درد ناف در دوران بارداری
درد ناف در دوران بارداری با پیشرفت سه ماهه اول بارداری رخ میدهد. بسیاری از افراد باردار در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری درد ناف را تجربه میکنند. علت این موضوع این است که شکم سعی می کند جنین در حال رشد را در خود جای دهد. با این حال، زنان زیادی این درد را در نزدیکی ناف تجربه نمی کنند. این درد نیز، مانند سایر علائم بارداری، پس از زایمان از بین می رود.
درک درد ناف برای مادران باردار بسیار مهم است، زیرا می تواند نشان دهنده تغییرات فیزیکی طبیعی یا نیاز به مراقبت پزشکی باشد. آگاهی از علل و علائم به زنان این امکان را می دهد که در صورت لزوم از شیوه های مراقبتی مناسب کمک بگیرند.
درد ناف در دوران بارداری ممکن است به دلیل فشار از سمت رحم، کشش، عفونت یا فتق ناف و دلایل دیگر باشد. اگر این درد با خونریزی واژن، انقباضات یا تب همراه باشد، می بایست به پزشک مراجعه گردد.
ناف، محل اتصال جفت در رحم است. پس از تولد به هیچ قسمتی از حفره شکم متصل نیست. بیشتر علل درد ناف بیضرر هستند و با تولد نوزاد از بین میروند.
علت درد ناف در دوران بارداری:
درد ناف را می توان در هر زمانی از بارداری به دلیل تغییرات مختلف بدن احساس کرد. با این حال، بیشتر زنان ممکن است از سه ماهه دوم بارداری دچار درد شکم شوند، زیرا کودک از این زمان شروع به رشد قابل توجهی می کند. زنان مبتلا به فرورفتگی به سمت داخل و بیرون زدگی ناف ممکن است این درد را بیشتر احساس کنند.
علل شایع درد ناف در بارداری می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کشش:
ماهیچه های شکم و پوست شکم می تواند برای سازگاری با جنین در حال رشد در دوران بارداری کشیده شود. کشش هر گونه اسکار قبلی در نزدیکی ناف نیز می تواند باعث حالت سخت و دردناکی در مادران باردار شود.
-
فشار از رحم:
برخی از زنان ممکن است احساس درد در ناحیه شکم را تجربه کنند، زیرا رحم در حال رشد به اطراف ناف فشار می آورد.
- بیرون زدگی ناف:
زنانی که نافشان دچار فرورفتگی به سمت بیرون است، به دلیل اصطکاک با لباس، ممکن است در ناحیه شکم دچار سوزش پوست و درد شوند. برخی از زنان در طول بارداری ناف بیرونی را تجربه می کنند، در این حالت ناف آن ها که به سمت داخل است، بیرون می زند. این حالت اغلب در بسیاری از موارد در سه ماهه دوم یا سوم رخ می دهد. بسیاری از زنان ممکن است در هفته 26 بارداری بیرون زدگی ناف را تجربه کنند. این حالت بدون درد است. با این حال، مالش روی لباس می تواند باعث درد شود.
عوامل متعددی از جمله تعداد نوزادان، درجه آمادگی جسمانی و آناتومی ارثی فرد در تعامل با یکدیگر تعیین کنند دقیقاً چه زمانی فرد دچار بیرون زدگی ناف شود.
-
عفونت های رودهای:
درد شکم در ناحیه ناف می تواند در هنگام آنفولانزای معده (گاستروانتریت) و سایر عفونت های روده نیز احساس شود. علائم دیگری مانند: استفراغ، تهوع، تب و اسهال نیز در چنین مواردی دیده می شود.
-
فتق ناف:
اگرچه فتق ممکن است خطرناک به نظر برسد، اما معمولاً به زن باردار یا جنین آسیبی نمیرساند. فتق ناف زمانی اتفاق میافتد که فشار، روده را به داخل حفره ناف هل میدهد. سپس میتواند در آنجا گیر کند و ملتهب و دردناک شود. فتق ناف میتواند به دلیل افزایش فشار رحم رخ دهد.
مگر اینکه علائم قابل توجهی ایجاد کند، پزشکان ممکن است به جای انجام جراحی فتق، مراقبت و انتظار را توصیه کنند.
با این حال، اگر خطر گیر افتادن و خفگی وجود داشته باشد، پزشک ممکن است جراحی را انجام دهد.
گیر افتادن و خفگی زمانی رخ میدهد که بخشی از روده خون کافی دریافت نکند. کاهش خونرسانی میتواند باعث مرگ بافت و سایر عوارض شود.
-
پیرسینگ ناف:
ممکن است یک زن در دوران بارداری نیاز به برداشتن هرگونه پیرسینگ ناف داشته باشد. اگر پیرسینگ پوست سفت شده را بکشد، احتمال پارگی آن وجود دارد. پارگی یا آسیب دیدگی ناف خطر عفونت را افزایش میدهد.
اگر پیرسینگ کمتر از ۱ سال قدمت داشته باشد، ممکن است هنوز در حال بهبود باشد، بنابراین زن باید در مورد برداشتن آن با پزشک صحبت کند.
ناف نقش کلیدی در زندگی جنین دارد. اما در بزرگسالان به هیچ چیز متصل نیست. این موضوع تصورات غلط رایج در مورد ناف مانند کشیدن شکم به ناف یا اتصال مستقیم به رحم، جفت یا ناف کودک را روشن میکند.
درمان های خانگی برای درد ناف در دوران بارداری:
اگر تغییرات بدن در دوران بارداری باعث درد ناف شود، می توانید اقدامات مراقبت خانگی زیر را امتحان کنید:
- در صورت امکان به پهلو بخوابید. خوابیدن به پهلو می تواند برای فرد راحت تر باشد.
- برای کاهش اصطکاک، لباسهای نخی گشاد و سبک بپوشید.
- برای جلوگیری از اصطکاک لباس از باند روی ناف استفاده کنید. همچنین درصورت امکان می توانید به جای شلوار، لباس های بارداری را امتحان کنید.
- از شکم بند (کمربندهای دوران بارداری) استفاده کنید.
- برای کاهش سوزش و خارش پوست، کره کاکائو یا کرم های مرطوب کننده را روی ناحیه شکم بمالید.
- فعالیت های درون آب را امتحان کنید، زیرا وزن شکم و کمر را کاهش می دهد.
- تمرینات کششی ملایم را برای کاهش تنش در ناحیه شکم در نظر بگیرید، که ممکن است به کاهش درد و ناراحتی کمک کند. از بلند کردن وزنه های سنگین خودداری کنید.
- برای کاهش درد از کمپرس ولرم روی ناف استفاده کنید.
- ناحیه شکم را تمیز و خشک نگه دارید.
- اگر از داروهای ضد درد برای فتق ناف استفاده می کنید، از یک رژیم غذایی پر فیبر و ملین(روان کننده ی شکم) استفاده کنید. این موضوع به جلوگیری از یبوست، که می تواند درد را بدتر کند، کمک می کند.
این درمان ها ممکن است به تسکین درد ناف ناشی از تغییرات بدن بارداری کمک کند. با این حال، درد ناف به دلیل شرایط دیگر ممکن است نیاز به مراقبت های پزشکی داشته باشد.
زمان مراجعه به پزشک:
درد خفیف می تواند در اکثر زنان طبیعی باشد. اگر درد زیر شکم یا شکم با خونریزی واژینال، انقباضات رحمی یا تب همراه باشد، ممکن است نیاز باشد که به دنبال مراقبت های پزشکی فوری باشید. این علائم می تواند نشان دهنده مشکلات شدیدی مانند زایمان زودرس، جداشدن جفت یا عفونت باشد.
همه مادران باردار مبتلا به فتق و سایر بیماری های جدی که باعث درد ناف می شوند نیاز به مراقبت پزشکی دارند. پزشکان ممکن است با توجه به شدت، نوارهای مخصوص شکم یا جراحی را برای فتق ناف توصیه کنند، و این ممکن است اغلب به طور طبیعی پس از زایمان برطرف شود. با این حال، اگر فتق حتی پس از زایمان ادامه پیدا کند، درمان جراحی توصیه می شود.
عفونت های روده ای نیز با توجه به علت ممکن است به مراقبت های پزشکی و اغلب درمان آنتی بیوتیکی نیاز داشته باشند. داروهای ضد درد برای موارد شدید درد ناف به دلیل عفونت یا فتق تجویز می شود. همچنین اگر درد ناف با گذشت زمان افزایش پیدا کند، می توان متخصص زنان و زایمان را در جریان گذاشت و از وی مشورت گرفت.
علت درد شدید زیر ناف چیست؟
درد شدید یا مبهم در زیر ناف یا پایین شکم ممکن است به دلیل کشش رباط گرد (درد رباط)، نفخ یا یبوست باشد. با این حال، اگر درد مداوم، شدید و همراه با گرفتگی معده، خون یا سایر ترشحات واژن یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن رخ می دهد، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مشابه:
مراقبت های کایروپراکتیک در دوران بارداری
کمردرد در دوران بارداری
درد رباط گرد در دوران بارداری
آپاندیسیت در دوران بارداری
افزایش وزن مادر در دوران بارداری
منبع: momjunction