ناباروری و سکته
ناباروری و سقط جنین می تواند خطر ابتلا به سکته را در زنان افزایش دهد.
سالانه حدود 12/2 میلیون مورد سکته در جهان رخ می دهد که نیمی از آن مربوط به زنان است. 80 درصد این موارد با کاهش عوامل خطرزا قابل پیشگیری هستند.
اخیرا مطالعه ای نشان داده است زنانی که تجربه ناباروری، سقط جنین و مرده زایی داشته اند در معرض خطر بیشتر سکته کشنده و غیرکشنده در زندگی هستند.
طبق این یافته ها، فراوانی بیشتر سقط و مرده زایی، میزان این خطر را افزایش می دهد.
از آنجایی که ممکن است ناباروری و خاتمه پیش از تولد بارداری قابل پیشگیری نباشد. طبق این تحقیق، عوامل ژنتیکی و اختلالات هورمونی میتواند به شرح ارتباط میان افزایش خطر ابتلا به سکته کمک کند.
سکته، حاصل شروع قطع اکسیژن رسانی و خون حاوی مواد غذایی مورد نیاز به مغز است. این موضوع ممکن است به علت انسداد یا ترکیدگی رگ خونی اتفاق بیفتد. سکته یک حالت اورژانسی است و هرچه زودتر بیمار تحت درمان قرار بگیرد شانس بهبودی بیشتری خواهد داشت.
چون زنان طول عمر بیشتری نسبت به مردان دارند خطر سکته مغزی در طول زندگی آنها نیز بیشتر است. (از هر 5 زن 55 تا 75 ساله 1 نفر سکته را تجربه میکند.)
برای فهم عوامل جنسی که در ایجاد سکته موثر هستند، تحقیق جدیدی ماه ژوئن 2022 در British Medical Journal منتشر شد که تاثیر عوامل مذکور را برسکته نشان میدهد.
آیا رابطه ی جنسی بیولوژیکی، عامل خطرزایی برای ناباروری و سکته است؟
مطالعات قبلی نشان می دهند که برخی قرص های ضدبارداری و فاکتورهای هورمونی در طی بارداری با افزایش خطر سکته ارتباط دارند.
پروفسور Gita Mishra، اطلاعاتی را از 8 مطالعه بزرگ از 7 کشور (استرالیا، سوئد، چین، ژاپن، ایالات متحده، انگلستان و هلند) جمع آوری کرد. این اطلاعات در مجموع شامل بیش از 618.000 زن 32 تا 73 سال بود که بنابر اظهارات آنها سابقه ناباروری، سقط جنین و یا مرده زایی داشتند. یافته ها نشان میدهد که 2/8 درصد از زنان حداقل یک سکته غیرکشنده و 7 درصد تجربه سکته کشنده داشتند.
زنانی که 3 بار یا بیشتر تجربه سقط داشته اند در مقایسه با زنانی که باردار بودند ولی سقط نداشتند، 35 درصد بیشتر در معرض خطر سکته غیرکشنده و 82 درصد بیشتر در رابطه با سکته تهدید کننده زندگی هستند. علاوه بر این، عود این مسائل هم بر این افزایش خطر موثر است.
باتوجه به نوع سکته، اطلاعات محققان نشان دهنده موارد زیر است:
- ناباروری با افزایش خطر سکته غیرکشنده در ارتباط است.
- تکرار مسئله مرده زایی با افزایش خطر سکته ایسکمیک (انسداد خونرسانی به مغز) غیرکشنده مرتبط است.
- تکرار سقط جنین با افزایش خطر هر دو نوع کشنده و غیرکشنده سکته مرتبط است.
این موضوعات ممکن است به دلیل اختلال عملکرد غدد درون ریز و یا عوامل ژنتیکی باشد که زنان را مستعد سقط و سکته مغزی میکند.
جلوگیری از سکته
رژیم غذایی سالم و تغییر سبک زندگی برای سلامت قلب گزینه های مناسبی در جهت کاهش خطر سکته هستند.
با توجه به اینکه در اغلب موارد، سکته یک دهه پس از، از بین رفتن بارداری اتفاق می افتد، اطلاع از در معرض خطر بودن فرد فرصت مناسبی برای نظارت بر سلامتی او و تغییر سبک زندگی برای پیشگیری از سکته است. (مثل ترک استعمال دخانیات، افزایش فعالیت بدنی و رژیم غذایی سالم)
به گفته یکی از محققان، تحقیقات جدید اطلاعات مفیدی را ارائه می دهد. که به رفع هرگونه سردرگمی در رابطه با پیوند بین موارد مذکور کمک میکند. دلیل این ارتباط هنوز ناشناخته است و به تحقیقات بیشتری نیاز است.
غالب شرکت کنندگان در این مطالعه سفیدپوست بودند و از آنجایی که سکته در میان سیاه پوستان و آفریقای جنوبی شایع تر است، پژوهشگران نیازمند بررسی این مسئله در آن جوامع نیز هستند.
عوامل خطرزای ناباروری و سکته
طبق یافته های این مطالعه پیشنهاد می شود که: سابقه ی باروری زنان زمانی که در معرض فاکتورهای خطرزای بیماری های قلبی عروقی هستند، مورد توجه قرار بگیرد.
آگاهی زودهنگام نسبت به این موضوعات، دریچه هایی را رو به راه های پیشگیرانه برای کاهش احتمال سکته مغزی در آینده باز میکند.
البته اینکه فردی تجربه سقط، مرده زایی و یا ناباروری دارد به این معنا نیست که دچار سکته خواهد شد. با این حال، سابقه یک یا چند از این موارد باید موجب مراقبت بیشتر فرد از خود شود.
علائم سکته
اطلاع از نشانه های سکته به تشخیص و درمان سریع و اورژانسی کمک میکند.
صورت: افتادگی یک بخش از صورت و لبخند کج و ناصاف
بازوها: ناتوانی در بلند کردن و نگه داشتن دست در بالای سر
مشکلات گفتاری: مشکل در ادای جملات ساده
در نهایت، در صورت تجربه هر کدام از موارد بالا، باید سریعا با اورژانس تماس بگیرید و به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
مطالب مشابه: