آزمایش ادرار و تشخیص سرطان
آیا امکان تشخیص سرطان پانکراس و سرطان پروستات از طریق آزمایش ادرار وجود دارد؟
- سرطان پانکراس 3.2% و سرطان پروستات 14.2% از کل موارد جدید سرطان در سال 2022 در ایالات متحده را تشکیل می دهد.
- درمان سرطان پانکراس دشوارتر است و میزان مرگ و میر بالاتری نسبت به بسیاری از سرطان ها دارد. ممکن است به این دلیل باشد که اغلب دیر شناسایی می شود.
- محققان کره ای اخیرا راهی برای تشخیص سرطان پانکراس و پروستات با انجام آزمایش ادرار ابداع کردند.
- با افزایش سرطان پانکراس در زنان جوان، این اطلاعات ممکن است راهی برای تشخیص و درمان زودهنگام سرطان فراهم کند.
تشخیص زودهنگام سرطان با آزمایش ادرار
از آنجایی که تشخیص زودهنگام برای بیماری های صعبالعلاج مانند سرطان مهم ترین عامل است، انتظار می رود این فناوری یک روش تشخیصی جدید ارائه دهد.
تشخیص زودهنگام سرطان برای درمان موفقیت آمیز و بهبود پیش آگهی بیمار بسیار مهم است. به این ترتیب، محققان به دنبال راه هایی برای بهبود تشخیص اشکال مختلف سرطان هستند.
اخیرا مطالعه ای در Biosensors and Bioelectronics منتشر شد که روش جدیدی را برای تشخیص سرطان پانکراس و پروستات با استفاده از آزمایش ادرار نشان می دهد.
بنا به اظهارات محققان، این آزمایش می تواند تا 99 درصد نرخ تشخیص داشته باشد.
سرطان پانکراس و پروستات
سرطان لوزالمعده و پروستات میلیون ها نفر را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می دهد. انجمن سرطان آمریکا تخمین می زند که در سال 2023 تقریباً 64000 نفر مبتلا به سرطان لوزالمعده و حدود 288000 نفر مبتلا به سرطان پروستات شناسایی خواهند شد.
پانکراس عضوی است که در پشت قسمت پایین معده قرار دارد و آنزیم هایی را آزاد می کند که به هضم کمک می کند. پانکراس هورمون هایی تولید می کند که به مدیریت قند خون فرد کمک می کند.
متأسفانه سرطان پانکراس به طور کلی فقط در مراحل پیشرفته قابل تشخیص است و میزان مرگ و میر در این نوع سرطان بالا است. میزان بقای 5 ساله برای سرطان پانکراس تنها 12 درصد است.
برخی از علائم و نشانه های سرطان پانکراس عبارتند از:
- زردی
- سوء هاضمه
- تهوع و استفراغ
- مدفوع خاکستری کم رنگ یا چرب
سرطان پروستات چیست؟
سرطان پروستات بعد از سرطان پوست شایع ترین سرطان در بین مردان است. از هر 8 مرد 1 نفر در طول زندگی خود به این بیماری مبتلا می شود. اما اغلب با موفقیت قابل درمان است و میزان بقای 5 ساله برای سرطان پروستات 97 درصد است. همه مردان علائم سرطان پروستات را تجربه نمی کنند. اما پزشکان می توانند سرطان را از طریق غربالگری معمول تشخیص دهند. با این حال، برای مردانی که علائم را تجربه می کنند، برخی از این علائم ممکن است شامل تکرر ادرار و ادرار دردناک باشد.
آزمایش و غربالگری کنونی برای سرطان پانکراس یا پروستات می تواند نسبتاً تهاجمی و گاهی بسیار هزینه بر باشد.
برخی از روش هایی که پزشکان برای سرطان پانکراس به کار می برند شامل استفاده از سی تی اسکن و ام آر آی و برای تشخیص سرطان پروستات، پزشکان از آزمایش خون، سونوگرافی ترانس رکتال یا معاینه رکتوم استفاده می کنند.
ابداع آزمایش ادرار برای تشخیص سرطان
سیالات زیستی (Biofluids) می توانند در تشخیص بیماری یا تشخیص برخی شرایط خاص نقش داشته باشند. محققان در این مطالعه خواستند از آنها به روشی پیشرفته تر برای تشخیص متابولیت های سرطان با استفاده از ادرار استفاده کنند.
از آنجایی که بیشتر اجزای متابولیک از طریق دستگاه ادراری دفع می شوند، احتمال امکان تشخیص بیماری ها از طریق ادرار، امیدوار کننده است.
مطالعات قبلی نشان می دهد که ترکیبات متابولیت موجود در ادرار افراد بدون سرطان در مقایسه با ادرار افراد مبتلا به سرطان متفاوت است. اما قبلاً تنها راه برای تشخیص این ترکیبات از طریق یک فرآیند دشوار امکان پذیر بود.
در طی این مطالعه دانشمندان با استفاده از روش SERS (enhanced Surface-enhanced Raman scattering) توانستند نقاط بخصوصی را در ادرار تشخیص دهند. این نقاط موجب جمع آوری و تقویت ترکیبات مولکولی خاصی می شود که با سرطان مرتبط هستند.
آنالیز ادرار با نوار آزمایش ادرار
پس از ایجاد یک نوار آزمایش ادرار و یک دستگاه آزمایش دستی، محققان نمونه ادرار تعدادی از بیماران مبتلا به سرطان پانکراس یا پروستات را به دست آوردند تا میزان عملکرد آزمایش مشخص شود.
در این مطالعه محققان از ترکیب جالبی از فناوری از جمله علم فیزیک و تکنولوژی های پیشرفته در تلاش برای حل این مشکل قدیمی استفاده می کنند. اینکه چگونه سرطان های مخفی در جمعیت عمومی قبل از اینکه خیلی دیر شود مشخص شود.
محققان علاوه بر نمونه برداری ادرار از 19 بیمار مبتلا به سرطان پانکراس و 39 بیمار مبتلا به سرطان پروستات، نمونه هایی را از 40 مرد بدون سرطان و 20 زن بدون سرطان جمع آوری کردند.
این آزمایش به طور کلی قادر به تشخیص 99 درصد از نمونه های سرطانی بود.
اطلاعات این مطالعه ممکن است گام مهمی در پیدا کردن راه های عملی برای تشخیص سرطان هایی باشد که اغلب ناشناخته رشد می کنند. در صورتی که بتوان نتایج را در مقیاس بزرگ تری باز تولید کرد، این آزمایش ها ممکن است امکان درمان زودهنگام سرطان هایی را فراهم کند که اغلب در صورت عدم تشخیص برای مدت طولانی کشنده هستند.
آینده این فناوری
بنا به اظهارات محققان این تحقیق تعداد بیمارانی که با استفاده از این سیستم آزمایش می شوند به طور مداوم در حال افزایش است. تیم تحقیق تلاش می کند تا حد امکان نمونه های بالینی را برای ساختن مدل های کلی تر از طریق Deep learning با دقت بهتر دریافت کند.
گام بعدی در این تحقیق، گسترش قابلیت استفاده از آن برای انواع سرطان است. اخیرا، تیم آزمایش نمونه های بالینی سرطان پانکراس، سرطان پروستات، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ را به طور همزمان به پایان رسانده است.
علاوه بر گسترش قابلیت استفاده برای انواع سرطان، این تحقیقات دستیابی به کیت های آزمایش خانگی را در آینده پیش بینی می کنند. از آنجایی که در این روش تشخیصی توسعه یافته از ادرار استفاده می شود، در نتیجه غیر تهاجمی نیز هست.
مطالب مشابه: