آزمایش های ناباروی مردان
ناباروری در مردان:
هر مشکلی در سلامتی مرد که احتمال باردار شدن همسرش را کاهش می دهد به عنوان ناباروری مردانه شناخته می شود. از هر 100 زوج حدود 13 زوج نمی توانند با رابطه جنسی محافظت نشده باردار شوند. دلایل زیادی برای ناباروری در مردان و زنان وجود دارد. در بیش از یک سوم موارد ناباروری، مشکل از مرد است. این اغلب به دلیل مشکلات تولید اسپرم یا تحویل اسپرم است.
در شرایط عادی چه اتفاقی می افتد؟
بدن مرد سلول های کوچکی به نام اسپرم می سازد. در طول رابطه جنسی، عمل انزال معمولا اسپرم به بدن زن می رسد. دستگاه تناسلی مرد اسپرم را می سازد، ذخیره و حمل می کند. هورمون ها در بدن این فرایند را کنترل می کنند. اسپرم و هورمون جنسی مردانه (تستوسترون) در دو بیضه ساخته می شوند. بیضه ها در کیسه بیضه (کیسه ای از جنس پوست) و در زیر آلت تناسلی قرار دارند. هنگامی که اسپرم ها از بیضه ها خارج می شوند، به داخل لوله ای در پشت هر بیضه می روند. این لوله اپیدیدیم نام دارد.
درست قبل از انزال، اسپرم از اپیدیدیم به مجموعه دیگری از لوله ها می رود. این لوله ها مجرای دفران نام دارند. هر مجرای دفران از اپیدیدیم به پشت مثانه در لگن منتهی می شود. در آنجا هر مجرای انزال از کیسه منی به مجرای انزال می پیوندد. هنگامی که شما انزال می کنید، اسپرم با مایع پروستات و وزیکول های منی مخلوط می شود. این مایع منی را تشکیل می دهد. سپس منی از طریق مجرای ادرار و از آلت تناسلی خارج می شود.
باروری مردان بستگی به این دارد که بدن شما اسپرم طبیعی بسازد و آنها را تحویل دهد. اسپرم وارد واژن همسر (زن) می شود. اسپرم از طریق دهانه رحم به داخل رحم او به لوله های فالوپ می رود. در آنجا، اگر یک اسپرم و تخمک به هم برسند، لقاح اتفاق می افتد. این سیستم تنها زمانی کار می کند که ژن ها، سطح هورمون ها و شرایط محیطی مناسب باشند.
علل آزمایش های ناباروی مردان:
ساختن اسپرم بالغ و سالم که بتواند حرکت کند به چیزهای زیادی بستگی دارد. مشکلات می توانند از رشد سلول ها به اسپرم جلوگیری کنند. مشکلات می تواند مانع از رسیدن اسپرم به تخمک شود. حتی دمای کیسه بیضه ممکن است بر باروری تاثیر بگذارد. موارد زیر از دلایل اصلی ناباروری مردان است:
- اختلالات اسپرم
- واریکوسل
- انزال رتروگراد
- ناباروری ایمونولوژیک
- انسداد
- هورمون ها
- دارو
اختلالات اسپرم:
شایع ترین مشکلات مربوط به ساخت و رشد اسپرم است. اسپرم ممکن است:
- به طور کامل رشد نکند
- شکل عجیبی داشته باشد
- در مسیر درست حرکت نکند
- تعداد بسیار کمی تولید شود (الیگواسپرمی)
- اصلا ساخته نشود (آزواسپرمی)
مشکلات اسپرم می تواند از ویژگی هایی باشد که شما با آنها متولد شده اید. سبک زندگی می تواند تعداد اسپرم را کاهش دهد. مصرف سیگار و الکل و مصرف برخی داروها می تواند تعداد اسپرم ها را کاهش دهد. سایر علل کاهش تعداد اسپرم عبارتند از: بیماری طولانی مدت (مانند نارسایی کلیه)، عفونت های دوران کودکی (مانند اوریون) و مشکلات کروموزومی یا هورمونی (مانند تستوسترون پایین). آسیب به دستگاه تناسلی می تواند باعث کاهش یا عدم وجود اسپرم شود. از هر 10 مردی که دچار کمبود کامل اسپرم (آزواسپرمی) هستند، حدود 4 نفر در لوله هایی که اسپرم از آن عبور می کند، دچار انسداد می شوند. نقص مادرزادی یا مشکلی مانند عفونت می تواند باعث انسداد شود.
واریکوسل:
واریکوسل وریدهای متورم در کیسه بیضه است. از هر 100 مرد 16 نفرد دچار این مشکل است. واریکوسل در مردان نابارور شایع تر است (از هر 100 مرد نابارور 40 نفر دارای واریکوسل هستند). واریکوسل با مسدود کردن مسیر خون رسانی مناسب به رشد اسپرم آسیب می زنند. ممکن است واریکوسل باعث شود خون از شکم به داخل کیسه بیضه برگردد. بنابراین بیضه ها برای تولید اسپرم خیلی گرم هستند و این می تواند باعث کاهش تعداد اسپرم شود.
انزال رتروگراد:
انزال رتروگراد زمانی است که منی در بدن به عقب برود. آنها به جای خارج شدن از آلت تناسلی، وارد مثانه شما می شوند. این زمانی اتفاق می افتند که اعصاب و ماهیچه های مثانه در طول ارگاسم بسته نمی شوند. منی ممکن است اسپرم طبیعی داشته باشد. اما منی از آلت تناسلی آزاد نمی شود. بنابراین نمی توانند به واژن برسد. انزال رتروگراد می تواند در اثر جراحی، داروها یا مشکلات سلامتی سیستم عصبی ایجاد شود. علائم آن ادرار کدر پس از انزال و انزال کم مایع یا خشک است.
ناباروری ایمونولوژیک:
گاهی اوقات بدن مرد آنتی بادی هایی می سازد که به اسپرم خودش حمله می کند. آنتی بادی ها اغلب به دلیل جراحت، جراحی یا عفونت تولید می شوند. آنها از حرکت و عملکرد طبیعی اسپرم جلوگیری می کنند. ما هنوز دقیقا نمی دانیم که چگونه آنتی بادی ها باروری را کاهش می دهند. ما می دانیم که آنها می توانند شنا کردن اسپرم به سمت لوله فالوپ و ورود به تخمک را دشوار کنند. البته این مورد یک علت شایع از ناباروری مردان نیست.
انسداد:
گاهی اوقات لوله هایی که اسپرم از طریق آنها حرکت می کند مسدود می شود. عفونت های مکرر، جراحی (مانند وازکتومی)، تورم یا نقایص رشدی می تواند باعث انسداد شود. هر بخشی از دستگاه تناسلی مرد می تواند مسدود شود. با انسداد، اسپرم از بیضه ها نمی تواند در طول انزال از بدن خارج شود.
هورمون ها:
هورمون های ساخته شده توسط غده هیپوفیز به بیضه ها می گویند که اسپرم بسازند. سطوح بسیار پایین هورمون باعث رشد ضعیف اسپرم می شود.
کروموزوم ها:
اسپرم نیمی از DNA را به تخمک می برد. تغییر در تعداد و ساختار کروموزوم ها می تواند بر باروری تاثیر بگذارد. به عنوان مثال، کروموزوم Y مرد ممکن است قطعاتی از دست داده باشد.
داروهای ناباروی مردان:
برخی داروها می توانند تولید، عملکرد و تحویل اسپرم را تغییر دهند. این داروها اغلب برای درمان مشکلاتی مانند:
- آرتروز
- افسردگی
- مشکلات گوارشی
- اضطراب یا افسردگی
- عفونت ها
- فشار خون بالا
- سرطان
مصرف می شوند.
تشخیص در آزمایش های ناباروی مردان:
تشخیص علل باروری مردان می تواند دشوار باشد. مشکلات اغلب مربوط به تولید یا تحویل اسپرم است. تشخیص با شرح حال کامل و معاینه فیزیکی شروع می شود. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است بخواهد آزمایش خون و آزمایش مایع منی را نیز انجام دهد.
سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی در آزمایش های ناباروی مردان:
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما سوابق سلامتی و جراحی شما را خواهد گرفت. ارائه دهنده شما می خواهد در مورد هر چیزی که ممکن است باروری شما را کاهش دهد بداند. اینها ممکن است شامل نقص در سیستم تولید مثل، سطوح پایین هورمون، بیماری یا حوادثی که برای شما رخ داده باشد.
ارائه دهنده شما در مورد بیماری های دوران کودکی، مشکلات فعلی سلامتی یا داروهایی که ممکن است به تولید اسپرم آسیب برساند، سوال می کند. مواردی مانند اوریون، دیابت و استروئیدها ممکن است بر باروری تاثیر بگذارند. ارائه دهنده شما همچنین در مورد استفاده شما از الکل، تنباکو، ماری جوانا، و سایر داروهای تفریحی سوال خواهد کرد. او از شما می پرسد که آیا در معرض تشعشعات، فلزات سنگین یا آفت کش ها قرار گرفتید یا خیر. فلزات سنگین یک مشکل در معرض مواجهه هستند (مانند جیوه، آرسنیک سرب). همه اینها می توانند بر باروری تاثیر بگذارند.
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد رابطه جنسی شما سوالاتی می پرسد. او می خواهد درباره شما و تلاش های همسرتان برای باردار شدن بداند. به عنوان مثال، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است از شما بپرسد که آیا با نعوظ مشکل داشته اید یا خیر. معاینه فیزیکی مشکلات آلت تناسلی، اپیدیدیم، مجرای دفران و بیضه ها را بررسی می کند. پزشک شما به دنبال واریکوسل خواهد بود. آنها را می توان به راحتی با یک معاینه فیزیکی پیدا کرد.
آنالیز مایع منی:
آنالیز مایع منی یک آزمایش معمول آزمایشگاهی است. این آزمایش به سطح تولید اسپرم و عملکرد خوب اسپرم کمک می کند (به عنوان مثال در حالی که اسپرم حرکت می کند میزان تحرک اسپرم اندازه گیری می شود). اگر تعداد اسپرم ها غیرطبیعی باشد این تست حداقل دو بار انجام می شود. مایع منی در یک ظرف استریل در حین خودارضایی جمع آوری می شود. نمونه مایع منی مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج آزمایشات آنالیز مایع منی در مورد توانایی شما برای باردار شدن می گوید.
حتی اگر آزمایش مایع منی تعداد اسپرم کم یا عدم وجود اسپرم را نشان می دهد، ممکن است به این معنی نباشد که شما برای همیشه نابارور هستید. ممکن است فقط نشان دهد که مشکلی در رشد یا تحویل اسپرم وجود دارد. ممکن است به آزمایش بیشتری نیاز باشد. حتی اگر هیچ اسپرمی در آنالیز مایع منی دیده نشود، ممکن است مشکل درمان شود.
سونوگرافی ترانس رکتال:
ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما ممکن است سونوگرافی ترانس رکتال را تجویز کند. سونوگرافی از امواج صوتی استفاده می کند که این امواج به اندام تابیده می شود تا تصویری از اندام دریافت شود. یک پروب در رکتوم قرار می گیرد. امواج صوتی را به مجاری انزالی مجاور می تاباند. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند ببیند که آیا ساختارهایی مانند مجرای انزال یا وزیکول های منی بد شکل گرفته یا مسدود شدند.
بیوپسی بیضه در آزمایش های ناباروی مردان:
اگر آزمایش مایع منی تعداد بسیار کم اسپرم یا عدم وجود اسپرم را نشان دهد، ممکن است نیاز به بیوپسی بیضه داشته باشید. این آزمایش را می توان با بیهوشی عمومی یا موضعی انجام داد. یک برش کوچک در کیسه بیضه ایجاد می شود. همچنین می توان آن را در کلینیک با استفاده از یک سوزن از طریق پوست بی حس شده کیسه بیضه انجام داد. در هر صورت، یک قطعه کوچک از بافت هر بیضه برداشته می شود و زیرمیکروسکوپ بررسی می شود. بیوپسی دو هدف دارد. یافتن علت ناباروری و جمع آوری اسپرم برای استفاده در تولید مثل کمکی (مانند لقاح آزمایشگاهی (IVF)).
مطالب مشابه: