کارسینوم هپاتوسلولار
کارسینوم هپاتوسلولار (HCC) نوعی سرطان است که منشا آن کبد است. این بیماری با بدخیمی های کبدی “ثانویه” متفاوت است، که در آن سرطان از سایر اندام ها به کبد گسترش پیدا کرده است.
این نوع سرطان در صورت تشخیص زودهنگام با جراحی یا پیوند قابل درمان است. اگرچه در مواردی که بیماری به مرحله پیشرفته رسیده است قابل درمان نیست، درمان تسکینی و مراقبت می تواند به فرد کمک کند عمر طولانی تری داشته باشد، بیماری را بهتر مدیریت کند و کیفیت زندگی بهتری داشته باشد. افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی، مانند سیروز یا هپاتیت B یا عفونت هپاتیت C، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کبد هستند.
علائم شایع کارسینوم کبدی:
زمانی که کارسینوم کبدی در مراحل اولیه است، ممکن است فرد هیچ علائمی را متوجه نشود. با پیشرفت سرطان ممکن است یک یا چند مورد از علائم زیر را تجربه کند:
- درد شکم در ناحیه بالا سمت راست
- شما احساس سنگینی یا وجود یک توده در بالای شکم
- ورم شکم
- بی اشتهایی و احساس سیری دائمی
- کاهش وزن
- ضعف یا خستگی مفرط
- استفراغ و حالت تهوع
- زردی پوست و چشم ها
- ادرار تیره و رنگ پریدگی و حرکات روده گچی
- حملات مکرر تب
علت کارسینوم هپاتوسلولار:
هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد سرطان کبد می شود. با این حال، چند عامل وجود دارد که می تواند خطر را افزایش دهد:
- هپاتیت B یا C: بیماران پس از بهبودی از عفونت هپاتیت B یا C می توانند به کارسینوم سلولی کبدی مبتلا شوند.
- سیروز: هنگامی که سلول های کبد از بین می روند و با بافت اسکار جایگزین می شوند، سیروز کبدی می تواند ایجاد شود. عفونت هپاتیت B یا C، مصرف زیاد الکل، برخی داروها و رسوب بیش از حد آهن در کبد، همگی از علل احتمالی سیروز هستند. بیمارانی که از این عارضه رنج می برند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد هستند.
- اعتیاد به الکل: مصرف مکرر و طولانی الکل می تواند احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهد.
- چاقی و دیابت: هر دوی این اختلالات احتمال ابتلا به سرطان کبد را افزایش می دهند. بیماری کبد چرب غیر الکلی می تواند برای بیماران دیابتی و یا چاق به سرطان کبد تبدیل شود.
- قرار گرفتن در معرض آفلاتوکسین: کارسینوم سلول های کبدی می تواند توسط این ماده شیمیایی سمی که توسط انواع خاصی از کپک ها روی بادام زمینی، ذرت و سایر آجیل ها و غلات تولید می شود، ایجاد شود.
عوامل خطر رایجی که می توانند منجر به سرطان کبد شوند:
بیماری های طولانی مدت کبد می تواند شانس ابتلا به سرطان کبد را که شایع ترین سرطان است، افزایش دهد. در صورتی که کبد در اثر عفونت هپاتیت B یا C آسیب دیده باشد، شانس ابتلا به این نوع سرطان کبد افزایش می یابد. افرادی که مصرف کنندگان زیاد الکل هستند و کبد چرب دارند نیز در معرض خطر ابتلا به سرطان کبد هستند.
تشخیص کارسینوم هپاتوسلولار:
آزمایش ها و روش های زیر برای تشخیص کارسینوم سلول های کبدی استفاده می شود:
عملکرد کبد با استفاده از آزمایش خون ارزیابی می شود.
سی تی اسکن و ام آر آی
PET سی تی اسکن
بیوپسی کبد برای به دست آوردن نمونه ای از بافت کبد برای آزمایش آزمایشگاهی انجام می شود.
آیا این بیماری جزء ژنتیکی یا ارثی دارد؟
هموکروماتوز ارثی که دارای پیوند ژنتیکی است، یکی از عوامل خطر ابتلا به سرطان کبد است.
گزینه های درمانی موجود:
درمانهای سرطان کبد عبارتند از:
1.عمل جراحی: برای بیماران مبتلا به بدخیمیهای کبدی در مراحل اولیه، می توان جراحی برای برداشتن بافتهای سرطانی همراه با برخی از بافتهای اطراف را انجام داد.
2.پیوند کبد: پیوند کبد از یک اهداکننده سالم گزینه دیگری برای درمان کامل کارسینوم کبدی است.
3.استفاده از گرما یا سرما برای نابودی سلولهای سرطانی: برای کسانی که نمی توانند تحت عمل جراحی قرار گیرند، ممکن است روش های درمانی با استفاده از گرما یا سرما زیاد برای منهدم کردن سلول های سرطانی در کبد پیشنهاد شود. ابلیشن با فرکانس رادیویی، کرایوآبلیشن و ابلیشن با الکل یا مایکروویو همگی نمونه هایی از این تکنیک ها هستند.
4.شیمی درمانی یا پرتو درمانی: مستقیماً به سلول های سرطانی منتقل می شود. پزشکان ممکن است از داروهای شیمی درمانی (شیمیآمبولیزاسیون) یا کرههای شیشهای کوچکی استفاده کنند که تشعشعات را مستقیماً به سلولهای سرطانی منتقل میکنند (رادیوامبولیزاسیون)، با استفاده از کاتتری که در شریانها و کبد قرار داده میشود.
5.پرتو درمانی: اگر جراحی امکان پذیر نباشد، پرتودرمانی با استفاده از دوزهای بالای پرتو ممکن است پیشنهاد شود. رادیوتراپی بدن استریوتاکتیک (SBRT) نوعی پرتودرمانی است که شامل هدایت پرتوهای متعدد در یک مکان در بدن به طور همزمان برای از بین بردن سلول های سرطانی است.
6.دارودرمانی هدفمند: برخی از داروها جنبه های ضعیف خاصی را در سلول های سرطانی هدف قرار می دهند و ممکن است به افراد مبتلا به سرطان پیشرفته کبد در کاهش پیشرفت بیماری کمک کنند.
7.ایمونوتراپی: داروهای ایمونوتراپی سلول های سرطانی را با استفاده از سیستم ایمنی بدن هدف قرار می دهند. ایمونوتراپی ممکن است یک گزینه درمانی مناسب برای کسانی باشد که از سرطان پیشرفته کبد رنج می برند.
تنیجه گیری:
به طور کلی کارسینوم هپاتوسلولار (HCC) شایع ترین نوع سرطان کبد در بزرگسالان است و در حال حاضر علت اصلی مرگ در افراد مبتلا به سیروز است. HCC سومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در سراسر جهان است.
این به شدت با عفونت هپاتیت ویروسی مزمن (هپاتیت B یا C)، بیماری کبد الکلی، سیروز، یا قرار گرفتن در معرض سمومی مانند الکل، آفلاتوکسین، یا آلکالوئیدهای پیرولیزیدین یا هر اختلالی که منجر به التهاب مزمن کبد می شود، مرتبط است. به عنوان مثال، هموکروماتوز و کمبود آلفا 1 آنتی تریپسین، شانس ابتلا به HCC را بسیار افزایش می دهد. سندرم متابولیک و استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) نیز عوامل خطرساز برای HCC هستند.
رعایت یک سبک زندگی سالم برای جلوگیری از بیماری های کبدی که به نوبه خود می تواند خطر ابتلا به HCC را ایجاد کند، مهم است. تشخیص سرطان میتواند بسیار استرسزا باشد، اما مهم است که بدانیم گزینههای متعددی با درمانهای پیشرفته و فناوری موجود در حال حاضر وجود دارد.
مطالب مشابه:
تفاوت نارسایی قلبی و حمله قلبی
ویتامینهایی برای تقویت ایمنی بدن
تفاوت سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه
کیست های کبدی
نارسایی حاد کبد چیست؟
منبع: healthlibrary.askapollo