سرطان ژنیکولوژیک
سرطان ژنیکولوژیک بیماری است که در اندام های تناسلی زن، داخلی و خارجی ایجاد می شود، سرطان رحم، سرطان تخمدان و سرطان های اندام تناسلی خارجی همگی در اصطلاح سرطان زنان گنجانده شده اند.
تقسیم کنترل نشده سلول ها در بدن سرطان می باشد که می تواند کشنده باشد. این نوع رشد می تواند در هر قسمتی از بدن شروع شود.
سرطان زنان:
دستگاه تناسلی زنان از رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، دهانه رحم، واژن و فرج تشکیل شده است. سرطان در زنان می تواند هر بخشی از دستگاه تناسلی را تحت تاثیر قرار دهد و علائم آن بر اساس محل سرطان تجربه می شود. این سرطان ها یکی از علل اصلی مرگ و میر زنان در هند و سراسر جهان است.
از بین همه انواع، سرطان دهانه رحم و تخمدان بیشتر دیده می شود.
انواع سرطان ژنیکولوژیک:
سرطان زنان بر اساس اندام تناسلی که از آن منشأ می گیرد طبقه بندی می شود. پنج نوع سرطان در دستگاه تناسلی زنان مشاهده می شود. این موارد به شرح زیر است:
1. سرطان دهانه رحم:
دهانه رحم در قسمت پایین رحم قرار دارد و بلند و باریک است. به داخل واژن باز می شود. سرطانی که در این قسمت رشد می کند سرطان دهانه رحم نامیده می شود. این تنها سرطان زنانه است که آزمایش غربالگری دارد.
علل:
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، یک بیماری مقاربتی است، که علت آن تقریباً هر سرطان دهانه رحم در نظر گرفته می شود. عفونت HPV باعث تغییرات سلولی در دهانه رحم می شود که منجر به رشد غیرطبیعی سلول می شود که به آن دیسپلازی می گویند که یک مرحله پیش سرطانی است.
با تشخیص زود هنگام، این نوع سرطان زنان قابل درمان است.
علائم:
برخی از علائم سرطان دهانه رحم شامل خونریزی غیرطبیعی واژینال، ترشحات واژن، خونریزی بعد از رابطه جنسی، مقاربت دردناک و غیره است. در صورت مشاهده هر یک از این علائم با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید.
2.سرطان رحم:
رحم یک اندام تولید مثل گلابی شکل در بدن زن است. سرطان زنان که در رحم ایجاد می شود، سرطان رحم نامیده می شود.
این می تواند از پوشش داخلی رحم به نام آندومتر شروع شود و به عنوان سرطان آندومتر شناخته می شود که شایع تر است.
گاهی اوقات سرطان در لایه های عضلانی رحم ایجاد می شود و به عنوان سارکوم رحم شناخته می شود، اما سرطان نادر زنانه است.
علل:
چاقی یکی از دلایل مهم سرطان رحم است. سن، داشتن سابقه ابتلا به سرطان رحم در یکی از اعضای خانواده، سندرم تخمدان پلی کیستیک، هرگز بچه دار نشدن، داروهایی که برای سرطان سینه استفاده می شود و … از جمله عوامل خطری هستند که فرد را مستعد ابتلا به سرطان رحم می کنند.
علائم:
علائم سرطان رحم شامل خونریزی واژینال پس از یائسگی، مقاربت دردناک، مشکل در دفع ادرار، درد در ناحیه شکم و غیره است. اما این علائم می تواند به دلایل دیگری نیز باشد. برای درک دلیل این علائم باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
3.سرطان تخمدان:
تخمدان ها دو اندام کوچک بیضی شکل هستند که در دو طرف رحم قراردارند و تخمک تولید می کنند. سرطان تخمدان می تواند در یک یا هر دو تخمدان ایجاد شود.
علل:
احتمال ابتلا به این سرطان زنانه با افزایش سن افزایش می یابد. افراد دارای یک یا چند عضو خانواده مبتلا به سرطان تخمدان یا سینه، زنان چاق، سیگاری ها و آنهایی که هرگز بچه دار نشدند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان تخمدان هستند.
علائم:
علائم سرطان تخمدان معمولا مبهم هستند یا شبیه بسیاری از شرایط دیگر هستند. ممکن است نفخ، درد در ناحیه زیر شکم، احساس سیری سریع پس از مصرف غذا، یبوست، افزایش یا کاهش وزن بی دلیل و غیره داشته باشید. اما اگر این علائم غیرعادی هستند و به نظر از بین نمی روند، حتما باید برای تشخیص به متخصص زنان مراجعه شود.
4.سرطان واژن:
سرطان واژن از بافت های واژن شروع می شود. نوع نادری از سرطان زنان است که معمولاً در زنان مسن مشاهده می شود.
علل:
شایع ترین علت سرطان واژن، آلوده شدن به ویروس پاپیلومای انسانی است. سن و ضعف سیستم ایمنی از دیگر عوامل خطر هستند.
علائم:
افراد مبتلا به سرطان واژن می توانند ترشحات بدبوی واژن، خونریزی غیرطبیعی واژن، مقاربت دردناک یا درد بعد از رابطه جنسی را تجربه کنند. در صورت داشتن این علائم برای تشخیص بیماری بایستی به پزشک متخصص زنان مراجعه کرد.
5.سرطان فرج:
این نوع سرطان زنان در اندام های تناسلی خارجی ایجاد می شود و در مقایسه با سه نوع سرطان فوق نادر است. این سرطان که سرطان فرج نیز نام دارد، معمولاً پس از یائسگی در زنان مشاهده میشود، اما می تواند در هر سنی رخ دهد.
علل:
ویروس پاپیلومای انسانی، سن، استعمال سیگار، ضعف ایمنی و غیره از عوامل خطری هستند که شانس ابتلا به این سرطان زنانه را افزایش می دهند.
علائم:
علائم سرطان فرج عبارتند از: توده روی یا اطراف فرج، خارش در فرج، سوزش یا درد در فرج، بزرگ شدن غدد لنفاوی در ناحیه کشاله ران، و هرگونه خال تغییر شکل یا رنگ، و غیره. اگر چنین علائمی را تجربه شود، باید با متخصص زنان مشورت شود.
درمان سرطان زنان:
هدف اولیه درمان سرطان زنان، حذف کامل سرطان یا کوچک کردن آن است. روش های درمانی شامل جراحی، شیمی درمانی و پرتودرمانی است.
طرح درمان بر اساس شرایط بیماری هر بیمار، نوع سرطان زنان و زایمان که فرد از آن رنج می برد و مرحله آن استخراج می شود.
برخی از انواع به جراحی و شیمی درمانی نیاز دارند، برخی نیاز به جراحی و پرتودرمانی دارند، در حالی که برخی از انواع سرطان های زنانه به هر سه حالت نیاز دارند.
عمل جراحی:
سودمندترین گزینه درمانی برای برخی سرطان های زنانه میباشد، جراحی می تواند جراحی کم تهاجمی، جراحی رباتیک زنان، برداشتن نسبی دستگاه تناسلی زن یا برداشتن کامل و سایر گزینه ها باشد.
شیمی درمانی:
شیمی درمانی شامل تجویز داروهایی است که تومور داخل بدن را از بین می برند. این داروها یا در داخل بدن تزریق می شوند و یا توسط متخصصین زنان به صورت خوراکی برای از بین بردن سلول های سرطانی در بدن تجویز می شوند.
پرتودرمانی:
پرتودرمانی شامل اشعه ایکس یا پرتوهای دیگر برای از بین بردن سلول های سرطانی در حال رشد غیرقابل کنترل است. این می تواند به عنوان یک درمان مستقل یا در ترکیب با سایر روش های درمانی برای سرطان زنان استفاده شود.
به طورکلی سرطان زنان به خصوص سرطان دهانه رحم و تخمدان بسیار شایع می باشد.
درمان پذیرترین سرطان زنان:
قابل درمان ترین سرطان زنان، سرطان آندومتر است که از پوشش داخلی رحم ایجاد می شود. این نوع سرطان معمولا بعد از 55 سالگی مشاهده می شود.
علائم سرطان ژنیکولوژیک :
برخی از علائم شایع سرطان زنان عبارتند از: خونریزی غیر طبیعی واژینال، مقاربت دردناک، درد و پری زیر شکم، کاهش وزن بدون دلیل، توده در ناحیه تناسلی و تورم غدد لنفاوی در کشاله ران.
شایع ترین سرطان ژنیکولوژیک:
شایع ترین سرطان های زنانه سرطان دهانه رحم و تخمدان است. سرطان دهانه رحم در دهانه رحم و سرطان تخمدان در تخمدان ها ایجاد می شود. شایع ترین علت سرطان دهانه رحم HPVاست که یک بیماری مقاربتی است.
مطالب مشابه:
علائم پولیپ دهانه رحم
سارکوم رحم
آزمایش خون CBC برای سرطان
درمان سرطان و باروری زنان
غربالگری سرطان دهانه رحم
منبع: birlafertility
1 دیدگاه