علل شایع التهاب لوزه چیست؟
بیشتر موارد لوزه ناشی از یک عفونت ویروسی است، مانند ویروس هایی که باعث سرماخوردگی یا ویروس آنفولانزا می شوند. برخی از موارد نیز می تواند ناشی از عفونت باکتریایی باشد، که معمولاً نوعی باکتری به نام باکتری استرپتوکوک گروه A است.
التهاب لوزه:
ورم لوزه زمانی رخ می دهد که لوزه ها عفونی شوند. لوزه ها دو توده کوچک بافت نرم – یکی در دو طرف – در پشت گلو هستند. با باز کردن دهان و بیرون آوردن زبان، می توان لوزه ها را در آینه دید.
لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی هستند و با به دام انداختن میکروب هایی که فرد را بیمار می کند به سلامت فرد کمک می کنند. وقتی لوزه ها عفونی میشوند، متورم و درد میکنند و بلع ممکن است باعث درد شود. به التهاب لوزه ها، لوزه فارنژیت نیز میگویند، اما بیشتر مردم آن را گلودرد می نامند.
سه نوع وجود دارد:
لوزه حاد: این علائم معمولاً 3 یا 4 روز طول می کشد اما می تواند تا 2 هفته ادامه یابد.
التهاب لوزه های عود کننده: زمانی است که فرد چندین بار در سال به ورم لوزه مبتلا می شود.
لوزه مزمن: زمانی است که فرد یک عفونت طولانی مدت لوزه دارد.
علائم التهاب لوزه:
نشانه های اصلی التهاب لوزهها التهاب و تورم لوزهها است که گاهی به اندازهای شدید است که تنفس از طریق دهان را سخت میکند. علائم دیگر عبارتند از:
- درد یا حساسیت به گلو
- تب
- لوزه های قرمز
- یک پوشش سفید یا زرد روی لوزه ها
- تاول ها یا زخم های دردناک روی گلو
- سردرد
- بی اشتهایی
- گوش درد
- مشکل در بلع
- غدد متورم در گردن یا فک
- تب و لرز
- بوی بد دهان
- صدای خش دار یا خفه شده
- گرفتگی گردن
علائم التهاب لوزه در کودکان:
در کودکان، علائم ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
- ناراحتی معده
- استفراغ
- دل درد
- آب دهان
- عدم تمایل به خوردن یا قورت دادن
علل و عوامل خطر التهاب لوزه ها:
عفونت های باکتریایی و ویروسی باعث التهاب لوزه می شوند. یک علت شایع باکتری استرپتوکوک است که می تواند باعث گلودرد استرپتوکوکی نیز شود. سایر علل شایع عبارتند از:
- آدنوویروس ها
- ویروس آنفولانزا
- ویروس اپشتین بار (EBV)
- ویروس های پاراآنفلوانزا
- انتروویروس ها
- ویروس هرپس سیمپلکس
برخی موارد ممکن است فرد را در معرض خطر بیشتر ابتلا به لوزه قرار دهد مانند:
- سن: کودکان بیشتر از بزرگسالان به ورم لوزه مبتلا می شوند. کودکانی که بین 5 تا 15 سال سن دارند بیشتر در معرض ابتلا به لوزه های ناشی از عفونت های باکتریایی هستند. لوزه های ناشی از عفونت های ویروسی در کودکان بسیار خردسال شایع تر است. افراد مسن نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به لوزه هستند.
- قرار گرفتن در معرض میکروب: کودکان همچنین زمان بیشتری را با سایر کودکان هم سن خود در مدرسه یا اردو می گذرانند. بنابراین به راحتی می توانند عفونت هایی را که منجر به التهاب لوزه می شود، گسترش دهند. بزرگسالانی که زمان زیادی را در کنار کودکان خردسال می گذرانند، مانند معلمان، ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به عفونت و لوزه قرار گیرند.
تشخیص التهاب لوزه:
پزشک یک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. پزشک به لوزه ها نگاه میکند تا ببینند لوزه ها قرمز یا متورم هستند یا چرک دارند. همچنین تب و علائم عفونت در گوش و بینی را بررسی میکند، کناره های گردن را برای تورم و درد معاینه می کند.
ممکن است برای پیدا کردن علت التهاب لوزه به آزمایشاتی نیاز باشد. آنها عبارتند از:
یک سواب گلو: پزشک بزاق و سلول های گلو را از نظر باکتری استرپتوکوک آزمایش می کند. آنها یک سواب پنبه ای را در امتداد پشت گلو می کشند. این ممکن است ناخوشایند باشد، اما ضرری ندارد. نتایج معمولاً در 10 یا 15 دقیقه آماده می شوند. گاهی اوقات، پزشک یک آزمایش آزمایشگاهی را نیز می خواهد که چند روز طول می کشد. اگر این آزمایشات منفی باشد، ویروس عامل التهاب لوزه است.
یک آزمایش خون: پزشک ممکن است شمارش کامل سلول های خونی (CBC) را تجویز کند. به دنبال تعداد زیاد و کم سلول های خونی است تا نشان دهد آیا ویروس یا باکتری باعث التهاب لوزه شده است یا خیر.
راش: پزشک تب مخملک یا اسکارلاتینا را بررسی می کند، بثوراتی که با عفونت گلودرد استرپتوکوکی مرتبط است.
عوارض التهاب لوزه:
عوارض معمولا فقط در صورتی اتفاق میافتد که باکتریها باعث عفونت شده باشند. که آنها عبارتند از:
- تجمع چرک در اطراف لوزه (آبسه صفاقی)
- عفونت گوش میانی
- مشکلات تنفسی که هنگام خواب متوقف می شود و شروع می شود (آپنه انسدادی خواب).
- سلولیت لوزه ها یا عفونتی که گسترش می یابد و عمیقاً به بافت های مجاور نفوذ می کند.
عفونت لوزه و استرپتوکوک:
اگر فرد باکتری استرپتوکوک داشته باشد و تحت درمان قرار نگیرد، بیماری می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود، از جمله:
- تب روماتیسمی
- مخملک
- سینوزیت
- عفونت کلیه به نام گلومرولونفریت
درمان های التهاب لوزه ها:
درمان تا حدی به علت بیماری بستگی دارد.
دارو:
اگر آزمایشات باکتری را پیدا کند، آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد. پزشک ممکن است این داروها را به صورت یک بار تزریق یا به صورت قرص برای فرد تجویز کند. اما مصرف کامل تمام داروها مهم است.
درمان های خانگی:
- استراحت زیاد
- نوشیدن مایعات گرم یا خیلی سرد
- مصرف غذاهای صاف مانند: ژلاتین های طعم دار، بستنی و سس سیب
- استفاده از دستگاه بخور برای مرطوب کردن هوای اتاق
- غرغره کردن آب نمک
- برای کاهش درد گلو، مصرف مسکن های بدون نسخه مانند: استامینوفن یا ایبوپروفن
جراحی لوزه:
لوزه ها بخش مهمی از سیستم ایمنی بدن هستند، بنابراین پزشک سعی می کند به فرد در حفظ آنها کمک کند. اما اگر التهاب لوزهها مدام عود کند یا از بین نرود، یا اگر لوزههای متورم تنفس یا مصرف غذا را برای فرد سخت میکنند، ممکن است لازم باشد لوزهها را با عمل جراحی بیرون بیاورند.
در گذشته برداشتن لوزه یک درمان بسیار رایج بود. اما در حال حاضر، پزشکان آن را تنها در صورتی توصیه می کنند که التهاب لوزه ها دوباره عود کند. به این معنی که فرد بیش از هفت بار در یک سال، بیش از چهار یا پنج بار در دو سال گذشته، یا بیش از سه بار در سه سال گذشته دچار التهاب لوزه شده باشد.
آیا التهاب لوزه ویروسی است یا باکتریایی؟
التهاب لوزه ها می تواند ویروسی یا باکتریایی باشد:
لوزه های ویروسی: ویروس هایی مانند: سرماخوردگی و آنفولانزا تا 70 درصد موارد لوزه را ایجاد می کنند.
لوزه های باکتریایی (گلودرد استرپتوکوکی): باکتری هایی مانند: استرپتوکوک گروه A باعث سایر موارد لوزه می شوند. التهاب لوزه های باکتریایی معمولا گلودرد استرپتوکوکی نامیده می شود. افراد بدون لوزه همچنان ممکن است به گلودرد استرپتوکوکی مبتلا شوند.
به طور کلی التهاب لوزه ها عفونت لوزه ها است که می تواند باعث گلودرد، تب، مشکل در بلع و سایر علائم شود. درمان بستگی به ویروسی یا باکتریایی بودن عفونت دارد. التهاب لوزه ها بسیار شایع است و به راحتی با استراحت و دارو درمان می شود. اگر عفونتهای مزمن لوزهها وجود داشته باشد، ممکن است پزشک جراحی لوزه را توصیه کند.
مطالب مشابه:
اختلالات رایج گوارشی
سایتومگالوویروس (CMV) و بارداری
آسم چیست؟
سوزش سر دل
سرفه خونی (هموپتیزی)
منابع: my.clevelandclinic ، webmd