آبسه پری آنال
آبسه پری آنال یک توده ی جوش مانند پر از چرک است که در نزدیکی مقعد، رکتوم یا ناحیه پرینه (فضای بین اندام تناسلی و مقعد) یافت می شود و زمانی اتفاق می افتد که یکی از غدد مقعد مسدود و عفونی شود و چرک و مایع در غده مقعد جمع می شود و نتیجه آن یک آبسه بسیار دردناک در اطراف مقعداست.
این عارضه زمانی اتفاق می افتد که یک حفره در مقعد با چرک پر شود. اصطلاحات “آبسه مقعدی” نیز می توانند برای توصیف همین وضعیت استفاده شوند.برخی شرایط پزشکی یا عوامل دیگر ممکن است خطر آبسه پرینه را افزایش دهند. پزشک می تواند آبسه پرینه را تخلیه کند.
آبسه مقعدی می تواند باعث :
- درد شدید
- خستگی
- ترشحات رکتوم
- تب
مقعد آخرین قسمت دستگاه گوارش شماست و این یک کانال طولانی است که از عضلات کف لگن و دو اسفنکتر مقعدی (داخلی و خارجی) تشکیل شده است. اسفنکترها عضلاتی هستند که باز و بسته می شوند تا مدفوع از آن عبور کند و غدد ترشح کننده مخاط زیادی در مقعد وجود دارد. هنگامی که یکی از اینها مسدود می شود، می تواند منجر به عفونت و تشکیل آبسه شود.
آبسه های پری آنال را آبسه مقعدی نیز می نامند.
چه کسانی دچار آبسه پری آنال می شوند؟
آبسه های پری آنال در مردان یا افرادی که در بدو تولد مرد هستند (AMAB) شایع است و احتمال بروز این بیماری بین 20 تا 60 سالگی بیشتر است و برخی از عوامل می توانند خطر ابتلا را افزایش دهند.
چه کسانی در معرض خطر آبسه پری آنال هستند؟
در صورت داشتن هر یک از شرایط زیر ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ایجاد آبسه در ناحیه پرینه خود باشید:
- بیماری التهابی روده (IBD) مانند: بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو.
- دیابت.
- دیورتیکولیت
- HIV/AIDS.
- عفونت های مقاربتی (STIs).
سایر عوامل خطر عبارتند از:
- باردار بودن
- استعمال سیگار
- شما از پردنیزون استفاده می کنید، داروهایی که برای درمان سرطان استفاده می شوند یا داروهایی که سیستم ایمنی را سرکوب می کنند.
- اسهال یا یبوست مکرر.
- رابطه جنسی.
علائم آبسه پری آنال:
شایع ترین علامت آبسه مقعدی، جوش متورم و حساس (مشابه جوش بزرگ) در نزدیکی لبه مقعد است. ممکن است قرمز، بسیار دردناک یا دائماً همراه با درد ضربان دار باشد. نشستن، سرفه و مدفوع ممکن است باعث بدتر شدن درد شود.
سایر علائم و نشانه های آبسه مقعدی عبارتند از:
- ترشحاتی شبیه به چرک از مقعد.
- درد در مقعد یا راست روده
- توده ای که قرمز، متورم و دردناک است.
- یبوست یا حرکات دردناک روده.
- تحریک بافت اطراف مقعد.
- خونریزی از رکتوم.
- درد در قسمت پایین شکم.
آبسه همچنین می تواند باعث تب، لرز و سایر علائم مشابه آنفولانزا شود.
علت:
بیشتر آبسه های مقعدی زمانی ایجاد می شوند که یک غده در داخل مقعد شما مسدود شود و غدد زیادی در مقعد شما وجود دارد. آبسه زمانی ایجاد می شود که باکتری یا مدفوع در داخل یکی از این غدد به دام افتاده و عفونی شود.
علل دیگر آبسه پری آنال عبارتند از:
- یک شکاف مقعدی عفونی (پارگی در پوشش مقعد).
- ضربه به ناحیه (مانند رابطه جنسی مقعدی).
- بیماری های مقاربتی
- شرایط پزشکی که بر روده تأثیر می گذارد.
- یک کیست اپیدرموئید عفونی در ناحیه پری مقعد
- هیدرادنیت چرکی. این بیماری مزمن شامل غدد پوستی خاصی است که در نواحی خاصی مانند: زیر بغل، کشاله ران، پری مقعد، پرینه و زیر سینه یافت می شوند. هیدرادنیت پری آنال می تواند باعث ایجاد آبسه در اطراف مقعد شود.
تشخیص و آزمایشات
پزشک شما آبسه های پری مقعدی را با معاینه مقعدی تشخیص می دهد و آنها یک انگشت دستکش دار و روغن کاری شده را وارد راست روده شما می کنند و بی نظمی را در اطراف احساس می کنند. اسپکولوم (دستگاهی که به باز کردن قسمتهای توخالی بدن کمک میکند) ممکن است به پزشک شما کمک کند تا کل رکتوم شما را ببیند و آنها ممکن است بتوانند آبسه های خارجی را بدون استفاده از هیچ ابزاری ببینند. با این حال، برخی از آبسه ها روی سطح پوست شما نیستند و در عمق پوست قرار دارند.
پزشک شما ممکن است پروکتوسیگموئیدوسکوپی را نیز انجام دهد و آنها یک لوله ی باریک را به مقعد شما وارد می کنند و این لوله دارای یک دوربین کوچک و نور در قسمت بالایی است. همچنین ممکن است سی تی اسکن، ام آر آی یا سونوگرافی انجام دهید. این امر به ویژه در صورتی مفید است که آبسه عمیق در رکتوم شما وجود داشته باشد.
پزشک شما ممکن است بخواهد شرایط دیگر مانند : سرطان رکتوم یا سایر بیماری های جدی تر را رد کند.
چگونه آبسه پری آنال را درمان می کنید؟
درمان شامل باز کردن و تخلیه چرک از آبسه توسط پزشک است. سعی نکنید آبسه مقعدی را به تنهایی تخلیه کنید. اکثر مردم پس از تخلیه آبسه، تسکین درد را احساس می کنند.
راه های پیشگیری از آبسه مقعدی:
اطلاعات زیادی در مورد چگونگی جلوگیری از آبسه مقعدی وجود ندارد. اما چند قدم وجود دارد که می توانید انجام دهید، از جمله:
- اقدامات لازم را برای محافظت از خود در برابر بیماری های مقاربتی انجام دهید و به دنبال درمان فوری باشید.
- استفاده از کاندوم یا سایر روش های بازدارنده، به ویژه در حین رابطه جنسی مقعدی، برای کمک به پیشگیری از بیماری های مقاربتی که ممکن است باعث آبسه مقعدی شوند.
- رعایت بهداشت و نظافت در ناحیه مقعد
- درمان شرایطی مانند: بیماری کرون که ممکن است باعث آبسه مقعدی شود.
آبسه مقعدی می تواند عوارضی ایجاد کند، اما قابل درمان هستند. درک عوامل خطر و نظارت دقیق و مدیریت هر گونه شرایط بهداشتی که ممکن است خطر را افزایش دهد، مهم است.
اگر متوجه مشکلات مقعدی شدید، برای درمان و جلوگیری از بدتر شدن آنها با پزشک تماس بگیرید.
مطالب مشابه:
تفاوت بین کیست و آبسه
آبسه پسواس
فیستول رکتوواژینال
شقاق مقعدی
کیست بارتولین
منابع: healthline, my.clevelandclinic