سیستم غدد درون ریز
سیستم غدد درون ریز یک سیستم پیام رسان در یک موجود زنده است که شبکه پیچیده ای از غدد و اندام ها است. دارای حلقه های بازخوردی از هورمون هایی است که توسط غدد داخلی مستقیماً به سیستم گردش خون آزاد می شوند.
این هورمون ها به هماهنگ کردن فرآیند متابولیسم بدن، سطح انرژی، رشد و تولید مثل کمک می کنند. آنها به آسیب، استرس و خلق و خو پاسخ می دهند. آنها همچنین اندام های دور را تنظیم می کنند. در انسان، هیپوتالاموس به عنوان مرکز کنترل عصبی برای تمام سیستم های غدد درون ریز عمل می کند.
غدد درون ریز غدد بدون مجرای هستند که هورمون ها را مستقیماً در جریان خون تولید و ترشح می کنند. این هورمون های غدد درون ریز عملکردهایی مانند: کنترل خلق و خو، کمک به رشد و تکامل و کمک به متابولیسم و تولید مثل را انجام می دهند. غدد به طور کلی بافت های خاصی هستند که در بدن دیده می شوند و مواد را تولید و آزاد می کنند. غدد هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید، تیموس و غدد فوق کلیوی غدد درون ریز مهم هستند.
وظایف سیستم غدد درون ریز:
عملکرد سیستم غدد درون ریز این است که هورمون ها را در خون تولید و آزاد کند. در عین حال، سطح هورمونی که ترشح می کند را به طور مداوم کنترل می کند.
عملکرد این هورمون این است که پیام های خود را با اتصال به سلول هایی که هدف قرار می دهد، منتقل کند. بدن انسان هورمون های زیادی دارد و به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر جنبه های زیر از سلامت تأثیر می گذارد.
- متابولیسم
- هموستاز (تعادل داخلی ثابت)
- کنترل فشار خون
- تنظیم قند خون
- تعادل مایع (آب) و الکترولیت
- دمای بدن
- رشد
- عملکرد جنسی
- تولید مثل
- چرخه خواب و بیداری
- حوصله
مقادیر کمی از هورمون ها می توانند تغییرات قابل توجهی در بدن شما ایجاد کنند. اگر بدن شما مقداری هورمون اضافی داشته باشد، بر سلامت شما تأثیر می گذارد که منجر به علائم قابل توجهی می شود.
شرایط سیستم غدد درون ریز:
شرایط زیادی وجود دارد که به سیستم غدد درون ریز متصل است. در اینجا برخی از شرایط سیستم غدد درون ریز آورده شده است:
-
نارسایی آدرنال:
وضعیتی که زمانی رخ می دهد که غدد فوق کلیوی به اندازه کافی هورمون کورتیزول تولید نمی کنند.
کم کاری تیروئید شرایطی است که در آن تیروئید هورمون تیروئید کافی را تولید و وارد جریان خون شما نمی کند.
-
دیابت:
زمانی که لوزالمعده انسولین کافی تولید نمی کند یا بدن نتواند از انسولین به درستی استفاده کند، این بیماری به نام دیابت رخ می دهد.
وضعیتی که به دلیل قرار گرفتن در معرض سطوح بالای کورتیزول برای مدت طولانی اتفاق می افتد.
-
پرکاری تیروئید:
پرکاری تیروئید شرایطی است که زمانی رخ می دهد که غده تیروئید مقدار زیادی هورمون تیروئید تولید کند.
-
پوکی استخوان:
در این شرایط، تراکم مواد معدنی استخوان و توده استخوانی کاهش می یابد. در غیر این صورت، کیفیت یا ساختار استخوان ها تغییر می کند.
-
تومورهای غدد درون ریز:
تغییرات در سلول های غده درون ریز و رشد آن باعث ایجاد تومورهای خوش خیم و بدخیم می شود.
-
آکرومگالی:
آکرومگالی یک اختلال هورمونی است که زمانی اتفاق می افتد که غده هیپوفیز شما هورمون رشد اضافی در دوران بزرگسالی تولید کند.
-
PCOS :
در PCOS، تخمدانها آندروژنهای غیرطبیعی تولید میکنند که هورمونهای جنسی مردانه در زنان به مقدار کم وجود دارند.
-
افزایش وزن:
بیماری های زمینه ای می توانند منجر به افزایش وزن شوند. همچنین علت این مورد می تواند مواردی همچون کم تحرکی، سن، پرخوری یا عوارض جانبی دارو نیز باشد.
-
اختلال نعوظ :
اختلال نعوظ باعث استرس، فشار روابط و اعتماد به نفس پایین می شود که می تواند نشانه یک وضعیت جسمی یا روانی باشد.
-
خستگی:
خستگی احساس فرسودگی یا کمبود انرژی است. این احساس خستگی مداوم است که می تواند ذهنی، فیزیکی یا ترکیبی از هر دو باشد.
-
اختلالات هیپوفیز:
اختلالات غده هیپوفیز عبارتند از: آکرومگالی، سندرم کوشینگ، سندرم سلا خالی، هیپوفیز، دیابت و تومورهای هیپوفیز.
-
هیپرکلسمی:
در هیپرکلسمی، سطح کلسیم در خون بالا میرود.
-
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال:
به بسیاری از شرایط ژنتیکی اشاره دارد که تولید هورمون در غدد فوق کلیوی را محدود می کند. این وضعیت بر رشد و تکامل طبیعی کودک تأثیر می گذارد.
-
غولپیکری:
غولپیکری زمانی اتفاق میافتد که یک کودک یا نوجوان حداکثر سطح هورمون رشد را در بدن خود داشته باشد که منجر به رشد بسیار بلند او میشود.
-
گواتر:
گواتر وضعیتی است که در آن یک توده یا تورم در جلوی گردن ناشی از تورم تیروئید دیده می شود.
-
کمبود هورمون رشد:
کمبود هورمون رشد (GHD) که کوتولگی یا کوتولگی هیپوفیز نیز نامیده می شود، به دلیل مقادیر ناکافی هورمون رشد در بدن ایجاد می شود.
-
هیپوگنادیسم :
هیپوگنادیسم وضعیتی است که در آن بیضه ها در مردان یا تخمدان ها در زنان به درستی کار نمی کنند. تولید تستوسترون مرد و استروژن زن مهار می شود.
-
چاقی:
چاقی به عنوان یک بیماری مزمن نامیده می شود که در اثر رسوب بیش از حد چربی ایجاد می شود که می تواند بر سلامتی تأثیر بگذارد.
-
آمنوره:
آمنوره وضعیتی است که به فقدان قاعدگی اشاره دارد، همچنین به عنوان فقدان یک یا چند دوره قاعدگی نشان داده می شود.
-
یبوست:
یبوست یکی از مشکلات دفع مدفوع است. این به شرایطی اشاره دارد که در آن فرد کمتر از سه بار مدفوع در هفته دفع می کند یا در دفع مدفوع با مشکل مواجه می شود.
-
صدای عمیق:
هورمون رشد بیش از حد (GH) می تواند باعث ایجاد صدای عمیق شود. به دلیل گشاد شدن و رشد حنجره غضروفی، تارهای صوتی ضخیم می شوند.
-
بلوغ زودرس:
بلوغ زودرس به وضعیتی اطلاق می شود که بدن کودکان خیلی زود شروع به تبدیل به بدن بزرگسالان می کند. به این تغییر بلوغ می گویند.
اندام های سیستم غدد درون ریز:
چندین قسمت از بدن هورمون تولید می کند. غدد درون ریز بدن انسان به شرح زیر است:
- هیپوتالاموس: هیپوتالاموس در مغز وجود دارد و مانند ترموستات بدن عمل می کند. سیگنالها را از اندامهای سیستم هورمونی (غدد درونریز) و سایر مناطق مغز میپذیرد.
- هیپوفیز: غده هیپوفیز غده ای کوچک و به اندازه نخود است. این غده که به عنوان غده اصلی عمل می کند، در پایه مغز دیده می شود.
- تیروئید: تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در قسمت جلویی پایین گردن وجود دارد. هورمون هایی مانند: تیروکسین و تری یدوتیرونین تولید می کند که سرعت سوخت غذا را برای تولید انرژی تنظیم می کنند.
- پاراتیروئید: غدد پاراتیروئید مسئول ترشح هورمون پاراتیروئید (PTH) هستند که سطح کلسیم را در خون تنظیم می کند. این غدد همچنین سطح فسفر و ویتامین D را کنترل می کنند.
پاراتیروئیدها چهار غده ریز هستند که به تیروئید متصل هستند. آنها با هم کار می کنند. هورمون آزاد شده توسط آنها به نام هورمون پاراتیروئید، سطح کلسیم خون را با کمک کلسی تونین کنترل می کند. کلسی تونین توسط تیروئید ساخته می شود.
- آدرنال: غده فوق کلیوی غده کوچکی است که هورمون هایی تولید می کند که به کنترل ضربان قلب، فشار خون و برخی از عملکردهای بدن کمک می کند. اینها همچنین هورمون های استروئیدی، آدرنالین و نورآدرنالین می سازند.
-
غده صنوبری یا غده پینه آل:
غده صنوبری در سمت خلفی حفره جمجمه ای در مغز وجود دارد. به آن غده صنوبری نیز می گویند و در وسط مغز وجود دارد. غده صنوبری همچنین هورمونی به نام ملاتونین ترشح می کند که ممکن است خواب را در شب تنظیم کند و باعث بیدارشدن صبح از خواب می شود.
- تخمدان ها: تخمدان ها یک جفت غدد زنانه هستند که در آنها تخمک ها رشد می کنند و هورمون های زنانه (مانند: استروژن و پروژسترون) تولید می شوند. این هورمون ها برای ویژگی های زنانه مانند: رشد سینه، موهای بدن و شکل بدن عمل می کنند.
- بیضه ها: بیضه ها غدد جنسی مردانه هستند، که هم عملکرد درون ریز و هم برون ریز را بر عهده دارند. بیضه ها ساختارهای تولید مثلی بیضی شکلی هستند که در کیسه بیضه دیده می شوند و توسط سپتوم کیسه بیضه از هم جدا می شوند.
- پانکراس: لوزالمعده هم بخشی از سیستم غدد درون ریز و هم از دستگاه گوارش است. لوزالمعده در جریان خون هورمون تولید می کند و آنزیم ها را به دستگاه گوارش ترشح می کند. پانکراس هورمون هایی مانند: انسولین و گلوکاگون تولید می کند که سطح گلوکز یا قند خون را تنظیم می کند.
انسولین به بدن کمک می کند تا ذخیره انرژی خود را حفظ کند تا بدن از این انرژی ذخیره شده برای ورزش و سایر فعالیت ها استفاده کند.
-
هیپوتالاموس:
هیپوتالاموس در قسمت مرکزی تحتانی مغز وجود دارد که به اتصال سیستم غدد درون ریز و سیستم عصبی کمک می کند. سلول های عصبی در هیپوتالاموس مواد شیمیایی مورد نیاز برای کنترل ترشح هورمون ها از غده هیپوفیز را تولید می کنند.هیپوتالاموس داده هایی را که مغز حس می کند (مانند: دمای اطراف، قرار گرفتن در معرض نور و احساسات) جمع آوری کرده و به هیپوفیز می فرستد. این داده ها بر هورمون هایی که هیپوفیز می سازد و آزاد می کند تأثیر می گذارد.
-
هیپوفیز:
غده هیپوفیز در قاعده مغز قرار دارد. این غده اصلی چندین هورمون مانند: هورمون رشد می سازد که باعث رشد استخوان و سایر بافت های بدن می شود. همچنین این غده به بدن کمک می کند تا مواد مغذی و مواد معدنی را مدیریت کند. این غده تیروئید را تحریک می کند تا هورمون تیروئید کورتیکوتروپین را بسازد، که غده فوق کلیوی را تحریک می کند تا برخی از هورمون ها را تولید کند.
هورمون آنتی دیورتیک هورمونی است که به کنترل تعادل آب بدن کمک می کند. این از طریق تأثیر آن بر اکسی توسین کلیه اتفاق می افتد که انقباضات رحم را در طول زایمان تحریک می کند. هیپوفیز مواد شیمیایی به نام اندورفین ترشح می کند که بر روی سیستم عصبی تاثیر می گذارد و احساس درد را کاهش می دهد.
هیپوفیز هورمون هایی تولید می کند که به اندام های تناسلی سیگنال می دهند تا هورمون های جنسی تولید کنند. غده هیپوفیز تخمک گذاری و چرخه قاعدگی را در زنان کنترل می کند.
-
غدد فوق کلیوی:
غدد فوق کلیوی دو غده فوق کلیوی مثلثی هستند که در بالای هر کلیه قرار دارند. این غدد از دو قسمت تشکیل شده است. هر کدام از آنها مجموعه ای از هورمون ها را می سازند و عملکرد متفاوتی دارند.
قسمت بیرونی قشر آدرنال نامیده می شود، در حالی که قسمت داخلی آن مدولای آدرنال است. قشر آدرنال هورمون هایی به نام کورتیکواستروئید تولید می کند که به کنترل نمک، حفظ تعادل آب در بدن، پاسخ بدن به استرس، سیستم ایمنی، متابولیسم و عملکرد جنسی کمک می کند. مدولای آدرنال کاتکول آمین هایی مانند اپی نفرین تولید می کند که فشار خون و ضربان قلب را در هنگام استرس افزایش می دهد.
-
غدد تناسلی:
غدد جنسی منبع اصلی هورمون های جنسی در نظر گرفته می شوند. پسران و دختران هر دو غدد جنسی دارند. در مردان، غدد جنسی مردانه بیضه ها هستند که در کیسه بیضه قرار دارند. آنها هورمون هایی به نام آندروژن تولید می کنند. این هورمون ها به تغییرات مربوط به بلوغ، رشد قد، عمیق شدن صدا و رشد موهای صورت و ناحیه تناسلی کمک می کنند.
غدد جنسی دختر به نام تخمدان در لگن او وجود دارد. عملکرد آنها ساخت تخمک و تولید هورمون های زنانه استروژن و پروژسترون است. هنگامی که یک دختر، بلوغ را شروع می کند، استروژن نقش اصلی را بازی می کند. در آن زمان، یک دختر رشد سینه پیدا می کند و شروع به تجمع چربی در اطراف باسن و ران می کند. استروژن و پروژسترون به کنترل چرخه قاعدگی دختر کمک می کند. هر دوی این هورمون ها در دوران بارداری وظایف خاص خود را دارند.
بیماری ها و اختلالات غدد درون ریز:
بسیاری از بیماری ها و اختلالات غدد درون ریز ناشی از عوامل متعددی هستند. این بیماری های غدد درون ریز در زیر بیان شده است:
آکرومگالی: همانطور که در بالا ذکر شد، آکرومگالی زمانی ایجاد می شود که غده هیپوفیز در بزرگسالی هورمون رشد اضافی تولید کند.
بیماری آدیسون: در بیماری آدیسون، غدد فوق کلیوی هورمون کافی تولید نمی کنند.
خستگی آدرنال: اگرچه این یک تشخیص پزشکی رسمی نیست، خستگی آدرنال به گروهی از علائم اشاره دارد که خاص نیستند.
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال: گروهی از اختلالات ژنتیکی که بر غدد فوق کلیوی تأثیر می گذارد.
سندرم کوشینگ:
سندرم کوشینگ به دلیل قرارگرفتن در معرض سطوح بالای کورتیزول برای مدت طولانی رخ می دهد. داروهای استروئیدی و تولید بیش از حد کورتیزول توسط غدد فوق کلیوی می تواند باعث این سندرم شود.
دیابت بارداری: دیابت بارداری یک بیماری قند خون بالا است که زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به دیابت بارداری در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع 2 در مراحل بعدی زندگی خود قرار دارند.
غولپیکری: غولپیکری به اختلالی اطلاق میشود که در آن یک کودک یا نوجوان سطوح بالایی از هورمون رشد در بدن خود دارد و به همین دلیل قدشان بسیار بلند میشود.
بیماری گریوز:
این بیماری به یک اختلال خود ایمنی اشاره دارد که منجر به پرکاری تیروئید می شود.
بیماری هاشیموتو:
این بیماری به یک اختلال خود ایمنی اشاره دارد که می تواند منجر به کم کاری تیروئید شود. هنگامی که سیستم ایمنی به تیروئید حمله می کند، التهاب، هورمون های تیروئید اضافی را آزاد می کند (پرکاری تیروئید). پس از مدتی، التهاب ممکن است از تولید هورمون کافی توسط تیروئید جلوگیری کند (کم کاری تیروئید).
پرکاری تیروئید:
در این اختلال، غده تیروئید هورمون تیروئید اضافی تولید می کند. بنابراین به آن پرکاری تیروئید نیز گفته می شود.
سندرم تخمدان پلی کیستیک:
PCOS یک اختلال هورمونی است که در آن بزرگ شدن تخمدان ها همراه با کیست های کوچک در لبه های بیرونی رخ می دهد. سندرم تخمدان پلی کیستیک ممکن است در اثر ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد شود.
سندرم ترنر:
این سندرم به بیماری اطلاق می شود که در آن یک زن تنها با یک کروموزوم X متولد می شود. همچنین به دلیل از دست دادن یا ناقص بودن کروموزوم های جنسی است.
به طورکلی:
سیستم غدد درون ریز شامل غدد و اندام هایی است که به بسیاری از عملکردهای بدن کمک می کنند. این سیستم غدد درون ریز از هورمون ها برای کنترل و هماهنگی بدن شما استفاده می کند. هیپوتالاموس، هیپوفیز، تیروئید، پاراتیروئید و… اندام هایی در سیستم غدد درون ریز هستند.
سیستم غدد درون ریز وظایف بسیاری مانند: متابولیسم، هموستاز (تعادل داخلی ثابت)، کنترل فشار خون، تنظیم قند خون، تعادل مایعات (آب) و الکترولیت ها، دمای بدن، رشد و نمو و غیره را بر عهده دارد.
موادغذایی که به تقویت سیستم غدد درون ریز کمک می کنند؟
افزودن غذاهای غنی از مواد مغذی مانند: سبزیجات برگدار، غذاهای غنی از امگا 3، غذاهای تخمیرشده، آجیل، انواع توت ها و دانه ها از غدد درون ریز و تعادل هورمونی حمایت می کند.
چربی های سالم مانند: آجیل، آووکادو، روغن زیتون و دانه ها برای سیستم غدد درون ریز مفید هستند. همچنین سایر غذاهای غنی از فیبر مانند: میوه ها، سبزیجات و پروتئین هایی مانند: تخم مرغ، ماهی، گوشت و غیره به سیستم غدد درون ریز کمک می کنند.
راهکارهایی برای تقویت سیستم غدد درون ریز عبارتند از:
– داشتن وزن مناسب
– انجام منظم ورزش
-تغذیه مناسب
– داشتن خواب با کیفیت
– اجتناب از مصرف الکل.
– ترک سیگار
برای تعادل هورمونی از چه غذاهایی باید پرهیز کرد؟
از مصرف مواد غذایی مانند: کلوچه، کراکر، نان، غذاهای ناسالم و غیره برای متعادل کردن هورمون ها باید اجتناب شود. به این دلیل که آنها باعث افزایش وزن، عدم تعادل هورمونی شدید و کاهش سطح تستوسترون می شوند.
کمبود غدد درون ریز چیست؟
یک اختلال غدد درون ریز می تواند منجر به عملکرد نامناسب سیستم غدد درون ریز شود. ممکن است بر غدد ترشح کننده هورمون ها، گیرنده های پاسخ دهنده به هورمون ها و اندام هایی که تحت تاثیر هورمون ها هستند، تاثیر بگذارد. کمبود غدد درون ریز می تواند باعث اختلال در عملکرد و اثرات گسترده ای بر بدن شود.
کدام غده اصلی نام دارد و چرا؟
غده هیپوفیز که به عنوان غده اصلی شناخته می شود، در پایه مغز قرار دارد. به این دلیل غده اصلی نام دارد که عملکرد برخی از غدد درون ریز دیگر را تنظیم می کند.
مطالب مشابه:
تومور کارسینوئید
عدم تعادل هورمونی
کمبود سلنیوم
ائوزینوفیل
ویتامین های لازم دوران بارداری
منبع: starhealth