بارداری و بیماری کلیوی
بارداری می تواند باعث فشار اضافی کلیه در افراد مبتلا به بیماری مزمن کلیه (CKD) شود. افراد باردار مبتلا به بیماری کلیوی پیشرفته ممکن است در معرض خطر بیشتری از عوارض سلامتی مانند پره اکلامپسی و کم خونی باشند.
فرد مبتلا به CKD از دست دادن تدریجی عملکرد کلیه را تجربه می کند که در نهایت می تواند منجر به نارسایی کلیه شود. CKD در یک فرد باردار نیز ممکن است خطر زایمان زودرس را افزایش دهد و بر سلامت جنین تأثیر بگذارد.
بارداری ممکن است باعث پیشرفت سریعتر بیماری مزمن کلیه شود و فرد ممکن است زودتر از زمانی که باردار نبوده به درمان هایی مانند دیالیز یا پیوند کلیه نیاز داشته باشد.
ارتباط بین بارداری و بیماری کلیوی:
کلیه ها مواد زائد مختلفی مانند: اسید اوریک را از بدن خارج کرده و از طریق ادرار دفع می کنند. کلیهها همچنین مواد مغذی را از خون بازجذب می کنند، ترکیبات ضروری را آزاد می کنند و به تنظیم فشار خون کمک می کنند.
در دوران بارداری، جریان خون به کلیهها افزایش مییابد و نرخ فیلتراسیون گلومرولی (GFR) میتواند تا 50 درصد افزایش یابد. GFR به مقدار خونی که کلیه ها می توانند در هر دقیقه فیلتر کنند، اشاره دارد.
افزایش جریان خون و GFR در دوران بارداری می تواند کلیه ها را تحت فشار قرار دهد و باعث شود آنها سخت تر از حد معمول کار کنند. که می تواند بر نحوه عملکرد آنها تأثیر بگذارد.
بارداری ممکن است در افراد مبتلا به CKD در مراحل اولیه، باتوجه به سلامت کلی آنها، منجر به عوارض نشود.
با این حال، فشار اضافی روی کلیه ها ممکن است باعث عوارض شدید در افراد باردار مبتلا به CKD پیشرفته از مراحل 3 تا 5 شود.
یک فرد باردار مبتلا به CKD پیشرفته ممکن است در صورت داشتن موارد زیر بیشتر دچار عوارض شود:
- مرحله پیشرفته تر بیماری کلیوی
- فشار خون بالا
- پروتئینوری، که در آن پروتئین به داخل ادرار نشت می کند.
- سطوح بالای ماده زائد کراتینین که می تواند نشان دهنده عدم تطابق کلیه ها با بارداری باشد.
تحقیقات انجام شده در سال 2019 همچنین نشان می دهد که افراد مبتلا به پره اکلامپسی، وضعیتی که باعث افزایش ناگهانی فشار خون در دوران بارداری می شود، ممکن است خطر بیشتری نسبت به جمعیت بزرگتر مبتلا به CKD در سنین بالاتر داشته باشند.
بیماری کلیوی و عوارض بارداری:
خطر عوارض ناشی از بیماری کلیوی در دوران بارداری برای افراد مبتلا به CKD پیشرفته بیشتر است. عوارض ممکن است بر فرد باردار و جنین در حال رشد تأثیر بگذارد.
عوارض برای فرد باردار:
تحقیقات نشان می دهد که بارداری می تواند باعث کاهش سریع عملکرد کلیه در افراد مبتلا به CKD پیشرفته شود.
یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که افراد باردار مبتلا به مرحله 3a CKD عملکرد کلیه را از دست دادند که معادل 1.7 سال بیماری کلیوی است. افراد باردار با مراحل 4 تا 5 CKD عملکرد کلیه را معادل 4.9 سال بیماری کلیوی از دست دادند.
سایر عوارض احتمالی برای فرد باردار شامل موارد زیر است:
- درمان اولیه: طبق مطالعه سال 2019، افراد باردار مبتلا به CKD پیشرفته احتمالاً 2.5 سال زودتر از زمانی که باردار نشده بودند به پیوند کلیه یا دیالیز نیاز داشتند.
- پره اکلامپسی: CKD خطر ابتلا به پره اکلامپسی را در افراد افزایش می دهد. علائم شامل: سردرد شدید، درد و استفراغ است. به ندرت، این وضعیت می تواند منجر به اکلامپسی شود که می تواند زندگی فرد باردار و جنین متولد نشده را تهدید کند.
- همولیز، افزایش آنزیم های کبدی و سندرم پلاکت کم (HELLP): سندرم HELLP بر کبد، خون و فشار خون تأثیر می گذارد. بدون درمان، این سندرم ممکن است شدید باشد و بارداری را دچار مشکل کند.
- کم خونی: CKD ممکن است خطر کم خونی را افزایش دهد. در افراد مبتلا به CKD، کم خونی ممکن است خطرات اختلال شناختی، بستری شدن در بیمارستان و مرگ و میر را افزایش دهد. در بارداری، کم خونی می تواند منجر به پیامدهای نامطلوب جنین، از جمله زایمان زودرس شود.
- از دست دادن بارداری: مطالعه سال 2019 بیان می کند که از دست دادن بارداری برای افراد در تمام مراحل CKD، از جمله مراحل اولیه، یک خطر است. خطر مرده زایی برای افراد مبتلا به CKD 9برابر بیشتر از افراد بدون آن است.
عوارض برای جنین:
عوارض بالقوه برای جنین شامل موارد زیر است:
محدودیت رشد جنین(FGR):
CKDمی تواند خطر FGR را افزایش دهد، که باعث می شود نوزاد با وزن کمتر از متوسط متولد شود. پزشکان FGR را با عوارض کوتاهمدت و بلندمدت مرتبط میدانند، از جمله:
- هیپوگلیسمی
- سپسیس
- مشکلات شناختی و رشد عصبی
- فلج مغزی
زایمان زودرس:
CKD خطر زایمان زودرس را که قبل از هفته 37 بارداری رخ می دهد، افزایش می دهد. می تواند منجر به عوارضی شود، از جمله:
- مشکلات رشد عصبی
- اختلالات عصبی
- آسم
- کاهش شنوایی
مدیریت بیماری کلیه در دوران بارداری:
افراد باردار مبتلا به CKD ممکن است علاوه بر مراقبتهای معمول دوران بارداری خود به معاینات و اسکنهای تصویربرداری مکرر نیاز داشته باشند.
ممکن است پزشک نیاز به تنظیم درمان بیماری مزمن کلیه در دوران بارداری داشته باشد، زیرا برخی از داروها ممکن است برای رشد جنین مضر باشند. آنها ممکن است داروهای خاصی را با جایگزین های ایمن تر تعویض کنند و عملکرد کلیه و فشار خون فرد باردار را از نزدیک بررسی کنند.
یک فرد باردار مبتلا به بیماری مزمن کلیه نیاز به درمان و نظارت بر فشار خون خود دارد، زیرا در معرض خطر ابتلا به پره اکلامپسی است. برای کاهش این خطر، پزشک ممکن است به فرد توصیه کند دوز پایین آسپرین و داروهای فشار خون تجویز شده را مصرف کند.
یک فرد باردار مبتلا به بیماری کلیوی ممکن است به آهن نیز نیاز داشته باشد که پزشک می تواند آن را از طریق تزریق و ویتامین D تجویز کند.
یک رژیم غذایی سالم همچنین ممکن است به فرد در مدیریت CKD کمک کند.
پزشک ممکن است به فرد مبتلا به این بیماری توصیه کند که از غذاهای سرشار از فسفات و پتاسیم پرهیز کند و متعادل از موارد زیر استفاده کند:
- میوه ها و سبزیجات
- منابع پروتئینی سالم، مانند: گوشت، حبوبات، یا لوبیا
- غذاهای نشاسته ای سالم مانند: برنج سبوس دار، نان یا پاستا
- برخی از لبنیات یا جایگزین های لبنی
- نمک، شکر و چربی های اشباع شده محدود است.
زمان مراجعه به پزشک:
اگر فردی علائم بیماری مزمن کلیه را دارد باید به پزشک مراجعه کند، زیرا درمان زودهنگام می تواند به جلوگیری از بدتر شدن علائم کمک کند.
افراد ممکن است در مراحل اولیه CDK علائمی نداشته باشند. علائم مرحله آخر ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- ادرار تیره یا خونی
- تنگی نفس
- گرفتگی عضلات
- خستگی و مشکل در خوابیدن
- تورم در دست ها و پاها
- بی اشتهایی
اگر فردی مبتلا به بیماری مزمن کلیه باشد و باردار شود، ضروری است که با پزشک در ارتباط باشد. چراکه بارداری خطر بروز عوارض مختلف را در افراد مبتلا به CKD افزایش می دهد که این موارد نیاز به نظارت و درمان دارند.
آیا بارداری با یک کلیه بی خطر است؟
افراد باردار با یک کلیه در معرض خطر بیشتری هستند.
آیا کسی می تواند در دوران بارداری دیالیز شود؟
فرد می تواند در دوران بارداری دیالیز شود. با این حال، دیالیز در دوران بارداری به طور قابل توجهی خطر ابتلا به عوارض سلامتی را افزایش می دهد.
دیالیز روشی است که اغلب شامل هدایت خون به دستگاه برای حذف مواد زائد و مایع اضافی است. اگر کلیهها نتوانند به درستی کار کنند، ممکن است به دیالیز منظم نیاز داشته باشند.
به طورکلی
بین بیماری مزمن کلیه (CKD) در دوران بارداری و عوارض مختلف سلامتی برای فرد باردار و نوزاد متولد نشده ارتباط وجود دارد. اینها شامل کاهش سریعتر عملکرد کلیه، پره اکلامپسی و زایمان زودرس است.
خطرات عوارض در دوران بارداری برای افراد مبتلا به مراحل پیشرفته CKD بیشتر است. یک فرد مبتلا به CKD ممکن است علاوه بر درمان معمول قبل از زایمان، به مراقبت بیشتری نیاز داشته باشد.
فرد باید در مورد گزینه های درمانی CKD در دوران بارداری با پزشک مشورت کند. فرد مبتلا به CKD همچنین می تواند قبل از بارداری با پزشک در مورد خطرات بارداری و اقداماتی که می تواند برای مدیریت آنها انجام دهد صحبت کند.
مطالب مشابه:
برنامه ریزی و سلامت قبل از بارداری
دیابت و بیماری کلیوی
سطح پروژسترون در دورانبارداری
خطرات اورولوژیک بارداری
آژنزیس کلیوی
منبع: medicalnewstoday