مسافرت در دوران بارداری
مسافرت در دوران بارداری موضوعی طبیعی است و بسیاری از زنان آن را انجام می دهند. اما مهم است که در مورد مشکلات احتمالی که ممکن است در طول سفرهای خارجی پیش بیاید تامل کنید. همچنین نحوه ی دریافت مراقبت های بهداشتی در کشور مقصد را نیز باید درنظر گرفت. همه واکسن های مورد نیاز نیز قبل از بارداری دریافت شوند.
متخصصان زنان و زایمان ایمن ترین زمان برای سفر را در سه ماهه دوم بارداری (از هفته 14 تا 28) می دانند. چراکه در این زمان مادر در کمترین خطر سقط جنین خود به خود یا زایمان زودرس قرار دارد. در طول سه ماهه سوم (28 تا 40 هفته)، بسیاری از پزشکان و ماماها به دلیل مشکلات احتمالی توصیه می کنند که بیشتر در خانه بمانید. عموماً زنان پس از 36 هفته برای سفرهای داخلی و پس از 28 تا 35 هفته برای سفرهای خارجی مجاز به سفر هوایی نیستند. تصمیم گیری در مورد اینکه آیا مسافرت کنید و چه مسافتی را در هر زمانی در دوران بارداری باید طی کنید باید با مشورت پزشک انجام شود.
برخی از زنان به دلیل حالت تهوع و استفراغ و احساس خستگی بسیار در این مراحل اولیه ترجیح می دهند در 12 هفته اول بارداری سفر نکنند. خطر سقط جنین نیز در 3 ماه اول بیشتر است، چه در سفر باشید و چه نباشید.
سفر در ماه های آخر بارداری می تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد. بنابراین، بسیاری از زنان بهترین زمان برای سفر را در اواسط بارداری، بین 4 تا 6 ماهگی می دانند.
واکسن مسافرتی در دوران بارداری:
اکثر واکسنهایی که از باکتریها یا ویروسهای زنده استفاده میکنند در دوران بارداری توصیه نمیشوند، زیرا این نگرانی وجود دارد که ممکن است به جنین در رحم آسیب برساند.با این حال، اگر خطر عفونت بیشتر از خطر واکسیناسیون زنده باشد، ممکن است برخی از واکسنهای مسافرتی زنده در دوران بارداری در نظر گرفته شوند. از پزشک عمومی یا مامای خود در مورد واکسیناسیون خاص مسافرتی راهنمایی بخواهید. استفاده از واکسن های غیر زنده (غیرفعال) در بارداری بی خطر است.
قرص مالاریا
مصرف برخی از قرصهای ضد مالاریا در دوران بارداری بیخطر نیستند، بنابراین از پزشک بخواهید که شما را راهنمایی کند.
ویروس زیکا
ویروس زیکا عمدتاً توسط پشه هایی که در برخی از نقاط جهان یافت می شود پخش می شود. برای اکثر افراد خفیف است و مضر نیست، اما در صورت بارداری می تواند مشکلاتی ایجاد کند.
سفرهوایی در بارداری
برای اکثر زنان باردار، سفرهوایی در اثر تشعشعات کیهانی خطری برای جنین ندارد. اما خدمه هواپیما و زنانی که اغلب پرواز را تجربه می کنند ممکن است از حد مجاز تشعشع فراتر روند.
پرواز برای شما یا کودکتان مضر نیست، اما قبل از پرواز در مورد مسائل بهداشتی یا عوارض بارداری با ماما یا پزشک خود صحبت کنید.
شانس زایمان به طور طبیعی بعد از 37 هفته بیشتر است (اگر دوقلو دارید حدود 32 هفته) و برخی از خطوط هوایی به شما اجازه نمی دهند تا پایان بارداری خود سفر هوایی داشته باشید. سفرهای طولانی مدت (بیش از 4 ساعت) خطر کمی برای لخته شدن خون (ترومبوز ورید عمقی (DVT)) دارد. اگر پرواز می کنید، مقدار زیادی آب بنوشید و به طور منظم هر 30 دقیقه یا بیشتر حرکت کنید. میتوانید یک جفت جوراب ساق بلند داشته باشید که به کاهش تورم پا کمک میکند.
با توجه به مرکزکنترل و پیشگیری بیماری (CDC)، زنان باردار با شرایط زیر ممکن است از سفر به کشورهایی که به واکسن های قبل از سفر نیاز دارند توصیه شود. این لیست ممکن است ناقص باشد.
بنابراین قبل از برنامه ریزی برای سفر، سابقه سلامتی خود را با پزشک یا مامای خود در میان بگذارید:
- سابقه سقط جنین
- دهانه رحم ناتوان
- سابقه بارداری خارج از رحم
- سابقه زایمان زودرس یا پارگی زودرس غشاها
- سابقه یا ناهنجاری های فعلی جفت
- تهدید به سقط جنین یا خونریزی واژینال در دوران بارداری فعلی
- جنین های متعدد در بارداری فعلی
- سابقه پره اکلامپسی، فشار خون بالا یا دیابت با هر بارداری
- سابقه ناباروری یا مشکل باروری
- اولین بارداری در سن بالای 35 سال
- بیماری دریچه قلب یا نارسایی احتقانی قلب
- سابقه لخته شدن خون
- کم خونی شدید
- مشکلات مزمن سیستم اندام که نیاز به درمان دارند
همچنین ممکن است توصیه شود از سفر به مکانهایی که ممکن است خطرآفرین باشند، خودداری کنید، مثل:
- مکان هایی با ارتفاع زیاد
- مکان هایی که شیوع عفونت های تهدید کننده زندگی از طریق غذا یا حشرات را دارند.
- مکان هایی که مالاریا در آنها شایع است.
- مکان هایی که واکسن تهیه شده از ویروس زنده مورد نیاز است یا توصیه می شود.
نکات مفید
سعی کنید قبل از سفر برای هر مشکل یا شرایط اضطراری که ممکن است پیش بیاید برنامه ریزی کنید. بررسی کنید که بیمه درمانی شما در زمانی که خارج از کشور هستید معتبر باشد. همچنین بررسی کنید در صورت زایمان در سفرنوزاد تازه متولد شده را تحت پوشش قرار می دهد یا خیر.
در مورد امکانات پزشکی در مقصد خود تحقیق کنید. زنان در سه ماهه آخر بارداری باید به دنبال مکان هایی باشند که بتوانند عوارض بارداری، پره اکلامپسی و سزارین را مدیریت کنند.
اگر در زمانی که در خارج از کشور هستید به مراقبت های دوران بارداری نیاز دارید، قبل از ترک کشور این کار را ترتیب دهید. با پزشک یا مامای خود صحبت کنید تا بهترین راه حل این مشکل را بیابید. از نوع گروه خونی خود آگاه باشید و بررسی کنید که خون از نظر HIV و هپاتیت B در مناطقی که بازدید خواهید کرد، غربالگری می شود.
بررسی کنید که مواد غذایی و نوشیدنی های سالم مانند آب بطری و شیر پاستوریزه در مقصد موجود باشد.
اگر پرواز می کنید، یک صندلی در راهرو در قسمت دیوار درخواست کنید. این بیشترین فضا و راحتی را به شما می دهد. اگر تهوع صبحگاهی برای شما مشکل ساز است، سعی کنید در زمانی از روز که به طور کلی احساس خوبی دارید، سفر را انجام دهید. صندلیهای بالای بال در قسمت میانی هواپیما، راحتترین قسمت برای شما هستند.
سعی کنید در طول یک پرواز، آرام هر نیم ساعت یکبار پیاده روی کنید. برای جلوگیری از لخته شدن خون در وریدها (ترومبوفلبیت) مچ پای خود را اغلب خم و دراز کنید.
برای هیدراته ماندن مایعات فراوان بنوشید. کابین هواپیما رطوبت کمی دارد.
سعی کنید تا جایی که ممکن است استراحت کنید. ورزش و فعالیت در دوران بارداری مهم است اما سعی کنید در آن زیاده روی نکنید.
سفر با ماشین در بارداری:
اگر باردار هستید بهتر است از سفرهای طولانی با ماشین خودداری کنید. با این حال، اگر نمی توان از آن اجتناب کرد، مطمئن شوید که به طور منظم توقف می کنید و از ماشین پیاده می شوید تا حرکت کنید.
همچنین می توانید برخی تمرینات را در ماشین (زمانی که رانندگی نمی کنید) انجام دهید، مانند خم کردن و چرخاندن پاها و تکان دادن انگشتان پا. این کار باعث می شود خون در پاهای شما جریان داشته باشد و هرگونه سفتی و ناراحتی را کاهش می دهد. پوشیدن جوراب های فشرده در سفرهای طولانی با ماشین (بیش از 4 ساعت) همچنین می تواند جریان خون را در پاهای شما افزایش دهد و به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کند.
خستگی و سرگیجه در دوران بارداری شایع است، بنابراین در سفرهای ماشینی نوشیدن منظم و خوردن غذاهای طبیعی و انرژی زا مانند میوه و آجیل ضروری است. گردش هوای ماشین و نوع بستن کمربند ایمنی نیز حائز اهمیت است.
مطالب مشابه:
واکسیناسیون در دوران بارداری
آمبولی ریه در بارداری
واریس در دوران بارداری
ترومبوسیتوپنی در بارداری
کار کردن در دوران بارداری
منابع: hopkinsmedicine, nhs