمن
- درد شکمی
- درد در قفسه سینه
- خستگی
- تب
- درد و سفتی مفصل (مثل آرتریت روماتوئید)
- زخم دهان (مثل HIV)
- راش های پوستی (مثل پسوریازیس)
التهاب مزمن در روند بسیاری از بیماری ها دخیل است. از جمله:
- آلزایمر
- آسم
- سرطان
- بیماری قلبی
- آرتریت روماتوئید (RA)
- اسپوندیلیت آنکلوزان (AS)
- دیابت نوع 2
عوامل خطرزا برای التهاب مزمن
- حساسیت
- قرارگیری در معرض برخی موارد مضر مثل مواد شیمیایی صنعتی
- بیماری های خودایمنی
- بیماری های خود التهابی (ژنتیکی)
- التهاب حاد مداوم که ممکن است به نوع مزمن تبدیل شود.
خطر این نوع التهابات می تواند با موارد زیر افزایش پیدا کند:
- سن بالا
- چاقی
- رژیم غذایی ناسالم و شکر زیاد
- استعمال دخانیات
- سطح پایین هورمون جنسی
- استرس
- اختلالات خواب
بنابراین با رسیدن به وزن سالم و حفظ آن، ترک سیگار و دخانیات، حداقل 3 تا 5 بار ورزش کردن در طول هفته، محدود کردن مصرف الکل و مدیریت و کنترل اضطراب می توان از التهاب جلوگیری کرد.
درمان التهاب ها و مقابله با التهاب های مضر
درمان التهاب به علت و شدت آن بستگی دارد و غالبا نیاز به درمان نیست. اما با این حال گاهی التهابات لاعلاج می تواند منجر به علائم تهدید کننده و کشنده در فرد شود. اگر که بیمار در طی فرآیند واکنش آلرژیک دچار مشکل در تنفس شود لازم است که تحت درمان قرار بگیرد.
در صورت عدم درمان ممکن است برخی عفونت ها وارد خون شود و موجب بیماری سپسیس گردد که شامل شرایط تهدیدکننده برای فرد است و باید درمان اورژانسی انجام شود.
تیم تحقیقاتی به رهبری Scripp Research Sientists جزئیات کلیدی فرایند سلول ایمنی که اغلب زمینه ساز التهاب بیش از حد در بدن است را کشف کردند. این اطلاعات می تواند به پیدا کردن راه هایی برای پیشگیری و یا درمان بیماری های مرتبط با التهاب، مثل سپسیس، آرتریت و بیماری سرخرگ کرونری منجر شود.
مهار التهاب با پروتئین Wash در مقابله با التهاب های مضر
در این مطالعه که در سپتامبر سال 2022 منتشر شد، محققان نشان دادند که یک دستگاه مولکولی چند پروتئینی به نام WASH نقشی قوی در مهار التهاب بیش از حد توسط نوتروفیل دارد. نوتروفیل ها سلول های ایمنی هستند که نقش مهمی در پاسخ اولیه به عفونت ها دارد.
اطلاعات این دانشمندان به درمان های احتمالی در آینده اشاره دارد که بتوان این مسیر تنظیم شده توسط WASH را برای مهار التهاب ناشی از نوتروفیل، به عنوان هدف قرار داد و در عین حال، اثر ضد میکروبی نوتروفیل ها را بیشتر حفظ نمود.
نوتروفیل چگونه عمل میکند؟
نوتروفیل ها مانند نیروهای سیستم ایمنی در پستانداران عمل می کنند. حدود دو سوم گلبول های سفید خون را تشکیل میدهند که در جریان خون انسان در حال گردش هستند. آنها با بلعیدن و هضم میکروب ها و همچنین آزاد کردن انواع مولکول ضد میکروب از طریق فرآیندی به نام فاگوسیتوز با میکروب ها مبارزه می کنند. بسیاری از این مولکول های ضد میکروب آزاد شده توسط نوتروفیل ها به اندازه ای قوی هستند که به سلول های سالم نیز آسیب برسانند.
شواهدی وجود دارد که می گوید میزان زیاد و یا مزمن آزادسازی این مولکول ها حداقل تا حدودی زمینه ساز بیماری و انواع آسیب بافتی شامل عفونت خون باکتریایی یا سپسیس، آرتریت، آسیب گردش خون مجدد به سلول ها پس از کمبود اکسیژن، آسیب حاصل از استنشاق دود به ریه ها، بیماری التهابی روده، برخی سرطان ها و آترواسکلروز ضخیم شدن شریان که منجر به حمله قلبی و سکته می شود، است. دانشمندان هنوز به مطالعه و بررسی زیادی برای دسترسی به چگونگی فرآیند اگزوسیتوز نیاز دارند.
نقش wash در اگزوسیتوز نوتروفیل
WASH در روشن کردن اگزوسیتوز نوتروفیل نقش مهمی دارد. نوتروفیل ها زمانی که با علائم عفونت یا التهاب مواجه می شوند معمولا ابتدا از طریق فاگوسیتوز، ترکیبات ملایمی را در کپسول های محفظه مانندی آزاد می کنند.
گرانول های آزوروفیلیک چیست؟
نوع دوم اگزوسیتوز که به صورت ثانویه و معمولا در صورت شدت عفونت یا التهاب ایجاد می شود شامل انتشار گرانول های آزوروفیلیک می باشد. این محموله ها بسیار قوی تر هستند و احتمال آسیب رساندن به سلول های اطراف را بیشتر می کنند.
این تیم تحقیقاتی نشان داد که WASH به طور طبیعی آزادسازی ترکیباتی را که به نوتروفیل ها در چسبیدن به دیواره رگ های خونی و حرکت در اطراف آن کمک می کنند، تسهیل میکند. در عین حال، معمولا از انتشار محموله های گرانول آزوروفیلیک سمی جلوگیری می کند. در آزمایشات، نوتروفیل های بدون WASH میزان بیش از حدی از گرانول های آزوروفیلیک آزاد کردند.
میزان گرانول ها
میزان این گرانول ها در موش های آزمایشگاهی با این نوتروفیل ها مشابه مواردی بود که دچار التهاب سیستماتیک خطرناک بودند. همچنین میزان مرگ و میر این موش ها نیز زمانی که در آزمایشگاه حالت شبیه به سپسیس داشتند بیش از 3 برابر موش های معمولی بود.
به نظر می رسد که WASH مولکول مهمی برای تغییر جریان بوده و پاسخ های نوتروفیل ها به عفونت و التهاب را با تنظیم این دو نوع محموله ضد میکروبی کنترل می کند.
اعضای این تیم تحقیقاتی در تلاش هستند تا مطالعه بر روی WASH و سایر مولکول های دخیل در اگزوسیتوز نوتروفیل ها را با هدف یافتن مولکول های دارویی مناسب که می تواند میزان اضافه گرانول های آزوروفیک را در جهت درمان حالت های التهابی از بین ببرد، ادامه دهد. بدون اینکه در عملکرد نوتروفیل ها به عنوان اولین پاسخ دهنده ایمنی اختلالی ایجاد شود.
مطالب مشابه: