تغییرات خواب در بارداری
تغییرات خواب و ریتم های بیولوژیکی از اواخر بارداری تا پس از زایمان با افسردگی و اضطراب مرتبط است. دوره ی سه ماهه ی قبل و بعد از زایمان، زمان آسیب پذیری برای سلامت روان زنان است.
محققان 100 زن را انتخاب کردند که 73 نفر از آنها را از شروع سه ماهه سوم تا سه ماه بعد از زایمان دنبال کردند. آنها معیارهای ذهنی و عینی خواب، ریتم های بیولوژیکی، سطوح ملاتونین و قرار گرفتن در معرض نور را با استفاده از ابزارهای مختلفی از جمله پرسشنامه، سنجش های آزمایشگاهی و روش های دیگر تجزیه و تحلیل کردند.
علت تغییرات خواب در بارداری چیست؟
بر اساس یک مطالعه جدید، مجموعه ای از پارامترهای مختلف شامل: متغیرهای خواب و ریتم بیولوژیکی با شدت علائم افسردگی و اضطراب، از سه ماهه سوم بارداری تا ماه سوم بعد از زایمان، ارتباط نزدیکی دارند.
دوره سه ماهه قبل و بعد از زایمان، زمان آسیب پذیری برای سلامت روان زنان است. برآورد می شود که 15 تا 18 درصد از زنان در این دوره ی بعد از زایمان دچار اضطراب و 7 تا 13 درصد دچار افسردگی می شوند. علاوه بر این، نزدیک به 10 درصد از زنان در این مدت سطح های مختلف بالینی اضطراب و افسردگی را تجربه می کنند.
در مطالعاتی که تا به امروز به بررسی تغییرات خواب و ریتم های بیولوژیکی در طول دوره ی بعد از زایمان پرداخته است. محققان چندین متغیر را شناسایی کردند که با افسردگی و اضطراب مرتبط هستند. مهمتر از همه این ها، این تغییرات در ضریب شبانه روزی، میزان متوسط فعالیت در طول استراحت شبانه، و میزان منقطع شدن استراحت شبانه به شدت با علائم افسردگی و اضطراب بالاتر مرتبط بود.
نظریه محققان
بنیسیو فری، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد بخش روانپزشکی و علوم اعصاب رفتاری در دانشگاه مک مستر. گفت: اطلاعات ما اهمیت تثبیت ساعت بیولوژیکی را در طول دوره بعد از زایمان برای حفظ خلق و خوی سالم و به حداقل رساندن اضطراب نشان میدهد.
فری و تیم تحقیقاتی او این مطالعه را از کلینیک نگرانی های سلامت زنان در مرکز بهداشت سنت جوزف همیلتون انجام دادند. این کلینیک در زمینه اختلالات روانپزشکی در دوران زایمان، قبل از قاعدگی و قبل از یائسگی تخصص دارد.
علائم تغییرات خواب در دوره بارداری
جالب توجه است که یافته ها نشان میدهند. برخی از متغیرهای ریتم بیولوژیکی ممکن است برای علائم افسردگی در نقاط خاصی و در طول خط زمانی حوالی زایمان مهم باشند. به عنوان مثال، تکه تکه شدن بیشتر استراحت شبانه (یکسره نبودن استراحت) با کاهش علائم افسردگی در 6 تا 12 هفته بعد از زایمان مرتبط است. این دوره ای است که تمایل دارد با خطر بالاتر ابتلا به افسردگی بعد از زایمان همزمان شود.
حمایت از این مطالعه تا حدی توسط مؤسسه تحقیقاتی سنت جو همیلتون و جایزه تحقیقاتی بنیاد خیریه ترزا کاسیولی در سلامت زنان ارائه شد.
مطالب مشابه: