روز بهداشت قاعدگی – (May 28)
هر سال 28 می، روز بهداشت قاعدگی نام دارد، که برای برجسته کردن اقدامات خوب بهداشت قاعدگی در طول دوره قاعدگی و افزایش آگاهی در مورد اهمیت دسترسی به محصولات قاعدگی، آموزش دوره و امکانات بهداشتی برگزار می شود.
با تقویت اعتماد به نفس و مهارت های مذاکره، برنامه های بهداشت و بهداشت قاعدگی می توان به افرادی که عادت ماهانه دارند کمک کرد تا بر موانع سلامت، آزادی و پیشرفت خود غلبه کنند.
بهداشت قاعدگی:
قاعدگی (که “پریود” نیز نام دارد) یک فرآیند بیولوژیکی طبیعی است که هر ماه میلیون ها نفر در سراسر جهان تجربه می کنند. این دوره زمانی است که خون و بافت از پوشش داخلی رحم می ریزد و بدن آن را از طریق واژن خارج می کند.
تمرین عادات سالم در طول دوره:
رعایت نکات بهداشتی در دوران بارداری می تواند از عفونت جلوگیری کند. بوها را کاهش دهد و به فرد کمک کند در طول این دوره قاعدگی راحت تری داشته باشد.
فرد می تواند انواع مختلفی از محصولات قاعدگی را برای جذب یا جمع آوری خون در طول قاعدگی انتخاب کند. از جمله نوار بهداشتی، تامپون، فنجان قاعدگی (کاپ قاعدگی)، دیسک قاعدگی و لباس زیر پریود.
هنگام استفاده از محصولات قاعدگی، علاوه بر دستورالعمل های همراه محصول، رعایت این نکات لازم است:
- شستشوی دست ها قبل و بعد از استفاده از سرویس بهداشتی و قبل از استفاده از محصولات قاعدگی.
-
محصولات یکبار مصرف قاعدگی را به درستی دور بریزید:
آنها را با دستمال توالت، دستمال کاغذی یا مواد دیگر پیچیده و سپس در سطل زباله انداخته شود.
-
نوار بهداشتی:
بایستی نوار بهداشتی را هر چند ساعت یکبار تعویض کرد. مهم نیست که شدت پریود چقدر کم باشد. اما اگر پریود سنگین باشد، لازم است تعویض بیشتر انجام شود.
-
تامپون:
بایستی هر 4 تا 8 ساعت تامپون را عوض کرد. یک تامپون را بیش از 8 ساعت در یک زمان نباید پوشید. می توان از تامپون با کمترین جذب مورد نیاز استفاده کرد. اگر بتوان یک تامپون را تا 8 ساعت بدون تعویض استفاده کرد، ممکن است جذب آن خیلی زیاد باشد.
-
فنجان قاعدگی (کاپ قاعدگی):
لازم است فنجان های قاعدگی را هر روز پس از استفاده تمیز کرده و پس از اتمام قاعدگی بایستی فنجان های قاعدگی را با شستشوی کامل و سپس قرار دادن آنها در آب جوش به مدت یک تا دو دقیقه ضد عفونی کرد.
-
لباس زیر دوره ای (شورتکس یا شورت قاعدگی):
اکثر لباس های زیر دوره ای قابل استفاده مجدد هستند و با ماشین لباسشویی قابل شستشو هستند.
بهداشت قاعدگی کلید ارتقای سلامتی است:
اقدامات بهداشتی زیر می تواند به فرد کمک کند در طول قاعدگی سالم و راحت بماند:
-
لباس های سبک و قابل تنفس (مانند لباس های زیر نخی) پوشید.
چرا که لباس هایی با پارچه های تنگ می توانند رطوبت و گرما را جذب کرده و به میکروب ها اجازه رشد می دهند.
-
محصولات قاعدگی را به طور منظم تعویض کنید.
چرا که رطوبت به دام افتاده بستری برای رشد باکتری ها و قارچ ها فراهم می کند. همچنین استفاده از پد یا لباس زیر پریود به مدت طولانی می تواند منجر به راش یا عفونت شود.
-
تمیز نگه داشتن ناحیه تناسلی:
توصیه می شود هر روز قسمت بیرونی واژن (فرج) و پایین آن را شست. لازم است هنگامی که فرد به دستشویی می رود، فقط با آب شستشوی فرج را انجام دهد و از جلوی بدن به سمت عقب پاک کند، نه برعکس. واژن یک اندام خود تمیز شونده است. تغییر تعادل pH طبیعی واژن با شستن یا استفاده از مواد شیمیایی برای پاکسازی واژن می تواند مضر باشد. همچنین ممکن است منجر به عفونت قارچی یا واژینوز باکتریایی شود.
- لازم است از دستمال توالت، تامپون یا پدهای بدون عطر استفاده کرد. محصولات بهداشتی معطر می تواند پوست را تحریک کرده و بر تعادل طبیعی pH تأثیر بگذارند.
- مصرف مایعات کافی که می تواند به شستشوی مجاری ادراری و جلوگیری از عفونت هایی مانند: کاندیدیازیس واژن کمک کند.
-
پیگیری و نظارت بر قاعدگی:
- چرخه قاعدگی یک نشانگر ارزشمند برای سلامت کلی فرد است. پریودهای نامنظم می تواند نشانه بیماری هایی مانند دیابت، اختلال عملکرد تیروئید و بیماری سلیاک باشد. فرد می تواند قاعدگی را در تقویم یا با برنامه ای روی تلفن همراه که برای این منظور طراحی شده است، پیگیری کند.
-
مراجعه به پزشک برای انجام معاینه سالانه:
یک معاینه سالانه زنان خوب یک معاینه کامل است که شامل آزمایش پاپ اسمیر، معاینه لگن و معاینه پستان است. این معاینات برای سلامت باروری خوب، ضروری هستند. زیرا می توانند علائم اولیه سرطان یا سایر مشکلات سلامتی را مشاهده کنند.
اگر تغییر در بو، درد شدید یا غیرعادی، یا علائم پریود شدیدتر از حد معمول (مانند جریان شدیدتر یا دوره طولانیتر) وجود داشته باشد لازم است در مورد این علائم با پزشک مشورت کرد.
مطالب مشابه:
تاثیر مواد غذایی بر قاعدگی
میگرن و قاعدگی
ارتباط اختلالات کبدی با دوره قاعدگی
سندرم پیش از قاعدگی
دردها و گرفتگی های قاعدگی
منابع: cdc ، unicef ، menstrualhygieneday