بیماریهای قلبی و بارداری
بیماری قلبی در بارداری به مشکلاتی در قلب اشاره دارد که در دوران بارداری رخ می دهد. بارداری به قلب و سیستم گردش خون شما فشار وارد می کند، اما بسیاری از زنانی که بیماری قلبی دارند، نوزادان سالمی به دنیا می آورند. اگر بیماری قلبی دارید، در دوران بارداری به مراقبت های ویژه نیاز دارید. در اینجا چیزی است که باید در مورد بیماری های قلبی و بارداری بدانید.
بارداری چگونه بر قلب تأثیر می گذارد؟
بارداری به قلب و سیستم گردش خون شما فشار وارد می کند. در دوران بارداری، حجم خون شما 30 تا 50 درصد افزایش می یابد تا کودک در حال رشد خود را تغذیه کند، قلب شما در هر دقیقه خون بیشتری پمپاژ می کند و ضربان قلب شما افزایش می یابد.
کار و زایمان نیز بر حجم کاری قلب می افزاید. در طول زایمان تغییرات ناگهانی در جریان خون و فشار خواهید داشت. چند هفته بعد از زایمان طول می کشد تا فشارهای وارده بر قلب به سطح قبل از بارداری برگردد.
دو نوع اصلی از بیماریهای قلبی وجود دارد که ممکن است در دوران بارداری تجربه کنید:
- بیماری های قلبی از قبل وجود داشته: اینها بیماری های قلبی عروقی هستند که قبل از باردار شدن به آن مبتلا بوده اید. این شرایط ممکن است قبلاً هیچ علامت یا نگرانی عمده ای ایجاد نکرده باشد. اما در دوران بارداری، آنها می توانند تأثیر متفاوتی روی شما بگذارند و منجر به عوارض شوند.
- بیماری های قلبی که در دوران بارداری ایجاد می شوند: این ها شرایطی هستند که قبل از بارداری نداشتید. برخی بی ضرر هستند، اما برخی دیگر می توانند خطرناک باشند.
اکثر افراد مبتلا به بیماری قلبی می توانند با خیال راحت باردار شوند و بچه سالمی داشته باشند. اما بیماری قلبی عروقی در دوران بارداری گاهی منجر به عوارض جدی می شود.
عوامل خطر مرگ ناشی از بارداری شامل فشار خون بالا، چاقی و سن بالای 40 سال است.
اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، مهم است که بدانید بیماری قلبی چگونه می تواند بر شما تأثیر بگذارد. اما ابتدا، مفید است که یک قدم به عقب بردارید و یاد بگیرید که بارداری چگونه بر قلب و عروق خونی شما تأثیر می گذارد.
تغییرات در قلب و عروق خونی در دوران بارداری:
بدن شما در دوران بارداری تغییرات زیادی را تجربه می کند. این تغییرات استرس مضاعفی بر بدن شما وارد می کند و قلب شما را مجبور می کند تا سخت تر کار کند. تغییرات زیر در دوران بارداری طبیعی است. آنها به جنین در حال رشد شما کمک می کنند تا اکسیژن و مواد مغذی کافی دریافت کند.
- افزایش حجم خون: حجم خون شما در هفتههای اول بارداری افزایش مییابد و از آنجا به افزایش خود ادامه میدهد. اکثر افراد در طول بارداری 40 تا 45 درصد افزایش کل حجم خون را تجربه می کنند.
- افزایش ضربان قلب: طبیعی است که ضربان قلب در دوران بارداری 10 تا 20 ضربه در دقیقه افزایش یابد. در طول بارداری به تدریج افزایش می یابد و در سه ماهه سوم به بالاترین میزان خود می رسد.
- افزایش برون ده قلبی: برون ده قلبی مقدار خونی است که قلب شما در هر دقیقه پمپاژ می کند. در هفته 28 تا 34، برون ده قلبی شما ممکن است 30 تا 50 درصد افزایش یابد. این به دلیل حجم خون بالاتر و ضربان قلب سریعتر است. اگر دوقلو باردار هستید، برون ده قلبی شما ممکن است تا 60 درصد افزایش یابد.
این تغییرات ممکن است باعث بروز احساسات زیر شود:
- بسیار خسته (خستگی).
- سرگیجه یا سبکی سر.
- تنگی نفس (تنگی نفس).
- تپش قلب (احساس ضربان سریع قلب).
این علائم بخشی طبیعی از بارداری هستند. اما بخش مشکل اینجاست: آنها همچنین با برخی از علائم بیماری قلبی همپوشانی دارند. بنابراین، ممکن است علائم هشداردهنده بیماری قلبی داشته باشید، اما فکر کنید هیچ مشکلی وجود ندارد. به همین دلیل است که بیماری قلبی در دوران بارداری می تواند خطرناک باشد. تشخیص اینکه آیا یک علامت طبیعی است یا باعث نگرانی می شود دشوار باشد.
اگر از قبل بیماری قلبی دارید، ممکن است در دوران بارداری با خطر بیشتری از عوارض قلبی روبرو شوید. خطر شما به شرایط خاصی که دارید و شدت آن بستگی دارد.
