جفت سر راهی
جفت سر راهی یک مشکل در دوران بارداری است که جفت به طور کامل یا تا حدی دهانه رحم را می پوشاند.
در دوران بارداری جفت عضوی است که در داخل رحم رشد می کند. برای تامین اکسیژن و تغذیه کودک و حذف مواد زائد کار می کند. جفت از طریق بند ناف به کودک شما متصل می شود. به طور معمول، جفت به بالا یا کنار دیواره داخلی رحم متصل است.
با جفت سرراهی، جفت پایین تر در رحم می چسبد. این منجر به ایجاد بخشی از بافت جفتی می شود که دهانه رحم را میپوشاند که می تواند منجر به خونریزی در دوران بارداری، حین یا پس از زایمان شود.
تغییرات رحم و جفت در دوران بارداری ممکن است منجر به اصلاح این مشکل به خودی خود شود. اگر اینطور نباشد، نوزاد با سزارین به دنیا می آید.
انواع مختلفی از جفت سر راهی وجود دارد:
- جفت سرراهی حاشیه ای: جفت در لبه دهانه رحم قرار دارد، اما آن را نمی پوشاند. این نوع جفت سرراهی به احتمال زیاد قبل از موعد زایمان به خودی خود برطرف می شود.
- جفت سرراهی جزئی: جفت تا حدی دهانه رحم را می پوشاند.
- جفت سرراهی کامل: جفت به طور کامل دهانه رحم را می پوشاند و واژن را مسدود می کند. این نوع جفت سرراهی کمتر خود را اصلاح می کند.
هر نوع جفت سرراهی می تواند باعث خونریزی واژینال در دوران بارداری و زایمان شود. به دلیل خطر بالای خونریزی، اکثر افراد به زایمان سزارین نیاز دارند.
علائم:
علامت اصلی جفت سرراهی خونریزی واژینال است که معمولاً بدون درد بعد از هفته بیستم بارداری است. گاهی اوقات، لکه بینی قبل ازخونریزی بیشتر اتفاق می افتد.
خونریزی ممکن است با انقباضات رحم قبل از زایمان که باعث درد می شود رخ دهد. این خونریزی همچنین ممکن است در اثر رابطه جنسی یا در طول معاینه پزشکی ایجاد شود. برای برخی از زنان، ممکن است خونریزی تا زمان زایمان اتفاق نیفتد. اغلب هیچ اتفاق واضحی وجود ندارد که منجر به خونریزی شود.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر در سه ماهه دوم یا سوم بارداری دچار خونریزی واژینال شدید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر خونریزی شدید است، به دنبال مراقبت های پزشکی اورژانسی باشید.
عوامل خطر:
جفت سرراهی در بین زنانی که:
- بچه دار شدن
- قبلاً تجربه زایمان سزارین داشتهاند.
- سابقه فیبروم رحمی دارید.
- وجود اسکار بر روی رحم ناشی از جراحی یا روش قبلی دارند.
- جفت سرراهی با بارداری قبلی داشتند.
- پس از انجام یک روش فن آوری کمک باروری (ART) برای درمان ناباروری باردار هستند.
- حامل بیش از یک جنین هستند.
- 35 سال یا بیشتر سن دارند.
- در معرض دود قرار دارند.
- کوکائین مصرف می کنند.
عوارض:
اگر جفت سرراهی دارید، پزشک شما و نوزادتان را زیر نظر میگیرد تا خطر این عوارض جدی را کاهش دهد:
- خون ریزی: خونریزی واژینال شدید و احتمالاً تهدید کننده زندگی (خونریزی) می تواند در طول بارداری، زایمان یا در چند ساعت اول پس از زایمان رخ دهد.
- زایمان زودرس : خونریزی شدید ممکن است باعث سزارین اورژانسی قبل از کامل شدن جنین شود.
- طیف جفت آکرتا: جفت سرراهی با گروهی از شرایط به نام طیف جفت آکرتا مرتبط است. با این شرایط، جفت به داخل یا از طریق دیواره رحم رشد می کند. جفت آکرتا در دوران بارداری یا حین زایمان و پس از آن خطر خونریزی بالایی دارد.
تشخیص جفت سر راهی:
جفت سر راهی از طریق سونوگرافی تشخیص داده می شود، چه در طی یک ویزیت معمول قبل از تولد یا پس از یک دوره خونریزی واژینال. بیشتر موارد جفت سرراهی در طول معاینه سونوگرافی سه ماهه دوم تشخیص داده می شود.
تشخیص اولیه ممکن است با دستگاه سونوگرافی روی شکم شما انجام شود. برای تصاویر دقیق تر، ممکن است به یک سونوگرافی ترانس واژینال نیز نیاز داشته باشید که از یک دستگاه عصا مانند در داخل واژن شما استفاده می کند. پزشک از موقعیت دستگاه مراقبت می کند تا جفت مختل نشود یا باعث خونریزی نشود.
درمان:
اگر جفت سرراهی در طول یک معاینه معمولی تشخیص داده شود، احتمالاً معاینات سونوگرافی مکرر برای نظارت بر هرگونه تغییر در جفت تجویز خواهد شد.
در بسیاری از زنانی که جفت سرراهی در اوایل بارداری تشخیص داده می شود، این بیماری خود به خود برطرف می شود. با رشد رحم، فاصله بین دهانه رحم و جفت ممکن است افزایش یابد. همچنین جهت رشد جفت ممکن است در رحم بیشتر باشد و لبه های بافت جفت نزدیک دهانه رحم کوچک شود.
اگر جفت سرراهی برطرف شود، ممکن است بتوانید برای زایمان طبیعی برنامه ریزی کنید. اگر حل نشد، برای زایمان سزارین برنامه ریزی خواهید کرد.
درمان خونریزی:
خونریزی واژینال پس از 20 هفته به عنوان یک اورژانس پزشکی درمان می شود. ممکن است در بخش زایمان بیمارستان بستری شوید. شما و نوزادتان تحت نظر خواهید بود و ممکن است برای جایگزینی خون از دست رفته نیاز به تزریق خون داشته باشید.
اگر در هفته 36 هستید، احتمالاً برای به دنیا آوردن نوزاد سزارین خواهید شد، اگر خونریزی شدید دارید یا خطری برای سلامتی شما یا کودک وجود دارد، ممکن است قبل از هفته 36 به سزارین اورژانسی نیاز باشد.
در صورتیکه برای اولین بار بود که خونریزی داشتید و خونریزی برای حداقل 48 ساعت متوقف شد، ممکن است از بیمارستان به خانه فرستاده شوید. اگر همچنان به خونریزی شدیدتر مبتلا شوید، تیم مراقبت های بهداشتی شما ممکن است توصیه کنند که در بیمارستان بمانید.
درمان بدون خونریزی:
هنگامی که خونریزی وجود ندارد، هدف درمان کاهش خطر خونریزی احتمالی و نزدیک کردن شما به تاریخ زایمان است. پزشک احتمالاً توصیه می کند که از موارد زیر اجتناب کنید:
- رابطه جنسی یا فعالیت جنسی که می تواند منجر به ارگاسم شود.
- ورزش متوسط یا شدید
- بلند کردن اجسام متوسط یا سنگین
- ایستادن برای مدت طولانی
اگر پس از اولین دوره خونریزی از بیمارستان به خانه فرستاده می شوید، انتظار می رود این توصیه ها را برای کاهش خطر خونریزی دوم دنبال کنید.
اگر خونریزی واژینال یا انقباض دارید، به شما توصیه می شود که مراقبت های پزشکی اورژانسی دریافت کنید.
زایمان برنامه ریزی شده سزارین:
حتی اگر در طول بارداری به دلیل جفت سرراهی خونریزی نداشته باشید – یا از اولین قسمت خونریزی نداشته باشید – احتمالاً بین هفته های 36 تا 37 برای زایمان سزارین برنامه ریزی شده است.
اگر زایمان شما قبل از هفته 37 برنامه ریزی شده باشد، پزشک به شما کورتیکواستروئیدها را برای کمک به رشد ریه های کودک پیشنهاد می کند.
تفاوت بین جفت سر راهی و جداشدگی جفت چیست؟
در جفت سرراهی، جفت تمام یا بخشی از دهانه رحم را می پوشاند. حتی اگر جفت در موقعیت پیچیدهای قرار دارد، همچنان به رحم شما متصل است. جدا شدن جفت زمانی است که جفت از رحم شما جدا می شود. هر دو مورد می توانند باعث خونریزی واژینال در دوران بارداری و زایمان شوند.
مطالب مشابه:
نارسایی جفت: علل و درمان
جفت آکرتا
سندرم انتقال خون دوقلوها
جفت کلسیفیه در بارداری
خونریزی در دوران بارداری
منابع: mayoclinic, my.clevelandclinic