تغییرات فیبروکیستیک سینه
تغییر فیبروکیستیک سینه (fibrocystic breast change) یک بیماری غیرسرطانی شایع است که بیشتر زنان یائسه را تحت تاثیر قرار میدهد. تغییرات فیبروکیستیک سینه شامل طیف وسیعی از علائم، از جمله حساسیت یا ناراحتی سینه، ظاهر شدن یا ناپدید شدن ناگهانی توده های خوش خیم قابل لمس در سینه، یا اجسام توده ای، بدون حرکت در سینه است. در اکثر موارد، وقتی پزشک تشخیص داد که تغییرات سینه شما به دلیل سرطان نیست، نیازی به هیچ درمانی نیست.
تغییر فیبروکیستیک سینه منجر به تغییرات کیستیک «توده ای» در بافت پستان میشود. میتواند ثابت یا چرخ های (هر ماه) باشد. قبلا به عنوان بیماری فیبروکیستیک پستان شناخته میشد. اما از آنجایی که هیچ بیماری یا اختلال واقعی وجود ندارد. اکنون به آن تغییرات فیبرکیستیک سینه میگویند.
چه کسانی بیشتر تغییرات فیبرکیستیک سینه را تجربه میکنند؟
تغییرات فیبروکیستیک سینه اکثرا در زنان بین 20 تا 50 سال شایع است. در زنانی که پس از یائسگی جایگزین هورمونی مصرف نمیکنند بسیار نادر است. تخمین زده میشود که 50 درصد از زنان بین 20 و 50 سال را تحت تاثیر قرار میدهد. تغییرات فیبروکیستیک شایع ترین ضایعه پستان است.
مصرف الکل ممکن است خطر تغییرات فیبروکیستیک سینه را افزایش دهد. به ویژه در زنان جوان بین 18 تا 20 سال. همچنین تصور میشود که کافئین در شدت تغییرات فیبروکیستیک سینه و درد نقش دارد. اما این موضوع هنوز در جامعه پزشکی مورد بحث است و یافته های کافی برای تایید آن وجود ندارد.
علائم و نشانه های تغییرات فیبروکیستیک سینه:
در حالی که مکانیسم دقیق مشخص نیست. اعتقاد بر این است که تغییرات فیبروکیستیک ناشی از نوسانات سطوح هورمون ها، به ویژه استروژن در طی چرخه قاعدگی است.
تغییرات فیبروکیستیک سینه طیف وسیعی از علائم را شامل میشود از جمله:
- حساسیت یا ناراحتی سینه، که میتواند در طول دوره قبل از قاعدگی بدتر شود.
- ظهور یا ناپدید شدن ناگهانی توده های خوش خیم قابل لمس در سینه
- اجسام توده ایی مانند، بدون حرکت در سینه، اغلب نزدیک به زیر بغل. اینها اغلب بدون علامت هستند (دردی ایجاد نمیکنند) و به طور تصادفی یا در طی خودآزمایی سینه کشف میشوند.
علائم میتوانند بعد از سن 30 سالگی بدتر شوند و بعد از 35 سالگی مجدد تشدید شوند.
تغییرات فیبروکیستیک سینه چطور تشخیص داده میشوند؟
هر گونه تغییر یا توده ای که در پستان یافت میشود باید در اسرع وقت به پزشک اطلاع داده شود. او ابتدا میخواهد ببیند که رشد سرطانی یا خوش خیم است. اولین قدم برای انجام این کار اغلب ماموگرافی یا سونوگرافی است. سونوگرافی به تنهایی ممکن است برای زنان جوان مورد استفاده قرار گیرد. زیرا بافت سینه آنها اغلب متراکم تر از آن است که با ماموگرافی ارزیابی شود.
پزشک شما ممکن است بتواند بر اساس چگالی، شکل و سایر ویژگی های تصویربرداری، خوش خیم بودن توده را تشخیص دهد. با این حال، او ممکن است نتواند چنین تصمیمی را صرفا بر اساس تصاویر انجام دهد. همچنین ممکن است نیاز به بیوپسی برای گرفتن نمونه بافت داشته باشند. این کار را معمولا میتوان با یک سوزن در مرکز سینه انجام داد. اگر چه گاهی اوقات جراحی لازم است. با بیوپسی پزشک میتواند تشخیص دهد که یک توده جامد است یا کیست است یا سرطانی است یا خیر.
تغییرات فیبروکیستیک سینه چگونه درمان میشوند؟
در اکثر موارد، زمانی که پزشک متخصص تشخیص دهد که تغییرات سینه شما به دلیل سرطان نیست، نیازی به درمان نیست. به کسانی که به دلیل تغییرات فیبروکیستیک سینه دچار درد یا ناراحتی میشوند. توصیه میشود که هنگام بدتر شدن علائم، سوتین خوب و مناسب هم در طول روز و هم در طول شب بپوشند. همچنین توصیه میشود از ورزش های تماسی و سایر فعالیت هایی که میتواند باعث آسیب به سینه ها شود خودداری کنید. همچنین توصیه میشود از مصرف کافئین خودداری شود: قهوه، چای، نوشابه، و شکلات همگی میتوانند به درد کمک کنند.
برخی پزشکان ممکن است هورمون های مانند قرص های ضد بارداری خوراکی (قرص های ضدبارداری)، تاموکسیفن یا آندروژن ها را تجویز کنند. اما اینها فقط به زنانی با علائم شدید داده میشود زیرا میتوانند عوارض جانبی جدی نیز داشته باشند.
گاهی اوقات، کیست را میتوان به طور کامل از طریق سوزن در طول بیوپسی آسپیره کرد. اما در آینده به دلیل تغییرات فیبروکیستیک سینه ممکن است توده های جدیدی ایجاد شود.
تغییرات فیبروکیستیک سینه خوش خیم است و برای بیمار مضر نیست. با این حال، بسیار مهم است که هر گونه رشد در سینه ها بلافاصله ارزیابی شود تا سرطانی بودن آن مشخص شود. زنانی که دارای برخی از انواع تغییرات فیبروکیستیک سینه هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان هستند. در صورت وجود این مورد، پزشک میتواند توصیه های مفیدی برای شما داشته باشد و وضعیت را مانتیور کند.
هر خانمی که رشد جدیدی در سینه دارد باید در اسرع وقت توسط پزشک معاینه شود.
تغییرات فیبروکیستیک چگونه بر خطر ابتلا به سرطان سینه تاثیر میگذارد؟
نه فیبروز و نه کیست های ساده خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمیدهند. بستگی به آنچه در بیوپسی بافت یافت میشود، احتمال کمی وجود دارد که کیست های سخت و توده های کیستیک و جامد پیچیده حاوی بافت سرطانی باشند. یا بعدا شما را در معرض خطر بالاتر سرطان پستان قرار دهند.
مطالب مشابه: