هموروئید بارداری
هموروئید که به آن انبوه نیز میگویند، رگهای خونی متورم در داخل و اطراف مقعد و پایین رکتوم هستند. این معمولاً در زنان باردار در سه ماهه سوم بارداری دیده می شود، زمانی که رحم بزرگ شده به وریدها فشار وارد می کند که به آن هموروئید بارداری می گویند.
هموروئید ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد. زنان باردار تغییرات داخلی و خارجی زیادی را در بدن خود تجربه می کنند. از این رو آنها بیشتر مستعد ابتلا به هموروئید هستند.
بواسیر بارداری باعث ناراحتی، خارش و خونریزی در هنگام اجابت مزاج می شود. مهم است که آنها را در مراحل اولیه درمان کنید، زیرا ممکن است در هنگام زایمان بدتر شود زمانی که زن سعی می کند نوزاد را از رحم خارج کند.
انبوه در دوران بارداری نیز گاهی اوقات عود کننده است. برخی از زنانی که در اولین حاملگی خود هموروئید داشتند، احتمال بیشتری دارد که در بارداری بعدی خود نیز این علائم را ایجاد کنند.
گرچه هموروئید باعث تحریک و تأثیر بر سبک زندگی در دوران بارداری می شوند، اما برای مادر و جنین مضر نیستند. این مشکل زمانی قابل درمان است که در زمان مناسب روند درمان شروع شود.
دلیل ایجاد هموروئید:
انبوه در دوران بارداری می تواند به دلایل زیر ایجاد شود:
- زنان باردار تغییرات هورمونی بزرگی را تجربه می کنند. هورمون پروژسترون در بارداری به میزان قابل توجهی افزایش می یابد و باعث شل شدن دیواره سیاهرگ های نزدیک مقعد می شود. به همین دلیل، سیاهرگ ها به راحتی متورم می شوند و در نتیجه هموروئید ایجاد می شود.
- در دوران بارداری، رحم در لگن منبسط میشود و در نتیجه به سیاهرگهای نزدیک مقعد و راست روده فشار وارد میشود. از این رو رگ ها متورم می شوند و باعث درد می شوند.
- زنان باردار مبتلا به یبوست بیشتر در معرض ابتلا به هموروئید هستند. یبوست در اکثر زنان در دوران بارداری رایج است، زیرا رحم رشد می کند و روی روده فشار می آورد، حتی اگر بعید است که همه افراد دچار انبوهی شوند.
- زنانی که در هنگام اجابت مزاج فشار می آورند.
- نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی
- تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند بر عملکرد دستگاه گوارش تأثیر بگذارد و در نتیجه باعث یبوست شود.
- رژیم غذایی کم فیبر همچنین می تواند منجر به یبوست و در نتیجه ایجاد هموروئید شود.
علائم مرتبط با هموروئید بارداری چیست؟
هموروئید در دوران بارداری علائم زیر را دارند:
- خونریزی هنگام اجابت مزاج
- خارش، ناراحتی و تورم در مقعد
- رشد توده ای مانند که از مقعد آویزان شده است.
- ناراحتی هنگام دفع مدفوع
- ترشح مخاط بعد از اجابت مزاج
- احساس سوزش بعد از اجابت مزاج
انواع هموروئید بارداری چیست؟
دو نوع توده وجود دارد که ممکن است در دوران بارداری ایجاد شود:
هموروئید داخلی:
که در داخل راست روده می باشد و معمولاً هیچ علائمی ایجاد نمی کند. اینها گاهی اوقات باعث ناراحتی خفیف در حین یا بعد از اجابت مزاج در هنگام زور زدن می شوند. در موارد نادر، خونریزی ممکن است رخ دهد. ممکن است فرد نتواند بواسیر داخلی را ببیند یا احساس کند مگر اینکه درد یا خونریزی وجود داشته باشد.
هموروئید خارجی:
بیرون، اطراف مقعد می باشد. علائم معمولا با هموروئید خارجی تجربه می شود. این نوع حتی می تواند منجر به بواسیر ترومبوز شود (لخته خون روی رگهای بواسیر که منجر به درد شدید و تورم بافتهای مقعد) می شود.
درمان هموروئید:
بواسیر بارداری در نهایت بعد از بارداری به خودی خود بهبود می یابد.
در همین حال، برخی از درمانهای خانگی و روتینها میتوانند درد و سوزش را کاهش دهند که به شرح زیر است:
- مقعد باید تمیز و خشک نگه داشته شود. برای تمیز کردن ناحیه بعد از اجابت مزاج می توان از دستمال مرطوب استفاده کرده چراکه نسبت به استفاده از دستمال توالت خشک می تواند کمتر منجر به تحریک شود.
- کمپرس یخ باید به طور مکرر روی آن ناحیه اعمال شود. این می تواند به کاهش درد و کاهش تورم کمک کند.
- ناحیه مقعد باید به مدت 10 دقیقه در روز با آب گرم شسته شود. این کار را می توان با نشستن روی یک حوضه نصب شده بر روی صندلی توالت انجام داد. همچنین پر کردن وان با آب گرم و نشستن روی آن می تواند کمک کند. آب گرم به ضد عفونی هر باکتری در اطراف منطقه مقعد کمک می کند و منطقه را از ابتلا به عفونت های بیشتر در امان نگه می دارد.
- برای کمک به کاهش احساس خارش ، می توان از شستشو آن ناحیه با جوش شیرین کمک گرفت.
- از خاراندن یا پاک کردن شدید ناحیه باید اجتناب شود. پاک کردن ملایم با حوله مرطوب پس از حمام کردن یا حرکات روده توصیه می شود.
- تا زمانی که ناحیه مقعد خشک نگه داشته شود، تحریک و خارش از بین می رود. رطوبت بیش از حد می تواند ناراحتی را افزایش دهد.
- می توان از دستمال مرطوب یا پد برای تمیز کردن ناحیه استفاده کرد.
- حمام کردن در آب مخلوط نمک اپسوم می تواند تحریک را کاهش دهد.
- مسکن ها: در صورت ایجاد درد و سوزش می توان از پماد یا کرم برای بواسیر خارجی استفاده کرد.
هنگامی که درمان های خانگی به کاهش علائم کمک نمی کند، بایستی به پزشک مراجعه شود. همچنین لازم است قبل از مصرف هر گونه داروی خانگی برای درمان هموروئید در دوران بارداری با پزشک مشورت شود.
چگونه می توان از هموروئید پیشگیری کرد؟
پیشگیری کلیدی از هموروئید در دوران بارداری، جلوگیری از یبوست است. در زیر چند نکته برای جلوگیری از آن وجود دارد.
- گنجاندن غذاهای غنی از فیبر در رژیم غذایی روزانه به جلوگیری از یبوست کمک می کند. برخی از غذاهای پر فیبر، میوه هایی مانند: گلابی، آووکادو و انواع توت ها هستند. سبزیجات مانند: کلم بروکلی ، چغندر ، هویج ، لوبیا ، عدس ، نخود سبز و غلات کامل مانند: جو دوسر ، برنج قهوه ای و غیره. آجیل و دانه در یک رژیم غذایی منظم نقش مهمی در جلوگیری از یبوست دارند.
- نوشیدن مایعات زیاد به کاهش مشکل در دفع مدفوع کمک می کند. نوشیدن حداقل 2-3 لیتر آب در روز ضروری است.
- استفاده از توالت به محض احساس نیاز توصیه می شود.
- پرهیز از نشستن یا ایستادن طولانی مدت به کاهش فشار روی وریدهای رکتوم کمک می کند
- فعال نگه داشتن بدن با انجام تمرینات عضلات لگن در دوران بارداری می تواند به جلوگیری از یبوست کمک کند. کگل به فعال شدن عضلات لگن و حمایت از راست روده کمک می کند. با انجام چنین تمریناتی می توان جریان خون به ناحیه رکتوم را بهبود بخشید.
آیا بواسیر روی کودک من تأثیر می گذارد؟
برخی از مردم نگران هستند که بواسیر ممکن است بر بارداری یا جنین آنها تأثیر بگذارد. هیچ مدرکی برای تایید این موضوع وجود ندارد.
با این حال، نگرانی هایی وجود دارد که مرحله فشار زایمان می تواند هموروئید را بدتر کند. اگر نگران خونریزی در دوران بارداری یا تولد هستید ، بایستی با پزشک یا ماما خود مطرح کنید.
چه زمانی بیشتر احتمال دارد که در دوران بارداری هموروئید تجربه شود؟
فشار روی وریدهای اطراف مقعد ممکن است با پیشرفت بارداری بدتر شود. این به دلیل رشد رحم شما و افزایش اندازه کودک است. به همین دلیل است که هموروئید در سه ماهه دوم و سوم بارداری شایع تر است.
مطالب مشابه:
انواع بیماری های مقعدی
ناراحتی های رایج بارداری
پرولاپس رکتوم
شقاق مقعدی
رژیم بارداری
منابع: healthlibrary.askapollo, pregnancybirthbaby
1 دیدگاه