سندرم روده کوتاه
بیماری سندرم روده کوتاه (SBS) یک بیماری نادر است که در آن اختلال شدید عملکرد روده مانع از جذب درشت مغذی ها و ریزمغذی ها میشود. بزرگسالان معمولا پس از عمل جراحی برداشتن بخش بزرگی از روده یا آسیب قابل توجهی به روده کوچک دچار SBS میشوند. این وضعیت سخت میتواند باعث شود فرد برای مدتی طولانی مدت یا دائمی به تغذیه تزریقی نیاز داشته باشد و منجر به عوارض قابل توجه، افزایش استفاده از مراقبت های بهداشتی و کاهش قابل ملاحظه کیفیت زندگی شود.
علت و پاتولوژی بیماری:
اگر چه این بیماری نادر است. اما محققان چندین عامل خطر و اختلالات مرتبط با SBS را شناسایی کرده اند. اینها شامل ایسکمی مزانتریک، ترومای شکمی، بیماری کرون، آنتریت پرتویی، انسداد عروق یا سایر عوارض انسدادی بعد از عمل و جراحی های مکرر شکم است. در 50 درصد موارد جراحی های قدیمی شکم علت اصلی SBS هستند.
عوارض بیماری روده کوتاه:
انواع عوارض بالینی میتواند در بیماران مبتلا به SBS رخ دهد. از جمله اسهال مزمن، کاهش وزن مرتبط با سوء جذب، اختلالات مایعات و الکترولیت ها، کمبود ریزمغذی ها، سنگ های کلیوی، و بیماری های کبد و کلیه. این عوارض اغلب با از بین رفتن سطح جذب روده و انتقال سریع روده ناشی از بیماری زمینه ای، تغییر آناتومی روده و فیزیولوژی، یا درمان هایی مانند تغذیه تزریقی (PN) و کاتتر ورید مرکزی که از طریق آن تجویز میشود، همراه است. دکتر DiBaise توضیح میدهد که «عوارض ناشی از SBS معمولا مربوط به مناطق خاصی از روده است که از بین رفته است». بنابراین، این پیامدها میتوانند به پزشکان کمک کنند تا رویکرد خود را به مدیریت SBS معطوف کنند.
مدیریت:
بنا به اظهارات دکتر BiBaise و Bering، مدیریت این بیماری میتواند سخت باشد و ممکن است نیاز به حمایت تغذیه ای، مدیریت مایعات و الکترولیت ها و درمان های دارویی داشته باشد. به این ترتیب، یک رویکرد چند رشته ای به مدیریت این بیماری توصیه میشود تا بهترین و مناسب ترین مراقبت های بهداشتی ارائه شود.
ملاحظات غذایی برای مدیریت SBS:
بزرگسالان مبتلا به SBS باید تحت یک ارزیابی تغذیه ای کامل قرار گیرند که میتواند به اصلاح رژیم غذایی و مایعات کمک کند. برای به حداکثر رساندن جذب مایعات و مواد مغذی، رژیم غذایی شامل کربوهیدارت ها، پروتئین با کیفیت بالا، مکمل های سدیم و قندهای ساده برای اکثر بیماران مفید میباشد. مقدار کربوهیدرات، چربی، اگزالات و فیبر رژیم غذایی باید متناسب با آناتومی روده بیمار باشد. به عنوان مثال، بیماران مبتلا به کولون پیوسته (colon in continuity) نیاز به محدودسازی چربی و اگزالات دارند.
مایعات و الکترولیت ها:
از آنجایی که بیماران مبتلا به SBS در معرض افزایش خطر کم آبی هستند، نظارت روتین بر برونده ادرار، عملکرد کلیه و سطح الکترولیت ها مهم است. مایعات تزریقی و الکترولیت های خوراکی یا تزریقی ممکن است برای برخی از بیماران ضروری باشد. علاوه بر این، اکثر بیماران مبتلا به SBS باید از مایعات خوراکی هیپرتونیک و هیپوتونیک نیز اجتناب کنند. محلول های آبرسان خوراکی میتواند به ویژه برای بیمارانی که ژژنوستومی انتهای دارند مفید باشد.
داروهای سندرم روده کوتاه:
در حال حاضر چندین دسته از داروها برای کمک به مدیریت اسهال در بیماران مبتلا به SBS در دسترس هستند. دکتر DiBaise و Being در مقاله مروری خود بیان میکند که عوامل ضد تحرک و ضد ترشح یک پایه اصلی در درمان SBS هستند. نویسندگان این مقاله همچنین نمودار مفصلی را ارائه میدهند که توصیه هایی برای این داروها و سایر داروها و هر گونه ملاحظات مرتبط را توضیح میدهد.
مهم است بدانیم که از آنجایی که ممکن است این داروها به راحتی توسط بیماران مبتلا به SBS جذب نشوند، میتوان از داروهای استفاده کرد که در ناحیه پروگزیمال ژژنوم جذب میشوند. در صورت امکان با نظارت بر سطح دارو در خون میتوان از جذب آن اطمینان حاصل کرد. به طور کلی نباید از داروهای که دارای رهایش تاخیر هستند، استفاده شود. به جای آنها میتوان از مایعات موضعی یا سایر روش های تحویل دارو استفاده کرد.
محققین علاقه زیادی به توسعه فاکتورهای رشد روده ای و سایر عوامل برای کند کردن عبور از روده و در نتیجه افزایش جذب رودهای دارند. یک آنالوگ پپتیدی شبه گلوتاتیون (GLP)- 2 در دسترس است که میتوان از آن برای درمان SBS استفاده کرد. این دارو به صورت تزریق زیرجلدی روزانه تجویز میشود که میتواند باعث بهبود جذب روده شود. سایر عوامل با اثر طولانیتر از GLP-2 و GLP-1 در حال حاضر در حال توسعه هستند که میتوانند نویدبخش باشند که با دسترسی به این داروها میتوان امید داشت دوز تجویزی کمتری نیاز باشد و کارایی درمان بهبود یابد.
جراحی برای درمان سندرم روده کوتاه:
چندین گزینه جراحی برای درمان SBS و عوارض مربوط به آن و بهبود کیفیت زندگی در دسترس است. آنها عبارتند از:
- برداشت پیوستگی روده و حذف استوما برای کمک به بهبود عملکرد روده و کاهش خطر عفونت های مرتب با کاتتر
- باریک شدن روده برای بهبود عملکرد بیماران مبتلا به روده متسع
- استریکچروپلاستی برای برداشتن تنگی های خوشخیم
- چسباندن سروز برای بستن فیستول های مزمن. در این روش ممکن است دیگر نیازی به برداشتن فیستول نباشد. همچنین میتوان با روش های بازسازی و اتولوگ دستگاه گوارش طول روده را افزایش داد. در نتیجه سرعت انتقال در طول روده کاهش می یابد.
- پیوند روده برای بیمارانی که وابستگی مادام العمری به PN و عوارض شدید مرتبط به آن دارند، از جمله بیماری کبد، سپسیس کاتتر وردید مرکزی.
مطالب مشابه: