آزمایش پاپ اسمیر بعد از یائسگی
آیا بعد از یائسگی همچنان به انجام آزمایش پاپ اسمیر نیاز هست؟
- تست پاپ اسمیر، که به آن تست پاپ نیز گفته می شود، احتمالاً بخشی ضروری از روال مراقبت های بهداشتی فرد پس از یائسگی خواهد بود.
- پاپ اسمیر به بررسی سلامت کلی دهانه رحم کمک می کند. در صورتی که سلول هایی با الگوی رشد غیرطبیعی شناسایی شوند، می تواند نشانه اولیه سرطان دهانه رحم باشد.
- بیشتر (اما نه همه) انواع سرطان دهانه رحم توسط ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. HPV می تواند هفته ها، ماه ها یا حتی سال ها قبل از شناسایی در بدن به صورت غیرفعال وجود داشته باشد.
- این بدان معناست که فرد ممکن است پس از تاریخ اولیه عفونت، حتی پس از یائسگی، در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم باشد.
همه زنان باید تا سن ۶۵ سالگی آزمایش پاپ اسمیر به تنهایی و یا همراه با آزمایش HPV را انجام دهند.
برنامه غربالگری خاص فرد پس از یائسگی به موارد زیر بستگی دارد :
- در نوجوانی یا جوانی علیه HPV واکسینه شدند.
- از کاندوم یا سایر روشها در طول فعالیت جنسی مشترک استفاده کند.
- مصرف داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی.
- استفاده و یا عدم استفاده از نیکوتین، سیگار و یا سایر دخانیات.
- سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم یا ضعف سیستم ایمنی دارند.
در چه شرایطی انجام پاپ اسمیر متوقف می شود؟
پس از یائسگی، پزشک ممکن است در صورت داشتن برخی شروط، زمان بین پاپ اسمیر را تغییر داده و یا توقف کامل انجام آن را توصیه کند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نداشتن سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا سرطان دهانه رحم
- در یافت واکسن HPV در سنین نوجوانی و جوانی
- انجام هیسترکتومی
و حداقل داشتن شرایط زیر در آزمایشات پیشین:
- 3 نتیجه منفی متوالی پاپ اسمیر
- 2 نتیجه Co-Test منفی متوالی
- 2 نتیجه آزمایش HPV منفی متوالی
در صورتی که فرد سابقه شخصی سلول های پیش سرطانی یا سرطان دهانه رحم داشته، ممکن است بتواند پس از گذشت 20 سال از عمل جراحی برای برداشتن سلول ها یا رشد غیرطبیعی غربالگری را متوقف کند.
هر چند وقت یک بار باید در طول یا بعد از یائسگی آزمایش پاپ اسمیر انجام دهید؟
برنامه غربالگری معمولی به شرح زیر است:
پاپ اسمیر هر 3 سال یا
پاپ اسمیر و تست HPV (به نام Co-Test) هر 5 سال یکبار
تست HPV هر 5 سال یکبار
اگرچه این دستورالعمل ها بعد از 65 سالگی متفاوت خواهند ، اما به طور کامل از بین نمی روند.
بسیاری از پزشکان و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی توصیه می کنند که هر 5 سال یکبار آزمایش پاپ اسمیر و یا آزمایش HPV تا زمانی که به طور مداوم نتیجه منفی دریافت شود، انجام شود.
غربالگری به ویژه برای افرادی که بیش از یک شریک جنسی دارند و به طور مداوم از کاندوم یا سایر روش های حفاظت کننده استفاده نمی کنند، مهم است.
آیا انجام تست پاپ اسمیر پس از یائسگی دشوارتر خواهد بود ؟
با کاهش تدریجی هورمون های استروژن و پروژسترون، کانال واژن ممکن است خشک تر شود که این موضوع می تواند باعث شود که استفاده از اسپکولوم باعث ایجاد درد و ناراحتی در فرد شود.
آیا علائمی وجود دارد که باید مراقب آن باشید؟
برخی از گونه های HPV می توانند زگیل روی پوست ایجاد کنند. که می تواند شامل زگیل ناحیه تناسلی، زگیل های مسطح و… باشد. اما بیشتر سویه های HPV علائمی ایجاد نمی کنند. سلول های غیر طبیعی بدون ایجاد علائم به بافت های سالم گسترش می یابند که در صورت عدم درمان می توانند سرطانی شوند.
به طور کلی علائمی که معمولاً با سرطان دهانه رحم مرتبط هستند عبارتند از:
- درد مداوم لگن، شکم یا کمر
- ترشحات غیر معمول واژن
- درد در حین یا بعد از دخول از طریق واژن
- خونریزی بعد از دخول از طریق واژن
درصورت داشتن هر یک از این، در اسرع وقت با پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. آنها می توانند تعیین کنند که آیا علائم شما نتیجه HPV یا STI دیگری، نشانه اولیه سرطان دهانه رحم، یا به دلیل یک بیماری زمینه ای دیگر است.
تشخیص زودهنگام و درمان هر بیماری کلیدی برای جلوگیری از عوارض بعدی است.
برای کاهش خطر ابتلا به HPV و سرطان دهانه رحم چه کارهای دیگری می توانید انجام دهید؟
- HPV از طریق تماس پوستی منتقل می شود. اگر چه استفاده از کاندوم و سایر موارد می تواند به کاهش خطر انتقال کمک کند. اما آن را به طور کامل از بین نمی برند.
- اگر در حال حاضر یا گذشته تشخیص HPV داشته باشید، ممکن است به سایر سویه های HPV مبتلا شوید. انجام رابطه جنسی ایمن می تواند به کاهش خطر ابتلا به انواع جدید یا انتقال نوعی که دارید به دیگران کمک کند.
- مصرف استعمال دخانیات، سیگار کشیدن یا مصرف محصولات نیکوتین و تنباکو را محدود کنید یا از آن خودداری کنید. این موضوع می تواند به کاهش خطر ابتلا به چندین سرطان مختلف از جمله سرطان دهانه رحم کمک کند.
- اگر سابقه خانوادگی سرطان دهانه رحم دارید، ممکن است انجام غربالگری مکرر توصیه شود. با یک پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی صحبت کنید تا یک برنامه غربالگری متناسب با وضعیت شما ارائه دهند.
نکات کلی:
- حتی پس از یائسگی ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم باشید.
- غربالگری های منظم به پزشک شما اجازه می دهد تا تغییرات سلولی را سریعا تشخیص داده و اگر تغییری تشخیص داده شود، آنها می توانند به سرعت قبل از انتشار هر سلول غیر طبیعی به بافت سالم اعمال لازم را انجام دهند .
- تست پاپ اسمیر بهترین راه برای نظارت بر این تغییرات است. شما باید پس از یائسگی به گرفتن پاپ اسمیر ادامه دهید، مگر اینکه پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی به شما توصیه کرده باشد که آن را متوقف کنید .
مطالب مشابه: