ارتباط متابولیسم و کاهش وزن
متابولیسم نقش مهمی در حفظ وزن سالم پس از کاهش وزن دارد. علاوه بر محدودیت کالری، ورزش یک تقویت کننده قابل توجه متابولیسم است. ورزش به ساخت توده عضلانی بدون چربی کمک می کند و سرعت متابولیسم را افزایش می دهد تا از انرژی بیشتری برای حفظ آن استفاده شود.
متابولیسم چیست؟
متابولیسم رشته ای از واکنش های شیمیایی در بدن است که انرژی لازم برای زندگی را ایجاد و تجزیه می کند. به عبارت دیگر، سرعتی است که بدن با آن انرژی مصرف می کند یا کالری می سوزاند.
بدن ما کالری ها را به روش های مختلف می سوزاند، از جمله انرژی مورد نیاز برای حفظ عملکرد بدن در حالت استراحت، که به آن نرخ متابولیسم پایه (BMR) می گویند. BMR شما تا حدی توسط ژنهایی که به ارث میبرید و ورزش و فعالیتهای روزمره تعیین میشود.
متابولیسم نیمه ژنتیکی است و عمدتاً خارج از کنترل فرد است. تغییر آن موضوع بحث قابل توجهی است. تعداد کمی از مردم فقط خوش شانس هستند. آنها ژنهایی را به ارث میبرند که متابولیسم سریعتری را تشویق میکنند و میتوانند بیشتر از دیگران بدون افزایش وزن مصرف کنند.
یک راه آسان برای درک متابولیسم این است که بدن خود را به عنوان یک موتور ماشین که همیشه در حال کار است نگاه کنید. هنگامی که شما خوابیده اید یا بی حرکت می نشینید، موتور شما مانند یک ماشین در حالت خاموش است.
بخشی از انرژی صرفاً برای روشن نگه داشتن موتور سوزانده می شود. انرژیهای موجود در غذاهایی که میخوریم و نوشیدنیهایی که مینوشیم، انرژی هستند که ممکن است فوراً استفاده یا ذخیره شوند (به ویژه به شکل چربی) برای استفاده در آینده.
سرعت عملکرد موتور بدن به طور متوسط در طول زمان، محاسبه می کند که چقدر کالری می سوزانید. اگر متابولیسم شما سریع یا بالا باشد، در حین فعالیت و در حالت استراحت کالری بیشتری می سوزانید.
متابولیسم بالا نشان می دهد که برای مدیریت وزن خود باید کالری بیشتری مصرف کنید. این یکی از دلایل اصلی است که چرا برخی از افراد می توانند بیشتر از دیگران غذا بخورند بدون اینکه وزن زیادی اضافه کنند.
فردی که متابولیسم پایین یا کندی دارد در زمان استراحت و در حین فعالیت کالری کمتری می سوزاند و از این پس مجبور است کمتر غذا بخورد تا دچار اضافه وزن نشود.
تبدیل غذا به انرژی:
متابولیسم فرآیندی است که در آن بدن غذا و نوشیدنی را به انرژی تبدیل می کند. در این فرآیند، کالری موجود در غذا و نوشیدنی با اکسیژن ترکیب می شود و انرژی مورد نیاز بدن را می سازد.
حتی در زمان استراحت، بدن برای تمام فعالیت های خود به انرژی نیاز دارد. اینها شامل تنفس، حفظ سطح هورمون ها، رشد و ترمیم سلول ها و ارسال خون در بدن است. تعداد کالری هایی که بدن در حالت استراحت برای انجام این کارها مصرف می کند، نرخ متابولیسم پایه نامیده می شود.
میزان متابولیسم پایه:
توده عضلانی یک عامل مهم در میزان متابولیسم پایه است. میزان متابولیسم پایه به موارد زیر بستگی دارد:
- سن: با افزایش سن، افراد ممکن است عضله خود را از دست بدهند. بیشتر وزن بدن از چربی است که باعث کاهش کالری سوزی می شود.
- اندازه و ترکیب بدن: افرادی که عضلات بیشتری دارند حتی در زمان استراحت کالری می سوزانند.
- جنسیت: مردان به طور معمول چربی بدن کمتر و عضله بیشتری نسبت به زنان هم سن و وزن دارند، که به این معنی است که مردان کالری بیشتری می سوزانند.
به غیر از میزان متابولیسم پایه، دو چیز دیگر تعیین میکند که بدن چه مقدار کالری در روز میسوزاند.
میزان حرکت بدن: هر حرکتی، مانند بازی تنیس یا پیاده روی به فروشگاه، می تواند بقیه کالری هایی را که فرد در روز مصرف می کند، بسوزاند. میزان متابولیسم را می توان به طور قابل توجهی تغییر داد، هم با انجام ورزش بیشتر و هم حرکت بیشتر در طول روز.
فعالیتهای روزانه که ورزش نیستند، گرمازایی فعالیت غیرورزشی (NEAT) نامیده میشوند. این شامل کارهای خانه، باغبانی و حتی بی قراری می شود. NEAT بین 100 تا 800 کالری مصرفی روزانه را شامل می شود.
نحوه استفاده بدن از غذا: جذب، هضم، حرکت و ذخیره غذا کالری می سوزاند. حدود 10 درصد از کالری مصرفی برای هضم غذا و دریافت مواد مغذی استفاده می شود. که این را می توان خیلی تغییر داد.
متابولیسم و وزن:
یک وضعیت پزشکی به ندرت متابولیسم را آنقدر کند می کند که باعث افزایش وزن شود. شرایطی که می تواند باعث افزایش وزن شود شامل سندرم کوشینگ یا داشتن غده تیروئید کم کار است که کم کاری تیروئید نیز نامیده می شود. این شرایط رایج نیست.
چندین چیز بر افزایش وزن تأثیر می گذارد. اینها شامل: ژن ها، رژیم غذایی، سبک زندگی، هورمون ها، خواب، فعالیت های بدنی و استرس است. زمانی که کالری بیشتری نسبت به کالری که می سوزانید مصرف می کنید یا زمانی که کالری کمتری نسبت به آنچه می خورید می سوزانید، می توانید وزن بیشتری به دست آورید.
به نظر می رسد تعداد کمی از مردم سریعتر و راحت تر از دیگران وزن کم می کنند. با این حال، همه افراد با سوزاندن کالری بیشتر از آنچه که مصرف می کنند، وزن کم می کنند. نکته آخر، شمارش کالری است. برای کاهش وزن باید کالری بیشتری با فعالیت بدنی بسوزانید یا کالری کمتری بخورید. در غیر این صورت، شما می توانید هر دو را انجام دهید.
اختلالات متابولیک:
اختلالات متابولیک شرایطی هستند که بر نحوه پردازش مواد مغذی یا آنزیم های خاص توسط بدن تأثیر می گذارند. شما ممکن است یک اختلال متابولیک را از والدین به ارث ببرید، و میزان غذا خوردن یا ورزش ممکن است حساب نشود.
انواع اختلالات متابولیک ارثی عبارتند از:
- بیماری گوچر
- بیماری های میتوکندری
- بیماری تای ساکس
- هموکروماتوز
- بیماری ادرار شربت افرا
- بیماری ویلسون
گام هایی برای متابولیسم سالم:
- ترک سیگار: ممکن است متابولیسم شما کند شود، اما بیماری قلبی، خطر ابتلا به سرطان و سایر مشکلات را کاهش خواهید داد.
- وعده های غذایی را حذف نکنید: متابولیسم شما به سرعت سازگار می شود و شروع به استفاده از کالری کمتری برای عملکردهای بدن می کند. اگر کالری را بیش از حد محدود کنید، بدن شما شروع به تجزیه ماهیچه ها برای انرژی می کند. از دست دادن توده عضلانی متابولیسم را کاهش می دهد.
- سوخت و ساز بدن خود را با سبزیجات و میوه های تازه، پروتئین بدون چربی و کربوهیدرات ها و چربی های سالم تامین کنید.
- تمرینات قدرتی یا سایر تمرینات مقاومتی در برابر وزن برای عضله سازی انجام دهید.
به طورکلی
متابولیسم نقش اصلی را در حفظ عملکرد بدن ایفا می کند. عوامل خاصی مانند: توده عضلانی، سن و فعالیت بدنی می توانند بر نحوه استفاده متابولیسم از کالری برای انرژی تأثیر بگذارند. آهسته یا سریع بودن عاملی برای افزایش یا کاهش وزن نیست.
نشانه های متابولیسم خوب چیست؟
علائم متابولیسم سریع عبارتند از: مشکل در افزایش وزن، افزایش کالری سوزی، افزایش تنفس، بی خوابی و تعریق مکرر. اصطلاح متابولیسم سریع یا آهسته اغلب بر اساس سرعت متابولیسم پایه یک فرد (BMR) استفاده می شود.
مطالب مشابه:
تیروئید پس از زایمان
آزمایشات خون بدنسازی
چاقی و سلول های ایمنی
مصرف غذا در شب و دیابت
پرکاری تیروئید
منبع: starhealth