فیبروآدنوم پستان
فیبروآدنوم ها تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) پستان معمولی هستند که هم از بافت غده ای و هم از بافت استرومایی (همبند) تشکیل شدند و یک بیماری بسیار شایع است. در فیبروآدنوم، رشد بیش از حد بافتی که از سینه حمایت میکند و سلول های پوشاننده مجاری شیر در پستان رشد میکند.
شیوع فیبروآدنوم:
فیبروآدنوم در بیش از 9 درصد از جمعیت زنان گزارش شده است. بیشتر در زنان جوان و در گروه سنی 21 تا 25 سال مشاهده می شوند. کمتر از 5٪ در زنان بالای 50 سال رخ می دهد. فیبروآدنوم به تغییرات هورمونی پاسخ می دهد و در طول چرخه قاعدگی و در دوران بارداری متفاوت است. علت آنها ناشناخته است. گاهی اوقات فیبروآدنوما برای اولین بار در زنان یائسه ای که تحت درمان جایگزینی هورمون قرار می گیرند ظاهر می شود یا رشد می کند.
تشخیص:
فیبروآدنوم ممکن است توده ای را تشکیل دهد که می تواند توسط پزشک یا بیمار شناسایی شود، یا ممکن است در ماموگرافی یا سونوگرافی پستان که به دلیل دیگری انجام می شود، پیدا شود.
در 80 درصد موارد یک فیبروآدنوم منفرد وجود دارد. گاهی اوقات، ممکن است تعداد زیادی در سرتاسر سینه ها پراکنده شوند. اندازه فیبروآدنوم ها از چند میلی متر تا پنج سانتی متر یا بیشتر می تواند متفاوت باشد.
آنها می توانند حساس باشند، به خصوص قبل از دوره قاعدگی. هنگامی که یک فیبروآدنوم می تواند به صورت یک توده احساس شود، توده معمولاً بیضی یا گرد، صاف، سفت است و بسیار آزادانه حرکت می کند. فیبروآدنوم به عنوان “موش سینه” شناخته می شود. زیرا توانایی آنها در حرکت آزادانه این احساس را ایجاد می کند که آنها از دست معاینه فرار می کنند.
در حالی که فیبروآدنوم ممکن است در ماموگرافی ظاهر شود، اغلب در سونوگرافی پستان به وضوح بیشتر مشاهده می شود.
تشخیص فیبروآدنوم را می توان با نمونه برداری از سلول ها از ناحیه مورد نظر و برای پاتولوژیست ارسال کرد تا زیر میکروسکوپ تایید کرد. این کار را می توان با بیوپسی با سوزن ظریف یا بیوپسی هسته، اغلب تحت هدایت سونوگرافی انجام داد.
گاهی اوقات تشخیص تفاوت بین فیبروآدنوم و سایر توده های خوش خیم پستان در بیوپسی با سوزن ظریف یا هسته دشوار است. در برخی موارد، فیبروآدنوما ممکن است سلول های بسیار فعال یا «آتیپیک» را در بیوپسی نشان دهد. فیبروآدنوم با سلول های آتیپیک معمولاً باید با جراحی برداشته و معاینه شود. ضایعات کوچکی که در سونوگرافی شبیه فیبروآدنوم هستند ممکن است نیازی به بیوپسی نداشته باشند. در عوض ممکن است با اسکن اولتراسوند پیگیری شوند.
انواع فیبروآدنوم ها:
- فیبروآدنومای ساده: فیبروآدنوم هایی که وقتی زیر میکروسکوپ مشاهده می شوند، در سرتاسر یکسان به نظر می رسند. به این موارد فیبروآدنوم ساده می گویند.
- فیبروآدنوم های پیچیده: برخی از فیبروآدنوم ها تغییرات دیگری نیز دارند و به آنها فیبروآدنوم پیچیده می گویند. (فیبروآدنوم های پیچیده بزرگتر هستند و در بیماران مسن تر رخ می دهند.)
- فیبروآدنوم نوجوانان: شایع ترین نوع توده سینه هستند که در دختران و نوجوانان بین سنین 10 تا 18 سال یافت می شود. آنها می توانند بزرگ شوند، اما بیشتر آنها با گذشت زمان کوچک می شوند. برخی ناپدید می شوند.
- فیبروآدنوم غول پیکر: آنها می توانند تا بزرگتر از 2 اینچ رشد کنند. در صورت فشار دادن یا جایگزینی سایر بافت های سینه ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشند.
آیا فیبروآدنوما رشد می کند؟
فیبروآدنوما به تغییرات هورمونی حساس هستند. آنها اغلب در طول چرخه قاعدگی متفاوت هستند، اغلب قبل از پریود برجسته تر و حساس تر می شوند. فیبروآدنوم می تواند در دوران بارداری و در دوران شیردهی بزرگتر شود. آنها معمولاً با توانایی زن برای شیر دادن تداخل نمی کنند.
تخمین زده می شود که تقریباً یک سوم فیبروآدنوما، اگر به تنهایی رها شوند، از نظر اندازه کاهش می یابند یا حتی به طور کامل ناپدید می شوند. یک سوم بیشتر از نظر اندازه افزایش می یابد و بقیه ثابت می مانند.
تأثیر فیبروآدنوما بر خطر ابتلا به سرطان سینه:
به نظر نمی رسد که فیبروآدنومای ساده خطر سرطان سینه را تا حد زیادی افزایش دهد. به نظر می رسد فیبروآدنوم های پیچیده خطر را کمی بیشتر از فیبروآدنوم های ساده افزایش می دهند.
درمان فیبروآدنوم:
بیشتر فیبروآدنوما نیازی به درمان ندارند. اما پزشکان ممکن است برداشتن آنها را در برخی موارد توصیه کنند، به خصوص اگر به رشد ادامه دهند یا شکل سینه را تغییر دهند.
گاهی اوقات بدون هیچ درمانی رشد فیبروآدنوما متوقف می شود یا حتی به خودی خود کوچک می شود. تا زمانی که پزشک مطمئن شود که توده ها فیبروآدنوم هستند و سرطان سینه نیستند، اغلب می توان آنها را در جای خود رها کرد و تحت نظر قرار داد تا زمانی که مطمئن شوند که رشد نمی کنند. این رویکرد برای زنان مبتلا به بسیاری از فیبروآدنوما که در حال رشد نیستند مفید است. در چنین مواردی، برداشتن آنها ممکن است به معنای برداشتن تعداد زیادی از بافت های طبیعی سینه باشد که باعث ایجاد اسکار و تغییر در شکل و بافت سینه می شود.
مهم است که زنان مبتلا به فیبروآدنوم معاینه سینه یا آزمایشات تصویربرداری منظم داشته باشند تا مطمئن شوند که فیبروآدنوم رشد نمی کند.
گاهی اوقات یک یا چند فیبروآدنوم جدید ممکن است پس از برداشتن یکی ظاهر شود. این معمولاً به این معنی است که فیبروآدنوم دیگری تشکیل شده است و به این معنی نیست که فیبروآدنوم قبلی برگشته است.
نحوه درمان فیبروآدنوم به عوامل مختلفی بستگی دارد، مانند:
- اندازه آن
- ایجاد علائمی مانند: توده یا درد
- سن بیمار
- نتایج بیوپسی
فیبروآدنوم هایی که اندازه آنها بزرگتر از 3 سانتی متر است، دردناک هستند، اندازه آنها افزایش می یابد یا در تصویربرداری یا بیوپسی ویژگی های نگران کننده ای نشان می دهند، معمولاً با جراحی برداشته می شوند.
فیبروآدنوم اغلب بدون جراحی قابل کنترل است، به خصوص در زنان جوان. فیبروآدنومی که با جراحی برداشته نمیشود معمولاً برای مدتی تحت نظر است.
آیا فیبروآدنوم باعث سرطان می شود؟
فیبروآدنوما سرطانی نیستند و داشتن آن به طور قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش نمی دهد. فیبروآدنوم حاوی برخی از سلول های بافت طبیعی پستان است و این سلول ها مانند: تمام سلول های سینه میتوانند سرطانی ایجاد کنند. احتمال ایجاد سرطان در فیبروآدنوما بیشتر از احتمال ایجاد سرطان در جای دیگر پستان نیست.
علت:
علت فیبروآدنوم مشخص نیست. ممکن است به هورمون ها مرتبط باشند. دخترانی که دوران بلوغ را می گذرانند و زنان باردار اغلب تحت تأثیر این بیماری قرار می گیرند. فیبروآدنوما در زنان مسنی که یائسگی را پشت سر گذاشتند بسیار کمتر مشاهده می شود.
فیبروآدنوم شایع ترین تومور خوش خیم سینه است. به طور کلی شایع ترین تومور سینه در زنان زیر 30 سال است.
فیبروآدنوم از بافت غده سینه تشکیل میشود که به حمایت از بافت غده پستان کمک می کند.
علائم:
فیبروآدنوم ها معمولاً توده های منفرد هستند. برخی از زنان چندین توده دارند که ممکن است هر دو سینه را درگیر کند.
توده ها ممکن است یکی از موارد زیر باشند:
- به راحتی زیر پوست حرکت می کند.
- بدون درد
- لاستیکی مانند و نرم است.
- سفت
توده ها دارای مرزهای صاف و کاملاً مشخص هستند. آنها ممکن است بزرگ شوند، به خصوص در دوران بارداری. فیبروآدنوما اغلب پس از یائسگی کوچکتر می شوند (اگر خانمی هورمون درمانی نکند).
آزمایشات:
پس از معاینه فیزیکی، معمولاً یک یا هر دو آزمایش زیر انجام می شود:
- سونوگرافی سینه
- ماموگرافی
ممکن است برای تشخیص قطعی بیوپسی انجام شود. انواع مختلف بیوپسی عبارتند از:
- اکسیزیون (برداشتن توده توسط جراح)
- استریوتاکتیک (بیوپسی سوزنی با استفاده از دستگاهی مانند: ماموگرافی)
- هدایت سونوگرافی (بیوپسی سوزنی با استفاده از سونوگرافی)
- زنان در سنین نوجوانی یا اوایل 20 سالگی ممکن است نیازی به بیوپسی نداشته باشند اگر توده به خودی خود از بین برود یا اگر توده در یک دوره طولانی تغییر نکند.
در موارد بسیار نادر، توده سرطانی است و نیاز به درمان بیشتری دارد.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورت مشاهده یکی از موارد زیر بایستی به پزشک مراجعه کرد:
- هر توده جدید در سینه
- توده سینه ای که پزشک قبل از رشد یا تغییر آن بررسی کرده است
- کبودی بدون دلیل روی سینه
- پوست چروکیده (مثل پرتقال) روی سینه
- تغییرات نوک پستان یا ترشحات نوک سینه
عوارض:
خطر سرطان سینه ممکن است در بیماران مبتلا به فیبروآدنوم پیچیده کمی افزایش یابد. این نوع ضایعه ممکن است حاوی بافت کلسیفیه پستان باشد.
مطالب مشابه:
منابع: webmd ، mountsinai ، bci ، cancer
1 دیدگاه