خطرات بیماری های قلبی و بارداری چیست؟
خطرات به ماهیت و شدت بیماری قلبی شما بستگی دارد. مثلا:
- مشکلات ریتم قلب: اختلالات جزئی در ریتم قلب در دوران بارداری شایع است. آنها معمولاً دلیلی برای نگرانی نیستند. اگر برای آریتمی نیاز به درمان دارید، احتمالاً مانند زمانی که باردار نبودید، دارویی به شما داده می شود.
- مشکلات دریچه قلب: داشتن دریچه مصنوعی قلب یا زخم یا ناهنجاری قلب یا دریچههای شما میتواند خطر عوارض در دوران بارداری را افزایش دهد. اگر دریچههای شما به درستی کار نمیکنند، ممکن است در تحمل افزایش جریان خون که در دوران بارداری رخ میدهد مشکل داشته باشید. علاوه بر این، دریچههای مصنوعی یا غیرطبیعی خطر ابتلا به یک عفونت بالقوه تهدید کننده زندگی دیواره قلب (اندوکاردیت) را افزایش میدهند. و دریچه های قلب دریچههای قلبی مصنوعی مکانیکی همچنین به دلیل نیاز به تنظیم استفاده از رقیقکنندههای خون، احتمال لخته شدن (ترومبوز) دریچههای قلب، خطرات جدی در دوران بارداری دارند. مصرف داروهای رقیق کننده خون نیز می تواند کودک در حال رشد شما را در معرض خطر قرار دهد.
- نارسایی احتقانی قلب: با افزایش حجم خون، نارسایی احتقانی قلب می تواند بدتر شود.
- نقص مادرزادی قلب: اگر با مشکل قلبی متولد شده اید، کودک شما نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نوعی نقص قلبی است. همچنین ممکن است در معرض خطر مشکلات قلبی در دوران بارداری و زایمان زودرس باشید.
آیا برخی از بیماری های قلبی عوارض بیشتری نسبت به سایرین ایجاد می کنند؟
برخی از بیماری های قلبی، به ویژه باریک شدن دریچه میترال یا دریچه آئورت، می تواند خطرات تهدید کننده زندگی برای مادر یا نوزاد داشته باشد. باتوجه به شرایط، برخی از بیماریهای قلبی قبل از اقدام به بارداری نیاز به درمانهای اصلی – مانند: جراحی قلب – دارند.
بارداری برای زنانی که به بیماری مادرزادی نادر سندرم آیزنمنگر یا فشار خون بالا که بر شریانهای ریه و سمت راست قلب (فشار خون ریوی) تأثیر میگذارد، توصیه نمیشود.
همچنین داروهایی که در دوران بارداری مصرف می کنید می توانند بر جنین شما تأثیر بگذارند. با این حال، اغلب مزایای آن بیشتر از خطرات است. اگر برای کنترل بیماری قلبی خود به دارو نیاز دارید، پزشک ایمن ترین دارو را با مناسب ترین دوز تجویز می کند.
دارو را دقیقاً طبق دستور مصرف کنید. مصرف دارو را قطع نکنید و دوز را به تنهایی تنظیم نکنید.
آمادگی برای بارداری:
قبل از اقدام به باردار شدن، یک قرار ملاقات با متخصص قلب خود و پزشکی که بارداری شما را مدیریت می کند، تعیین کنید. احتمالاً به یک متخصص زنان و زایمان ارجاع داده می شوید که در حاملگی های بسیار پرخطر تخصص دارد (متخصص پزشکی جنین مادر).
تیم پزشکی شما ارزیابی می کند که شما تا چه اندازه وضعیت قلبی خود را مدیریت می کنید و تغییرات درمانی را که ممکن است قبل از بارداری نیاز داشته باشید، در نظر می گیرند.
برخی از داروهای مورد استفاده برای درمان بیماری های قلبی در دوران بارداری استفاده نمی شوند. باتوجه به شرایط، پزشک ممکن است دوز را تنظیم کند یا جایگزین کند و خطرات مربوطه را توضیح دهد.
چه عوارضی در دوران بارداری ممکن است ایجاد شود؟
اکثر زنان بارداری کاملاً طبیعی خواهند داشت، اما تعداد کمی از آنها نوعی عارضه دارند که ممکن است فشار خون یا سطح قند خون آنها را افزایش دهد.
این عوارض می تواند شامل موارد زیر باشد:
- فشار خون بالا
- پره اکلامپسی
- دیابت بارداری
اگر هر یک از این عوارض را داشته باشید، در طول بارداری نیز به دقت توسط تیم بهداشتی خود تحت نظر خواهید بود.
اگر این نوع عوارض را در دوران بارداری خود تجربه کردید، به پزشک خود اطلاع دهید تا بتواند مراقب قلب شما باشد.
مطالب مشابه:
شریان نافی منفرد در بارداری
سوزش سر دل در دوران بارداری
باید و نبایدهای بارداری پرخطر
بیماری دریچه میترال
مصرف مواد مخدر و بارداری
منابع: mayoclinic, my.clevelandclinic, heartfoundation