باروری آزمایشگاهی به روش IVF
لقاح آزمایشگاهی یا IVF یک سری روش سخت است که برای کمک به باروری یا جلوگیری از مشکلات ژنتیکی و کمک به بچه دار شدن استفاده میشود.
در طی IVF، تخمک های بالغ از تخمدان ها جمع آوری میشوند و توسط اسپرم در آزمایشگاه (خارج از رحم) بارور میشوند. سپس تخمک بارور شده (جنین) به رحم منتقل میشود. یک دوره کامل IVF حدود سه هفته طول میکشد. گاهی اوقات ممکن است این مراحل به چند بخش تقسیم شود و فرایند IVF طولانی تر گردد.
موثرترین روش برای کمک به باروری چیست؟
در واقع IVF موثرترین تکنولوژی برای کمک به باروری است. این روش را میتوان با استفاده از تخمک و اسپرم خود زوج انجام داد یا ممکن است تخمک یا اسپرم اهدایی استفاده شود. در برخی مواقع ممکن است تخم بارور شده در رحم فردی دیگر کاشته شود.
چرا باروری آزمایشگاهی به روش IVF انجام میشود؟
لقاح آزمایشگاهی یا IVF درمانی برای ناباروری یا مشکلات ژنتیکی است. اگر IVF برای درمان ناباروری انجام میشود، ممکن است شما و همسرتان بتوانید گزینه های درمانی کم تهاجمی تری را قبل از اقدام به IVF امتحان کنید. از جمله داروهای باروری برای افزایش تولید تخمک یا تلقیح داخل رحمی.
برخی اوقات، IVF به عنوان درمان اولیه برای ناباروری زنان بالاتر از 40 سال پیشنهاد میشود. همچنین در شرایط سلامت خاصی میتوان IVF انجام داد. برای مثال اگر شما یا همسرتان یکی از موارد زیر را داشته باشید ممکن است IVF روشی پیشنهادی برای شما باشد:
-
آسیب یا انسداد لوله فالوپ:
آسیب یا انسداد لوله فالوپ بارور شدن تخمک را مشکل میکند یا مانع حرکت جنین (embryo) به سمت رحم میشود.
-
اختلالات تخمک گذاری:
اگر تخمک گذاری بسیار کم باشد یا اصلا تخمک گذاری رخ ندهد، تخمک بسیار کمی برای لقاح در دسترس خواهد بود.
-
اندومتریوز:
اندومتریوز زمانی رخ میدهد که بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در خارج از رحم کاشته و رشد میکند. این اغلب بر عملکرد تخمدان ها، رحم و لوله های فالوپ اثر میگذارد.
-
فیبروئید رحم:
فیبروم ها تومورهای خوش خیم رحمی هستند. آنها در زنان بالاتر از 30 الی 40 سال شایع هستند. فیبروئید میتواند با کاشت تخم بارور شده در رحم تداخل ایجاد کند.
-
برداشتن یا عقیم سازی لوله ها:
بستن لوله ها نوعی عقیم سازی است که در آن لوله های فالوپ را میبرند یا مسدود میکنند تا به طور دائمی از بارداری جلوگیری شود. اگر میخواهید بعد از بستن لوله ها باردار شوید، IVF ممکن است روش خوبی باشد.
-
اختلال در تولید یا عملکرد اسپرم:
غلظت اسپرم کمتر از حد متوسط، حرکت ضعیف اسپرم (تحرک ضعیف) یا ناهنجاری در اندازه و شکل اسپرم میتواند باعث شود بارور کردن تخمک برای اسپرم دشوار شود. در صورت وجود ناهنجاری های مایع منی، به پزشک متخصص ناباروری مراجعه کنید تا ببینید آیا مشکلات قابل درمان و اصلاح است یا خیر.
-
ناباروری غیرقابل توضیح:
ناباروری غیر قابل توضیح بدین معنی است که علیرغم ارزیابی های کامل هیچ دلیلی برای ناباروری پیدا نشده است.
-
اختلال ژنتیکی:
اگر شما یا همسرتان در معرض خطر انتقال یک اختلال ژنتیکی به فرزندتان هستید، ممکن است کاندیدای آزمایش ژنتیک قبل از لانه گزینی باشید (روشی که شامل IVF میشود). در این روش، پس از برداشت و بارور شدن تخم ها، از نظر مشکلات ژنتیکی خاص غربالگری میشوند و در نهایت جنین هایی که مشکلات مشخصی ندارند میتوانند به رحم منتقل شوند.
-
حفظ باروری در حین درمان سرطان یا سایر شرایط سلامتی دیگر:
اگر شما میخواهید درمان سرطان را شروع کنید (برای مثال پرتودرمانی یا شیمی درمانی) که میتواند به باروری شما آسیب برساند، IVF برای حفظ توان باروری شما ممکن است گزینه خوبی باشد. زنان میتوانند تخمک ها را از تخمدان هایشان برداشت کرده و در حالت بارور نشده فریز کنند تا بعدا مورد استفاده قرار گیرند. یا میتوان تخمک ها را برای استفاده در آینده به صورت جنین بارور و منجمد کرد.
زنانی که عملکرد رحم آنها مشکل دارد یا بارداری برای سلامت آنها عوارض جدی دارد، ممکن است IVF همراه با ناقل حاملگی (فرد دیگری که جنین در رحم آن کاشت میشود و دوران باردرای را سپری میکند) را انتخاب کنند. در این حالت، تخمک های زن با اسپرم بارور میشوند. اما جنین های حاصل در رحم فرد دیگری قرار میگیرند.
خطرات باروری آزمایشگاهی به روش IVF عبارتند از:
-
چندین زایمان:
IVF خطر چندقلوزایی را افزایش میدهد. خطر زایمان زودرس و وزن کم نوزاد در هنگام تولد در بارداری با چندین جنین بیشتر از بارداری یک جنین است.
-
زایمان زودرس و وزن کم نوزاد هنگام تولد:
تحقیقات نشان میدهند که IVF خطر تولد زودهنگام یا با زون کم نوزاد هنگام تولد را اندکی افزایش میدهد.
-
سندرم تحریک بیش از حد تخمدان:
استفاده از داروهای باروری تزریقی مانند گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG)، برای تحریک تخمک گذاری میتواند باعث سندرم تحریک بیش از حد تخمدان شود که در آن تخمدان های شما متورم و دردناک میشوند. علائم معمولا یک هفته طول میکشند و شامل درد خفیف شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال است. با این حال، اگر باردار شوید، علائم شما ممکن است چند هفته طول بکشد. به ندرت، ممکن است شکل شدیدتری از سندرم تحریک بیش از حد تخمدان ایجاد شود که میتواند باعث افزایش سریع وزن و تنگی نفس شود.
-
سقط جنین:
میزان سقط جنین برای زنانی که با استفاده از IVF باردار میشوند مشابه با زنانی است که به طور طبیعی باردار میشوند (حدود 15% تا 25%). اما این میزان با بالا رفتن سن مادر افزایش می یابد.
-
عوارض روش بازیابی تخمک:
استفاده از سوزن اسپیراسیون برای جمع آوری تخمک ها ممکن است باعث خونریزی، عفونت یا آسیب به روده، مثانه یا رگ خونی شود. در صورتی که در این روش از بیهوشی استفاده شود ممکن است مواد بیهوش کننده نیز عوارضی به همراه داشته باشد.
-
حاملگی خارج از رحم:
حدود 2 تا 5 درصد از زنانی که از IVF استفاده میکنند، حاملگی خارج از رحم خواهند داشت. (زمانی که تخمک بارور شده در خارج از رحم، معمولا در لوله فالوپ کاشته میشود). در این وضعیت تخمک بارور شده نمیتواند خارج از رحم زنده بماند و هیچ راهی برای ادامه بارداری وجود ندارد.
-
نقایص هنگام تولد:
صرف نظر از نحوی بارداری (طبیعی یا IVF)، سن مادر مهمترین عامل خطر در ایجاد نقایص مادرزادی است. تحقیقات بیشتری برای تعیین اینکه آیا نوزادانی که با استفاده از IVF باردار میشوند ممکن است در معرض افزایش خطر برخی از نقص های مادرزادی باشند، نیاز است.
-
سرطان:
اگر چه برخی از مطالعات اولیه نشان میدهد که ممکن است بین داروهای خاصی که برای تحریک رشد تخمک استفاده میشود و ایجاد نوع خاصی از تومور تخمدان ارتباطی وجود داشته باشد، مطالعات جدیدتر این اطلاعات را تایید نمیکند. به نظر نمیرسد پس از IVF خطر ابتلا به سرطان سینه، آندومتر، دهانه رحم یا تخمدان افزایش قابل توجهی داشته باشد.
-
استرس:
استفاده از IVF میتواند باعث ایجاد فشار مالی، جسمی و احساسی شود. حمایت مشاوران، خانواده و دوستان میتواند به شما و شریک زندگیتان در فراز و نشیب های درمان ناباروری کمک کند.
چطور برای IVF آماده شوید؟
قبل از شروع چرخه IVF با استفاده از تخمک و اسپرم خود، شما و همسرتان احتمالا به غربالگری های مختلفی نیاز خواهید داشت، از جمله:
-
آزمایش ذخیره تخمدان:
برای تعیین کمیت و کیفیت تخمک های شما، پزشک ممکن است غلظت هورمون محرک فولیکول (FSH)، استرادیول (استروژن) و هورمون آنتیمولرین را در خون شما در چند روز اول چرخه قاعدگی آزمایش کند. نتایج آزمایش که اغلب همراه با سونوگرافی از تخمدان های شما استفاده میشود، میتواند به پیشبینی چگونگی پاسخ تخمدان ها به داروهای باروری کمک کند.
-
آنالیز مایع منی:
اگر به عنوان بخشی از ارزیابی اولیه باروری شما انجام نشود، پزشک قبل از شروع چرخه درمان IVF آنالیز مایع منی را انجام میدهد.
-
غربالگری بیماری های عفونی:
شما و همسرتان هر دو برای بیماری های عفونی از جمله HIV غربالگری میشوید.
-
تمرین انتقال جنین:
پزشک شما ممکن است برای تعیین عمق حفره رحم و میزان موفقیت روشی که قرار است از طریق آن جنین را به رحم شما انتقال دهد، یک انتقال جنین ساختگی انجام دهد.
-
معاینه رحم:
پزشک قبل از شروع IVF، پوشش داخلی رحم را بررسی خواهد کرد. این ممکن است شامل یک سونوهیستروگرافی – که در آن مایع از طریق دهانه رحم شما تزریق میشود- و یک سونوگرافی برای ایجاد تصاویری از حفره رحم باشد. یا ممکن است شامل یک هیستروسکوپی باشد – که در آن یک تلسکوپ نازک، منعطف و روشن (هیستروسکوپ) از طریق واژن و دهانه رحم به داخل رحم شما وارد شود.
مطالب مشابه: