آزمایش گلوکز در ادرار
آزمایش گلوکز در ادرار، میزان گلوکز در ادرار شما را اندازه گیری می کند. گلوکز نوعی قند است که منبع اصلی انرژی برای سلول های بدن محسوب می شود. خون گلوکز را به سلول های بدن می رساند.
به طور معمول، ادرار حاوی گلوکز بسیار کم یا بدون گلوکز است. اما اگر مقدار زیادی گلوکز در خون وجود داشته باشد، کلیه ها مقداری از گلوکز اضافی را از طریق ادرار دفع می کنند. بنابراین سطح بالای گلوکز ادرار ممکن است به این معنی باشد که گلوکز خون بالاست و این می تواند نشانه دیابت باشد. اگر سطح گلوکز ادرار بالا باشد، پزشک معمولا برای کمک به تشخیص، آزمایش قند خون را تجویز می کند.
وجود گلوکز در ادرار گلیکوزوری یا گلوکوزوری نامیده می شود.
سایر اسامی:
تست قند ادرار، آزمایش گلوکوزوری، آزمایش گلیکوزوری
آزمایش گلوکز ادرار چه کاربردی دارد؟
آزمایش گلوکز ادرار ممکن است بخشی از آنالیز ادرار باشد. آنالیز ادرار آزمایشی است که سلول های مختلف، مواد شیمیایی و سایر مواد در ادرار را اندازه گیری می کند. آنالیز ادرار معمولا برای بررسی سلامت عمومی شما استفاده می شود.
در گذشته از آزمایش گلوکز ادرار برای غربالگری یا پیش پایش دیابت استفاده می شد. ولی آزمایش گلوکز ادرار به اندازه آزمایش گلوکز خون دقیق نیست، بنابراین در حال حاضر آزمایش های خون برای تشخیص و مانیتورینگ دیابت رایج تر هستند.
در صورتی که انجام آزمایش خون برای شما مشکل باشد، پزشک ممکن است آزمایش گلوکز ادرار را تجویز کند. اگر رگ های شما بسیار کوچک باشند یا در اثر سوراخ های مکرر زخم شده باشند یا اگر ترس از سوزن شدید دارید، آزمایش خون ممکن است برای شما دشوار باشد.
چرا به آزمایش گلوکز ادرار نیاز دارید؟
آزمایش قند ادرار ممکن است بخشی از چک آپ روتین باشد. همچنین اگر نمی توانید آزمایش قند خون را انجام دهید و علائم دیابت دارید یا نیاز به مانیتورینگ دیابت دارید، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید.
علائم دیابت عبارتند از:
- پرنوشی و پرادراری
- افزایش گرسنگی
- خستگی
- تاری دید
- بی حسی یا گزگز در دست ها یا پاها
- زخم هایی که خوب نمی شوند
- کاهش وزن بی دلیل
در صورتی که باردار باشید، احتمالا آزمایش قند ادرار را به عنوان بخشی از آزمایش ادرار برای بررسی سلامت خود انجام خواهید داد. در دوران بارداری وجود مقداری گلوکز در ادرار شایع است. اما سطوح بالای آن در طول زمان می تواند نشانه دیابت بارداری باشد. دیابت بارداری دیابتی است که اولین بار در دوران بارداری اتفاق می افتد.
در طی آزمایش گلوکز ادرار چه اتفاقی می افتد؟
برای آزمایش باید نمونه ادرار بدهید. تکنسین آزمایشگاه ممکن است یک ظرف کوچک برای جمع آوری نمونه ادرار به شما بدهد. همچنین قبل از انجام آزمایش تکنسین آزمایشگاه دستورالعمل های لازم برای جمع آوری نمونه ادرار به شما خواهد داد. برای جلوگیری از ورود میکروب های پوست شما به نمونه ادرار، لازم است که از دستورالعمل ها پیروی کنید.
- دست خود را با آب و صابون بشویید و با دستمال خشک کنید.
- بدون اینکه به داخل ظرف دست بزنید درب آن را باز کنید.
- ناحیه تناسلی خود را با دستمال پاک کننده تمیز کنید.
- برای چند ثانیه در توالت ادرار کنید و سپس جریان را متوقف کنید. دوباره شروع به ادرار کنید، اینبار داخل ظرف. اجازه ندهید ظرف با بدن شما برخورد کند.
- حداقل 5 میلی لیتر ادرار در ظرف جمع آوری کنید. ظرف باید دارای علامت و نشانی باشد که مشخص شود چقدر نمونه ادرار نیاز است.
- درپوش را روی ظرف بگذارید و طبق دستور آن را در محل نگهداری نمونه قرار دهید.
در صورتی که به هموروئید مبتلا هستید یا در دوران خونریزی قاعدگی هستید قبل از انجام آزمایش ادرار با پزشک یا تکنسین آزمایشگاه مشورت کنید.
قبل از انجام آزمایش نیاز به آماده سازی است؟
قبل از انجام آزمایش گلوکز ادرار نیازی به هیچ آماده سازی قبلی نیست. برخی داروها یا مکمل ها ممکن است بر نتایج آزمایش شما اثر بگذارند، اگر از دارو یا مکمل خاصی استفاده می کنید، قبل از انجام آزمایش به تکنسین آزمایشگاه و پزشک خود اطلاع دهید.
تفسیر نتایج آزمایش گلوکز ادرار:
به طور طبیعی، مقدار بسیار اندکی قند در ادرار وجود دارد. گلوکز بیش از حد در ادرار ممکن است نشانه ای از موارد زیر باشد:
- دیابت که شایع ترین علت افزایش گلوکز ادرار است.
- بارداری
- دیابت بارداری
- انواع خاصی از اختلالات کلیوی (غیرشایع)
آزمایش گلوکز ادرار یک آزمایش غربالگری است و برای تشخیص قابل استفاده نیست. اگر مقدار زیادی قند در ادرار وجود دارد، پزشک ممکن است برای کمک به تشخیص درخواست آزمایش خون بدهد.
اگر سطح قند خون طبیعی باشد و سطح گلوکز ادرار بالا، ممکن است نشانه ای از یک بیماری کلیوی غیرمعمول مانند گلیکوزوری کلیوی یا سندرم فانکونی باشد.
افزایش گلوکز ادرار همیشه به این معنی نیست که شما به یک بیماری مبتلا هستید که نیاز به درمان دارد. برخی داروها، ویتامین C و خوردن یک وعده غذایی سنگین ممکن است بر نتایج آزمایش شما تاثیر بگذارد. برای تفسیر نتایج آزمایش گلوکز ادرار با پزشک خود مشورت کنید.
مطالب مشابه: