ویروس از بین برنده باکتری
کشف ویروس جدیدی که می تواند از بین برنده باکتری مقاوم باشد.
طبق اظهارات پروفسور کلرکرک پاتریک، که در دپارتمان بیوشیمی و زیست شناسی مولکولی در دانمارک بر روی پاسخ استرس باکتریایی مطالعه می کند، این تیم موفق به پیدا کردن پنج گونه جدید شدند که معتقد بوده در دنیای علم ناشناخته هستند.
این اکتشاف تا حدودی شگفت انگیز است. همچنین در طول همه گیری ویروس کرونا و زمانی که برخی از دانشجویان پروفسور کرک پاتریک قادر به انجام آزمایشات میکروبی معمول در آزمایشگاه نبودند انجام گرفت. بنابراین به نهرهای محلی منطقه رفته تا به وجود میکروب های جالب آن ناحیه پی ببرند. واقعیت وجود ویروس ها در طبیعت امری عجیب نیست. چرا که ویروس ها گسترده ترین موجودات زنده در کره ی زمین هستند. آنها در همه جا، بخشی از چرخه ها و اکوسیستم های میکروبی حضور دارند. اما وجود پنج گونه بالقوه جدید در نهرهای محلی منطقه پردیس دانشگاهی جنوب دانمارک، پروفسور کلرکرک پاتریک را شگفت زده نمود.
ژنوم 4 مورد از این گونه ها هنوز در یک توالی ژنوم ترسیم نشده است. اما یک گونه به شکل کامل توالی یابی، به طور علمی توصیف، نام گذاری و در مجله Microbiology Resource Announcements منتشر شده است. نام این ویروس FYN8 است.
ویروس FYN8 چیست؟
بسیاری از ویروس ها باکتریوفاژ یا فاژ نام دارند که به معنای خورنده باکتری هاست. FYN8 نیز جزء همین دسته است و دارای قابلیت حمله و کشتن باکتری Pseudomonas aeruginosa (سودوموناس آئروژینوزا) می باشد.
سودوموناس آئروژینوزا چیست؟
سودوموناس آئروژینوزا یک باکتری است که به طور طبیعی در خاک و آب یافت می شود. معمولا برای افراد سالم خطری ندارد و بی ضرر است. اما مشابه بسیاری از باکتری های دیگر در برابر آنتی بیوتیک ها مقاومت دارد و در بیمارستان ها پیدا می شود.
به عنوان مثال، بیمارانی که دچار زخم هستند (مانند بیماران سوختگی) و بیمارانی که از ونتیلاتور (دستگاه تنفسی برای بیمارانی که مشکل تنفسی موقت یا مزمن دارند) استفاده می کنند در معرض خطر ابتلا به عفونتی هستند که از طریق آنتی بیوتیک ها نمی توان با آن مبارزه کرد. محققان اطمینان دارند که Fyn8 می تواند به شکلی موثر باکتری سودوموناس آئروژینوزا را از بین ببرد.
آنها با چشم مسلح شاهد حفره های شفافی در لایه مربوط به باکتری سودوموناس آئروژینوزا بودند که در ظرف های پتری ظاهر شدند. یعنی جایی که Fyn8 سلول های باکتری را آلوده کرده، از بین برده و همچنین تکثیر شدند و خود را برای حمله بعدی آماده می کردند.
با توجه به این موضوع، مقاومت، جهان را با بحران رو به رو کرده است. انسان ها بیشتر از سرطان، از طریق عفونت حاصل از مقاومت باکتریایی جان خود را از دست می دهند. این اطلاعات جدید و البته جالب است و این سوال را در ذهن ایجاد میکند که آیا فاژها قادر هستند در مبارزه با باکتری های مقاوم به انسان کمک کنند؟
نظریه دانشمندان در مورد ویروس از بین برنده باکتری
تا همین اواخر، مطالعات در این زمینه در موسسات تحقیقاتی دانشگاهی و نیز شرکت های داروسازی معمول و رایج نبوده است. با این حال، در گذشته و در سایر نقاط جهان، تحقیقاتی صورت گرفت و از فاژها نیز برای درمان عفونت ها، به ویژه در کشورهای شرق اروپا استفاده شد.
فاژهایی که در ابتدای قرن بیستم توسط محققانی که به محیط کشت آنها دسترسی داشتند، کشف شدند. اما به دلیل عفونت های ویروسی از بین رفتند. فواید آن دست آوردها و فاژها مشخص است. اما آنتی بیوتیک ها، و نه فاژها، گسترده ترین درمان در مقابل عفونت های باکتریایی هستند.
دلیل این موضوع شاید این است که تولید و استفاده از آنتی بیوتیک ها راحت تر است. اما جداسازی فاژها و ارسال به بیماران جهت مصرف مشکل است.
دلیل دیگر نیز شاید این باشد که یک دوز آنتی بیوتیک توانایی منهدم کردن انواع متفاوت باکتری را دارا می باشد. در حالی که یک فاژ تنها با یک گونه باکتریایی مفرد جفت می شود.
پروفسور کلرکرک پاتریک توضیح داد: امروزه تولید داروی دقیق و صحیح برای هر بیمار آسان است. در ابتدا می توان به نوع دقیق باکتری مبتلا کننده بیمار پی برد. سپس فرد را دقیقا به وسیله فاژ کشنده آن باکتری درمان نمود.
وی افزود: این استراتژی حتی برای باکتری هایی که به همه آنتی بیوتیک های معروف تا به الان مقاوم هستند نیز کاربردی است. وی معتقد است که گذشت زمان، وجود و یا عدم وجود گونه های ویروسی بیشتر در نهر محلی نزدیک به دانشگاه را نشان خواهد داد. اما احتمال این موضوع کاملا وجود دارد.
مطالب مشابه: