آزمایش های ناباروری زنان
بیش از 8 زوج از هر 10 زوج که زن زیر 40 سال دارد، طی یک سال پس از داشتن رابطه جنسی منظم و محافظت نشده باردار می شوند. رابطه جنسی محافظت نشده منظم یعنی داشتن رابطه جنسی هر 2 تا 3 روز بدون استفاده از روش های پیشگیری از بارداری.
چه زمان باید برای آزمایش های ناباروری زنان کمک پزشکی دریافت کرد؟
اگر بعد از یک سال تلاش باردار نشدید به پزشک عمومی خود مراجعه کنید.
شما باید زودتر به پزشک عمومی مراجعه کنید اگر:
- شما زن هستید و 36 سال یا بیشتر سن دارید – کاهش باروری با رسیدن به اواسط 30 سالگی سرعت می گیرد.
- دلیل دیگری برای نگرانی در مورد باروری خود دارید، به عنوان مثال، اگر برای سرطان درمان کرده اید یا فکر می کنید ممکن است یک عفونت مقاربتی (STI) داشته باشید.
تست های باروری می تواند زمان بر باشد و با افزایش سن، باروری زنان کاهش می یابد، بنابراین بهتر است زودتر با پزشک خود مشورت کنید. پزشک عمومی می تواند یک ارزیابی اولیه برای بررسی مواردی که ممکن است باعث مشکلات باروری شما شود انجام دهد و به شما در مورد اقدامات بعدی توصیه های مفیدی ارائه دهد. همیشه بهتر است هر دو طرف به پزشک عمومی مراجعه کنند. زیرا مشکلات باروری می تواند بر هر دو طرف تاثیر بگذارد. تلاش برای بچه دار شدن می تواند یک فرایند احساسی باشد. بنابراین مهم است تا حد امکان از یکدیگر حمایت کنید. استرس تنها یکی از عواملی است که می تواند بر باروری تاثیر بگذارد.
سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد:
پزشک عمومی از شما در مورد سابقه پزشکی و جنسی شما سوال خواهد کرد
بارداری و بچه های قبلی
اگر شما یک زن هستید، پزشک عمومی در مورد زایمان های قبلی و هر گونه عارضه بارداری قبلی صحبت خواهد کرد. همچنین در مورد سقط جنینی که داشته اید می پرسند. اگر مرد هستید، از شما می پرسند که آیا از روابط قبلی فرزندی داشته اید یا خیر.
مدت زمان تلاش برای باردار شدن:
پزشک عمومی از شما می پرسد که چه مدت برای باردار شدن تلاش کرده اید. حدود 84 درصد از افراد در صورت داشتن رابطه جنسی محافظت نشده منظم (هر 2 تا 3 روز) در عرض 1 سال باردار می شوند. از کسانی که در سال اول باردار نمی شوند، حدود نیمی از آنها در سال دوم باردار می شوند. اگر زیر 40 سال دارید و برای مدت طولانی برای بچه دار شدن تلاش نکرده اید، ممکن است به شما توصیه شود که برای مدتی بیشتر به تلاش خود ادامه دهید.
رابطه جنسی:
از شما پرسیده می شود که هر چند وقت یکبار رابطه جنسی دارید و آیا در حین رابطه جنسی مشکلی دارید یا خیر. ممکن است از صحبت کردن در مورد زندگی جنسی خود با پزشک عمومی احساس ناراحتی یا خجالت کنید، اما بهتر است صادق باشید. اگر مشکل باروری مربوط به رابطه جنسی باشد، ممکن است به راحتی بر آن غلبه شود.
مدت زمان از توقف پیشگیری از بارداری:
از شما در مورد نوع پیشگیری از بارداری که قبلا استفاده کرده اید و زمانی که استفاده از آن را متوقف کرده اید، سوال می شود. گاهی اوقات ممکن است مدتی طول بکشد تا برخی از انواع روش های پیشگیری از بارداری از کار بیفتند و این ممکن است بر باروری شما تاثیر بگذارد.
سابقه پزشکی و علائم:
پزشک عمومی در مورد هر گونه بیماری که در گذشته داشته اید یا دارید از جمله عفونت های مقاربتی (STI) صحبت خواهد کرد. اگر شما یک زن هستید، پزشک عمومی ممکن است از شما بپرسد که آیا پریودهای منظمی دارید یا آیا خونریزی بین قاعدگی یا بعد از رابطه جنسی دارید یا خیر.
دارو:
برخی از داروها می توانند بر باروری شما تاثیر بگذارند. پزشک عمومی در مورد هر دارویی که مصرف می کنید از شما می پرسد و ممکن است در مورد درمان های جایگزین با شما صحبت کند. باید هر داروی بدون نسخه ای که مصرف می کنید از جمله داروهای گیاهی و مکمل ها را ذکر کنید.
سبک زندگی:
چندین عامل از سبک زندگی می تواند بر باروری شما تاثیر بگذارد. پزشک عمومی می خواهد بداند:
- آیا شما سیگار می کشید
- چقدر وزن دارید
- چه میزان الکل می نوشید
- آیا شما داروهای مخدر مصرف می کنید
- آیا استرس دارید
- آنها ممکن است توصیه کنند که برای افزایش شانس باردار شدن در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید.
بعد از پرسیدن سوالاتی مشابه با موارد بالا پزشک ممکن است معاینه فیزیکی انجام دهد یا شما را برای انجام آزمایش به یک مرکز آزمایشگاه معتبر معرفی کند.
معاینه فیزیکی:
اگر شما زن هستید، پزشک عمومی ممکن است:
- شما را وزن کند تا ببیند آیا شاخص توده بدنی (BMI) سالمی دارید یا خیر.
- ناحیه لگن خود را برای عفونت، توده یا حساسیت، که می تواند نشانه فیبروم، تورم تخمدان، آندومتریوز یا بیماری التهابی لگن (PID) باشد بررسی کنید
اگر مرد هستید، پزشک عمومی ممکن است:
- بیضه ها: را از لحاظ هر گونه توده یا تغییر شکل بررسی کند
- آلت تناسلی: را از لحاظ شکل، ساختار و هر گونه ناهنجاری آشکاری بررسی کنید.
پس از معاینه فیزیکی ممکن است برای آزمایشات بیشتر به یک تیم متخصص ناباروری در بیمارستان NHS یا کلینیک باروری ارجاع داده شوید.
آزمایش های ناباروری زنان:
آزمایشاتی که برای یافتن علت ناباروری در زنان انجام می شود عبارتند از:
-
آزمایشات خون:
نمونه های خون شما را می توان برای هورمونی به نام پروژسترون آزمایش کرد تا بررسی شود که آیا در حال تخمک گذاری هستید یا خیر. زمان انجام آزمایش بر اساس منظم بودن دوره های پریودی شما است. اگر پریودهای نامنظم دارید، آزمایشی برای اندازه گیری هورمون هایی به نام گنادوتروپین ها به شما پیشنهاد می شود که تخمدان ها را برای تولید تخمک تحریک می کند.
-
آزمایش کلامیدیا:
کلامیدیا یک بیماری مقاربتی است که می تواند باروری را تحت تاثیر قرار دهد. یک سواب برای جمع آوری برخی از سلول ها از دهانه رحم برای آزمایش کلامیدیا استفاده می شود. آزمایش ادرار ممکن است به عنوان جایگزین استفاده شود. در صورت ابتلا به کلامیدیا برای شما آنتی بیوتیک تجویز می شود.
-
سونوگرافی:
از سونوگرافی می توان برای بررسی تخمدان ها، رحم و لوله های فالوپ استفاده کرد. شرایط خاصی که می توانند رحم را تحت تاثیر قرار دهند، مانند آندومتریوز و فیبروم، می توانند از بارداری جلوگیری کنند. همچنین می توان از اسکن برای جستجوی نشانه هایی استفاده کرد که نشان می دهند لوله های فالوپ (لوله هایی که تخمدان ها و رحم را به هم متصل می کنند) ممکن است مسدود شده باشند، که ممکن است مانع از حرکت تخمک در طول لوله ها و داخل رحم شود.
اگر سونوگرافی احتمال انسداد را نشان دهد، پزشک شما را به یک متخصص ارجاع می دهد تا در مورد بررسی های بیشتر، مانند لاپارسکوپی اقداماتی انجام دهد. در طول اسکن سونوگرافی ترانس واژینال، یک پروب اولتراسوند در واژن قرار می گیرد. از این اسکن می توان برای بررسی سلامت رحم و تخمدان ها و هر گونه انسدای در لوله های فالوپ استفاده کرد.
هیستروسالپنگو-کنتراست-اولتراسوند نوع خاصی از اسکن اولتراسوند (سونوگرافی) است که گاهی اوقات برای بررسی لوله های فالوپ استفاده می شود. مقدار کمی مایع از لوله ای در گردن رحم (دهانه رحم) قرار می گیرد، به رحم شما تزریق می شود. اولتراسوند برای بررسی مایعات هنگام عبور از لوله های فالوپ استفاده می شود و انسداد یا ناهنجاری مورد بررسی قرار می گیرد. اگر آزمایش نشان دهنده انسداد احتمالی باشد، پزشک شما را به یک متخصص ارجاع می دهد تا در مورد بررسی های بیشتر مانند لاپاراسکوپی صحبت کند.
-
اشعه X:
هیستروسالپنگوگرام تصویربرداری با اشعه X از رحم و لوله های فالوپ پس از تزریق رنگ مخصوص است. می توان از آن برای یافتن انسداد در لوله های فالوپ استفاده کرد، که ممکن است مانع حرکت تخمک ها در طول لوله ها و داخل رحم شما شود.
- لاپاراسکوپی
لاپاراسکوپی شامل ایجاد یک برش کوچک در قسمت تحتانی شکم است تا بتوان یک لوله نازک با دوربین در انتهای آن (لاپاروسکوپ) برای بررسی رحم، لوله های فالوپ و تخمدان ها قرار داد. ممکن است رنگ از طریق دهانه رحم به لوله های فالوپ تزریق شود تا هر گونه انسداد در آنها مشخص شود. لاپاراسکوپی معمولا فقط در صورتی استفاده می شود که احتمال دارد مشکلی داشته باشید مورد استفاده قرار می گیرد – به عنوان مثال، اگر در گذشته یک دوره بیماری التهابی لگن (PID) داشته اید، یا اگر اسکن ها احتمال انسداد یک یا هر دو لوله را نشان می دهند.
مطالب مشابه: