ندول
ندول رشد بافت غیر طبیعی است. آنها می توانند درست در زیر پوست و همچنین در بافت های عمیق تر پوست یا اندام های داخلی ایجاد شوند.
متخصصان پوست از ندول ها به عنوان یک اصطلاح کلی برای توصیف هر توده ای در زیر پوست که حداقل 1 سانتی متر اندازه دارد استفاده می کنند.
غده تیروئید ممکن است ندول ایجاد کند. آنها اغلب برای اشاره به غدد لنفاوی بزرگ (لنفادنوپاتی) استفاده می شوند.
ندول ها اگرچه اغلب خوش خیم هستند، اما برخی از آنها علائم یک بیماری زمینه ای می باشند.
مناطقی که در آن لنفادنوپاتی ممکن است تشکیل شود (و بنابراین گره ها ممکن است مشاهده شوند) عبارتند از:
- زیر بغل
- کشاله ران
- ناحیه سر و گردن
- ریه ها
علائمی که ممکن است با ندول ها رخ دهد:
یک ندول مانند یک توده سخت در پوست احساس می شود و اغلب قابل مشاهده است.
بسته به محل قرار گرفتن ندول و علت آن، علائم اضافی ممکن است وجود داشته باشد. مثلا:
- ندول روی تیروئید ممکن است بر بلع تأثیر بگذارد.
- یک ندول در شکم ممکن است باعث ناراحتی شکم شود.
- ندول روی تار صوتی ممکن است صدای فرد را تغییر دهد.
- گاهی اوقات، می توان بدون هیچ علائم دیگری ندول وجود داشته باشد.
انواع گره ها (ندول):
گره های غدد لنفاوی:
غدد لنفاوی می توانند بزرگ شوند (لنفادنوپاتی). وقتی بزرگ میشوند، میتوانند به عنوان یک گره در زیر پوست یا به عنوان یک ندول در آزمایش تصویربرداری، مانند: عکسبرداری با اشعه ایکس قفسه سینه، مشاهده شوند.
غدد لنفاوی اندام های کوچک و بیضی شکلی هستند که در سراسر بدن قرار دارند. آنها نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن داشته و ممکن است زمانی که فرد بیمار است به طور موقت متورم شوند.
غدد لنفاوی همچنین می توانند در نوعی سرطان به نام لنفوم بزرگ شوند. اگر غدد لنفاوی به طور مداوم بزرگ شود، بایستی به پزشک مراجعه شود.
غدد لنفاوی متورم گاهی اوقات در موارد زیر مشاهده می شوند:
- زیر بغل
- کشاله ران
- ناحیه سر و گردن
گره های تارهای صوتی:
گره های تارهای صوتی غیر سرطانی هستند. استفاده بیش از حد یا استفاده نادرست از صدا اغلب باعث آنها می شود. اسید معده باعث تحریک جعبه صدا می شود که یکی دیگر از دلایل احتمالی بروز گره است.
ندول های ریه:
اندازه آنها معمولاً بین 0.5 تا 3 سانتی متر است، اما می توانند بزرگتر باشند. آنها ممکن است در برخی موارد نشان دهنده غدد لنفاوی متورم باشند. دلایل متعددی مانند عفونت، برای ایجاد ندول در ریه ها وجود دارد.
ندول های غیر سرطانی معمولاً نیازی به درمان ندارند. ندول های بزرگتر از 3 سانتی متر ممکن است بیشتر در معرض سرطان باشند. پزشک برنامه ای برای نظارت بر این گره ها و تعیین زمان لازم برای بیوپسی ارائه خواهد کرد.
ندول های تیروئید:
ندول های تیروئید دلایل مختلفی دارند. موارد زیر انواع رایج گره های تیروئید هستند:
- ندول های کلوئیدی از کمبود ید که یک ماده معدنی ضروری برای تولید هورمونهای تیروئید است، ایجاد می شوند. این رشدها غیر سرطانی هستند، اما ممکن است بزرگ باشند.
- ندول های تیروئید پرکار، هورمون تیروئید تولید می کنند که ممکن است باعث پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار) شود.
- گواتر چند ندولار زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید ندول های متعددی را تشکیل می دهد که در طول زمان رشد میکنند. این می تواند به دلیل کمبود ید در رژیم غذایی ایجاد شود، اما اکثر افراد مبتلا به گواتر غده تیروئیدی دارند که عملکرد طبیعی دارد.
- سرطان تیروئید یکی دیگر از علل ایجاد گره های تیروئید است، اما بیشتر ندول های تیروئید سرطانی نیستند. تحقیقات تخمین می زند که 5% از ندول های تیروئید بیوپسی شده سرطانی هستند.
علل شایع ندول:
برخی از علل ایجاد گره عبارتند از:
عفونت ها:
گره ها همچنین می توانند در بافت های داخلی ایجاد شوند. التهاب اغلب به دلیل عفونت یا یک واکنش خودایمنی رخ میدهد، که زمانی رخ می دهد که بدن بیش از حد به بافت های خود واکنش نشان می دهد.
به عنوان مثال، گرانولوم یک توده کوچک از سلول هاست که در هنگام التهاب بافت ایجاد می شود. گرانولوم ها معمولا در ریه ها ایجاد می شوند، اما می توانند در جاهای دیگر نیز ایجاد شوند.
هورمون های تیروئید:
غده تیروئید در پایین گردن، درست بالای استخوان ترقوه قرار دارد. غده تیروئید هورمون هایی تولید می کند که متابولیسم و رشد بدن را تنظیم می کند.
پرکاری تیروئید شرایطی است که در آن هورمون تیروئید بیش از حد تولید می شود. گاهی اوقات گره هایی تشکیل می شوند که هورمون تیروئید اضافی تولید می کنند که منجر به پرکاری تیروئید می شود.
کمبود ید:
ید یک ماده معدنی ضروری برای تولید هورمون های تیروئید است. هنگامی که بدن ید کافی دریافت نمی کند، ممکن است گره های تیروئید ایجاد شود. این همچنین می تواند منجر به کاهش عملکرد غده تیروئید شود.
لنفادنوپاتی:
هنگامی که یک غدد لنفاوی بزرگ می شود، می تواند زیر پوست به عنوان یک گره ظاهر شود. این را می توان به طور معمول هنگامی که یک فرد عفونت دارد مشاهده کرد. تورم باید با برطرف شدن عفونت برطرف شود.
علل دیگر:
اکثر گره ها خوش خیم هستند. با این حال، گره ها می توانند سرطانی باشند. اگر ندول به سرعت رشد کرد یا برای مدت طولانی باقی ماند، باید توسط پزشک بررسی شود.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت مشاهده علائمی مانند:
- مشکل در بلع
- مشکل در تنفس
- مشکلات بینایی
- تپش قلب
- عدم تحمل گرما
- ضعف عضلانی
- گردن درد
- کاهش وزن ناگهانی و غیر قابل توضیح
- مشکل در خوابیدن
- عصبی بودن
- تحریک پذیری
حتی اگر تصور می شود گره ها مضر هستند، بهتر است برای تشخیص دقیق به پزشک مراجعه شود.
تشخیص ندولهای پوستی:
پزشک ندول را از نزدیک بررسی می کند تا علت آن را مشخص کند. گاهی اوقات علت مشخص نیست و ممکن است به مطالعات تصویربرداری مانند: سونوگرافی نیاز باشد. اکسیزیون نیز راه دیگری برای برداشتن ندول و کشف علت آن است.
درمان ندول ها:
اگر گره غیرسرطانی باشد، مانند ندول خوش خیم تیروئید، پزشک ممکن است بدون ارائه درمان، آن را تحت نظر بگیرد.
اگر تولید بیش از حد هورمونی مانند هورمون تیروئید باعث ایجاد گره شود، پزشک ممکن است داروهای تجویزی برای سرکوب هورمون به فرد تجویز کند که باعث کوچک شدن آن می شود.
در برخی موارد، جراحی برای برداشتن گره های تیروئید ضروری است. اگر یک گره سرطانی باشد، پزشک ممکن است جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی یا هر سه گزینه درمانی را برای درمان ندول پیشنهاد کند.
علائم افراد مبتلا به آن به علت اصلی آنها بستگی دارد.
اگر یک غدد لنفاوی متورم که در طول عفونت وجود دارد، (مانند: عفونت دستگاه تنفسی فوقانی) علت گره باشد، با برطرف شدن عفونت با گذشت زمان بهبود می یابد. در موارد سرطان، تشخیص زودهنگام راه درمان موثر است.
اگر گره مشاهده شد، بایستی به پزشک مراجعه شود.
مطالب مشابه:
فیستول رکتوواژینال
فشارخون ثانویه
هیپوناترمی
آژنزیس کلیوی
آناتومی و ساختار سینه
منبع: healthline
1 دیدگاه